Yhteiskunta Donald Trump Yhdysvaltain presidentti

Published on tammikuu 19th, 2017 | by Antti Hyppänen

0

Donald Trump on seuraava USA:n presidentti – miten hänestä tuli rikas ja kuuluisa?

Donald Trump on seuraava Yhdysvaltain presidentti, ja hän aloittaa tehtävässään perjantaina 20.1.2017. Vuoden 2015 lopulla alkanut kampanja huipentui marraskuun 2016 vaaleihin, joissa Trump voitti sensaatiomaisesti vastaehdokkaansa, demokraattien Hillary Clintonin. Media on ollut reilun vuoden ajan pullollaan otsikoita Donald Trumpista, joissa hän tekojaan, sanomisiaan sekä sosiaalisen median käytöstä on kauhisteltu.

Monia kiinnostaa myös miehen menneisyys; miten Trumpista oikein tuli presidenttipelin ehdokas, ja mistä hänen omaisuutensa ja statuksensa on oikein peräisin? Tästä kerromme seuraavassa.

Donald Trump on varakkaiden vanhempien lapsi

Kirjoitimme äskettäin artikkelin maailman rikkaimmista miehistä, ja monet listan henkilöt ovat nykyisestä varallisuudestaan huolimatta kotoisin varsin vaatimattomista oloista. Donald Trumpin kohdalla tilanne ei missään nimessä ole näin. Hän syntyi vuonna 1946 New Yorkin Queensissa perheeseen, jonka isä Fred oli menestyvä kiinteistömoguli. Ei siis ihme, että nuori Donald Trump eteni samaan suuntaan, saaden uransa aikana myös valtavasti oppia ja tukea isältään.

Hän aloitti 18-vuotiaana opiskelut Whartonin yliopistossa Philadelphiassa, joka oli yksi harvoista kiinteistöalan opintoja tarjoavasta oppilaitoksesta siihen aikaan. Donald valmistui vuonna 1968 tittelillä Bachelor of Science degree in economics, ja aloitti uransa kiinteistöbisneksessä työskentelemällä perheyhtiössä Elizabeth Trump & Son.

Donald Trumpin lähtökohdat rikastumiseen olivat siis hyvin otolliset. Hän sai laadukkaan koulutuksen alalle, ja oma isä oli menestynyt kiinteistömoguli, joka tunsi paikalliset markkinat kuin omat taskunsa.

Donald Trump ja Manhattanin kiinteistöprojektit

Nuori Donald pääsi perheyhtiön johtoon jo 1971, ja muutti yrityksen nimeksi The Trump Organization. Hänen isänsä Fred Trump oli tehnyt rahansa alueilla kuten Bronx ja Queens, mutta Donald halusi isänsä vastusteluista huolimatta Manhattanille. Ura kiinteistöalalla lähti todelliseen nousuun 70-luvun lopulla, jolloin Trump sai haltuunsa ensimmäiset isot Manhattanin rakennusprojektinsa. Näihin aikoihin alkoi myös legendaarisen Trump Towerin rakennuttaminen, joka oli projektina aivan jotain muuta, mihin oli siihen aikaan totuttu.

Lähtökohdat olivat jälleen suotuisat; isänsä Fred Trumpin poliittisten yhteyksien avulla Donald pääsi neuvottelupöytiin, joihin ei muuten olisi ollut asiaa. Hän sai lainatakauksia valtaville projetkeille erittäin suotuisin ehdoin, ja ylipäätään mahdollisuuden ostaa maata ja kiinteistöjä, jotka olisi ollut lähes mahdoton hankkia ilman poliittista tukea. Lisäksi New York oli 70- ja 80-luvulla taloudellisesti varsin surkeassa tilassa, ja isot rakennusprojektit auttoivat alueen taloutta tuoden sinne työpaikkoja. Ja samalla nostivat koko Manhattanin profiilia.

Trumpin ura jatkoi nousuaan koko 80-luvun, ja moni ei välttämättä tiedä ex-vaimo Ivana Zelnickovan olleen merkittävässä roolissa monien kiinteistöjen designissa sekä johdossa. Ongelmat alkoivat 90-luvulla, jolloin taloudelliset vaikeudet iskivät. Hän rakennutti aikanaan maailman kalleimman kasinon (Taj Mahal) Atlantic Cityyn, joka meni 90-luvun alussa konkurssiin. Samoin mm. Trump Airlines lentoyhtiö meni myyntiin, ja samaan aikaan hänen ensimmäinen avioliittonsa kaatui pettämiskohuun.

Vaikka bisnekset menivät puihin, Trumpista tuli 90-luvulla lehtiotsikoiden myötä erittäin kuuluisa. Vuosikymmenen lopulla hän alkoi päästä takaisin jaloilleen yleisen taloustilanteen parantuessa, ja 2000-luvun alussa Trump alkoi brändätä yhä enemmän myös itseään, joka johti mm. kaikkien tuntemaan The Apprentice tv-sarjaan. Hän esiintyi myös monissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, ja toi markkinoille tuotteita kuten Trump Vodka, vaikka ei edes itse käytä alkoholia.

Donald Trump – julkisuus ja presidenttipeli

Mitä Donald Trumpin urasta voidaan sitten päätellä? Monien mielestä Trump ei ole koskaan ollut varsinainen bisnesnero, vaan onnistunut lähinnä hassaamaan isältään saatua perintöä. Totuus lienee jossain näiden kahden välimaastossa. Trump on toteuttanut monia projekteja, jotka ovat jääneet muilta tekemättä. Ja joita moni ei olisi edes suostunut harkitsemaan. Ja tällä hetkellä hänen varallisuutensa on jossain 10 miljardin dollarin maastossa, jonka keräämiseen ja hallinnointiin tarvitaan bisnestaitoja. Fakta on kuitenkin se, että Trump on saanut urallaan valtavasti apua hänen isänsä luomasta varallisuudesta, sekä poliittisista yhteyksistä. Nämä auttoivat etenkin 70- ja 80-luvulla luomaan pohjan The Trump Corporationin menestykselle.

Yksi syy konkursseihin ja epäonnistumisiin on ollut Trumpin halu päästä julkisuuden valokeilaan, ja tehdä jotain suurta, mihin muut eivät ole pystyneet. Hän ei koskaan tyytynyt tekemään bisnestä “tylsillä Queensin vuokra-asunnoilla”, vaan halusi Manhattanille, ja nimensä historiankirjoihin. Tällaisten monsteriprojektien kanssa on mahdoton onnistua joka kerta. Todennäköisesti Trump olisi huomattavasti rikkaampi tekemällä rahaa monien muiden sijoittajien tavoin, ja pitämällä naamansa pois lehtien otsikoista. Mutta silloin hän ei olisi Yhdysvaltojen 45. presidentti.

Yksi oleellinen osa Donald Trumpia on ollut aina hänen kykynsä olla välittämättä siitä mitä muut ajattelevat, ja kääntää tappiot (ainakin omassa mielessään) voitoiksi. Trump on suututtanut vuosien myötään valtavan joukon ihmisiä, mutta hänen mielipiteensä olivat loppujen lopuksi myös syy sille, että hänet valittiin presidentiksi. Valtamedia uutisoi vaalien alla viikosta toiseen Trumpin kommentteja, jotka viimeistään nyt tuhosivat hänen mahdollisuutensa. Toisin kuitenkin kävi, ja samalla tavalla Trump nousi myös epäonnistuneista projekteista aiemmin urallaan, ja jatkoi vain etenemistä konkursseista välittämättä.

Donald Trump on päässyt lopulta siihen asemaan, josta hän on haaveillut jo pitkän aikaa. Trump harkitsi ehdokkuutta jo 1999 reformipuolueessa, mutta ymmärsi silloin, että presidentiksi on mahdoton päästä pääpuolueiden ulkopuolelta. Hän oli jälleen lähellä asettua ehdolle 2012, mutta päätti lopulta toisin.

Vaalikampanjansa aikana Trump mainitsi usein neljän vuoden takaiset vaalit, ja sen, miten Mitt Romney munasi presidenttipelin katoamalla julkisuudesta kampanjan kriittisessä vaiheessa. Trump halusi itse näyttää miten homma hoidetaan, ja lopulta aika oli hänen mielipiteilleen suotuisa. Kaikki tietävät mitä viimeisen vuoden aikana tapahtui, ja lopputuloksena entinen kiinteistömoguli on nyt maailman mahtavimman viran haltija. Aika näyttää, millaisiin diileihin Trump oikein presidenttikautensa aikana pystyy.

Artikkelin kuva: Flickr / Gage Skidmore

Tags: , , , , , , , ,


About the AuthorVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to Top ↑