Elokuvat Westworld Anthony Hopkins

Published on heinäkuu 23rd, 2017 | by Antti Hyppänen

0

Tv-sarjasuositus: Westworld

HBO:n Westworld oli yksi viime vuoden puhutuimmista tv-sarjoista. Lokakuussa 2016 ensi-iltansa saanut scifi-sarja tarjosi katsojille erilaisen toimintaympäristön sekä paljon pohdittavaa mm. robottien tietoisuudesta. Kyseessä on tällä hetkellä kaikkien aikojen katsotuin HBO Originals tv-sarja.

Toisen kauden mielenkiintoinen traileri julkistettiin eilen Comic-Conin yhteydessä. Nyt onkin sopiva hetki esitellä Westworld kaikille, jotka eivät ole sarjaan vielä tutustuneet.

Westworld on 100 miljoonan dollarin tv-sarja

Sarjan idea on peräisin vuonna 1973 ilmestyneestä Westworld-elokuvasta. Alkuperäisteoksen on käsikirjoittanut monille tuttu Michael Crichton, joka loi myös mm. Jurassic Parkin.

Westworldin uusintaversion tuotanto ei ollut tuore päähänpisto. HBO:n emoyhtiö Warner Bros. oli suunnitellut Westworld-rebootia jo 90-luvulta lähtien. Tuotanto saatiin vihdoin liikkeelle vuoden 2013 lopulla. Uuden version ovat luoneet Lisa Joy sekä Jonathan Nolan, joista jälkimmäinen on elokuvaohjaaja Christopher Nolanin veli.

Westworldin ensimmäinen kausi sisältää 10 jaksoa, jotka ovat kaikki katsottavissa HBO Nordic -palvelusta. Sarjan pääosissa nähdään mm. Anthony Hopkins, Jeffrey Wright (tuttu mm. James Bond -filmeistä sekä Boardwalk Empiresta), Thandie Newton sekä Evan Rachel Wood.

Kyseessä on ison rahan tuotanto, sillä sarjan avauskausi maksoi noin 100 miljoonaa dollaria. Yksittäiset jaksot maksoivat 8-10 miljoonaa ja pilotti peräti 25 miljoonaa. Tämä on samaa luokkaa kuin huippusuositun Game of Thronesin budjetti, jonka viimeisin kausi maksoi myös 100 miljoonaa dollaria.

Westworld on tulevaisuuden teemapuisto

Katsoja pääsee hyvin sisälle Westworldin ideaan heti avausjaksosta lähtien. Kyseessä on tulevaisuuteen sijoittuva valtava teemapuisto, jonka ympäristönä toimii 1860-luvun Yhdysvallat. Kyseessä on laaja maantieteellinen alue, joka sisältää useita kaupunkeja, farmeja, rautatien, ynnä muuta.

Westworldin asukkaina toimivat androidit, eli ihmiseltä näyttävät robotit (katso alla oleva kuva). Nämä ”isännät” (hosts) ovat ohjelmoitu suorittamaan erilaisia seikkailuja sekä työtehtäviä, joiden avulle ne pyörittävät realistista 1860-luvun villin lännen maailmaa.

Westworldin rakentajat ovat luoneet jokaiselle androidille oman persoonallisuuden sekä taustatarinan. Joku roboteista on arka, ja toinen on taas seikkailunhaluinen. Mukana on myös mm. pankkiryöstäjiä, intiaaneja sekä sisällissodan aikaisia sotilaita. Teemapuiston vieraille kyseessä on valtava live-roolipeli, jossa heillä on mahdollisuus tehdä mitä tahansa. Kuten tappaa – ilman seurauksia tai rangaistuksia.

Tästä saadaan hyvä esimerkki heti avausjaksossa, jossa Ed Harrisin esittämä sadistinen Man in black (hahmon nimeä ei kerrota sarjan aikana) tappaa kylmäverisesti puiston androidit Doloresin sekä Teddyn. Osa vieraista on Westworldissa toteuttamassa omia sadistisia fantasioitaan – toiset taas suhtautuvat asukkaisiin kuin oikeisiin ihmisiin.

Westworld Dolores Teddy

Terry Flood (James Marsden) sekä Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood) ovat sarjan avainhenkilöitä. Tai siis, androideja.

Seuraavana aamuna Teddy ja Dolores suorittavat kuitenkin samat rutiininsa kuin aina ennenkin. Näin katsojalle opetetaan, että puiston hahmot resetoidaan (ja tarvittaessa paikkaillaan) joka yö. Tarina alkaa aina seuraavana aamuna alusta.

Robotit alkavat muistaa

Westworldin juoni rakentuu inhimillisyyden sekä androidin tietoisuuden ympärille. Robotit alkavat heti sarjan alussa muistaa asioita, joita heidän ei pitäisi. Tästä alkaa mielenkiintoinen kuvaus siitä, kuinka osa puiston asukkaista alkaa kehittää tietoisuutta itsestään.

Toinen kantava teema on inhimillisyys. Jos robotti on lähes 100% ihmisen näköinen, niin onko sen epäinhimillinen kohtelu oikein? Puiston asukkaat esittävät tunteita ja vuotavat myös verta, kuten normaalit ihmiset. Miten pitkälle näitä androideja murhaava pelaaja voi oikein mennä, ennen kuin hän tuntee tappaneensa toisen ihmisen? Westworldin juonesta ei kannata tämän enempää kertoa, sillä spoilausvaara on niin suuri.

Käytännössä sarja kuvaa teemapuistoa kolmesta eri näkökulmasta: androidien, puiston ylläpitäjien sekä vieraiden. Westworldin hallinta sisältää oman valtapelinsä, joka asettaa myös tietyt henkilöt hengenvaaraan. Kaiken takana on Anthony Hopkinsin esittämä Robert Ford, joka on luonut teemapuiston jo kymmeniä vuosia sitten. Hänen ympärillään on tiimi nuorempia teknikoita sekä hahmojen kehittäjiä, jotka yrittävät pitää robotit ojennuksessa.

Vieraiden toimintoja seurataan muutamien eri mielenkiintoisten hahmojen kautta, jotka kokevat kaikki puiston omalla tavallaan. Tämän lisäksi puiston asukkaat, eli androidit, alkavat kehittää ymmärrystä sekä itsestään että niitä ympäröivästä maailmasta. Tapahtumat puiston eri toimijoiden kesken alkavat kietoutua toisiinsa heti avausjaksoista lähtien.

Tätä sarjaa voi suositella kaikille, joita kiinnostavat astetta syvempi psykologinen pohdinta, mielenkiintoiset dialogit sekä monimutkaisemmat juonikuviot. Westworld tarjoaa sarjan edetessä viihdettä monella eri tasolla, ja sarjan fanit käyvät jatkuvasti läpi erilaisia teorioita sen tapahtumista. Sarja ei selitä kaikkea aivan aukottomasti, mikä jättää esim. Lostin tavoin tilaa omille tulkinnoille.

Westworldia on suunniteltu 5-6 kautta eteenpäin, joten tulevina vuosina lienee luvassa lisää katsottavaa. Yksi mahdollisuus on Game of Thrones -henkinen teemapuisto, sillä alkuperäinen Westworld esitteli myös idean useista erilaisista teemoista villin lännen lisäksi. Todennäköisesti tulevien kausien aikana nähdäänkin erilaisia ympäristöjä.

Rajattomasti katsottavaa elokuvista urheiluun – Elisa Viihde 1kk maksutta

Elisa Viihde on leffa-iltojen pelastaja – nauti laajasta valikoimasta sarjoja, leffoja ja urheilua milloin vain!

Tallenna ja katso TV-ohjelmia omalla tabletilla ja puhelimella. Tilaa vain Elisa Viihde -tunnukset ja lataa ilmainen sovellus laitteeseesi sovelluskaupasta. Voit nyt kokeilla Elisa Viihdettä ja Aitiota kuukauden maksutta, tilaa tunnukset helposti netissä, ei sitoutumista.

Sukella tieteen maailmaan Tieteen Kuvalehden avulla!

Tilaa nyt 2 numeroa Tieteen Kuvalehti -lehteä vain 4,90€ ja saat Stone-varavirtalähteen tilaajalahjaksi!

Stone-varavirtalähde ei vie paljon tilaa, joten se kulkee helposti taskussa mukana rannalle tai festivaaleille ja sitä voi käyttää arjen perusvarusteena. Suuren 6000 mAh:n kapasiteetin ansiosta voit ladata puhelimen jopa kaksi kertaa tien päällä!

Tilaa tästä

Nordnet on Suomen suositelluin sijoituspankki

Kuukausisäästä Nordnetin rahastoihin: merkintä- ja lunastuspalkkiot 0 €, säilytys 0 €, hallinnointipalkkiot 0,15–3,50 %. Pääset mukaan jo 15 €:lla kuussa! Valittavissa yli 40 koti- ja ulkomaisen rahastoyhtiön rahastoja.

Kuvat: HBO Press

Tags: , , ,


About the AuthorVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to Top ↑