Veto-Pete Veto-Pete Supla

Published on heinäkuu 27th, 2017 | by Petri Käenmäki

0

Veto-Peten jälkilöylyt: Tulevaisuuden jalkapalloääni – Fudiscorner

Toistaiseksi viimeisessä Extra-podcastissani vieraana oli Twitterin puolella paljon mielenkiintoa, ja kovalla vauhdilla, herättänyt Fudiscornerin Kim. Kyseessä on siis kaveriporukka, jolla on tarkoitus tuoda suomenkieliseen jalkapallojournalismiin roimasti lisää syvyyttä, laatua sekä ennen kaikkea tuoretta sisältöä sekä sitä todellista jalkapallokulttuuria oman nettisivustonsa kautta. Varsinkin data-analyysi kiinnostaa Kimiä, mutta sisältöosaamista porukassa on roimasti enemmän. Ensimmäinen julkaistava artikkeli käsittelee esimerkiksi jalkapallon kaupallisuutta.

Omat kokemukset, ihan siis käytännön tasolla, suomalaisesta jalkapallojournalismista käsittävät toistakymmentä vuotta, välillä lähempää, välillä kauempaa ja ajoittain myös ihan ytimestä. Vedonlyönnin parissa ”sotkeennuin” tähän tällä hetkellä erittäin mediaseksikkääseen xG-laskentaan (expected goals) jo vuosia sitten. Tässä on esimerkiksi yksi aihe, jonka jokaisen itseään kunnioittavan futiskirjoittajan pitäisi sisäistää. xG tai fair score (kuten tällä sivustolla artikkelissa jo avattiin ansiokkaasti) selittää peliä ja sen tapahtumia huomattavasti paremmin kuin pelkkä tulos. Ja tällaisia puhtaasti tulokseen nojaavia otteluselostuksiahan toimittajat ovat meillä päin tottuneet kirjoittamaan vuosikausia, jopa -kymmeniä. Moinen tulokulma ei kuitenkaan avaa ottelun nyansseja juuri yhtään. Sisällöstä on vaikea saada purevaa tai edes mielenkiintoista.

Kaikenlaista data-analytiikkaa on tänä päivänä tarjolla (aivan ilmaiseksi) pilvin pimein, mutta sitä on totuttu hyväksikäyttämään täällä pohjolassa, ainakin toistaiseksi, hämmentävän vähän. Oma tuntuma on, että Suomessa vaatimustaso on useassa (urheilu)toimituksessa häiritsevän kevyt. Kun samaan aikaan toimittajien halu itsensä kehittämiseen on ollut köykäistä, ei ole ihme, että useat suomalaiset kirjoittajat ovat pudonneet jo aikaa sitten jalkapallon trendien kyydistä. Onneksi nykyään päätänsä nostavat myös uudemman polven kirjoittajat, sekä valmentajat, jolloin vaatimustaso automaattisesti nousee myös ympärillä. Tähän rakoon aikoo myös Fudiscorner iskeä – ja syystä.

Omalta osaltani olen pyrkinyt kehittämään suomalaista vedonlyöntikulttuuria ja tuoda sitä lähemmäksi keskivertopelaajia, tai niitä niin kutsuttuja tuulipukuja, opastaen ja vetomaailmaa avaten. Aivan liikaa ei nimittäin suomalaisista medioista ole saanut lukea tai kuunnella asiallista tai asiantuntevaa vedonlyöntiasiaa. Ehkä siksikin vakavampi ”betsaus” on koettu jotenkin kovin hankalana tai haasteellisena harrastuksena. Toki sen tiedän, että toimituksissa vedonlyöntiosaaminen on hyvin rajoittunutta.

Podcastien tie päättyy tosiaan tähän hienoon, reiluun 23-minuuttiseen, pätkään. Ainakin toistaiseksi. Ehkä ja toivottavasti jatkoa seuraa. Mutta mikäli olette kokeneet näistä olevan hyötyä tai ne ovat jopa viihdyttäneet, niin käykää ihmeessä osoittamassa tukenne Twitterissä. Hashtag #wewantvetopete’n alle kuuntelijat ovat jättäneet pienen perustelun, miksi näitä pitää kuulla lisää tulevaisuudessa. Kiitos kaikille kuulijoille ja lukijoille!

Kuuntele uusin Veto-Pete extra tästä linkistä.

Ruutu+ Viihde & Urheilu nyt kesähintaan!

Ruutu tarjoaa Suomen suosituinta urheilua ja viihdettä. Saatavillasi missä ja milloin vain – kaikilla laitteilla ja ilman mainoksia. Veikkausliiga, Eurooppa-liiga, Superpesis, MM-ralli ja paljon muuta.

Hyödynnä nyt Sanoman kesätarjous – saat 2kk tilauksen puoleen hintaan!

Markkinoiden paras Valioliigan vihjepalvelu

Valiovihje on vihjannut jo yli 1400 kohdetta vahvasti voitollisesti. Maailman parhaat Valioliigavihjeet tulevat Suomesta! Tilaa nyt koko kausi koodilla ASIALINJA – saat paketista 10% alennusta!

Valitse Superrahasto Suomi

Superrahasto Suomi on markkinoiden ainoa täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Ei merkintä- tai lunastuspalkkioita, ei hallinnointipalkkiota. Superrahastolla säästät ilman kuluja tuhansia euroja enemmän verrattuna tavalliseen rahastoon, jossa on hallinnointipalkkio. Superrahasto tarjoaa säästötiliä parempaa tuottoa, yhtä helppoa säästämistä.

Tags: , , ,


About the AuthorVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to Top ↑