Published on August 13th, 2017 | by Antti Hyppänen

Elokuva-arvostelu: L.A. Confidential

Elokuva-arvostelu: L.A. Confidential Antti Hyppänen
Käsikirjoitus
Päähenkilöt
Ohjaus
50-luvun ajankuva
Viihdearvo

Summary: L.A. Confidential on yhdeksällä Oscar-ehdokkuudella palkittu rikosjännäri, joka sijoittuu 50-luvun Los Angelesiin. Kaupungin syövereistä paljastuu sotkuinen vyyhti huumeita, petoksia, prostituutiota ja intohimoa.

4.2

Oscar-palkittu rikosjännäri


User Rating: 0 (0 votes)

Maanantai-illan Subleffana nähdään loistava rikosjännäri L.A. Confidential. Kyseessä on vuonna 1997 valmistunut elokuva, jonka on ohjannut amerikkalainen Curtis Hanson. Suurelle yleisölle varsin tuntematon Hanson menehtyi noin vuosi sitten 71-vuotiaana. Hänen tunnetuimpia ohjaustöitään olivat Käsi, joka kehtoa keinuttaa, Villi joki sekä räppäri Eminemin elämäkertaelokuva 8 Mile.

L.A. Confidential perustuu James Ellroyn samannimiseen menestyskirjaan. Elokuva sijoittuu 1950-luvun Los Angelesiin, ja sen juoni kietoutuu LAPD-poliisien sekä Hollywoodin ympärille. Pääosissa nähdään monia tunnettuja nimiä: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Kim Basinger ja niin edelleen.

L.A. Confidential oli valtava menestys ja keräsi 126 miljoonan lipputulot vain 35 miljoonan dollarin budjetilla. Elokuva sai ansaitusti yhdeksän Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta niistä kaksi. Toisen näistä sai Kim Basinger, joka kieltäytyi Oscarin arvoisesta roolistaan peräti kolme kertaa, ennen kuin lopulta sen (onnekseen) hyväksyi. Basinger oli ohjaaja Curtis Hansonin ainoa ehdokas Lynn Brackenin rooliin.

– – –

L.A. Confidential pyörii useiden eri henkilöhahmojen ympärillä, mutta eniten ruutuaikaa saavat Russell Crowen esittämä Bud White sekä Guy Pearcen esittämä Ed Exley. Kaksikko on taustoiltaan ja asemaltaan hyvin erilainen. Bud White on korruptoituneiden poliisien apumiehenä toimiva lihaskimppu, jonka tehtävänä on käyttää nyrkkejään muiden toimeksiannoista. Ed Exley on puolestaan klassinen lakikirjaa tiukasti seuraava korkean moraalin nuori poliisi, joka halveksii korruptiota. Exleyn uran motiivina on hänen oman isänsä murha, joka toiimi poikansa tapaan LAPD:n etsivänä.

Exleyn asema muuttuu laitoksen sisällä merkittävästi, kun hän todistaa omia kollegoitaan vastaan jouluaattona tapahtuneessa pahoinpitelyssä. Exley saa ylennyksen sekä lukuisia vihamiehiä, sillä moni konkarikyttä saa tapauksen johdosta potkut.

Exleyn ja Whiten polut kohtaavat, kun molemmat alkavat tutkia The Nite Owl -nimisessä kahvilassa tapahtunutta massamurhaa. Tapahtumasta syytetään paria lähistöllä asuvaa afroamerikkalaista, mutta Exley ja White toteavat pian kaksikon olevan vain syntipukkeja.

Tapauksesta kiinnostuu myös Kevin Spaceyn esittämä Jack Vincennes, joka on Hollywoodin piireissä pyörivä huumekyttä. Kolmikon murhatutkimukset johtavat heidät yhä syvemmälle kaupungin alamaailmaan. Tapaus alkaa kytkeytyä vaarallisella tavalla kaupungin vaikutusvaltaisiin henkilöihin sekä LAPD:n poliiseihin. Kaupungin alamaailman syövereistä alkaa paljastua yhä sotkuisempi vyyhti huumeita, petoksia, korruptiota ja prostituutiota.

– – –

L.A. Confidential on kaikin puolin erinomainen jännäri. Elokuva sai syystäkin yhdeksän Oscar-ehdokkuutta ja lukuisia muita tunnustuksia. Ohjaaja Curtis Hanson ja sekä Brian Helgeland työstivät käsikirjoitusta kaksi vuotta ja saivat lopulta työstään myös Oscar-palkinnon. Elokuvan pohjalta on yritetty saada aikaan myös tv-sarjaan pariin otteeseen, mutta studiot eivät ole koskaan innostuneet ideasta riittävästi.

L.A. Confidential on varsin tuhti paketti mielenkiintoisia hahmoja sekä sivujuonia. Näytellijät onnistuvat kokonaisuutena mallikkaasti. Pearcen ja Crowen lisäksi etenkin Kevin Spaceyn esittämä Jack Vincennes nousee esiin. Elokuvan ainoa naispääosan esittäjä Kim Basinger suoriutui myös roolistaan Oscarin arvioisesti. Palkittu käsikirjoitus jää myös vahvasti mieleen, sillä elokuvan monet eri langat kiedotaan yhteen onnistuneesti.

Laaja kokoelma hahmoja ja sivujuonia on L.A. Confidentialin ainoa selkeä heikkous. Elokuva olisi voinut olla pykälän parempi hieman karsitulla juonikuviolla ja suuremmalla pesäerolla kirjaan nähden.

Kyseessä on joka tapauksessa leffafanien kokoelmiin kuuluva elokuva. L.A. Confidential kestää vuosien myötä lukuisia katselukertoja. Nyt se on mahdollista nähdä myös maanantai-illan Subleffana klo 21.00.

Rajattomasti katsottavaa elokuvista urheiluun – Elisa Viihde 1kk maksutta

Elisa Viihde on leffa-iltojen pelastaja – nauti laajasta valikoimasta sarjoja, leffoja ja urheilua milloin vain!

Tallenna ja katso TV-ohjelmia omalla tabletilla ja puhelimella. Tilaa vain Elisa Viihde -tunnukset ja lataa ilmainen sovellus laitteeseesi sovelluskaupasta. Voit nyt kokeilla Elisa Viihdettä ja Aitiota kuukauden maksutta, tilaa tunnukset helposti netissä, ei sitoutumista.

Ota käyttöösi mahtavat edut!

Bank Norwegianin luottokortilla saat jopa 10 000 euroa luottoa vuodessa – ilman vuosimaksua! Kun käytät korttia, saat jopa 20% bonusta Norwegianin lennoista ja 1% bonusta kaikista tavaraostoistasi. Kortissa on myös ilmainen matkavakuutus ja peruutussuoja. Sen käytöstä ei myöskään veloteta käteisnostomaksua.

Maailmanhistorian parhaat tarinat

Tutustu tarkemmin historian merkittävimpiin draamoihin ja tapahtumiin. Jos rakastat historiaa, Maailman historia -lehti on kuin tehty sinua varten. Kaikki sodista populaarikulttuuriin – kiehtovia tapahtumia ja koskettavia elämänkohtaloita.

Nappaa 2 nroa Maailman Historia -lehteä 8,90€ + laadukas veitsisetti lahjaksi!

Tags: , , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑