UEFA Nations League - Kansojen liiga

UEFA Nations League – Kansojen liiga tarjoaa takaportin EM-kisoihin

UEFA Nations League on herättänyt keskustelua sekä ihmetystä viime päivinä. Mikä Kansojen liiga oikein on, ja miten se parantaa Suomen mahdollisuuksia päästä arvokisoihin? Tässä artikkelissa selvitetään tämän uuden turnausformaatin toimintaperiaate.

---

Kansojen liigan taustalla on halu tehdä muutoksia maajoukkueiden otteluohjelmaan. Nykyisessä muodossaan pelattavat harjoitusmaaottelut eivät ole kenenkään mieleen. Seurajoukkueiden pomot tuskailevat turhien loukkaantumisten kanssa, eivätkä haluaisi luovuttaa pelaajiaan merkityksettömään otteluun. Monet harjoitusmaaottelut pelataankin tällä hetkellä erilaisilla kokeilumiehistöillä, mikä tekee niistä entistä turhempia.

Tämä ei ole luonnollisesti katsojien mieleen, sillä faneja ei kiinnosta turhanpäiväinen ottelu ilman suurimpia tähtiä. Asialle on haluttu tehdä jotain jo vuosikausia. UEFA aloitti keskustelut tilanteen kehittämiseksi jo vuonna 2011, ja Nations Leaguen konsepti hyväksyttiin jäsenmaiden toimesta vuonna 2014.

Kansojen liiga on ratkaisu turhien harjoitusmaaotteluiden korvaamiseksi merkityksellisillä peleillä. Harjoitusottelut eivät kuitenkaan tule katoamaan sataprosenttisesti, ja UEFA Nations League on nimensä mukaisesti vain Euroopan kattojärjestön kilpailu.

Kuinka tämä uusi formaatti oikein toimii, ja miksi myös suomalaisten pitäisi olla kiinnostuneita?

---

Kansojen liigassa ovat mukana kaikki UEFA:n 55 jäsenmaata. Maat on jaettu neljään liigaan (A, B, C, D) niiden rankingin perusteella. A-liigassa pelaavat parhaat maat ja D-liigassa heikoimmat. Suomen maajoukkue oli pahimman laman aikana lähellä joutua (lue: päästä) D-liigaan, mutta Huuhkajat nähdään lopulta C-liigassa. Suomen kanssa C-liigassa nähdään myös Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia, Kreikka, Serbia, Albania, Norja, Montenegro, Israel, Bulgaria, Kypros, Viro ja Liettua.

Tämän jälkeen jokainen liiga jaetaan neljään lohkoon. C-liigassa se tarkoittaa kolmea neljän joukkueen lohkoa ja yhtä kolmen joukkueen lohkoa. Lohkoarvonta suoritetaan tammikuussa 2018.

Kansojen liigan lohkovaiheen ottelut pelataan syys-, loka- ja marraskuussa 2018. Lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kaksi kertaa (kerran kotona ja kerran vieraissa), joten pelipäiviä on neljän joukkueen lohkoissa kuusi kappaletta.

Miten UEFA Nations League sitten eroaa tähän asti pelatuista harjoitusmaaotteluista? Miksi näissä otteluissa olisi enemmän panosta? Syy on se, että parhaat joukkueet kisaavat ylimääräisestä paikasta tulevaan EM-lopputurnaukseen!

---

Kansojen liigan toimintaperiaatteen mukaan jokaisesta liigasta (A, B, C, D) pääsee yksi maa EM-lopputurnaukseen. Heikot maat eivät siis joudu karsimaan huippumaita vastaan, vaan kohtaavat playoffs-vaiheessa oman liigatasonsa joukkueita. Kansojen liiga tarjoaa siis varmuudella kisapaikan yhdelle UEFA:n heikommista maista.

Lohkovaiheen jälkeen tapahtuu seuraavaa.

Jokaisen liigan lohkovoittajat pääsevät erilliseen playoffs-vaiheeseen, jonka palkintona on lippu EM-kisoihin. Yksi lippu per liiga. Jokaisesta liigasta saadaan siis neljä joukkuetta karsimaan pääsystä UEFA Euro 2020 -kisoihin. Jos lohkovoittaja on jo varmistanut kisapaikan, sen tilalle otetaan liigan seuraavaksi paras joukkue.

Playoffs-vaihe Kansojen liigasta pelataan näin ollen varsinaisen EM-karsinnan jälkeen vuoden 2020 puolella. Lohkovoittajat pelaavat kaksiosaiset semifinaalit ja yksiosaisen finaalin, jonka voittaja kuittaa EM-kisapaikan.

Päästäkseen kisoihin Kansojen liigan kautta, Suomen täytyisi ensin voittaa oma neljän (tai kolmen) joukkueen lohkonsa. Tämän jälkeen Huuhkajat kohtaisivat jonkun muista C-liigan lohkovoittajista kaksiosaisessa karsinnassa. Ja lopuksi finaalissa toisen C-liigan joukkueen, joka on selvinnyt yhtä pitkälle. Kyseessä on takaportti kisoihin, mutta EM-kisapaikan lunastaminen ei ole helppoa myöskään tätä reittiä.

A-liigan parhaat maat pelaavat lisäksi oman turnauksensa kesällä 2019, jonka voisi nähdä FIFA:n Confederations Cupin vastineena. Sen voittaja kruunataan koko Kansojen liigan mestariksi.

Kuva: Huuhkajien avainpelaaja Perparim Hetemaj islantilaisten puristuksessa edellisissä MM-karsinnoissa.

Embed from Getty Images

Kansojen liiga ei aiheuta ihmeempiä muutoksia tuleviin EM-karsintoihin. UEFA Nations Leaguen ottelut pelataan syksyllä 2018, ja EM-karsinnat käynnistyvät vuoden 2019 maaliskuussa. Varsinaiset EM-karsinnat koostuvat kymmenestä pelipäivästä, jotka saadaan pelattua vuoden 2019 aikana.

EM-karsinnat pelataan jatkossakin nykyisellä formaatilla. UEFA:n 55 jäsenmaata jaetaan kymmeneen lohkoon, joiden kaksi parasta joukkuetta pääsee kisoihin. Näin ollen 20 kisapaikkaa jaetaan karsinnoissa entiseen tapaan, ja Kansojen liiga täydentää puuttuvat neljä joukkuetta. Tästä seuraa kuitenkin yksi muutos. Jatkossa myös kisojen järjestäjämaa voi jäädä ulos lopputurnauksesta, koska mitään automaattista paikkaa ei ole enää jaossa.

Kukaan ei varmasti jää kaipaamaan merkityksettömiä harjoitusotteluita, ja UEFA Nations League tarjoaa ennen kaikkea kiinnostavia otteluita samantasoisia joukkueita vastaan.

Viime kuukausina on spekuloitu myös sillä, olisiko Suomen kannattanut jopa hävitä karsintaottelut ja lunastaa näin ollen tiketti helppoon D-liigaan. Jatkossa tilanne selkiytyy, sillä Kansojen liigan parhaat maat nousevat turnauksen päätteeksi ylempään lohkoon, ja heikoimmat maat tippuvat pykälää alemmas.

Toivotaan Huuhkajille hyvää arpaonnea Kansojen liigaan! Lohkot arvotaan parin kuukauden päästä, jolloin spekulaatiot EM-kisapaikasta voidaan aloittaa.

Lisätietoa: UEFA Nations League viralliset sivut | Keskustelu Suomen maajoukkueista sekä Kansojen liigasta FutisForum2:lla

Kuva: Flickr / Gustave Deghilage

Leave a reply