Vuoden 2016 myyntiluvut julki – sähköautojen myynti Suomessa yhä marginaalista

sähköautojen myynti Suomessa

Viime vuoden myyntiluvut on julkaistu sähköautojen osalta muutama päivä sitten, ja tilastot kertovat kyseisen markkinan olevan edelleen nappikauppaa. Sähköautojen myynti Suomessa saavutti vain 300 kpl tason. Se on todella pieni luku verrattuna uusien autojen kokonaismäärään, joka on 111.000+ kappaletta. Positiivista on ladattavien hybridien kasvu, joita myytiin jo reilut 1200 kpl. Ero naapurimaihin on silti valtava. Erityisesti siksi, koska kymmeniä tuhansia sähköautoja vuodessa rekisteröivä Norja on koko maailmankin tasolla todellinen edelläkävijä. Vertailukohtaa voidaan ottaa myös Ruotsista, jossa sähköautoja myydään karkeasti saman verran muutamassa viikossa, kuin Suomessa yhden vuoden aikana. Euroopan tasolla myydyimpien mallien joukosta erottuu selvästi Mitsubishi Outlander P-HEV (ladattava hybridi) sekä pikkuautot Renault Zoe ja BMW i3.

Tuoreiden tilastojen mukaan suosituimmat sähköautot olivat Suomessa viime vuonna Nissan Leaf ja Tesla Model S. Vuonna 2010 lanseerattu maailman ensimmäinen massamarkkinoille tarkoitettu sähköauto Nissan Leaf vei ykköspaikan vain yhden kappaleen erolla (86 – 85), ja listan kolmossijalla Suomessa on myös saman automerkin pakettiautomalli E-NV200.

Veroetuja Norjan malliin?

Sähköautoilun kasvun esteenä on Suomessa monia eri asioita, mutta ympäristöasioissa edelläkävijänä tunnettu Norja on tukenut elbil-ostajakuntaa jo pitkän aikaa. Auton oston yhteydessä saatavat veroedut tekevät hinnasta houkuttelevan, voit liikkua bussikaistoilla ruuhkien keskellä, pysäköidä ilmaiseksi ja niin edelleen. Norja on itse asiassa rikkonut hiljattain 100 000 sähköauton rajan, ja vuositasolla täyssähköautojen rekisteröinnit olivat noin 16% koko autokannasta. Kun mukaan lasketaan ladattavat hybridit, niin lukema on jo 30%.

Luvut ovat huikeita, ja sähköautoja myydään vuonomaassa noin satakertainen määrä Suomeen verrattuna. Lisäksi Norjan tieverkosto on vielä paljon Suomea huonomassa kunnossa, ja pitkien matkojen liikkuminen autoilla on lähes toivottoman vaikeaa, joten infrastruktuurin kanssa on sielläkin tekemistä. Sähköautoilun kasvu tuleekin käytännössä suurkaupungeista, ja Ruotsissakin esimerkiksi Tukholman alueen myynti on suurempi kuin koko muun maan.

Suomessa sähköautoilun kasvu tapahtuukin varmasti pääkaupunkiseudun kautta, jossa päivittäisen toimintasäteen sisään mahtuu todella paljon ihmisiä sekä työpaikkoja. Sähköautoilun kasvuun vaaditaan tällä hetkellä yksinkertaisesti varakkaita autonostajia, sillä kyseisten kulkupelien yksi suurimmista ongelmista on niiden hinta. Suomessa moni 35-40.000 vuodessa tienaava keskituloinen on tyytyväinen 10-20.000 euroa maksavaan käytettyyn autoon, ja mielellään vähintään 3-4 vuotta vanhaan, jossa hinta/laatusuhde koetaan usein parhaaksi.

Käytettyjen sähköautojen markkinoita ei käytännössä Suomessa ole, ja uutena niiden hinnat pyörivät 30.000-50.000 euron maastossa mallista riippuen. Puhumattakaan Teslan hinnoista, jotka saa tuosta haitarista vielä tuplata (tosin tulossa oleva Tesla Model 3 on huokeampi vaihtoehto). Sähköautoilun yleistyminen vaatii alussa yksinkertaisesti riittävän paljon varakkaita autonostajia, jotka uskaltavat ottaa riskin myös mahdollisista jälleenmyyntiongelmista.

Sähköautojen myynti takkuaa korkean hinnan vuoksi

Sähköautojen yleistymisellä on hieman sama ongelma kuin Alfa Romeolla aina sanotaan olevan: kukaan ei halua ostaa Alfaa käytettynä, mutta uutena siihen ei ole varaa. Norjassa tilanne on toinen, sillä öljymiljonäärejä ja muita hyvätuloisia maan isoissa asutuskeskuksissa riittää. Sähköauto on norjalaisen kukkarolle myös suhteessa halvempi ostos, sillä se maksaa veroetujen myötä vähemmän kuin Suomessa, mutta ostajalla on korkeamman palkkatason myötä enemmän rahaa taskussa. Näin ollen kynnys ostopäätökselle on huomattavasti matalampi.

Oman mausteensa soppaan tuovat veroedut ja muut valtion tuomat porkkanat. Toisaalta suora tuki sähköauton ostoon (esimerkiksi 2000-5000e) on hyvä kannuste, mutta vasta-argumentti on ihan pätevä: veroetu valuu varakkaiden taskuun, joilla olisi vara ostaa kallis Tesla ilman porkkanaakin. Ostoedun lisäksi mukaan pitäisi paketoida Norjan mallin mukaisia muita käytännön etuja, jotta kokonaisuus olisi houkutteleva. Ongelmana tässä on kuitenkin se, että veroetujen antaminen on helppoa, mutta niiden pois ottaminen todella vaikeaa.

Suomessa OP on hiljattain lanseerannut “OPn Kulku” -palvelun, jossa on mahdollista saada suosituimpia sähköautoja käyttöön kk-maksulla ilman huolta jälleenmyynnistä tai huolloista. Mielenkiintoista nähdä, miten palvelu lähtee käytännössä vetämään, ja poistaako se jotain sähköauton omistamiseen liittyviä esteitä Suomessa! Katso lisätietoja palvelusta täältä.

Kuva: Adobe Stock