Bitcoin rikkoi 1000 dollarin rajan – onko bittiraha hyvä sijoitus?

Bitcoin-opas

Kryptovaluutta Bitcoin on ollut vahvasti esillä talousalan otsikoissa, koska sen nousussa ollut kurssi rikkoi vuoden vaihteessa 1000 dollarin rajan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun Bitcoin kohosi historiansa aikana näin ylös, mutta vastaavia lukemia ei olla nähty pitkään aikaan. Bitcoin lähestyi siis kullan hintaa, jääden kuitenkin hieman sen alapuolelle noin 1140 dollariin. Viime päivinä on nähty sitten väkevä korjausliike toiseen suuntaan, ja artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on reilut 900 dollaria. Tämäkin lukema on silti tuplat vuoden takaiseen verrattuna. Mistä Bitcoinissa on oikein kyse, ja onko virtuaalivaluutta järkevä kohde ns. tavalliselle sijoittajalle?

Wikipediaa lainaten, Bitcoin (merkki: ฿; lyhenne: BTC tai XBT) on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva kryptovaluutta, jonka loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008. Bitcoinin idea on siinä, että kyseessä on valtioiden ja keskuspankkien kontrollin ulkopuolella oleva digitaalinen valuutta.

Bitcoin – digitaalista kultaa?

Bitcoinia on kutsuttu myös “Gold version 2.0” -nimellä, eli kryptovaluutta nähdään digitaalisena versiona tuhansia vuosia vanhasta jalometallista. Molemmat ovat rahaa, jota keskuspankit eivät voi manipuloida tai luoda rajattomasti täysin tyhjästä.

Myös Bitcoin louhitaan kullan tavoin esiin – tosin työ tapahtuu digitaalisesti, ja sitä tekevät tietokoneen prosessorit. Bitcoineja voidaan louhia vaativasta laskentatyöstä johtuen vain rajallinen määrä kerrallaan, ja tällä hetkellä noin 70% kaikista bitcoineista on prosessoitu käyttöön. Bitcoin “rahayksiköiden” määrä on rajoitettu 21 miljoonaan, ja louhiminen hidastuu koko ajan: vuonna 2040 noin 99,9% bitcoineista on louhittu käyttöön. Jokainen Bitcoin voidaan myös jakaa pienempiin osiin kuten vaikkapa eurot sentteihin, ja voit lähettää kaverillesi virtuaalivaluuttaa esimerkiksi 0,000001 BTC.

Bitcoin tarjoaa suojaa FIAT-valuuttojen romahdusta vastaan

Bitcoin tarjoaa kullan ja hopean tavoin suojan nykyistä kestämätöntä rahapolitiikkaa vastaan. Jokainen FIAT-valuutta ajautuu ennemmin tai myöhemmin tuhoon järjestelmän ‘valuviasta’ johtuen, ja inflaation iskiessä myös Bitcoinin arvo voi lähteä rakettimaiseen nousuun jalometallien tapaan. Suositun kryptovaluutan ongelma on ainakin toistaiseksi sen markkinan pieni koko, josta seuraa korkea volatiliteetti. Yksittäiset toimijat voivat vaikuttaa hintaan ostoillaan ja myynneillään monta kertaluokkaa rajummin kuin muilla markkinoilla. Bittirahan arvossa onkin nähty hurjia nousuja ja alamäkiä, joten se ei ole suositeltava vaihtoehto esim. kullan tapaiseksi varmaksi arvon säilyttäjäksi.

Arvonnousua spekuloivien sijoittajien lisäksi hintaa on ajanut voimakkaasti Kiinan, Intian ja esimerkiksi Venezuelan kautta tuleva kysyntä. Tämä johtuu puolestaan siitä, että ihmisten sijoitusmahdollisuudet ovat etenkin Kiinassa hyvin rajalliset, ja he haluavat rahansa turvaan paikallisen valuutan arvonlaskun suojaksi. Käynnissä on myös joka puolella niin sanottu sota paperirahaa vastaan, ja valtiovalta haluaa rikollisuuden torjumiseksi (ainakin virallisesti) siirtää rahaliikenteen verkkoon, jossa sitä voidaan valvoa – toisin kuin käteiskauppaa. Bitcoin onkin myös tunnettu vaihtoehto rikollisille, ja arviolta 10-20% sen käytöstä on ns. harmaata taloutta.

Bitcoin kurssi

Bitcoin on yksi sijoitusmahdollisuus muiden joukossa

Bitcoin on kohde siinä missä muutkin sijoitusinstrumentit. Yllä oleva kuva näyttää viimeisen vuoden ajan kurssivaihtelut, jotka ovat Bitcoinin historiaan verrattuna vielä varsin maltillisia. Edessä voi olla todella rajuja laskuja tai nousuja lyhyessä ajassa, johtuen juuri pienestä markkinan koosta. Onko Bitcoin sitten turvallinen? Kyllä, mutta varauksin. Viime vuosina on myös nähty uutisia hakkeri-iskuista Bitcoin-välittäjiin, joilta on varastettu Bitcoineja, ja valuutan arvo on näiden iskujen jälkeen kärsinyt kolauksia. Tällä hetkellä on esitetty myös huolta Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta Bitcoin-ostojen myötä.

Virtuaalivaluutan vahvuus on sen sijainti valtiovallan ulkopuolella, mutta toisaalta se on myös monen silmissä sen heikkous. Toistaiseksi koko Bitcoin-markkinan arvo on niin pieni, että sillä ei ole merkitystä valtaa pitävälle eliitille. Jos tilanne joskus muuttuu ja kryptovaluutta koetaan uhkaksi, niin mitä sitten tapahtuu? Aika näyttää. Toistaiseksi Bitcoin on mielenkiintoinen vaihtoehto siirtää omaisuutta pois tuhoon tuomitusta FIAT-valuutoista. Tämän hetken trendi viittaa kyllä selkeään arvonnousuun, mutta kannattaa ensin seurata mihin pohja näyttäisi asettuvan aivan hetki sitte alkaneessa laskussa. Jos pieni vuoristorata ei pelota, niin Bitcoin tarjoaa kyllä mielenkiintoisen vaihtoehdon. Vaikka syy Bitcoinin ostoon olisikin sama kuin kultaan sijoittamisessa, niin nämä ovat kuitenkin mielestäni kaksi hyvin erilaista treidiä. Kannattaa myös muistaa vielä yksi asia: Bitcoin ei ole ainoa virtuaalivaluutta.

Jos haluat tietää lisää bitcoinista, käy esimerkiksi www.bittiraha.fi -sivustolla. Löydät paljon lisätietoa Bitcoinin sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Päivitys: bitcoinista on julkaistu laajempi opas täällä. Lue lisää myös lohkoketjuteknologiasta tästä artikkelista.

Kuva: Adobe Stock

1 Trackback / Pingback

  1. Bitcoin-opas - Asialinja.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*