Arttu Lindemanin valinta vuoden artistiksi jakaa mielipiteitä

Arttu Lindeman

Emma-gaalassa jaetaan vuosittain palkintoja ansioituneille suomalaisille musiikintekijöille. Yksi arvostetuimmista tunnustuksista on Vuoden Artisti -titteli, jonka pokkasi tänä vuonna yleisöäänestyksen perusteella Arttu Lindeman. Vasta 20-vuotias Lindeman on suosittu etenkin nuorison keskuudessa, ja hän on tunnettu musiikin lisäksi myös YouTube-videoistaan.

Samassa kategoriassa Lindemanin kanssa olivat ehdolla Alma, Elastinen, Ellinoora, Erin, Evelina, JVG, Kotiteollisuus, Lauri Tähkä, Lucas, Mikael Gabriel, Nikke Ankara, Roope Salminen ja Koirat, Sanni, Stam1na, Suvi Teräsniska, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani, Vesala, sekä .

Moni ei voinutkaan peitellä hämmästystään suhteellisen tuntemattomasta yleisöäänestyksen voittajasta; Lindeman on lyhyellä urallaan julkaissut ainoastaan neljä singleä. Sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla voittajavalinta herätti voimakasta närkästystä.

Arttu Lindeman – väärin äänestetty?

Jokaisen musiikkimaku on ainutlaatuinen ja oikea, mutta Vuoden Artisti on Suomen musiikkigenressä erittäin arvostettu palkinto, jota vain harvoin myönnetään keltanokille. Vaikka kyseessä olikin ilmiselvästi laajan fanipohjan mielipide, on Lindemanin palkintoa kohtaan esitetty kritiikki vähintäänkin perusteltua.

Enemmistö suomalaisista nimittäin lienee edelleenkin sitä mieltä, ettei neljän kappaleen mittaisen laulu-uran ja suositun videoblogin pitäisi riittää Vuoden Artistin arvonimeen. Mutta haukutaanko kuitenkaan oikeaa puuta, jos voittaja-artisti saa kaiken kuran niskaansa?

Nelonen ja MTV Media dominoivat Suomessa

On muistettava kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että suomalainen musiikkibisnes on organisoitunut pienelle valtiolle hyvin tyypillisesti. Suomessa kaksi ylivoimaisesti suurinta mediataloa, MTV Media ja Nelonen Media, päättävät suhteellisen pienissä piireissä esimerkiksi radiossa eniten soitettavat artistit – suurin osa suosituimmista radiokanavista kun on kyseisten mediatalojen omistuksessa. Toinen muistettava seikka on tietenkin se, että mediatalojen ja levy-yhtiöiden pyörittämä karuselli on yksinkertaisimmillaan hyvin suurta liiketoimintaa.

Ja jos on mediatalojen muodostama piiri pieni, niin sitä on ilmeisesti myös suomalaisten artistien piiri – ei voi olla huomaamatta, että tämän vuoden Vuoden Artisti -ehdokaslistasta löytyvät nimet löytyvät myös suurimmasta osasta muitakin palkintokategorioita. Unohdetaan Arttu Lindeman hetkeksi; tämä on syy sille, miksi ylipäätään eri kategorioihin ehdolle pääsevien artistien joukko on hyvin suppea.

Kriitikoiden ja kansan musiikkimaku ei kohtaa

Moni Lindemanin pokkaamaa palkintoa kenties huonona vitsinä pitävä kritisoikin ehkä tietämättään koko suomalaista musiikkibisnestä. Onkin paikallaan kysyä: onko esimerkiksi oikein, että koko suomalaiselle musiikkimaailmalle tarkoitetussa gaalassa Kriitikoiden Valinta -kategorian ehdokkaat ovat sellaisia, joita harva suomalainen tunnistaa edes nimeltä? Ei liene tarkoituksenmukaista, että kriitikkojen tapaisten musiikin ammattilaisten ja ”tavallisten kansalaisten” välinen kuilu on näin syvä.

Karrikoiden voisi väittää, että vuoden artistiksi on äänestetty kuusi kertaa Lauri Tähkä & Elonkerjuu (kerran Elonkerjuu) sekä kolme kertaa Cheek ainoastaan siksi, että Suomen kansa ei tiedä paremmasta.

Onneksi jokainen meistä voi kuitenkin lohduttautua oman musiikkimakunsa avulla; näki musiikin sitten yhtenä taiteen muotona tai jonain ihan muuna.

Emma-gaalan voittajat kokonaisuudessaan 2017

Vuoden naissolisti: PAULA VESALA
Vuoden miessolisti: MIKAEL GABRIEL
Vuoden yhtye: JVG
Vuoden albumi: ”VESALA” – VESALA
Vuoden tulokas: ALMA

Vuoden rockalbumi: ”OLAVI” – OLAVI UUSIVIRTA
Vuoden metallialbumi: ”ELOKUUTIO” – STAM1NA
Vuoden biisi: ”TEQUILA” – VESALA (säv. & san. Paula Vesala)
Vuoden pop: ”VESALA” – VESALA
Vuoden hiphop: JVG
Vuoden klassinen albumi: ”SIDE BY SIDE” – KREETA-MARIA KENTALA
Vuoden jazz-albumi: ”AMORANDON” – AKI RISSANEN
Vuoden iskelmäalbumi: ”SINÄ OLET KAUNIS” – SUVI TERÄSNISKA
Vuoden etnoalbumi: ”TULES MAAS VEDES TAIVAAL” – TUULETAR
Vuoden lasten albumi: ”KIKATTAVA KAIKKIAINEN” – DJ KAKKIAINEN

Vuoden tuottaja: JUKKA IMMONEN
Kriitikoiden valinta: ”JUKKA NOUSIAINEN” – JUKKA NOUSIAINEN
Yleisöäänestys – Vuoden artisti: ARTTU LINDEMAN
Yleisöäänestys – Vuoden musiikkivideo: ”OLET MUN KAIKULUOTAIN” – VILLE VALO
Vuoden myydyin albumi: ”ENSIMMÄINEN KATTAUS: VAIN ELÄMÄÄ”
Vuoden striimatuin kotimainen biisi: ”HEHKUU” – JVG (säv. & san. Ville Galle, Jare Brand, Antti Riihimäki, Teemu Brunila)

Erikois-Emma: FRÖBELIN PALIKAT
Vuoden vienti-Emma: ALMA
Vuoden live: ANTTI TUISKU

Kuva: kuvakaappaus yllä olevasta videosta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*