Christopher Nolanin suurelokuva Dunkirk saa ensi-iltansa heinäkuussa

Christopher Nolan on ehdottomasti yksi 2000-luvun menestyneimpiä elokuvaohjaajia. Hänen uusin työnäytteensä Dunkirk on toisen maailmansodan tapahtumiin perustuva sotaelokuva, joka saa ensi-iltansa Suomessa 19. heinäkuuta. Finnkinon ennakkomyynti alkoi jo pari päivää sitten. Odotukset ovat korkealla, sillä Nolan ei ole ohjannut uransa aikana vielä yhtään ison budjetin Hollywood-floppia. Hänen elokuvansa ovat tuottaneet nyt jo yli 4 miljardia dollaria. Esimerkiksi avaruusaiheinen draama Interstellar tahkosi 165 miljoonan budjetilla yli 670 miljoonan lipputulot.

Nolanin aiempiin ohjaustöihin kuuluvat jättimenestykset kuten Inception, Dark Knight, Prestige sekä Memento. Viimeisen 15 vuoden aikana saavutettu menestys onkin tehnyt Nolanista tämän hetken parhaiten palkatun Hollywood-ohjaajan. Joidenkin raporttien mukaan Nolan olisi saanut uusinta projektiaan varten 20 miljoonaa dollaria jo ennen tuotannon alkua. Vertailun vuoksi: Hollywood-ohjaajien keskipalkka pyörii miljoonan molemmin puolin.

Dunkirk on Nolanin ensimmäinen ohjaustyö 2. maailmansodan tapahtumista. Jotain elokuvan budjetista kertoo se, että Nolan osti pelkästään tätä elokuvaa varten 5 miljoonaa dollaria maksavan 2. maailmansodan aikaisen lentokoneen. Odotettavissa onkin saman kokoluokan menestysteos kuin Steven Spielbergin ohjaama Saving Private Ryan.

Tapahtumien taustalla on mielenkiintoista sotahistoriaa, joka ei ole kaikille välttämättä tuttua. Artikkeli ei spoilaa elokuvan päähenkilöiden tapahtumia millään tavalla.

Dunkirk (Dunkerque) oli massiivinen liittoutuneiden evakuointioperaatio

Elokuvan nimi viittaa Dunkerquen (engl. Dunkirk) evakuointiin, joka oli toisen maailmansodan aikainen suuroperaatio liittoutuneiden sotilaiden pelastamiseksi. Taustalla oli Saksan aloittama hyökkäys länteen pari viikkoa aikaisemmin, jonka nopeus ja vahvuus olivat yllättänyt liittoutuneet pahasti. Miten Ranska ja sen naapurimaat eivät onnistuneet torjumaan Saksaa, jolla oli käytettävissään hyvin rajalliset vaihtoehdot hyökkäykseen? Saksan suunnitelmat olivat kaiken lisäksi vaarantuneet ns. Mechelenin tapauksessa, jossa sen hyökkäysvalmisteluista kertovat dokumentit olivat joutuneet liittoutuneiden käsiin tammikuussa 1940.

Saksan armeija ei myöskään ollut mikään rasvattu blitzkrieg-koneisto vuoden 1940 alussa. Ranskalla oli suuremmat panssarijoukot, ja Saksan divisioonista vain osa oli motorisoituja. Joukot olivat vielä tässä vaiheessa sotaa myös varsin heikosti varustettuja. Monien arvioiden mukaan isompi sota olisi voitu estää hyökkäämällä Saksan kimppuun vuoden 1939 aikana. Puolan valloituksen aikaan Ranska ei kuitenkaan ollut halukas sotaretkeen ilman Iso-Britannian sotilaallisia uhrauksia.

Kuvassa Saksan valloittamat alueet ja eteneminen 16-21.5.1940 - noin viikkoa ennen Dunkerquen evakuoinnin alkua.

Dunkerquen evakuointiin johtaneet tapahtumat olivat sarja isoja virheitä, sekä sotilaallisia epäonnistumisia.

Ranska oli rakentanut 1. maailmansodan jälkeen ns. Maginot-linjan, joka suojasi sen itärajaa Saksan hyökkäystä vastaan. Linja päättyi Ardennien erittäin vaikeakulkuiseen vuoristo- ja metsäalueeseen, jonka kautta hyökkäystä pidettiin mahdottomana. Alue oli täynnä kapeita teitä sekä tuhottuja siltoja. Ranskan arvioiden mukaan joukkojen siirto olisi toivottoman hidasta.

Saksa eteni kuitenkin alueen läpi yli puolet odotettua nopeammin ja siirsi tankkinsa jokien yli ponttoonisilloilla. Ranskan eliittijoukot oli sijoitettu enemmän länteen, jossa se valmistui siirtämään ne nopeasti Belgian kautta tulevaa hyökkäystä vastaan. Saksa siirsi sen sijaan panssaridivisioonia ahtaiden metsäteiden läpi ja onnistui samaan aikaan yllättämään Belgiassa ja Hollannissa olevat liittoutuneiden joukot ripeällä toiminnalla.

Ranska sai varoituksia Saksan aikeista tulla Ardennien läpi jo hyvissä ajoin, mutta se ei onnistunut hyödyntämään informaatiota. Toisaalta, Ranskalla ei ollut myöskään kunnollista varustusta pysäyttää läpi tulevia tankkeja. Ranskan panssarivoimat olivat ripoteltu sinne tänne pitkin rintamaa, kun taas Saksa hyödynsi niitä paljon tehokkaammin yhdessä "panssarinyrkissä". Hitlerin joukot onnistuivat parin viikon aikana toukokuussa 1940 siinä operaatiossa, jota Saksa oli yrittänyt 1. maailmansodassa neljä vuotta.

Saksan joukot olivat tämän jälkeen matkalla kohti Englannin kanaalia. Hyökkäysten seurauksena satoja tuhansia liittoutuneiden sotilaita oli nyt isossa motissa Pohjois-Ranskassa sekä Belgian puolella, josta elokuva kertoo.

Saksalaisjoukot pysähtyivät kohtalokkain seurauksin

Vuosikymmenien ajan on esitetty erilaisia teorioita siitä, miksi Hitlerin joukot pysähtyivät ratkaisevalla hetkellä 48 tunniksi. Joidenkin näkemysten mukaan Hitler olisi jopa säästänyt englantilaisjoukkoja siksi, että halusi paremmat neuvotteluasemat Churchillin kanssa. Vai oliko kyseessä hänen oma päähänpistonsa ja strateginen virheensä?

Uusimpien tietojen mukaan kyseessä oli käytännön valinta, jossa strateginen päätös tuli kentältä. Saksan panssarit olivat edenneet häkellyttävän nopeasti, mutta ne olivat liian kaukana sitä tukevasta jalkaväestä. Brittien ja ranskalaisten suorittama vastahyökkäys säikäytti Saksan sodanjohdon. Rintamalinja oli kenraalien mielestä venynyt liikaa, jolloin kärkijoukot olisivat haavoittuvia vastaiskuille. Saksan sodanjohto tuli siihen tulokseen, että niitä ei kannattaisi tarpeettomasti uhrata. Näin ollen Saksan tankit pysähtyivät, eivätkä ajaneet Dunkerquen ympäristössä olevia liittoutuneita niin sanotusti mereen.

Tämä antoi ratkaisevasti lisäaikaa organisoida uusia puolustuslinjoja, sekä joukkojen vetäytymistä. Lopulta Dunkerquen pelastusoperaatio oli valtava menestys, joka nosti ratkaisevasti myös brittijoukkojen moraalia. Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä taistelu Britanniasta alkoi pari kuukautta myöhemmin toden teolla. Iso-Britannialle aiheutui myös raskaat materiaalitappiot rannalle jääneen sotatarvikkeiden vuoksi, minkä vuoksi se oli jatkossa yhä riippuvaisempi Yhdysvaltojen tuesta.

Christopher Nolan ei ole 2000-luvulla ohjannut vielä yhtään Hollywood-floppia, enkä usko tämän elokuvan olevan miehen ensimmäinen epäonnistuminen. Kyseessä on varmasti mielenkiintoinen ja autenttinen 2. maailmansodan kuvaus. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ensi-iltaa! Saat esimakua elokuvaan katsomalla yllä olevan trailerin. Mukana ovat tunnetuista brittinäyttelijöistä ainakin Kenneth Branagh, Tom Hardy sekä Cillian Murphy.

 

2 comments

Leave a reply