Aapo Halme ei edennyt ulkomuseoon asti – vielä

aapo halme leeds united

Jos suomalainen pelaaja eli tässä tapauksessa Aapo Halme, 19, siirtyy Leeds Unitedin kaltaiseen seuraan enkä muuten tiedä asiasta paljoakaan, niin tsekkaan paikallis- tai maakuntalehden. Mitä Yorkshire Evening Post kertoo Aapo Halme-nimisestä nuorukaisesta ja hänen siirrostaan HJK:sta maakunnan jättiläisseuraan?

YEP:n saamien tietojen mukaan Leedsin Klubille maksama siirtosumma on pienempi kuin suomalaismediassa mainittu noin runsaat puoli miljoonaa euroa eli puoli miljoonaa puntaa. Lisäksi YEP spekuloi, että Halme olisi jopa mukana edustusjoukkueen rotaatiokokoonpanossa heti sunnuntaina, kun Leeds kohtaa FA Cupissa neljännen sarjatason Newport Countyn. Lisäksi jutussa mainitaan tiedossa oleva oletus siitä, että Halme lähtökohtaisesti liittyy Leedsin U23-joukkueeseen eli reserveihin.

Tartutaan tähän. U23-joukkuetta nimittäin valmentaa Leedsin organisaatioon kesällä palkattu espanjalainen nimeltä Carlos Corberán. Hän on osa sarjatulella paukkunutta rekrytointisarjaa, jonka uusi pääomistaja Andrea Radrizzani kesällä aloitti saatuaan seuran osake-enemmistön haltuunsa. Radrizzani on ilmoittanut sitoutuvansa Leeds Unitediin viiden vuoden projektilla; Leeds vuonna 2023 joko on Valioliigassa menestyvä mahti tai saa etsiä uuden omistajan.

Carlos Corberán ei ansioluettelonsa perusteella ole mikään tötsienkanniskelija; työhistoriasta löytyy Villarrealin apuvalmentajan pestiä ja Pep Guardiolan suosituksia. Leedsiin hän siirtyi Kyproksen pääsarjan Ermis FC:n päävalmentajan tehtävistä.

Halmeen uralle ja tulevaisuudelle voi olla hyvin merkittävää, että häntä päivästä päivään valmentaa ainakin aluksi Corberán eikä tämän edeltäjä, pelaajauransa lähinnä Englannin 3.-5. sarjatasoilla viettänyt Jason Blunt. Hän siirtyi  valmentamaan seuraa nimeltä Mousehole FC.

Championship ei ole enää osa jalkapalloilun suurta brittiläistä ulkomuseota, vaikka jotkut sen seuroista saattavat joillain mittareilla yhä olla hyvin vanhanaikaisia. Leeds United ei sellainen ole ja nyt vielä vähemmän kuin viime kaudella. Manageri Thomas Christiansen (kuvassa alla Elland Roadilla) ja hänen pääosin espanjalaiset taustajoukkonsa eivät ole öljytyn hiuskarvanhitusenkaan verran velkaa peribrittiläiselle jalkapalloajattelulle. Brittejä ei nyky-Leedsissä aikuspelaajien kanssa työskentele kuin korkeintaan huoltajina.

Embed from Getty Images

Kovaa Championshipissa silti mennään, hirmuisen kovaa. Ja tullaan tilanteisiin kovaa. Ja lennetään tilanteista sivuun kovaa.

Aapo Halme on tullut tunnetuksi hämmästyttävän oikea-aikaisista ponnistuksistaan ja sijoittumisestaan, mutta Championshipissa ei pelkästään näillä avuilla topparina voiteta pääpalloja ainakaan riittävällä prosentilla. Edustusjoukkueen fysiikkavalmentaja ja Leedsin fysiikkavalmennuksen pomo Iván Torres tullee miettimään, miten Halmeeseen saadaan papua mitään hyödyllistä samalla menettämättä.

Papu on yksi asia, tilannekovuus ja -voima toinen. Perinteinen brittiläinen ratkaisu – joihin Leeds kuten todettua ei sinänsä suuremmin nojaudu – olisi pistää kohta 20-vuotias hujoppi oppipojaksi. Apprenticeship-laina alasarjoihin tapahtuisi oikeastaan heti ensimmäisen ammattilaissopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mutta ikävuosi tai pari sinne tänne. Taisteleeko Aapo Halme kohta Swindon Townin fanaattisen Town Endin edessä vai luutiiko palloja Cheltenhamin idyllisellä Whaddon Roadilla? Vai onko kohteena Barnet tai Yeovil tai Grimbsy?

Riippuen seurasta ja muutamasta pienemmästä muuttujasta (mukaan lukien tuuri) olisi tuollaisella keikalla luvassa ulkomuseota yllin kyllin. Eikä peliaika saati avauksen paikka nelostasollakaan olisi mitenkään taattu. Toisaalta menestyminen eli avauksessa pelaaminen ottelusta toiseen valaisi Halmeen brittiuralle ensimmäisen peruskiven, oikean näytön. Suomessa saavutetuilla peliminuuteilla ja näytöillä ei ole enää Leeds-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen mitään merkitystä. Halmeen ura on nyt tabula rasa.

Kävi miten kävi, niin Halmeen olisi ensi kaudella oltava mukana edustusjoukkueessa. Jos ei Leedsin edustusjoukkueessa, niin lainalla jonkun alasarjaseuran mukana. Mikäli kumpaakaan ei ole vuoden päästä tapahtunut, niin mahdollisuudet siihen, että Aapo Halme tekee Iso-Britanniassa ammattilaisuran miesten sarjaotteluita millään sarjatasolla pelaavana jalkapalloilijana alkavat laskea.

Pessimismiä ja inhorealismia? Ehkä, koska totta kai Aapo Halme voi onnistua siinä, missä Mika Väyrynen, Mikael Forssell ja Sebastian Sorsa valmiina pelaajina epäonnistuivat: murtautumaan jossain vaiheessa Leeds United F.C.:ssä avauskokoonpanon mieheksi. Sarja saattaa tuolloin olla Valioliiga.

Olen satunnainen ja usein häviävä harrastevedonlyöjä, mutta jos minun olisi pakko arvata, millä todennäköisyydellä Aapo Halme koskaan pelaa ensimmäistäkään sarjaottelua Leedsin avauksessa, niin…

… otsa rypyssä määrittäisin, että yksi kahdeksasta. En ole koskaan nähnyt Halmeen pelaavan kuin tietokoneen ruudulta, mutta sellainenhan ei täältä Maltalta vinkkaillessa perinteisesti haittaa.

Leikki sikseen: varmuudella saa sanoa, että Aapo Halme on äärimmäisen hyvin toimeentuleva ja kohta varakas 19-vuotias, joka on astunut mukaan suureen seikkailuun ja matkaan. Sellaisella matkalla voi olla huimasti itsearvoa, kuten Lauri Dalla Valle -aiheisessa artikkelissa syksyllä pohdimme.

Leedsin fanit ovat jo ehtineet leukailla, että Aapo Halme näyttää Harry Potter -hahmolta eikä futaajalta. Mitä siitä, peruukki päässä Halme kävisi nuoresta Marouane Fellainista.

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*