Affiliate-markkinointi: Näin kumppanuusmainonta toimii

affiliate markkinointi kumppanuusmainonta
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Affiliate-markkinointi (kumppanuusmainonta) tarkoittaa komissiopohjaista tuotteiden ja palveluiden markkinointia. Affiliate-markkinointi ei tarkoita täysin samaa kuin mainonta. Kumpannuusmainontaan liittyy aina vähintään kolme osapuolta: mainostaja, julkaisija ja kuluttaja (potentiaalinen asiakas).

Affiliate-markkinointi aloitetaan valitsemalla julkaisualustan tyyppi ja aihealue eli kohderyhmä. Kumppanuusmainonta sopii lähes kaikenlaisten tuotteiden esittelyyn. Affiliate-toiminnalla voi tehdä parhaimmillaan miljoonien eurojen tienestit. Suomessa toimii useita eri affiliate-verkkoja.

Affiliate-markkinointiin liittyy omat erikoisterminsä, jotka kuvaavat erilaisia korvausmalleja ja strategioita. Affiliate-markkinoinnista saatuja tuloja verotetaan samalla tavalla kuin muitakin tuloja.

Mitä affiliate-markkinointi (kumppanuusmainonta) tarkoittaa?

Affiliate-markkinointi (kumppanuusmainonta) tarkoittaa komissiopohjaista tuotteiden ja palveluiden markkinointia. Affiliate-markkinoijan eli julkaisijan roolina on esitellä tuotteita potentiaalisille asiakkaille. Julkaisija saa komission, jos osto suoritetaan hänen kumppanuuslinkkinsä kautta.

Affiliate-markkinoinnista käytetään myös termejä kumppanuusmainonta ja kumppanuusmarkkinointi. Affiliate-markkinointi tapahtuu lähes täysin netissä, vaikka sitä voidaan tehdä myös vouchereita (kuponkeja) jakamalla.

Verkossa tapahtuva affiliate-toiminta alkoi nettisivuista ja sähköpostilistoista. Viime vuosina se on levinnyt vahvasti myös sosiaalisen median kanaviin, kuten Youtube, X ja TikTok.

Affiliate-markkinointia voi tehdä kuka tahansa. Potentiaaliset tulosi riippuvat affiliate-sopimuksista, kohderyhmästä, tuotteista sekä yleisösi määrästä. Mitä suuremman yleisön tavoitat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on tienesteihin.

Affiliate-markkinointia tehdään hyvin erilaisista tuotteista ja palveluista. Suosittuja kategorioita ovat Suomessa mm. lainapalvelut, puhelinliittymät, sähkösopimukset, vaatteet, kirjat ja kosmetiikka.

Globaalisti tunnetuin affiliate-ohjelma on Amazonilla. Sen tuotteita markkinoidaan lukemattomilla eri verkkosivuilla.

Affiliate-markkinointi vs. mainonta

Affiliate-markkinointi ei tarkoita täysin samaa kuin mainonta. Tämä siitäkin huolimatta, että usein käytetty synonyymi kumppanuusmainonta sisältää sanan mainonta. Parempi termi onkin kumppanuusmarkkinointi.

On tärkeää ymmärtää markkinoinnin ja mainonnan erot:

 • Markkinointi kattaa kaiken sen toiminnan, jota yritys tekee tuotteen tai palvelun myynnin edistämiseksi. Se sisältää tuotesuunnittelun, hinnoittelun, markkinatutkimuksen, brändin rakentamisen jne.
 • Mainonta on yksi markkinoinnin keinoista. Mainonnan tarkoitus on lisätä asiakkaiden tietoisuutta tuotteesta tai palvelusta suoralla viestinnällä. Esimerkiksi banneri nettisivulla, TV-mainos tai radiomainos.

Kun kyseessä on affiliate-markkinointi, tuotteen tai palvelun tuottava yritys maksaa komission julkaisijalle ostoihin johtaneista tapahtumista. Affiliate-markkinoinnissa julkaisija kertoo tuotteista omin sanoin ja kuvailee omia käyttökokemuksiaan. Hyvä julkaisija vertaa myös tuotetta muihin ja kertoo sen heikkouksista.

Jos yritys taas mainostaa tuotetta, se viestii suoraan kuluttajille omaa viestiään ja maksaa mediakanavalle tietyn yleisömäärän tavoittamisesta.

mainonta

Affiliate-markkinointiin voidaan myös yhdistää mainontaa. Jos joku artikkeli tai somepostaus on mainos, se pitää myös kertoa lukijalle erikseen. Affiliate-markkinointi voi myös helposti mennä tuotteen mainostamiseksi, jos julkaisija ei kerro muista vaihtoehdoista tai tuotteen huonoista puolista. Raja mainonnan välillä voi olla usein varsin häilyvä.

Kuluttajat ovat nykyisin hyvin kriittisiä ja haistavat pelkän ”shillauksen” melko hyvin. Suurin osa käy myös läpi useita eri tuotearvosteluita ennen ostopäätöksen tekemistä. Laadukkaat ja rehelliset affiliate-markkinoijat erottuvat vain rahan perässä olevista mainostajista.

Mitä osapuolia kumppanuusmainontaan liittyy?

Kumppanuusmainontaan liittyy aina vähintään kolme osapuolta: mainostaja, julkaisija ja kuluttaja (potentiaalinen asiakas). Mukana voi olla myös affiliate-verkosto, mutta se ei ole välttämätöntä. Käydään seuraavaksi näiden osapuolten roolit läpi.

Julkaisija

Julkaisija on affiliate-markkinoija eli tuotteen tai palvelun esittelijä. Julkaisija voi yksityinen henkilö tai kyseessä voi olla yritystoiminta. Asialinja.com on esimerkki julkaisijasta.

Julkaisualustoja on nykyisin paljon erilaisia. Asialinja keskittyy verkkosivuilla tapahtuviin julkaisuihin, mutta yhä useampi affiliate-markkinoija keskittyy videoformaattiin eli Youtubeen ja TikTokiin. Uusia kanavia syntyy lisää joka vuosi.

Mainostaja

Mainostaja on se yritys, jonka tuotetta tai palvelua julkaisija esittelee. Affiliate-markkinointia hyödyntävät nykyisin hyvin monenlaiset yritykset. Mukana on tuotteita ja palveluita kymmeniltä eri toimialoilta.

Mainostaja päättää affiliate-markkinoinnin säännöt ja ehdot. Kumppanuusmainonta on usein rajattu vain tiettyihin kanaviin, minkä lisäksi mainostaja voi vaatia julkaisijaa mainitsemaan sisällössä esimerkiksi tiettyjä käyttöehtoja.

Kuluttaja

Kuluttaja on potentiaalinen asiakas, joka tutustuu tuotteeseen tai palveluun julkaisijan tekemän sisällön kautta. Kuluttajan toiminta ratkaisee, saako julkaisija työstään palkaksi komission vai ei.

Kuluttaja voi olla verkkosivuston selaaja, Youtube-videon katselija, sähköpostin vastaanottaja tai tekstiviestin saanut henkilö. Kuluttaja voi olla myös yritysasiakas, sillä affiliate-markkinointia tehdään sekä yksityisisille että yrityksille.

Affiliate-verkko

Affiliate-verkko tarkoittaa palvelua, johon on kerätty yhteen mahdollisimman paljon mainostajia. Affiliate-verkko yhdistää siis julkaisijan ja mainostajan toisiinsa. Alla on kuva Adservicen etusivulta, joka on yksi Suomessa eniten käytetyistä affiliate-verkoista.

affiliate markkinointi - adservice

Jos yritys haluaa hyödyntää affiliate-markkinointia, sillä on kaksi vaihtoehtoa:

 1. Luoda oma affiliate-järjestelmänsä
 2. Liittyä osaksi affiliate-verkkoa

Ensimmäinen vaihtoehto tuo yritykselle enemmän vapauksia, mutta se vaatii teknistä osaamista. Affiliate-järjestelmän täytyy sisältää tiettyjä raportointitoimintoja ja muita ominaisuuksia. Pienten yritysten ei kannata käyttää resursseja sellaisen rakentamiseen.

Amazon on esimerkki globaalista jättiläisestä, jolla on oma affiliate-järjestelmänsä.

Kun yritys liittyy affiliate-verkon jäseneksi, se on myös helpommin julkaisijoiden löydettävissä. Uuden ja tuntemattoman yrityksen olisi muuten vaikea tiedottaa olemassaolostaan julkaisijoille.

Miten aloittaa affiliate-markkinointi?

Affiliate-markkinointi aloitetaan valitsemalla julkaisualustan tyyppi ja aihealue eli kohderyhmä. Käydään seuraavaksi läpi, miten tämä tapahtuu käytännössä.

Julkaisualustan valinta

Valitse sellainen julkaisualusta, joka sopii parhaiten omiin mieltymyksiisi. Yhä useampi nuori valitsee nettisivujen sijaan videoformaatin, jossa julkaisu voi tuntua helpommalta.

Videoissa on kiistatta omat hyvät puolensa. Jos onnistut iskemään kultasuoneen, videosi voi nousta viraaliksi hitiksi ja saavuttaa valtavan yleisön jo hyvin pienellä seuraajamäärällä.

Nettisivun saaminen nollasta suureen suosioon vie vuosia ja vaatii usein merkittäviä taloudellisia panostuksia.

Jos sinulla on jo olemassa jokin julkaisualusta, mieti voitko hyödyntää sitä vai kannattaako perustaa uusi. Voit myös käyttää useita eri julkaisualustoja, jos mainostaja sallii niiden käytön.

Aihealueen valinta

Aihealueen valinta on tärkein osa-alue affiliate-markkinoinnin aloittamisessa. On hyvin tärkeää valita sellainen aihealue, josta olet kiinnostunut. Vaikka et olisi kyseisen aiheen guru, voit kasvattaa tietojasi matkan varrella ja raportoida myös omaa oppimisprosessiasi muille.

Jos yrität valita aiheen potentiaalisten tienestien perusteella, seuraajasi huomaavat tämän pian. Sisällön tuottaminen väkisin itseä kiinnostamattomista aiheista ei ole hyvä idea. Sisältösi on heikkoa eikä se kiinnosta myöskään seuraajiasi.

Selvitä affiliate-markkinoinnin mahdollisuudet

Kun olet valinnut potentiaaliset aihealueet, selvitä niiden monetisointimahdollisuudet. Joissain sektoreissa on tarjolla paljon affiliate-ohjelmia, ja tienaaminen on helpompaa. Toisissa aihealueissa affiliate-ohjelmat voivat puuttua täysin.

Saat mahdollisuudet selville seuraavasti:

 • Etsi Googlella aihealueen parhaat suomalaiset sivustot tai some-kanavat ja katso miten ne ovat monetisoitu eli millaisia mainoksia tai affiliate-linkkejä löydät.
 • Etsi aihealueen parhaita tuotteita ja palveluita tarjoavat firmat ja selvitä onko niillä affiliate-ohjelmia

Finanssipalvelut, lainat, nettipelit ja kryptovaluutat ovat esimerkkejä aiheista, joissa on tarjolla paljon mahdollisuuksia.

affiliate markkinointi

On kuitenkin hyvä muistaa eräs asia: jos saat luotua suositun sivuston tai some-kanavan, mainostajat löytävät sinut tavalla tai toisella. Voit tienata rahaa myös Googlen mainoksilla tai myymällä suoraan mainosbannereita tai muita kumppanuuksia.

Selvitä kilpailu ja tuota sisältöä

Kun olet valinnut julkaisukanavasi, oman aiheesi ja selvittänyt tienestimahdollisuudet, on aika aloittaa sisällöntuotanto. Saat arvokkaan vinkin tähän alkuun: selvitä ensin mitä muut tekevät.

Jos kyseessä on nettisivu, tutki millaisia artikkeleita kilpailijasi tuottavat. Keskity niihin sivustoihin, jotka rankkaavat Googlessa top 3 -sijaluvuille. Tämä antaa sinulle arvokasta tietoa siitä, mitä sisältöä Google arvostaa ja miten kattavasti aiheita tulisi käsitellä.

Pyri tekemään vähintään sama mitä sektorisi parhaat sivustot tekevät ja lisää siihen päälle jotain omaa ja uniikkia.

Sama toimii myös videoformaatissa. Seuraa ensin oman sektorisi suosituimpia tekijöitä ja katso miten he markkinoivat tuotteita ja palveluita. Miten pitkiä videoita he tekevät jne. Pyri sen jälkeen löytämään oma lähestymistapasi aiheeseen.

Muista pitkäjänteisyys!

Affiliate-markkinoinnissa ei ole tarjolla pikavoittoja. Olipa kyse sitten uudesta nettisivusta tai uudesta Youtube-kanavasta, pitkäjänteisyys on avain menestykseen.

Älä haukkaa aluksi liian isoa palaa vaan aloita tuottamaan sisältöä sellaisella tahdilla, jota voit jatkaa seuraavat pari vuotta. Toisille se voi olla video päivässä, toisille kaksi videota viikossa. Tai kolme artikkelia viikossa.

Googlen ja some-algoritmien kannalta on tärkeää, että julkaisukanavasi on aktiivinen ja tuottaa koko ajan uutta sisältöä.

Vinkki: keskity alussa hyvään sisältöön ja unohda mainokset! Alat tienaamaan rahaa vasta siinä vaiheessa, kun sivustosi tai kanavasi saa seuraajia. Joudut tekemään alussa pitkään töitä ilman yhtään lukijaa tai videon katselijaa. Jokainen julkaisija on käynyt tämän vaiheen läpi.

Millaisia tuotteita ja palveluita on kumppanuusmainonnan piirissä?

Kumppanuusmainonta sopii lähes kaikenlaisten tuotteiden esittelyyn. Saat seuraavaksi 20 esimerkkiä tuotteista ja palveluista, joille löytyy affliate-ohjelmia.

 • Elektroniikkatuotteet: Kuten älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja älykellot.
 • Ohjelmistot: Esimerkiksi virustorjuntaohjelmat, toimisto-ohjelmistot tai graafisen suunnittelun työkalut.
 • Kirjat ja e-kirjat: Sekä painetut että digitaaliset versiot.
 • Koulutuskurssit ja verkkokurssit: Esimerkiksi kielten oppiminen, ammatilliset kurssit tai henkilökohtaisen kehityksen kurssit.
 • Kunto- ja terveystuotteet: Kuten ravintolisät, kuntoiluvälineet ja terveelliset elintarvikkeet.
 • Matkailu ja majoituspalvelut: Hotellivaraukset, matkapaketit, lentoliput.
 • Asusteet: Muotivaatteet, kengät, laukut ja korut.
 • Kauneudenhoitotuotteet: Ihonhoitotuotteet, meikit, hiustenhoitotuotteet.
 • Lastentarvikkeet: Lelut, lastenvaatteet ja vauvantarvikkeet.
 • Koti- ja sisustustuotteet: Huonekalut, kodinkoneet, koriste-esineet.
 • Ruoka- ja juomatuotteet: Gourmet-elintarvikkeet, viinit ja erikoiskahvit.
 • Lemmikkitarvikkeet: Ruoka, lelut ja terveydenhoitotuotteet lemmikeille.
 • Urheiluvälineet: Ulkoilu- ja urheiluvälineet, kuten pyörät, vaellusvarusteet.
 • Musiikki ja äänentoistotuotteet: Soittimet, kuulokkeet, kaiuttimet.
 • Valokuvausvälineet: Kamerat, objektiivit ja valokuvaustarvikkeet.
 • Deittipalvelut: Online-palvelut kumppanin löytämiseksi
 • Autotarvikkeet ja -varusteet: Autonhoitotuotteet, elektroniikka autoihin.
 • Tietotekniikan komponentit: Tietokoneen osat, kuten näytönohjaimet ja kiintolevyt.
 • Pankki- ja rahoituspalvelut: Luottokortit, säästötilit, sijoituspalvelut.
 • Vakuutuspalvelut: Henkilö-, koti- ja ajoneuvovakuutukset.

Yllä oleva lista voisi jatkua myös paljon pidemmälle! Kuten huomaat, affiliate-markkinointia on tarjolla hyvin monenlaisista tuotteista ja palveluista.

Kuinka paljon affiliate-toiminnalla voi tehdä rahaa?

Affiliate-toiminnalla voi tehdä parhaimmillaan miljoonien eurojen tienestit. On toki selvää, että Suomessa tälle tasolle pääsee vain harva some-influensseri tai nettisivun pyörittäjä.

Affiliate-markkinoinnissa saadut tienestit riippuvat seuraavista asioista:

 • Julkaisualusta: onko kyseessä nettisivu, somekanava vai niiden yhdistelmä
 • Toimiala: eri toimialoilla on hyvin erilainen potentiaali tienesteihin
 • Mainonta: usein affiliate-markkinointi yhdistetään myös mainoksiin
 • Kieli: tehdäänkö julkaisuja vain suomen kielellä vai englanniksi

Suurin osa suomalaisista sisällöntuottajista tienaa affiliate-toiminnasta kymppejä tai pari sataa euroa kuukaudessa. Tätä voidaan kutsua harrastetasoksi, eli toimintaa tehdään muun työn ohessa.

kumppanuusmainonta tienaaminen euroja

Useiden tuhansien kuukausitienestit vaativat yleensä täysipäiväisen yrittäjyyden. Jos tarkoituksenasi on käyttää kumppanuusmainontaan tunti tai pari päivässä vapaa-aikaa, potentiaaliset tulosi ovat mitä todennköisimmin edellä mainitulla harrastetasolla.

Globaalisti affiliate-markkinointi on iso bisnes. Alan yritykset voivat omistaa jopa tuhansia erilaisia julkaisualustoja, ja niiden palkkalistoilla voi olla kymmeniä tai satoja sisällöntuottajia. Tällaisessa bisneksessä liikkuvat valtavat rahasummat.

Mitä affiliate-verkkoja Suomessa toimii?

Suomessa toimii useita eri affiliate-verkkoja. Seuraavassa on lista suosituimmista:

 • Adtraction
 • Adservice
 • Daisycon
 • Trade Tracker

Näistä verkoista saat palvelua suomen kielellä ja löydät paljon suomalaisia tuotteita ja palveluita. Voit liittyä myös globaalien affiliate-verkkojen jäseneksi, esimerkiksi Amazonin affiliateksi.

Suurin osa yrityksistä ei ole affiliate-verkkojen jäseniä. Voit aina googlettaa haun: yrityksen nimi affiliate tai ottaa yhteyttä yritykseen ja kysyä onko heillä affiliate-ohjelmaa. Vaikka yritys ei tekisi affiliate-markkinointia, voit kysyä sen kiinnostusta mainostamisesta kanavallasi.

Affiliate-markkinoinnin termejä

Affiliate-markkinointiin liittyy omat erikoisterminsä, jotka kuvaavat erilaisia korvausmalleja ja strategioita. Tässä on esittely yleisimmistä termeistä.

 • CPA (Cost Per Action): CPA tarkoittaa ”kustannusta toimintaa kohden”. Tässä mallissa julkaisija saa ennalta sovitun maksun tietyn toiminnon suorittamisesta, esimerkiksi tuotteen ostaminen, palvelun tilaaminen tai lomakkeen täyttäminen.
 • CPM (Cost Per Mille): CPM tarkoittaa ”kustannusta tuhatta näyttökertaa kohden”. Tässä mallissa affiliate saa maksun jokaista tuhatta mainoksen näyttökertaa kohti. Tämä malli on yleinen erityisesti mainostilan myynnissä.
 • Revenue Share: ”Tuoton jako” tarkoittaa sitä, että affiliate saa prosenttiosuuden tuotosta, joka syntyy hänen suosittelujensa kautta. Tämä malli on tyypillinen kryptovaluuttojen ja muiden treidaussivustojen parissa.
 • CPC (Cost Per Click): CPC tarkoittaa ”kustannusta klikkauksesta”. Tässä mallissa affiliate saa maksun jokaisesta klikkauksesta, jonka hänen sivustollaan oleva mainos saa. Se on yleinen malli erityisesti digitaalisessa mainonnassa.
 •  Conversion rate: Konversioaste kertoo, kuinka suuri osa liikenteestä tai kävijöistä on konvertoitu klikkaamaan linkkiä tai ostamaan tuote. Tätä mittaria käytetään usein sähköpostikampanjoissa.
 • Cookie Duration: Keksien kesto viittaa aikaan, jonka kuluessa kävijän tulee suorittaa toiminto (kuten ostos), jotta affiliate saa siitä komission. Jos kävijä tekee ostoksen keksin voimassaoloajan sisällä, affiliate saa siitä provisiota.
 • Affiliate Link: Affiliate-linkki on uniikki linkki, joka sisältää affiliaten tunnisteen. Tämän linkin kautta tapahtuvat liikenteet ja toimet voidaan jäljittää takaisin kyseiselle affiliatelle.
 • Landing Page: Laskeutumissivu eli ländäri on sivu, jolle kävijä ohjautuu klikattuaan affiliate-linkkiä. Hyvin suunniteltu laskeutumissivu voi merkittävästi parantaa konversioasteita.

Ota yllä olevat termit haltuun ennen kuin aloitat affiliatena toimimisen!

Tämän lisäksi on erittäin tärkeää lukea affiliate-kampanjoita koskevat säännöt ja ehdot. Ne on merkitty aina selvästi affiliate-verkoissa tai yrityksen omassa affiliate-järjestelmässä. Pidä huolta etenkin siitä, että teet kumppanuusmainontaa vain sallituissa kanavissa. Esimerkiksi sähköpostit, SMS, cashbackit, voucherit ja some voivat olla rajattuja pois.

Affiliate-markkinointi ja verotus

Affiliate-markkinoinnista saatuja tuloja verotetaan samalla tavalla kuin muitakin tuloja. Suomen verotuksessa ei ole erityissännöksiä esim. TikTokin, Youtuben tai blogin avulla saaduille tienesteille. Kumppanuusmainonnasta saadut tulot verotetaan ja vähennykset tehdään yleisten sääntöjen mukaan.

Muista ilmoittaa affiliate-tulosi joka vuosi!  Verohallinnon sivuilta löytyy erillinen opas sometuloille, jonka löydät tästä linkistä. Ohjeessa on kerrottu tarkemmin mm. vähennyksistä, joita voit tehdä.

Jos teet kumppanuusmainontaa yrittäjänä, ota selvää eri yritysmuotojen verotuksesta.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *