afrikan mestaruusturnaus - afrikan mestaruuskilpailut
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Afrikan mestaruusturnaus

Afrikan mestaruusturnaus kokoaa maanosan parhaat pelaajat yhteen aina kahden vuoden välein. Afrikan mestaruuskilpailut on varsin perinteikäs turnaus, sillä se on järjestetty jo yli 60 vuoden ajan. Turnauksesta käytetään tässä artikkelissa myös lyhennettä AFCON (Africa Cup of Nations), jotta se sopii sulavammin tekstin sekaan.

Edellinen isäntämaa (2015) oli Päiväntasaajan Guinea, ja turnaus päättyi silloin hieman yllättäen suosikki Norsunluurannikon voittoon. Yllättäen siksi, että tunnettu futismaa on ollut vuodesta toiseen aina krooninen alisuorittaja Afrikan mestaruuskilpailuissa. Viime kerralla norsut onnistuivat vihdoin murtamaan tämän kirouksen, ja voittivat lopulta ansaitun mestaruuden. Tänä vuonna AFCON-isäntänä toimii Gabon, joka on Päiväntasaajan Guinean naapurimaa. Turnaus pidetään siis samoissa maisemissa, kuin 2015 versio. Mitä asioita vedonlyöjän on syytä huomioida Afrikan mestaruuskilpailuissa? Tätä aihetta käsittelemme seuraavassa.

Afrikan mestaruuskilpailut – kotietu

Kotietu on yleisesti ottaen todella merkityksellinen asia jalkapallon arvoturnauksissa. Tämä ei koske pelkästään Afrikan mestaruuskilpailuja, vaan kotietu painaa paljon vaakakupissa myös EM- ja MM-kilpailuissa, ja yhtä lailla pienemmissäkin arvoturnauksissa. AFCON-isäntämaan saama etu on ollut poikkeuksellisen kova, sillä kotiyleisö on siivittänyt todella heikotkin joukkueet lohkoistaan jatkoon. Turnauksen tuomareita on myös monena vuonna syytetty (aiheesta) isäntämaan suosimisesta esimerkiksi helposti tuomituissa rangaistuspotkuissa tai vapareissa, joka vaikuttaa osaltaan kotietuun.

afrikan mestaruuskilpailut - kotietu

Kuten yllä oleva taulukko kertoo, niin AFCON-isäntä on mennyt alkulohkosta jatkoon  joka ikinen kerta tällä vuosituhannella. Moni heikko joukkue on sitten lähtenyt laulukuoroon heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta jatkopaikka lohkosta on ollut silti suoritus vastoin monien odotuksia. Tällä kertaa isäntämaa Gabon on vahvoilla jopa neljän joukkoon asti. Huomioi kotiedussa myös rajanaapurit, joista voi virrata sankoin joukoin faneja kannustamaan omiaan. Kisat pidettiin vuonna viereisessä valtiossa, Päiväntasaajan Guineassa, joten voit googlettaa millaisia tukijoukkoja silloin paikan päällä nähtiin. Todennäköisesti fanipohja on naapurimaista nyt saman kaltainen.

Afrikan mestaruuskilpailut – maalimäärät

Maalimäärät on jalkapallon arvoturnausten yksi tärkeimmistä aiheista. Ottelut eroavat luonteeltaan hyvin paljon liigapeleistä, ja lisäksi lohkon eri kierroksilla on myös eroja. Perinteisesti lohkon päätöskierros on aina runsasmaalisempi kuin kaksi ensimmäistä, koska silloin joukkueet pelaavat viimeisestä mahdollisuudesta jatkopaikkaan, ja riskeeraavat otteluiden lopussa. Kun taas avauskierros on usein varovaisempi, ja tavoitteena on välttää tappio. Playoffs-vaiheessa maalimäärät ovat perinteisten nyrkkisääntöjen mukaan aina tippuneet.

afrikan mestaruusturnaus - maalimäärät

Yllä olevassa taulukossa näet AFCON-maalimäärät viimeisen 10 vuoden ajalta. Huomaa suuret vaihtelut, niin lohko- kuin playoffs-peleissä eri vuosien välillä. Tämä johtuu siitä, että olosuhteet ovat vaihdelleet eri turnausten välillä paljon. Joskus kentät ovat huonossa kunnossa, ja välillä säätilat ovat olleet poikkeuksellisen haastavia. Lisäksi Afrikan maajoukkueissa on varsin paljon vaihtuvuutta, ja niille on tyypillistä erilaiset sisäiset ristiriidat. Valmentajia vaihtuu tämän tästä, ja joka vuosi joukkueiden superstähdillä on erilaisia riitoja. Joskus huippupelaajat ovat jopa kieltäytyneet matkustamasta Afrikkaan, ja suoritusasot heittelevät paljon.

Turnauksissa on myös välillä mukana todella heikkoja ja huonosti valmennettuja maita, jolloin muutamat rumat tappiot saavat koko turnauksen maalimäärät helposti ylös. Seuraa jokaista turnausta enemmän yksilönä, ja katso ovatko olosuhteet hyvät, eli huippujoukkueita suosivia. Playoffs-vaiheessa maalimäärät eivät keskiarvona ole juuri muuttuneet, ja tähän on syynä mm. seuraavassa käsitelty heikko valmennus.

Afrikassa hyville kärkimiehille ei tarjoilu pelaa

Afrikan mestaruuskilpailuille on tyypillistä kovat odotukset hienosta futiksesta, ja sitten TV-katsojan pettyminen puuduttavaan ja heikkotasoiseen “potkupalloon”. Tähän on monta eri syytä. Ensinnäkin, monet superstarat ovat seurajoukkueissaan laatuvalmentajien käsittelyssä, ja huipputason joukkueilla on tarkkaan hiotut pelityylit ja roolit, jotka on hyvin harjoiteltu. Afrikan maajoukkueiden valmentajien taso ei ole samaa luokkaa, ja kisoihin kokoontuu usein sekalainen seurakunta, joka ei ole pelannut samalla kokoonpanolla edes karsinnoissa. Afrikkalaiset hyökkääjät ovat haluttuja vahvistuksia Euroopassa, mutta iso ero AFCON-otteluihin on tarjoilu. Seurajoukkueessa atleettisilla wingereillä on vierellään taitavia seurakavereita, jotka luovat hyviä maalintekotilanteita. Mutta afrikkalainen jalkapallotuotanto ei valitettavasti luo huipputasolle playmaker-tyyppejä, vaan keskikenttäpelaajat ovat hieman yleistäen joko nopeita laitureita, tai fyysisiä rouhijoita.

Maajoukkueissa laadukkaiden playmakereiden sekä hyvätasoisen pelialustan puute johtaa siihen, että taktiikka on liian usein roiskimista ja yksilösuorituksia. Ja tämä on heikompien vastustajien myös helppo blokata pois. Näin ollen ottelut ovat tasoltaan ja maalimääriltään heikompia, mitä nimet paperilla voisi kertoa. Erikoistilanteet ovat myös selvästi heikommin suoritettuja, mitä seurajoukkueissa. Yleisin aloittelijan virhe on pelata Afrikan mestaruuskilpailuissa liikaa over-vetoja, koska kisoissa olevista pelaajista monille perusfaneille tuttuja ovat nimenomaan hyökkääjät. Ja sitten yllä kuvattu todellisuus on usein jätetty huomioimatta. Todennäköisesti päädyt pelikassasi kannalta parempaan tulokseen, mitä enemmän under-vetoja lapuiltasi löytyy. Huomaa tämä myös livevedoissa: laukaukset lähtevät aivan liian usein taivaan tuuliin huonoista sektoreista, ja todella laadukkaita tontteja luodaan vähän.

Afrikan mestaruusturnaus vedonlyönti – yhteenveto

  • Jalkapallon arvoturnauksissa kotiedulla on aina todella iso merkitys, mutta Afrikassa se on vielä normaaliakin suurempi
  • Huomioi myös naapurimaat, ja googleta halutessasi uutisia myös aiemmista kisoista, selvittääkseni mikä maa saa turnaukseen usein sankat fanijoukot
  • Maalimäärissä on paljon vaihtelua vuositasolla, joka riippu turnauksen kokoonpanosta ja olosuhteista, jotka vaihtelevat paljon
  • Katso tulevaa turnausta yksilönä, ja selvitä avauspeleissä ovatko olosuhteet hyvät (= tukee korkeita maalimääriä)
  • Älä lyö liikaa over-vetoja, vaikka monissa joukkueissa on paljon tuttuja nimiä hyökkäyspäässä

Kuva: Flickr / Ben Sutherland 

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *