Agatha Christien katoaminen
Historia

Agatha Christien katoaminen on ratkaisematon mysteeri

Agatha Christie on modernin ajan myydyin kirjailija koko maailmassa. Kautta historian vain raamattua ja Shakespearen teoksia on painettu enemmän kuin Dame Christien dekkareita.  Kirjailijan oma elämä sisältää kenties kaikista mielenkiintoisimman tarinan. Agatha Christien katoaminen vuonna 1926 on yhä selittämätön mysteeri.

Aviomies petti – vaikeudet alkoivat

Agatha Christie syntyi vuonna 1890 ja opetteli lukemaan viiden vanhana. Nuorena hän oli kahdesta sisarestaan poiketen kotiopetuksessa ja osoitti kovaa kiinnostusta taiteisiin sekä kirjallisuuteen. Christie kirjoitti ensimmäiset novellinsa vuonna 1910 palattuaan Englantiin viiden Ranskassa vietetyn vuoden jälkeen. Pari vuotta myöhemmin hän tapasi brittiarmeijan upseerin Archie Christien, ja pari meni naimisiin vuonna 1914.

Agatha Christien ensimmäinen kirja sytyi maailmansodan puhjettua. Kyseinen teos on edelleen yksi kaikkien aikojen suosikeistani – Stylesin tapaus. Kirja valmistui vuonna 1916, mutta se julkaistiin vasta sodan loputtua vuonna 1920. Tulevina vuosina Christien menestys alkoi kasvaa, kunnes  kuusi vuotta myöhemmin hänen elämässään tapahtui jotain todella outoa.

Vuosi 1926 oli Agatha Christielle todella vaikea. Hänen äitinsä kuoli, ja aviomies Archie jäi kiinni pettämisestä toisen naisen kanssa. Nämä murheelliset tapahtumat johtivat siihen, mitä tapahtui seuraavaksi. Kirjailija lähti kotoaan myöhään illalla 3. joulukuuta 1926 ja katosi jäljettömiin yhdentoista päivän ajaksi.

Mystiset tapahtumat alkoivat, kun poliisi paikallisti hänen hylätyn autonsa jyrkästä rinteestä Guilfordin lähistöltä. Christiestä ei näkynyt jälkeäkään, eikä tapahtumapaikalla ollut mitään viitteitä rikoksesta. Kun kirjailijasta ei kuulunut mitään yhden, kahden eikä kolmenkaan päivän jälkeen, huoli hänen mahdollisesta kuolemastaan alkoi kasvaa.

Valtava operaatio kirjailijan löytämiseksi

Kyseessä oli siihen aikaan historian suurin yksittäisen henkilön etsintäoperaatio, johon valjastettiin yli tuhat poliisia ja satoja vapaaehtoisia. Agatha Christien katoaminen oli myös ensimmäinen tapaus historiassa, jossa lentokoneita käytettiin henkilön etsinnässä.

Kirjailijan katoaminen sai valtavat mittasuhteet lehdistössä, sillä tapaus oli häkellyttävällä tavalla kuin suoraan Christien omista novelleista. Myös tunnettu okkultismin harrastaja, kirjailija Arthur Conan Doyle, yritti ratkaista mysteeriä paranormaalien voimien avulla.

Alla oleva kuva: The Daily News -sanomalehti, 11. joulukuuta vuonna 1926.

Embed from Getty Images

Kun päivät kuluivat eikä kirjailijasta kuulunut mitään, spekulaatiot hänen kohtalostaan alkoivat kiihtyä. Osa piti katoamista vain julkisuustemppuna, ja toisten mielestä pettämisestä kiinni jäänyt Archie Christie olisi jopa murhannut vaimonsa. Lopulta Agatha Christie paikannettiin  yhdentoista päivän jälkeen hyväkuntoisena Harrogatessa sijaitsevasta hotellista. Arvoitus ei tästä kuitenkaan ratkennut – päin vastoin.

Christie oli kirjautunut suosittuun hotelliin jostain syystä miehensä rakastajattaren nimellä. Hän liikkui hotellissa normaalisti ja osallistui illanviettoihin. Kirjailija ei herättänyt muissa asukkaissa mitään epäilyksiä, kunnes yksi henkilökunnan jäsen tunnisti hänet ulkonäöltä. Poliisit hälytettiin paikalle, ja Archie Christie tuli hakemaan oudossa tilassa olevan vaimonsa kotiin.

Agatha Christien katoaminen – ratkaisematon mysteeri

Tapauksen lopullinen kulku ei ole selvinnyt vielä tähän päivään mennessä, sillä Agatha Christie ei koskaan puhunut näiden yhdentoista päivän tapahtumista. Jälkeen päin on esitetty arvioita, että Christie olisi kärsinyt dissosiatiivisista oireista. Näitä ovat mm. psykogeeninen muistinmenetys, oman itsen ja ympäristön kokeminen vieraana, ajan ja paikan tajun kadottaminen sekä vaikeus erottaa fantasioita todellisuudesta. Agatha Christie ei tunnistanut itseään lehtien sivuilta, ja hänen elämänkertansa kirjoittanut Andre Norman arvioi naisen olleen myös itsetuhoinen.

Lähes jokaisen tuntema kirjailija jätti siis jälkeensä mysteerin, jonka ratkaisuun olisi tarvittu kenties oikean elämän Hercule Poirot. Agatha Christien katoaminen oli aikansa suurimpia mediatapahtumia, ja hänen löytämiseksi valjastettiin valtavat resurssit. Harkitsiko Christie itsemurhaa vai oliko kyseessä julkisuustemppu? Emme saa koskaan tietää varmasti, mutta tapaus ei totisesti vähennä kiinnostusta yhteen maailmanhistorian tunnetuimmista kirjailijoista.

Kuva: Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia