alennuskupongit
Artikkelit

Alennuskoodien historiaa: miten tarjouksista tuli suosittuja?

Erilaiset alennuskoodit ovat erittäin suosittuja nykyäänkin – erityisesti verkkokauppojen ansiosta. Lähes jokainen tarkistaa ennen ostosten maksamista, olisiko kauppaan voimassa olevia alekoodeja. Mutta alennuskoodeillakin on historiansa, joka ulottuu peräti 1800-luvulle. Tutustu historiaan tästä!

Kupongeilla ilmaista kokista

Kaikki alkoi 1800-luvun lopussa, kun Coca-Cola päätti lisätä myyntiä tarjoamalla asiakkaille mahdollisuuden lunastaa itselleen ilmainen lasillinen juomaa kuponkia näyttämällä. Coca-Cola julkaisi kuponkeja eri lehdissä ja postitti niitä myös suoraan asiakkaille.

Ne tulivat todella suosituiksi ja ihmiset käyttivät niitä innokkaasti. Peräti joka yhdeksäs amerikkalainen hyödynsi näitä ilmaiskuponkeja vuosina 1894–1913.

Kupongeilla lunastettiin lähes 8 500 000 ilmaista juomaa ja Coca-Colan suosio kasvoi tämän hyvin onnistuneen kampanjan ansiosta. Samalla kyse oli ensimmäisestä kuponkikampanjasta. Kuponkeja voidaankin pitää alennuskoodien esiasteena, sillä niillä asiakkaat saivat alennuksia kaupoissa ja yhä nykypäivänäkin ne ovat Yhdysvalloissa hyvin suosittuja. Suomessa alennuskuponkeja käytetään lähinnä erilaisissa pikaruokaravintoloissa, joissa niillä saa muutamien eurojen arvoisia alennuksia erilaisista pikaruoista ja aterioista.

Viimeaikainen koronaepidemia on kuitenkin hillinnyt sekä kuponkien että käteisen käyttöä. Ylen mukaan ostokäyttäytyminen oli viime keväällä erittäin rajoittunutta, mutta maksukorttien käyttäminen tullee taas kääntymään nousuun tämän kevään aikana.

Kuponkien suosio kasvaa

Kuten Coca-Colan suosio osoitti, kupongit olivat hyvä tapa markkinoida tuotteita. Näin ollen ei ollut ihme, että monet muutkin yritykset päättivät siirtyä käyttämään alennuskuponkeja markkinoinnissaan. Kuponkeja painettiin yleensä erilaisiin sanomalehtiin, josta ne oli helppo leikata irti ja viedä kauppaan.

Kuten Coca-Colan suosio osoitti, kupongit olivat hyvä tapa markkinoida tuotteita. Näin ollen ei ollut ihme, että monet muutkin yritykset päättivät siirtyä käyttämään alennuskuponkeja markkinoinnissaan. Kuponkeja painettiin yleensä erilaisiin sanomalehtiin, josta ne oli helppo leikata irti ja viedä kauppaan.

Toinen tapa oli painattaa niitä suoraan pakkauksiin. Yksi yritys, joka käytti kuponkeja vahvasti markkinoinnissaan ja tärkeänä osana kanta-asiakasohjelmaansa oli Betty Crocker, jonka kupongeilla asiakkaiden oli mahdollista lunastaa erilaisia palkkioita. Ne saattoivat olla vaikkapa ilmaisia astioita.

Betty Crockerin kanta-asiakasohjelma kesti aina vuodesta 1929 vuoteen 2006, mikä teki siitä yhden pisimmistä kanta-asiakasohjelmista Yhdysvalloissa.

Kupongeista tuli suosittuja myös monissa muissa maissa, kuten Suomessa. Yhä viime vuosinakin kuluttajat pystyivät mm. lunastamaan purkkapussien keräilylipukkeiden avulla erilaisia palkintoja. 1900-luku olikin fyysisten kuponkien kulta-aikaa ja yhä nykyäänkin amerikkalaiset etsivät alennuskoodeja nimellä kuponkikoodi. Alennuskoodit korvasivat kupongit, kun verkkokaupat yleistyivät ja ostoksia pystyi maksamaan suoraan netissä. Nykyisin on myös paljon enemmän erilaisia kampanjoita, kuten Black Friday, jolloin alennukset voivat olla jopa 50 prosenttia ilman mitään koodeja. Toinen vaihtoehto on, että ne ovat saatavilla erityisellä Black Friday -koodilla, kertoo MTV.

Erilaisia kuponkeja ja koodeja

Nykyisin alennuskoodi voi pitää sisällään lähes mitä tahansa etuja. Koodilla voi saada esimerkiksi:

  • Ilmaisen toimituksen
  • Alennuksen tuotteesta
  • Tuotenäytteen
  • Ilmaisen lahjan

Nämä ovat ehkä yleisimmät alennuskoodien sisällöt. Alennuskoodeilla on tarkoitus houkutella lisää asiakkaita ja vahvistaa heidän ostopäätöstään. Esimerkiksi ilmainen toimitus voi olla viimeinen silaus sille, että asiakas päättää tehdä ostoksen kaupan verkkosivuilla. Alennuskoodit ovat yleensä voimassa vain rajoitetun ajan, mikä osaltaan hoputtaa asiakkaita tekemään ostopäätöksen nopeasti ja ilman pitkää harkinta-aikaa.

Erilaiset alennuskoodit ja kupongit tuottavat myyjille myös arvokasta tietoa asiakkaista. Esimerkiksi asiakkaan käyttämä koodi kertoo millä nettisivuilla hän on liikkunut vai onko hän hyödyntänyt omaan sähköpostiinsa saapunutta koodia. Asiakaskäyttäytymiseen liittyviä tietoja voidaan hyödyntää myöhemmin esimerkiksi markkinoinnissa.

Alennuskuponkeja on tarjolla myös nettikasinoille. Erilaisten bonuskoodien avulla voi saada esimerkiksi uuden asiakkaan bonustarjouksia, joiden avulla saa vaikkapa ilmaisia pyöräytyksiä ja talletusbonusta.

Yksi omanlaisensa kuponkityyppi on Yhdysvalloissa käytettävät alennuskupongit, joita runsaasti käyttämällä voidaan päätyä sellaiseen hullunkuriseen tilanteeseen, että kauppa joutuu itse maksamaan asiakkaalle siitä, että hän ostaa jotakin tuotetta.

Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin niin harvinaisia, että kuponkeja kannattaa silti julkaista, koska vain harva asiakas ottaa kuponkien leikkaamisen näin intohimoisesti.

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Artikkelit