Allsvenskan kausiennakko 2017
Kausiennakko

Allsvenskan kausiennakko 2017

Allsvenskan kausiennakko laittaa sarjan kaikki joukkueet paremmuusjärjestykseen. Ranking pohjautuu ruotsalaisen ammattivedonlyöjän näkemykseen, joka on analysoinut sarjaa jo parikymmentä vuotta. Se toimii varmasti hyvänä pohjana sarjasta kiinnostuneelle vedonlyöjälle.

Allsvenskan -kausi 2017 käynnistyy 1.4 huippuottelulla IFK Göteborg-Malmö. Ottelussa kohtaavat Ruotsin takavuosien kestomenestyjä Göteborg sekä hallitseva mestarijoukkue Malmö. Allsvenskan on tänäkin vuonna erittäin mielenkiintoinen sarja, jossa Malmön ja AIK:n takana on pitkä lista laatujoukkueita. Sarjaan on saatu myös monia mielenkiintoisia paluumuuttajia.

Malmö

Hallitseva mestari Malmö on monien eksperttien ykkösehdokas voittamaan sarja myös tulevalla kaudella. Joukkue on pysynyt todella hyvin kasassa viime vuoteen nähden, joten tällä materiaalilla taistellaan varmasti voitosta. Malmö on vaihtanut päävalmentajaa talven aikana, ja Magnus Pehrsson on saanut kritiikkiä toistaiseksi varsin heikosti sujuneesta harjoituskaudesta.

Hyökkääjä Markus Rosenberg on yhä Malmön kuningas. Uusi hankinta Pawel Cibicki pelasi loistavan kauden Jönköpingissä, ja tarjolla on yhä enemmän tilaisuuksia maalintekoon. Toppari Hadzikadunic ja keskikentän Svanberg olivat kesällä Ruotsin U19 maajoukkueen mukana EM-kisoissa, ja molemmilla on potentiaalia nousta korkealle tasolle tänä vuonna.

AIK

Viime vuoden hopeamitalisti AIK on ollut erittäin aktiivinen siirtomarkkinoilla. Joukkueesta on lähtenyt useita laatupelaajia, mutta toisaalta AIK on tehnyt myös lukuisia hankintoja. Tällä hetkellä sen vahvuus on viime kautta enemmän hyökkäyspäässä. Odotuksissa on maalimäärien vahva kasvu etenkin kotiotteluissa. Huomioi AIK:n kohdalla joukkueen ailahtelevaisuus; hienoja voittoja voi usein seurata pistemenetys ennakkoon helpossa ottelussa.

Henok Goitomin paluu AIK-paitaan on todella merkittävä siirto – kokenut hyökkääjä tuo joukkueeseen laatua ja rutiinia. Goitomin lisäksi AIK on hankkinut kaksi erittäin mielenkiintoisa keskikenttäpelaajaa: Kristoffer Olsson & Simon Thern. Molempien kehitys on hieman pysähtynyt, mutta potentiaalia riittää. Laituri Daniel Sundgren tulee olemaan myös avainroolissa tällä kaudella.

Häcken ja Djurgården nousussa

Viime kaudella pahasti flopannut Häcken on tyrkyllä sarjan kärkisijoille, jos uusi valmentaja Mikael Stahre saa ryhmästä tehot irti. Joukkueessa on Paulinhon, Kamaran ja Pontus Farnerudin myötä valtavasti laatua hyökkäyspäässä. Keskikenttää puolestaan hallitsee Mohammed Abubakari, joka on pelipaikallaan yksi koko liigan parhaista.

Vuoden 2015 mestari Norrköpingillä on takanaan haastava kausi, johon mahtui avainpelaajien sekä päävalmentajan menetys. ’Peking’ on kotona äärimmäisen vahva joukkue; saldoksi tuli viime kaudella 40 maalia 15 ottelussa, mikä on 10 enemmän kuin mestari Malmön lukema. Odota jatkossakin suurinumeroisia voittoja kotifanien edessä. Norrköpingin menestys on kiinni parin avainpelaajan pelikunnosta: toppari Andreas Johansson ja keskikentän Daniel Sjölund ovat erittäin tärkeitä myös tulevalla kaudella.

Östersund oli viime kauden ehdoton komeetta. Sarjan pohjoisin joukkue on noussut raketin tavoin Ruotsin jalkapallon sarjaportaita viime vuosina. Sen erinomainen syöttöpeli tuotti viime kaudella koko liigan korkeimman syöttöprosentin ja pallonhallintaprosentin. Östersundin talvikausi on ollut tuloksellisesti todella kova, josta on osoituksena myös pääsy cup-finaaliin. Luvassa on jälleen kausi sarjan ylemmässä keskikastissa.

Djurgården on vahvistanut joukkuettaan todella kokeneilla sotaratsuilla. Viime kaudella seuraan liittyi jo konkarimaalivahti Anders Isaksson, ja talven aikana Tukholmaan on tehnyt paluun ulkomailta keskikentän maestro Kim Källström sekä puolustaja Jonas Olsson. Kasassa on kokemusta, mutta toisaalta myös varsin vanha ryhmä. Suurin heikkous on talvikauden perusteella hyökkäyspää, josta näyttäisi puuttuvan korkean profiilin maalintekijä.

DIF voi olla markkinoilla yliarvostettu johtuen edellä mainituista kovista nimistä. Fiksu vedonlyöjä hakee vastapelejä ja etenkin undereita Djurgårdenin kohdalla, jos markkina näyttää ylireagoivan. Norrköping ja Häcken ovat over-koneita etenkin kotonaan ja hoitelevat helposti myös isot tasoitukset. Varo ettet hukkaa rahaa näihin vastapeleihin.

Wanhat menestyjät Göteborg ja Elfsborg

IFK Göteborgin talvikausi on ollut erittäin hiljainen. Kasassa on käytännössä sama avauskokoonpano, joka aloitti matseissa myös viime kaudella. IFK on kivikova kotijoukkue, josta kertoo tappioton saldo 10-5-0 viime kaudelta. Valitettavasti joukkue ei pysty lähimainkaan samaan reissupeleissään.

IF Elfsborg on ollut viimeisen 5 vuoden aikana yksi kärkipään alisuorittajista. Pelaajarinki on usein mahdollistanut taistelun mestaruudesta, mutta sijoitukset ovat olleet monta pykälää heikommat koko ajan. ’Ellos’ teki viime kaudella Norrköpingin jälkeen eniten maaleja kotiotteluissaan, mutta joukkue ei pysty edellä mainitun Göteborgin tavoin ihmeisiin reissupeleissä. Elfsborg on menettänyt talven aikana keskikentän avainmiehen Viktor Claessonin, jolle ei ole saatu mitat täyttävää korvaajaa.

Elfsborg ja Göterborg ovat monille sarjaa sivusilmällä seuraaville tuttuja nimiä vuosien takaa, jotka on helppo rankata ”vanhasta muistista” mestaruuskandidaateiksi. Näillä nimillä voi olla turhan kova paino myös markkinoilla, joten fiksu vedonlyöjä etsii vastapeliä etenkin vierasotteluissa.

Kalmar, Örebro ja Hammarby miehittävät keskikastin

Kalmarin voi odottaa päätyvän samoille keskikastin sijaluvuille kuin viime kaudellakin. Veljekset Elm (Viktor, David, Rasmus) kannattelevat joukkuetta myös jatkossa. Heikko talous pitää huolen siitä, että Kalmarin materiaali ei riitä haastamaan kärkiseuroja.

Örebro on muuttunut varsin paljon talven aikana. Se on saanut kuitenkin paikattua menetykset ainakin paperille, joten ÖSK pitäisi päätyä viime kauden tapaan turvalliseen keskikastiin. Kyseessä on kuitenkin yksi ns. riskijoukkueista, jota on hyvä pitää silmällä. Jos kausi alkaa sekavasti, korjaa rankingia alaspäin tarvittaessa ripeästi.

Hammarbyn odotukset ovat niin ikään viime kauden tasolla, jolloin se sijoittui kaksi pistettä Örebron perään. Huolta aiheuttaa muutamien runkopelaajien ikääntyminen, ja etenkin 36-v Kennedy on nähnyt parhaat päivänsä. Hammarbyn menestys nojaa vahvasti siihen, että huippuhankinta Jiloan Hamad vastaa odotuksiin. Seuralla on valtava kotikannatus ja sarjan parhaat fanit. Hammarby teki kotiotteluissaan vain maalin vähemmän kuin mestari Malmö. Sen heikko puolustus on ollut suuremman menestyksen esteenä.

IK Sirius voitti viime kaudella Superettanin päätyen AFC Eskilstunan kanssa tasapisteisiin saldolla 18-7-5. Joukkuetta on rakennettu talven aikana fiksusti, ja Sirius on mm. poiminut laatupelaajia Superettanista. Odotukset ovat varsin korkealla, eikä joukkueella pitäisi olla hätää sarjapaikan uusimisessa. Paljon riippuu keskikenttäpelaaja Kingsely Sarfon onnistumisesta; ghanalainen dominoi Superettania viime vuonna, ja odotukset ovat korkealla myös Allsvenskan-tasolla.

Vedonlyöjän on hyvä tiedostaa tämän nipun selkeä tasoero takana tuleviin. Toisaalta ne ovat selvästi myös edellä listattuja joukkueita heikompia. Ennakoitua parempi menestys (tai toisaalta floppaus) on paljon kiinni muutamien avainpelaajien onnistumisista.

Jönköping suurimassa putoamisvaarassa

GIF Sundsvall lähtee kauteen taas haastavista asetelmista. Viime vuosi oli hurja vuoristorata, kun alkukaudella mahtavia otteita esittänyt joukkue romahti täysin kesän jälkeen. Edessä on vaikea kausi, sillä joukkueen rakennusprojekti ei vakuuta. Etenkin hyökkäyspää on yhtä suurta kysymysmerkkiä maalinteon suhteen.

AFC Eskilstuna on kaikin puolin hämmentävä ryhmä. Harva joukkue nimittäin vaihtaa talven aikana kotistadionin lisäksi kotikaupunkia. Tästä johtuen seuran nimikin vaihtui: AFC United on nyt AFC Eskilstuna. Kaiken lisäksi joukkueessa on ollut suuri vaihtuvuus, mutta toisaalta useita pelaajia on myös korvattu hyvillä hankinnoilla. Joukkueessa pelaa mm. Arsenalista tunnettu Emmanuel Frimpong.

Halmstad sai sarjapaikan kaadettuaan Helsingborgin karsintaotteluissa viime syksynä. HBK lähtee tähän kauteen pitkälti viime vuoden miehistöllä. Seura on yksi putoajakandidaateista, ja sarjapaikan säilyminen vaatii tärkeässä roolissa olevien nuorten pelaajien vahvaa esitystä.

Jönköpings Södra pelasi viime vuonna todella onnistuneen kauden. Se oli sarjan selvästi vähämaalisin joukkue, ja tiiviin puolustuspelin vastapainona Pawel Cibicki onnistui mainiosti hyökkäyspäässä. Cibicki siirtyi talvella mestari Malmön riveihin, joten hyökkäyspelissä on nyt valtava aukko. Sarjapaikan uusiminen ei näytä todennäköiseltä.

Yleisiä huomioita

Allsvenskanin maalimäärät ovat herättäneet paljon keskustelua. Sarjan trendi on ollut selvässä nousussa viime vuodet, ja 2.50-2.60 tasolla pyörinyt liiga on noussut viime vuosina lähelle 3.00 maalin keskiarvoa. Pidä tarkasti silmällä tätä kehitystä.

Yllä olevasta rankingista kannattaa nostaa esiin pari huomiota. Edellä mainittujen ”lohkojen” välissä on varsin selkeä hajurako. Kärjessä Malmö ja AIK ovat kohtalaisen paljon haastaja-ryhmää edellä. Tämän jälkeen tulevat IFK Göteborg ja Elfsborg ovat jo selkeästi joukkueita, joita ei odoteta nähtävän mestaruustaistelussa. Keskikastin ryhmä jää taas selvästi tämän kaksikon taakse, ja jokainen nelikosta Kalmar, ÖSK, Hammarby ja Sirius voi hyvin päätyä voitto/tappiosuhteessa ja maalierossa miinukselle.

Alempi keskikasti erottuu taas todella isolla tasoerolla keskikastin joukkueisiin. Käytännössä rankingissa hypätään suoraan turvallisista sijoituksista putoajakandidaatti-statukseen.

Kuva: Flickr / Kalle Kemilä

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko