Allsvenskan kausiennakko 2017
KausiennakkoVedonlyönti

Allsvenskan kausiennakko 2019

Aina yhtä mielenkiintoinen Allsvenskan käynnistyy sunnuntaina 31. maaliskuuta. Tässä artikkelissa käydään läpi sarjan voimasuhteet, eli kyseessä on Allsvenskan kausiennakko 2019.

Joukkueet käydään läpi paremmuusjärjestyksessä. Tämä järjestys pohjautuu erilliseen työkaluun, jonka avulla joukkueiden voimasuhteita on päivitetty parin kierroksen välein jo pidemmän aikaa. Lisäksi talven aikana tapahtuneet siirrot on huomioitu.

Jokaisen joukkueen alla on myös saldo 30 ottelusta (koko kausi) ja 15 ottelusta (jälkimmäinen puolisko) sekä maalimäärät. Näiden lisäksi ennakoidaan hieman mahdollisia peli-ideoita.

1: Malmö

”Ruotsin Rosenborg” on dominoinut sarjaa voittaen neljä viidestä mestaruudesta kausien 2013-2017 välisenä aikana. Malmö oli myös vuosi sitten suurin mestarisuosikki, mutta sesonki meni täysin pipariksi kevään aikana. MFF joutui vaihtamaan pian päävalmentajaa, ja kesäkuussa ruoriin hypännyt Uwe Rösler käänsikin kurssin täysin.

Malmö oli Norrköpingin ohella toisen puoliskon dominoiva joukkue ja pärjäsi myös upeasti Eurooppa-liigassa. Lopulta hieno kiri nosti seuran kolmannelle sijalle, mutta mestaruus oli jo karannut kevään aikana AIK:lle.

Embed from Getty Images

Kuva: Andreas Vindheim pitää palloa Chelseaa vastaan Eurooppa-liigan playoffs-vaiheessa.

Tällä hetkellä Malmö on omassa kastissaan niin pelivoimassa kuin pelaajien markkina-arvossakin mitattuna. Joukkue on selvästi hallitsevan mestarin (AIK) edellä – mikä tahansa muu sijoitus kuin mestaruus olisi pettymys. Pelaajaliikenne on ollut myös talvella suosiollinen Malmön suuntaan.

30 ottelua: 17-7-6 (3), 2,87 maalia per ottelu
15 ottelua: 11-3-1 (1), 2,93 maalia per ottelu

Malmö oli siis loppupuoliskon paras joukkue, ja se on ollut perinteisesti hieman sarjan keskiarvoa runsasmaalisempi. Tällä hetkellä Malmön taso on hyvin tiedossa kaikilla, ja joukkueen puolesta on todennäköisesti hankala löytää valueta. Parhaat ideat ovat jatkossakin alle 2,5 maalin vedoissa etenkin alkukaudella, vierasotteluissa sekä muita kärkijoukkueita vastaan.

2: AIK

Tukholman AIK oli viime kaudella Allsvenskanin tasaisin suorittaja, ja tämä riitti lopulta mestaruuteen. Tilanne olisi voinut olla toinen, jos kautta olisi pelattu 5-6 kierrosta enemmän. AIK oli keväällä Hammarbyn takana ja syyskaudella hieman Malmön & Norrköpingin perässä, mutta sen kilpailijat eivät onnistuneet pelaamaan koko sesonkia yhtä vahvasti.

AIK hävisi koko kaudella vain yhden ottelun ja päästi ainoastaan 16 maalia. Se ratkaisi myös mestaruuden asiaan kuuluvasti 0-1 voitolla päätöskierroksella Kalmarista. Nyt tukholmalaisilla on edessä pitkästä aikaa Mestarien liigan karsinnat, joissa päävalmentaja Richard Norling esiintyy myös ensimmäistä kertaa.

Embed from Getty Images

Kuva: kokenut Seb Larsson komentaa joukkojaan kevään Ruotsin Cup -ottelussa.

Talven aikana ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, joten AIK lähtee kauteen yhtenä mestarisuosikeista. Alustavasti se on hieman Norrköpingiä ja Häckeniä edellä, mutta jää selvästi Malmön taakse.

30 ottelua: 19-10-1 (1), 2,20 maalia per ottelu
15 ottelua: 10-4-1 (4), 1,73 maalia per ottelu

AIK oli 15 viimeisen ottelun mittarilla vasta neljänneksi paras, mutta käytännössä eroa oli Malmön hyväksi vain 2 pistettä. Maalimäärät laskivat pitkin kautta entisestään: AIK teki ja päästi syksyllä kevätkautta vähemmän osumia.

Vedonlyönnin puolella valuet löytyvät taatusti edelleen AIK-pelien undereista. Totals-linjat ovat taas alhaalla, mutta todennäköisesti eivät riittävän alhaalla. Lisäksi AIK:n nollapelit palkitsevat. Joukkue voi hyvinkin olla sarjan vähämaalisin tulevalla kaudella.

3: Norrköping

Norrköping oli viime kaudella yksi sarjan ehdottomasti parhaimmista joukkueista, joka taisteli myös mestaruudesta aina viimeiselle kierrokselle asti. ”Peking” kompastui lopulta hieman yllättäen sarjajumbo Trelleborgiin, jolta se onnistui nappaamaan kauden kohtaamisista vain yhden pisteen.

Joukkueen kausi oli nousujohteinen, sillä Norrköping ei hävinnyt 15 viimeisestä ottelusta ainuttakaan. Hieno voittoputki ei kuitenkaan aivan riittänyt mestaruuteen asti, sillä AIK pysyi kaksi pistettä edellä.

Embed from Getty Images

Kuva: Huuhkajien Simon Skrabb vauhdissa kevään cup-ottelussa Östersundia vastaan.

Norrköpingin tilanne on erittäin hyvä myös uuden kauden kynnyksellä. Merkittäviä siirtoja on vähän, ja hankinnat ovat laadukkaita. Suomalaisittain on syytä mainita Daniel Sjölundin paluu IFK Marienhaminaan. Huuhkajien hyökkääjä Simon Skrabb jatkaa yhä ”Pekingissä”.

30 ottelua: 19-8-3 (2), 2,60 maalia per ottelu
15 ottelua: 10-5-0 (2), 2,40 maalia per ottelu

Norrköpingistä on syytä nostaa esiin maalimäärät. Joukkue on monien mielessä Malmön kaltainen ryhmä etenkin kotonaan, mutta tulokset kertovat muuta. Under-betseissä löytyy varmasti taas valueta etenkin muita sarjan vähämaalisia joukkueita vastaan.

4: Häcken

BK Häcken sijoittui viime kaudella viidenneksi, mikä tarkoitti pudotusta yhdellä pykälällä, vaikka joukkue keräsi pisteen edelliskautta enemmän. Sesonki oli kaikin puolin nousujohteinen, sillä BKH keräsi viimeisellä puoliskolla saman pistemäärän (34) kuin mestari AIK.

Tulevaan kauteen lähetään myös positiivisissa tunnelmissa. Päävalmentajana jatkaa tuttu mies Andreas Alm, ja seuran talous on erinomaisessa kunnossa. Häcken on myös kuuluisa todella laadukkaasta akatemiastaan.

Seura ei ole kokenut talven aikana merkittäviä menetyksiä, joten odotuksissa on jälleen paikka viiden parhaan joukossa. BKH:n kevät on lähtenyt hyvin käyntiin jo ennen liigakauden alkua, sillä joukkue on edennyt 30. toukokuuta pelattavaan Ruotsin cupin finaaliin.

Embed from Getty Images

Kuva: Häckenin pelaajat juhlivat cupin välierävoittoa Djurgårdenista.

30 ottelua: 16-5-9 (5), 2,83 maalia per ottelu
15 ottelua: 11-1-3 (3), 3,13 maalia per ottelu

Häcken keräsi jälkimmäisellä puoliskolla 1,67 pistettä per matsi ja voitti 11/15 pelistään. Kaksi kolmesta tappiosta tuli viimeisillä kierroksilla Hammarbytä ja Norrköpingiä vastaan. Joukkue on ollut tunnettu etenkin runsasmaalisista kotipeleistään, ja kokonaisuutena ennakoimme Häckenin maalimäärien olevan sarjan keskiarvoa korkeampi.

Vedonlyöntimarkkinoilla Häckenin taso ja runsasmaalisuus on hyvin tiedossa. Parhaat ideat ovat usein under-betsit vieraissa ja todella korkeat handicapit ja totalsit kotipeleissä sarjan heikkoja joukkueita vastaan.

5: Östersund

Östersund FK on noussut 2010-luvulla raketin lailla aladivareista Allsvenskaniin. Seura on pelannut vuodesta 2016 lähtien korkeimmalla sarjatasolla ja voitti kaksi vuotta sitten myös Ruotsin cupin. ÖFK on sijoittunut kahdeksan joukkoon jokaisella Allsvenskan-kaudellaan.

Viime kevät oli todella heikko, ja ÖFK kompuroi väsyneenä sarjan häntäpäässä saldolla 2-2-4. Tämän jälkeen joukkue kuitenkin ryhdistäytyi huimaan voittoputkeen, jossa yhdeksän liigapelin saldoksi muodostui 8-1-0.

Östersundin päävalmentaja Graham Potter vaihtoi kesken kauden Swansean puikkoihin. Norjasta tilalle tullut britti Ian Burchnall hoiti kuitenkin työnsä hienosti ja johdatti Östersundin hyvään syyskauteen, vaikka seura menetti kesällä myös useita pelaajia.

Talven aikana joukkue on saanut jälleen englantilaispelaajia hyvien suhteiden ansiosta sumujen saarille. Burchnall jatkaa myös valmentajana, ja nyt hänellä on riveissään varsinainen outo lintu Ravel Morrison. Kyseessä oli aikoinaan yksi Englannin lupaavimmista pelaajista, jonka ura on sittemmin ollut paha floppi.

Embed from Getty Images

Kuva: Ravel Morrison edellisessä seurassaan Meksikon liigassa. Hitti vai huti?

30 ottelua: 15-4-11, 3,00 maalia per ottelu
15 ottelua: 7-1-7, 3,07 maalia per ottelu

Numeroiden valossa Östersund keräsi hieman vähemmän pisteitä jälkipuoliskolla, mihin vaikuttaa merkittävästi peräti viiden tappion putki elokuussa. Kokonaisuutena kausi eteni useissa hyvissä ja huonoissa putkissa.

Maalimääriltään kyseessä on selkeästi over-joukkue, mutta vedonlyöntimarkkinalla tämä on hyvin tiedossa. Östersund on rankattu aika lailla kohdalleen, eikä odotettavissa ole mitään merkittävää pottia vedonlyöntimielessä.

6: Djurgården

Djurgården eli ”Eläintarha” päätyi viime kaudella lopulta seitsemänneksi, kiitos loppukauden hyvän tuloskunnon. Kyseessä oli pieni pettymys, ja kohokohdaksi jäi ehdottomasti keväällä saavutettu Ruotsin cupin mestaruus.

DIF pääsi cup-voiton myötä kokeilemaan onneaan myös eurokentillä, mutta se seikkailu loppui lyhyeen jo karsintavaiheessa. Loppukausi sujui hieman nihkeästi, mutta päättyi sentään komeasti kolmeen voittoon.

Seura lähtee uuteen kauteen mielenkiintoisella ratkaisulla, sillä valmennuksesta vastaa nyt kaksi miestä. Lisäksi maalinsuulta on poissa kokenut Andreas Isaksson, mutta kokonaisuutena DIF on edelleen yksi ylemmän keskikastin joukkueista.

Embed from Getty Images

Kuva: Fanien tunnelmaa Tukholman paikallispelissä (cup) Hammarbytä vastaan.

30 ottelua: 13-9-8 (7), 2,37 maalia per ottelu
15 ottelua: 5-6-4 (8), 2,33 maalia per ottelu

Viime kaudesta pisti silmään Djurgårdenin vähämaalisuus, joka oli kannattava pelimuoto myös vedonlyönnin puolella. Joukkueen profiili oli vedonvälittäjien arvioissa turhan runsasmaalinen. Nyt kannattaa olla tarkkana, mitä uusi valmennuskaksikko saa aikaan hyökkäyspelin suhteen.

7: Hammarby

Hammarby oli ehdottomasti viime kauden suurin yllättäjä yhdessä Sundsvallin kanssa. Tukholmalaiset nousivat täysin puskista mestaruustaisteluun sekavasta keväästä huolimatta. Bajenin seurajohto antoi potkut päävalmentaja Jakob Michelesenille juuri ennen harjoituskauden alkua, ja harjoitusottelut eivät sujuneet erikoisesti Stefan Billbornin johdolla.

Bajen oli alkukauden todellinen komeetta ja johti sarjaa ensimmäiset kuukaudet. Se hävisi kuitenkin 9. kierroksella AIK:lle kotonaan 0-1, mikä oli ratkaiseva ottelu. Voitto tuosta olisi vienyt Hammarbyn jo yhdeksän pisteen karkumatkalle, mutta AIK kavensi eron kolmeen pisteeseen.

Kesän jälkeen HIF:n tehot odotetusti putosivat, mihin vaikutti myös ykköstykki Pa Dibban siirto sekä keväällä loistaneen Jiloan Hamadin hyytyminen. Joukkue päätyi silti komeasti tasapisteisiin Malmön kanssa, mutta heikompi maaliero pudotti Bajenin neljänneksi.

Hammarby on menettänyt talven aikana muutamia kokeneita pelaajia, mutta viime kaudella menestystä tuonut valmennustroikka jatkaa. Todennäköisin sijoitus on parin pykälän lasku vuoden 2018 huipputuloksesta.

Embed from Getty Images

Kuva: Vladimir Rodic vauhdissa cupin puolivälierässä Djurgårdenia vastaan.

30 ottelua: 17-7-6 (4), 3,03 maalia per ottelu
15 ottelua: 7-4-4 (5), 2,67 maalia per ottelu

Kuten yllä oleva tilasto kertoo, Hammarbyn maalimäärät lähtivät selkeään laskuun alkukauden hullutteluiden jälkeen. Joukkue keräsi myös selvästi enemmän pisteitä (33) keväällä verrattuna 15 viimeiseen otteluun (25).

Hammarby ei tarjoa ennakkoon suuria odotuksia vedonlyönnin suhteen. Joukkueen taso on hyvin tiedossa ja maalimäärät ovat todennäköisesti myös lähellä sarjan keskitasoa.

8: GIF Sundsvall

GIF Sundsvall on ainoa toinen Pohjois-Ruotsin edustaja Östersundin lisäksi. Kyseessä on pieni seura, joka oli viime kaudella jopa Hammarbyn menestystä suurempi yllätys. Tilanne näytti vuosi sitten erittäin haastavalta, mutta positiivinen startti jatkui läpi kesän ja GIF päätyi upeasti kahdeksanneksi.

Menestyksen taustalla on joukkueen pelityyli sekä superhyvä keskikenttä, johon hankitut pelaajat onnistuivat vuosi sitten erinomaisesti. Hyökkääjä Linus Halleniuksen 18 liigamaalia olivat myös todella arvokkaita. Sundsvallin avainmiehet jatkavat myös tulevalla kaudella päävalmentaja Joel Cedergrenin ohella.

Sundsvall on mielenkiintoinen seura, jonka pallonhallintapeli ja sitä seuranneet maalit olivat usein esillä myös sosiaalisessa mediassa.

Embed from Getty Images

Kuva: GIF Sundsvalli viime kauden päätöskierroksilla AIK.n vieraana.

30 ottelua: 12-8-10 (8), 2,73 maalia per ottelu
15 ottelua: 6-4-5 (7), 2,67 maalia per ottelu

Sundsvall pelasi vahvan kauden alusta loppuun, kuten yllä olevat numerot kertovat. Pieni notkahdus nähtiin vasta aivan loppumetreillä, mutta V-T-H saldo oli täsmälleen sama 6-4-5 molemmilla puoliskoilla.

Kyseessä on joukkue, joka oli viime vuonna mahtava rahasampo. Sundsvall oli läpi kauden value oikeastaan ottelusta toiseen, ja siitä sai hurjia kertomia etenkin kotiotteluissa ns. nimijoukkueita vastaan. Samaa herkkua on tuskin luvassa enää tulevalla kaudella, mutta todennäköisimmin GIF on jälleen hieman aliarvostettu.

9: Kalmar

Kalmarin viime kausi oli täynnä tapahtumia, ja seura päätyi lopulta hyvälle sijaluvulle 10. Pitkäaikainen luottovalmentaja Nanne Bergstrand luopui kesken kauden tehtävistään uupumuksen vuoksi, ja ex-pelaaja Henrik Rydström otti ohjat. Kalmar päätyi talvella yllättäen vaihtamaan taas valmentajaa, joten puikoissa on nyt Malmön vuoden 2017 mestariksi johdattanut Magnus Pehrsson.

Kulunut talvi on ollut aikamoista hulinaa. Kalmar-johto on saanut paljon kritiikkiä muutaman seuralegendan kohtelusta, ja vaihtuvuus on ollut kaikin puolin suurta. Joukkueen tason pitäisi riittää helposti sarjan keskivaiheille, ja etenkin hyökkäyspäätä on vahvistettu merkittävästi. Talven harjoitusottelut sujuivat myös erinomaisesti.

Embed from Getty Images

Kuva: AIK pääsi juhlimaan mestaruutta kauden päätöskierroksella Kalmarin kotikentällä.

30 ottelua: 9-7-14 (10), 2,07 maalia per ottelua
15 ottelua: 3-5-7 (12), 2,00 maalia per ottelu

Kalmar oli viime kaudella rahantekokone under-betseillä. Nyt joukkueen hyökkäyspää on vahvistunut, mutta todennäköisesti markkina ylireagoi muutoksiin. Arvioimme Kalmarin olevan ennakkoon vähämaalinen, ennen kuin todisteita liigapeleistä syntyy.

10: Örebro

Örebron viime kausi oli aikamoista vuoristorataa, joka päättyi lopulta komeasti yhdeksänteen sijaan. Todellisuudessa joukkue jäi peräti yhdeksän pistettä kahdeksantena olevan GIF Sundsvallin taakse, eli tasoero sarjan ylemmän ja alemman kastin välillä oli todella selvä.

ÖSK lähti viime kauteen uuden päävalmentajan uusilla ideoilla. Axel Kjäll joutui operoimaan muiden kasaamalla miehistöllä, mutta nyt tilanne on toinen. Örebron joukkue on kokenut talven aikana useita muutoksia, ja nyt se on alkaa olla enemmän valmentajansa näköinen.

Vuosi 2018 oli Örebron osalta hurjaa vuoristorataa. Syksy loppui todella heikkoihin esityksiin, joten trendi ei näytä tällä hetkellä erityisen hyvältä.

Embed from Getty Images

Kuva: ÖSK-pelaajien keskittymistä kaudelta 2016.

30 ottelua: 9-8-13 (9), 2,47 maalia per ottelu
15 ottelua: 4-3-8 (10), 2,40 maalia per ottelu

Kuten edellä olevat lukemat näyttävät, Örebro oli selvästi sarjan keskiarvoa vähämaalisempi joukkue. ÖSK.n pelit olivat hyvin taseisesti kahden tai kolmen maalin tuloksia, ja ainoastaan 6/30 ottelua päättyi yli kolmeen maaliin.

11: Elfsborg

Elfsborgilla on takanaan pettymysten kausi, ja joukkue on kyntänyt pari viime vuotta väärässä päässä sarjataulukkoa toisen entisen suurseuran, IFK Göteborgin, tavoin. Elfsborg lähti muuttamaan pelitapaansa vuosi sitten Jimmy Thelinin johdolla, mutta tulokset olivat alusta asti heikkoja.

Lopulta ”Ellos” sai pelinsä yksinkertaisempaan muotoon, minkä ansiosta joukkue vältti sentään putoamiskamppailun loppumetreillä. Nyt Thelin jatkaa yhä seuran peräsimessä, ja moni uskoo pelaajien sisäistäneen miehen systeemin paremmin.

Elfsborg on tällä hetkellä tilanteessa, jossa seuran taloudellinen tulos on heikentynyt urheilullisten suoristusten kanssa samaa tahtia. Tästä johtuen talven aikana on nähty todella iso remontti, ja ovi on käynyt Boråsissa molempiin suuntiin.

Embed from Getty Images

Kuva: apuvalmentaja Andreas Svensson viime syksyn Häcken-ottelussa.

30 ottelua: 7-9-14 (12), 2,33 maalia per ottelu
15 ottelua: 3-5-7 (11), 2,40 maalia per ottelu

Elfsborgin tuloksissa ei ole isossa kuvassa mitään suurempaa trendiä kauden loppua kohden. Joukkue oli selvästi liigan keskiarvoa vähämaalisempi ja kokonaisuutena myös ennakoitua heikompi.

Vedonlyöntimielessä Elfsborgin vastapelit ovat tuottaneet viime vuosina samoin kuin IFK Göteborgin. Nämä kaksi seuraa saavat usein turhan paljon arvostusta vedonlyöntimarkkinoilla. Under-betsit ovat todennäköisemmin tuottavampia valintoja myös tulevalla kaudella.

12: IFK Göteborg

IFK Göteborg on yksi Ruotsin entisistä suurseuroista, jonka alamäki on ollut todella vauhdikasta. Blåvitt on sijoittunut sarjassa kaudesta 2015 lähtien seuraavasti: 2, 4, 10, 11. Göteborgissa on meneillään isoja muutoksia, joita tapahtui jo vuosi sitten.

Edellinen kausi oli kaiken kaikkiaan sekava esitys. GBG:n tilanne heikkeni kesällä entisestään lukuisten pelaajamyyntien vuoksi. Joukkue oli syksyllä jopa putoamiskamppailussa, mutta puristi lopulta tarvittavat voitot. Päävalmentajana jatkaa yhä Poya Asbaghi, mutta seura on menettänyt jälleen kokeneita nimiä.

IFK Göteborg on tällä hetkellä käymistilassa ja hakee uutta suuntaa. Taloutta olisi myös tasapainotettava entisestään. GBG on Elfsborgin ohella ainoa koko 2000-luvun Allsvenskanissa pysynyt joukkue, ja tämä fakta pitää todennäköisesti paikkansa myös kauden 2019 jälkeen.

Embed from Getty Images

Kuva: Robin Söder puskupallossa viime syksynä Häckeniä vastaan.

30 ottelua: 9-4-17 (11), 3,03 maalia per ottelu
15 ottelua: 3-3-9 (14), 3,20 maalia per ottelu

IFK Göteborgin saldot kertovat kaiken oleellisen. Maalimäärät pysyivät korkeana kiitos heikon puolustuksen, emmekä muuta tätä näkemystä ennen kuin uutta todistusaineistoa on tarjolla. Vedonlyöntimielessä valuet ovat löytyneet jo pari kautta Göteborgia vastaan sekä yli 2,5 maalin vedoista. Joukkue on saanut jatkuvasti liian matalia kertoimia nimestään johtuen.

13: Sirius

Sirius nousi kaksi vuotta sitten Ruotsin pääsarjaan yli 20 vuoden tauon jälkeen ja sijoittui hienosti seitsemänneksi. Kausi 2018 oli kuitenkin huomattavasti vaikeampi. Kevät oli suorastaan katastrofaalinen, sillä joukkue joutui pelaamaan ilman mitat täyttävää maalivahtia ja ajautui rankkaan tappioputkeen.

Tilanne saatiin korjattua maaottelutauon jälkeen, jolloin Siriuksen hankinnat onnistuivat myös hyvin. Syksyn pelastivat hyvin todennäköisesti Göteborg-ottelut, joissa Sirius nousi kahdesti 0-2 tappioasemasta 3-2 voittoon. Lopulta Sirius säilyi neljän pisteen erolla, ja viime kaudella trio BP & Dalkurd & Trelleborg oli yksinkertaisesti vielä pykälää heikompi.

Embed from Getty Images

Kuva: Siriuksen faneja viime kaudelta.

30 ottelua: 8-6-16 (13), 3,27 maalia per ottelu
15 ottelua: 5-4-6 (9), 3,27 maalia per ottelu

Siriuksen trendi oli siis nouseva, mutta maalimäärissä joukkue pysyi sarjan piikkipaikalla. Kyseessä oli siis Allsvenskanin runsasmaalisin joukkue, mikä oli yhdistelmä keskitason hyökkäystä ja surkeaa puolustusta. Todennäköisesti Sirius on tulevalla kaudella myös Falkenbergin tavoin runsasmaalinen, mutta tason pitäisi riittää juuri ja juuri säilymiseen.

14: Helsingborg

Vuoden 2011 mestari Helsingborg on viettänyt kaksi edellistä vuotta Superettanissa. HIF nousi täksi kaudeksi takaisin Allsvenskaniin ja täysin ansaitusti. Seuran riveissä pelasi myös Ruotsin MM-ryhmässä nähty kokenut toppari Andreas Granqvist, joka tahkosi matseja jopa ilman palkkaa auttaakseen joukkueensa taloutta.

Helsingborgin vahvuutena on Granqvistin lisäksi muidenkin pelaajien kokemus pääsarjatasolta. Joukkueen paketti on pysynyt myös hyvin kasassa, sillä vahvistuksia hankittiin myös viime kesänä. Entinen GAIS-hyökkääjä Wanderson on merkittävä paluumuuttaja Ruotsiin, joka vahvistanee merkittävästi HIF-hyökkäystä.

Tämä joukkue voi yltää jopa kympin sakkiin, mutta todennäköisesti sijoitus on alemmassa keskikastissa. Helsingborgin taloustilanne ei ole hyvä, ja seura tarvitsee ehdottomasti sarjapaikan säilyttämistä. Katseissa siintää vuoden 2020 rahakas tv-sopimus, jonka tuomat kruunut ovat tarpeen.

Embed from Getty Images

Kuva: Kohuhyökkääjä Jordan Larsson Helsingborgin edellisen Allsvenskan-visiitin aikaan vuonna 2016.

30 ottelua: 8-5-17 (14), 2,87 maalia per ottelu
15 ottelua: 3-2-10 (15), 2,33 maalia per ottelu

Helsingborgin vertailulukemat ovat seuran edelliseltä Allsvenskan-visiitiltä. Ennakoimme joukkueen maalimäärien jäävän alle sarjan keskiarvon, eli yllä oleva trendi jatkuu – hyökkäyspään hankinnoista huolimatta. Puolustus piti hyvin jo viime kaudella ja se pysyy Granqvistin johdolla hyvin kasassa.

15: AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna palasi kaikkien yllätykseksi takaisin Allsvenskan-tasolle vain vuoden tauon jälkeen. Kyseessä on monien vihaama joukkue, jonka putoamista Superettaniin syksyllä 2017 pidettiin kautta linjan vain hyvänä asiana.

Sekavien taustojen sävyttämä AFC nousi kuitenkin Allsvenskaniin karsintojen kautta, vaikka se hävisi BP:lle avausosan kotonaan maalein 0-1. Joukkueen menestyksen takeena oli kivikova puolustus, minkä ansiosta AFC Eskilstuna hävisi vain kaksi ottelua koko viime kaudella.

Talven aikana joukkue menetti kokeneen italoveskarin Gianluca Curcin, joka on iso miinus. Curci vaihtoi maisemaa seurapomo Azak Budakin potkujen jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, miten joukkueen puolustus pärjää nyt monta pykälää vaativammassa ympäristössä. Kevään cup-seikkailu antoi ainakin uskoa, sillä AFC Eskilstuna nähdään cupin finaalissa 30. toukokuuta. Joukkue pudotti välierissä mestari AIK:n.

Embed from Getty Images

Kuva: Denni Avdic ja Mihail Ivanov juhlivat cup-voittoa AIK:ta vastaan.

30 ottelua: 4-8-18 (15), 2,77 maalia per ottelu
15 ottelua: 3-4-8 (13), 2,67 maalia per ottelu

AFC Eskilstunan saldot ovat edellisen visiitin jäljiltä. Ne ovat hieman Falkenbergia paremmat, ja merkittävä ero on maalimäärissä. AFC oli edellisellä visiitillään varsin keskitasoa totalseissa, ja nyt tuloksena voi olla pykälää vähämaalisempi joukkue. Vedonlyöntimielessä AFC:n taso ja etenkin maalimäärä on haastava arvioitava, mutta sitä se on myös bookkereille.

16: Falkenberg

Falkenberg on ollut viimeiset viisi vuotta varsinainen kummajainen Ruotsin jalkapallossa. Pienellä budjetilla operoiva seura on pärjännyt vastoin kaikkia odotuksia jopa Allsvenskan-tasolla. FFF putosi todella heikosti sujuneen vuoden 2016 päätteeksi, mutta nousi vahvan viime kauden ansiosta takaisin kirkkaisiin valoihin.

Joukkueelle ei anneta tälläkään kertaa mitään mahdollisuuksia sarjapaikan säilyttämiseksi. Tilannetta ei helpota se, että Falkenberg menetti talvella peräti 25 maalia tehneen kärkiparinsa. Uudet hankinnat ovat monien muiden seurojen hyljeksimiä, joten paperilla FFF on jälleen sarjan heikoin nippu.

Embed from Getty Images

Kuva: Falkenbergin tunnelmia kauden 2016 päätteeksi.

30 ottelua: 2-4-24 (16), 3,63 maalia per ottelua
15 ottelua: 0-2-13 (16), 3,73 maalia per ottelu

Falkenbergin lukemat ovat vuoden 2016 visiitiltä, eivätkä ne ole kaunista katseltavaa. Joukkue sai koko kaudella vain 10 pistettä. Puolustus vuoti todella pahasti, minkä johdosta myös maalimäärät olivat todella korkeita. Sijoitamme Falkenbergin selvästi sarjan heikoimmaksi joukkueeksi ja ennakkoon myös runsasmaalisimmaksi.

Lopuksi vielä kuvat Allsvenskanista 50, 30 ja 15 ottelun otannalla. Näistä on varmasti apua, kun joukkueiden voimasuhteita ja trendiä pohtii. Sarakkeiden selitykset: MP = ottelut, W = voitot, D = tasurit, L = tappiot, GF-GA = tehdyt-päästetyt maalit, PTS = pisteet, AVG = maalikeskiarvo per ottelu, GF/G = tehdyt maalit (keskiarvo) per ottelu, GA/G = päästetyt maalit (keskiarvo per ottelu), DIFF = GF/G ja GA/G lukujen erotus eli miten paljon joukkue on tehdyissä ja päästetyissä maaleissa keskimäärin plussalla per ottelu.

Allsvenskan 50 ottelua:

allsvenskan 50 ottelua

Allsvenskan 30 ottelua:

allsvenskan 30 ottelua

Allsvenskan 15 ottelua:

allsvenskan 15 ottelua

Tätä artikkelia tehdessä on käytetty lähteenä Suomen parasta Allsvenskan-ennakkoa, joka on kasattu myös tänä keväänä talkoovoimin. Kyseessä on huikea 180-sivuinen lukupaketti täysin ilmaiseksi, joka sisältää kattavien joukkueenanalyysien lisäksi myös mielenkiintoisia haastatteluita.  Jos alla oleva twiitti ei näy, niin tässä myös suorat latauslinkit:

E-kirja (epub): PDF
“E-kirja” muodossa:
Perusmuotoinen PDF tulostettavaksi:

Tästä ennakosta kannattaa vinkata myös kavereille ja kiittää sen tekijöitä Twitterin puolella!

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Kausiennakko