Jeff Bezos
SijoittaminenYhteiskunta

Amazonin perustaja Jeff Bezos on maailman rikkain mies

Maailman rikkaimpien miesten lista sai tänään uuden kärkinimen, kun Amazonin perustaja Jeff Bezos (yllä olevassa kuvassa vasemmalla) nousi hetkellisesti ykköspaikalle ohi Bill Gatesin. Kaikkien tuntema Gates on ollut maailman rikkain mies toukokuusta 2013 lähtien, mutta menetti ykköspaikkansa tämän päivän aikana. Bezos joutui lopulta taipumaan takaisin kakkossijalle, kun Amazonin osake laski päivän loputtua hieman pakkasen puolelle.

Amazonin osakekurssi on ollut sellaisessa nosteessa viime vuodet, että Bezos ottaa ykköspaikan pian pysyvästi haltuunsa. Valtavan suositun verkkokaupan perustaja on silti varsin tuntematon nimi kaikille, joita talous- ja pörssiuutiset eivät kiinnosta. Maailman rikkaimpien henkilöiden listalla on monia muitakin suurelle yleisölle tuntemattomia nimiä. Seuraavassa käydään läpi listan kärkipäätä sekä henkilöiden rikkauksien alkuperää.

Listan lähteenä on Bloomberg Bilionaires Indexin tilanne 27.7.2017. Summat ovat dollareina.

Bill Gates (90,8 miljardia)

Bill Gates (61) on todennäköisesti listan tunnetuin henkilö, ja hän on ollut sen vakiojäsen jo yli 20 vuoden ajan. Gates on perinteinen self-made billionaire, joka rakensi bisneksensä alusta asti itse. Hänen perustamansa ohjelmistotalo Microsoft on ollut jo parikymmentä vuotta yksi maailman tunnetuimpia it-alan brändejä. Lukemattomat ihmiset työskentelevät joka päivä laitteilla, joita pyörittää Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä. Bill Gatesin läpimurto tapahtui 1980-luvun PC-vallankumouksessa, kun Microsoftin valmistamasta MS-DOS käyttöjärjestelmästä tuli valtava hitti.

MS-DOS myytiin siihen aikaan PC-maailmaa dominoineelle IBM:lle, mutta Gates ymmärsi myös muiden valmistajien kopioivan pian personal computer -idean. Gates ei myynyt IBM:lle yksinoikeutta, joten hän pääsi hyödyntämään PC-vallankumouksen myymällä ohjelmistonsa myös kilpaileville valmistajille. MS-DOS:a seurannut Windows on dominoinut tietokoneiden käyttöjärjestelmiä jo 1990-luvulta lähtien.

Jeff Bezos (89,8 miljardia)

Jeff Bezos (53) on listan kärkipään toiseksi nuorin henkilö. Hänen taustallaan on varsin perinteinen rikkaiden amerikkalaisten urapolku. Bezos valmistui huippuarvosanoin arvostetusta Princetonin yliopistosta, jonka jälkeen työkokemusta tuli monien kollegoiden tapaan Wall Streetiltä. Bezos rikastui perustamalla nykyään valtavaksi yhtiöksi kasvaneen Amazon-nettikaupan. Hän sai idean yritykseen 90-luvun alkupuolella, jolloin internetin kasvu alkoi tarjota uusia mahdollisuuksia. Bezos perusti Amazonin vuonna 1994 autotalliinsa, joten miehen urapolku muistuttaa hyvin paljon Bill Gatesin ja Steve Jobsin vastaavia.

Yhtiön nimi oli alun perin Cadabra (sanasta abracadabra), mutta Bezos vaihtoi sen pikaisesti. Tämä johtui siitä, että hänen lakimiehensä kuuli virheellisesti nimen olevan Cadaver, joka tarkoittaa ruumista. Bezos ei halunnut ottaa riskejä, että potentiaaliset asiakkaatkin kuulisivat nimen väärin. Hän valitsi uudeksi nimeksi Amazonin, koska halusi yrityksensä olevan joku päivä kuten Amazon-joki – maailman suurin. Bezos omistaa myös Blue Origin -yhtiön, joka kilpailee avaruusteknologiassa Elon Muskin Space X:n kanssa.

Amancio Ortega (82,7 miljardia)

Amancio Ortega (81) on todennäköisesti tuntematon nimi lähes jokaiselle artikkelin lukijalle. Ortega on pyrkinyt pysymään poissa julkisuudesta, vaikka hän onkin yksi maailman rikkaimmista miehistä. Tai ehkäpä juuri siksi. Ortega on antanut koko elämänsä aikana vain kolme haastattelua. Hän elää varsin yksinkertaista elämää ja pukeutuu myös vaatimattomasti. Espanjalaisen miljardöörin omaisuus on peräisin maailman suurimmasta vaatealan yhtiöstä, Inditex Groupista. Sen tunnetuin brändi on Zara, joka on nimenä huomattavasti Amancio Ortegaa tutumpi. Kyseinen yhtiö on maailman ykkönen ns. fast- fashion genressä, jossa vaatemallistoa vaihdetaan liikkeissä vain muutaman viikon välein.

Warren Buffett (74,5 miljardia)

Warren Buffett (86) on yksi maailman tunnetuimpia sijoittajia. Hän on tehnyt valtavan omaisuutensa osakekaupoilla ja ollut aktiivinen sijoittaja yli 50 vuoden ajan. Asialinja.comista löytyy laajempi artikkeli Warren Buffettin elämästä, jonka voit lukea täältä.

Mark Zuckerberg (70,5 miljardia)

Mark Zuckerberg (33) on listan nuorin nimi sekä ainoa “internet-sukupolven” edustaja. Zuckerbergista tuli yksi maailman rikkaimmista miehistä Facebookin perustamisen ansiosta. Kyseisestä palvelusta on tullut uskomattoman suosittu viimeisen ~15 vuoden aikana, ja yhtiö tekee jatkuvast käsittämättömät määrät rahaa. Sivusto lähti alun perin liikkelle eksklusiivisena Harvardin oppilaiden “naamakirjana”, jossa oli nykyisen Facebookin tavaan kuvia opiskelijoista sekä tietoja heidän yksityiselämästään. Zuckerbergin idea kopioida Facebook myös muihin Yhdysvaltain huippuyliopistoihin räjäytti palvelun suosion totaalisesti. Tämän jälkeen Facebook levisi nopeasti lähes jokaiseen maailman kolkkaan, ja sillä on tällä hetkellä jo 2 miljardia aktiivista käyttäjää.

Suosittelen katsomaan myös elokuvan The Social Network, joka kertoo Zuckerbergin tarinan.

Carlos Slim (66,3 miljardia)

Meksikolainen sijoittaja Carlos Slim (77) on Amancio Ortegan lisäksi kärkipään ainoa ei-amerikkalainen henkilö. Slim on Warren Buffettin tapaan sijoittaja, joka on ostanut osakkeita ja yrityksiä jo vuosikymmenien ajan. Hänen omaisuutensa lähti valtavaan kasvuun 90-luvulla, kun Meksikon valtio yksityisti teleyhtiö Telmexin, jonka Carlos Slimin sijoitusyhtiö osti. Vuoteen 2006 mennessä hänen yrityksensä hallussa oli n. 90% Meksikon puhelinlinjoista ja 80% mobiiliyhteyksistä.

Larry Ellison (52,9 miljardia)

Larry Ellison (72) on amerikkalaisyhtiö Oraclen perustaja. Tämä firma on tuttu suurin piirtein jokaiselle tietotekniikkaa opiskelleelle henkilöille. Ellison työskenteli 1970-luvulla yritykselle nimeltä Ampex, jossa hänen projektinaan oli rakentaa tietokantaa CIA:lle. Tämän tietokannan nimeksi tuli Oracle. Hieman myöhemmin hän perusti Oracle Corporation -yrityksen, josta tuli seuraavien vuosikymmenten myötä yksi maailman johtavia relaatiotietokanta-alustoista. Ellison sijoitti yhtiöön perustamisvaiheessa 1200 dollaria, ja tällä hetkellä sen arvo on osakekursseista riippuen jossain 45-50 miljardin maastossa.

Michael Bloomberg (noin 53 miljardia)

Michael Bloomberg (75) on amerikkalainen liikemies, josta voidaan käyttää nimitystä mediamoguli. Bloombergin tausta on Jeff Bezosin tapaan hyvin tyypillinen rikkaille amerikkalaisille; hän valmistui arvostetusta John Hopkinsin yliopistosta ja suuntasi töihin Wall Streetille. Bloombergista tuli miljonääri jo 70-luvulla, kun hänet ostettiin ulos itse perustamastaan investointipankista. Hyödyntäen tätä varallisuutta Bloomberg perusti yrityksen, jonka bisnesideana oli myydä Wall Streetille markkinainformaatiota. Tästä yrityksestä tuli ajan myötä mediaimperiumi Bloomberg, joka käsittää nykyään finanssialaan liittyviä lehtiä, radiokanavan, tv-kanavia, www-sivustoja ja paljon muuta. Michael Bloomberg on ollut myös aktiivinen politiikassa, ja toiminut New Yorkin pormestarina. Bloombergin billionaire index ei halua listata Michael Bloombergin tarkkaa omaisuutta, mutta se on tällä hetkellä noin 53 miljardin luokkaa.

Seuraavina listalla tulevat Euroopan rikkain mies Bernard Arnault (52,4 miljardia), Googlen perustaja Larry Page (48 miljardia) sekä amerikkalaiset teollisuusmiehet Charles Koch (47,5 miljardia) ja David Koch (47,5 miljardia). Kyseiset veljekset ovat muuten listan ensimmäiset henkilöt, jotka ovat perinteet valtavan omaisuuden.

Kuva: Flickr

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *