iphone vai android pelaamiseen
Pelit

Android vai iPhone pelaamiseen?

Nykyinen mobiilimaailma on kahden suuren alustan käsissä, Androidin ja iOS:n ja ne kilpailevat keskenään hyvin erilaisilla tavoilla. Mobiilipelaaminen kasvaa jatkuvasti ja markkinoille tulee uusia ja aina vain kehittyneempiä pelejä. Ajoittain tuntuu, että kehitys tapahtuu silmänräpäyksessä. Innokkaat pelaajat etsivät aina jotain uutta laitteisiinsa. Kumpikin alusta väittää tarjoavansa parhaan pelikokemuksen ja kehuvat omaa konseptiaan. Olemme koonneet muutamia molempien alustojen parhaita ja huonoja puolia tähän artikkeliin.

Napit vastakkain

Androidin ja iPhonen välinen taistelu tuntuu olevan ikuinen, joka on jatkunut jo vuosien ajan. iPhonen hyvistä puolista voisi tietenkin mainita vähäisemmän haittaohjelmien määrän ja sen kiitellyn käyttäjäystävällisen käyttöliittymän. Huonoina puolina nähdään monesti se, että muistia ei voi lisätä eli Applen puhelimet eivät tue ulkoisia muistikortteja.

Myös muokattavuus on hyvin rajallista, joka puolestaan on yksi Android-laitteiden vahvuuksista. Android-laitteet ovat suosittuja ja alusta tavoittaa valtavia yleisöjä. Se on myös avoimen lähdekoodin alusta, joten sen muokattavuus on omaa luokkaansa. Lisäksi Android-laitteet tukevat ulkoisia muisteja eli muistin määrää voi lisätä. Niiden käyttöliittymän ulkoasu ei ole tietenkään sama eri laitteiden välillä, koska valmistajia on niin monia, mutta harvemmin kukaan kuitenkaan pelaa usealla eri laitteella samanaikaisesti.

Mistä hyvä pelikokemus muodostuu?

Peli kuin peli, tiettyjä perusvaatimuksia kaikella pelaamisella on. Suuri, mieluiten HD-tasoinen näyttö on sanomattakin tarpeellinen. Suurin osa meistä muistaa vielä vanhojen Nokioiden näyttöjen tihrustamisen matopeliä naputellessa. Ei sitä ainakaan nautinnoksi voinut kutsua. Myös äänimaailma on monelle pelaajalle tärkeä. Ja onhan nykypelien äänet aivan omaan luokkaansa.

Kun olet juuri voittamaisillasi tärkeä tason, et todellakaan halua akun piippaavan tyhjyyttään. Kiukku ja suuttumus on ainoa reaktio puhelimen sammuessa kesken kiivaimman taistelun. Pelien grafiikat ja äänet vaativat laitteelta ja sen akulta paljon. Pelaajille tärkeää onkin huippuluokkainen akun kesto, mutta valitettavasti molemmilla alustoilla on ongelmia sen suhteen. Samsungin lippulaivamalleissa akun kesto pyörii 14 tunnin kieppeillä, eikä iPhonen ole sen kehuttavampi, 12 tuntia.

iphone vai android pelaamiseen akun kesto

Yksi kaikkia kännyköitä riivaava ongelma on tallennustilan puute. Älyluureja käytetään useita kertoja selfieiden ottamiseen, videoiden kuvaamiseen, appien käyttämiseen, sosiaalisen median selaamiseen ja moneen muuhun. Jokaisella laitteella on tietty määrä muistia ja kun se lähestyy täyttä, hidastuu sen toiminnot kuin seniorikansalaisen niin ikään. Mobiilipelaamisen yksi tärkeimmistä vaatimuksista on riittävä tallennustila. Ilman sitä mikään peli ei pyöri sujuvasti ja vaivatta. Monet suositut pelit tarvitsevat jopa 1 gigan verran tilaa. Tässä asiassa koko siis ratkaisee.

Kumpi sitten on parempi?

Saattaa olla vaarallista mennä sanomaan näinkin henkilökohtaisten mieltymysten sanelemasta asiasta kumpi on parempi, mutta muutamia faktoja voi silti vertailla. Kun vertailukohteeksi otetaan saatavilla olevien pelien lukumäärä kummankin alustan sovelluskaupoissa, huomataan lukumäärän olevan suunnilleen sama kummallakin alustalla. Noin miljoona aktiivista appia, joista pyöreästi 25% on pelejä.

Tarjonta ei määrällään siis erota näitä kahta. Monia pelejä ei myöskään ole saatavilla suoraan sovelluskaupoista, vaan ne täytyy ladata kolmannen osapuolen nettisivuilta, mikä on itsessään aikamoinen sählinki. Apple tekee usein sopimuksia peliyhtiöiden kanssa, että se saa julkaista pelit yksinoikeudella omassa sovelluskaupassaan. Android ei tähän juurikaan kykene, onhan kuitenkin kyse useista eri laitevalmistajista, jolloin Googlen tulisi ottaa vetovastuu asiassa.

Apple on tehnyt sopimuksia niinkin isojen toimijoiden kanssa kuin Nintendo, jonka pelit kyllä ilmaantuvat aikanaan Play Storeenkin. Joskin niistä joutuu sitten pulittamaan pitkän pennin. Joten vaikka molempien tarjonta on lukumääräisesti samoissa, on Applen tarjonta ehkä hieman monipuolisempi ja tarjoaa vaativaan makuun useampia vaihtoehtoja.

iPhonen käyttäjät mainitsevat usein, ettei App Storessa ole kovinkaan suurta määrää ilmaisia pelejä. Vaikka App storen pelit eivät usein montaa euroa kustanna, eivät ne silti ilmaisia ole. Ja joistakin menee veloitus vain, koska se ladataan App storesta. Android voittaa tässä kategoriassa kirkkaasti ja tarjolla on paljon ilmaista pelattavaa. Esimerkiksi Angry Birds on Play storessa ilmainen, mutta App storessa maksullinen peli.

iphone-android-pelaaminen-2

Samoin jos tykkäät fiilistellä vanhoja kuusnepa- tai kasibittisiä Nintendo -pelejä, mahdollistaa Android niiden pelaamisen emulaattorien kautta. Applen näkemys asiaan on kielteinen, eikä se salli emulaattorien lataamista.

Viime vuosina mobiilivedonlyöntipalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan. Useilla alan yrityksillä, kuten esimerkiksi Betway, on jo mobiilisovellukset, joiden kautta vedonlyönti on mahdollista. Niiden tullessa markkinoille löytyivät ne useimmiten vain App Storen listoilta, mutta nykyisin myös Android-laitteisiin on mahdollista saada näitä sovelluksia. Urheiluvedonlyöntisovellusten alkuvaiheessa yleisö innostui niistä valtavasti ja jatkossa näillä kasvavilla markkinoilla vastataan yleisön toiveisiin varmasti.

Sen kummemmin ottamatta kantaa, kumpi alustoista on parempi pelaajalle, voidaan edellä kerrotun perusteella todeta seuraavaa. Hypetetyt sovellukset ja pelit tulevat useammin aikaisemmin iPhonen listoille kuin Androidin. Syitä tähän on useita, mutta tietenkin se tarjoaa Applen käyttäjälle etua.

Applen laitteiden etu on aiemmin ollut myös se, että voit pelata samaa peliä eri laitteilla ja tiedot siirtyvät laitteiden välillä kitkatta. Android kömpi tähän junaan hiukan jälkijättöisesti, mutta on nykyään tiukasti kyydissä. iPhonen suurin haitta on muistin lisäämisen puute. Android-laitteeseen saa gigabiteittäin lisää tilaa, mikä takaa pelien kitkattoman pyörimisen.

Eroa näiden alustoiden välille ei kuitenkaan voi tehdä näytön toiminnan, äänimaailman tai monen muunkaan pelaamiselle tärkeän ominaisuuden suhteen. Kyse on mitä suurimmassa määrin siis henkilökohtaisista mieltymyksistä ja tosiasiahan on, ettei makuasioista voi kiistellä.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Pelit