AOT vs. OST: Valitse oikea tili tämän oppaan avulla!

aot vs ost
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

AOT ja OST ovat suosittuja sijoitustilejä, joissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Osakesäästötilin suurin vahvuus on sen verokohtelu. Arvo-osuustilin ehdoton vahvuus on valinnan vapaus sijoitusinstrumenteista. Osakesäästötilin yksi suurimmista rajoituksista koskee sinne talletettavaa rahamäärää. Osakesäästötilin iso etu on korkoa korolle -ilmiön täysimääräinen hyödyntäminen.

Yhteenvetona voidaan todeta, valinta AOT:n ja OST:n välillä riippuu sijoittajaprofiilista. AOT:n ja OST:n lisäksi markkinoille on tullut vuonna 2023 myös erinomainen sijoitusvakuutus.

AOT vs. OST: Perustiedot molemmista tilityypeistä

AOT ja OST ovat suosittuja sijoitustilejä, joissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

  • AOT tarkoittaa arvo-osuustiliä
  • OST tarkoittaa osakesäästötiliä

Arvo-osuustili on sähköinen arvopaperien säilytystili esimerkiksi Nordnetissa tai verkkopankissasi. Sinulla voi olla useita arvo-osuustilejä eri sijoituspalveluissa, ja AOT:n voi avata myös yritykselle.

Osakesäästötili on uusi tilityyppi, joka otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2020. Sen tarkoituksena on kannustaa yksityishenkilöitä vaurastumaan sijoittamalla. Osakesäästötilillä on tarkat rajoitukset, joiden vastapainona sille on annettu myös erikoisetuja.

Alla olevassa taulukossa on näiden tilityyppien tärkeimmät erot.

Ominaisuus
OsakesäästötiliArvo-osuustili
Kuka voi omistaa tilin?
Vain yksityishenkilö Yksityishenkilö tai yritys
Kuinka monta tiliä voi olla?
Vain 1 per henkilö Ei rajoitettu
Millaisia sijoituksia voit tehdä?
Kotimaisia tai ulkomaisia osakkeita Ei rajoitettu
Kuinka paljon varoja voit siirtää tilille?
100.000 euroa Ei rajoitettu
Verojen maksu
Maksetaan vain ulosmaksun yhteydessä Maksetaan jokaisen verovuoden aikana
Tappioiden vähennys
Voidaan vähentää vain jos tili suljetaan ja omistukset myydään Voidaan vähentää verotuksessa vuosittain

Voit avata sekä AOT:n että OST:n kaikkiin suosituimpiin pankkeihin ja Nordnetiin. Asialinja suosittelee Nordnetia, joka on Skandinavian johtava treidausalusta. Lue lisää tästä oppaasta: Asialinjan Nordnet kokemuksia.

OST vs. AOT: kumpi on parempi valinta? Saat seuraavaksi neljä tärkeintä pointtia, joiden avulla osaat tehdä oikean valinnan. Saat lopuksi vielä tärkeän bonusvinkin uudesta tilityypistä, joka voi olla vieläkin parempi valinta kuin OST tai AOT!

Osakesäästötilin verotus on helpompaa

Osakesäästötilin suurin vahvuus on sen verokohtelu. Maksat OST-kaupoistasi veroa vasta siinä vaiheessa, kun otat rahaa ulos osakesäästötililtä.

Voit siis käydä kauppaa osakesäästötilillä vapaasti ilman veroseuraamuksia. Myös osingot tulevat osakesäästötilille verottomasti. Voit säästää OST:n avulla kymmeniä vuosia maksamatta euroakaan veroja ja hyödyntää maksimaalisesti korkoa korolle -ilmiön.

AOT:n verotus toimii siten, että jokainen tekemäsi kauppa on verotettava tapahtuma, josta muodostuu joko myyntivoittoa tai tappiota. Vuoden lopuksi voitot ja tappiot summataan yhteen. Jos olet tehnyt voittoa, maksat myös verot.

Osingoista maksetaan myös verot, tosin 15 % osingoista on verovapaata.

Arvo-osuustili voittaa tarjonnassa

Arvo-osuustilin ehdoton vahvuus on valinnan vapaus sijoitusinstrumenteista. Osakesäästötiliä koskee nimittäin merkittävä rajoitus, sillä voit ostaa sinne vain osakkeita. OST on tarkoitettu ennen kaikkea suomalaisten osakkeiden ostamiseen.

Suomessa on satoja tuhansia piensijoittajia, joille tämä rajoitus ei ole ongelma. Useat piensijoittajat ostavat joka tapauksessa lähinnä Helsingin pörssin osakkeita. Riippuu palveluntarjoajasta, minkä muiden pörssien osakkeita voi myös OST:lle hankkia.

Arvo-osuustilille voi ostaa kaikkia sijoitusinstrumentteja, joita kaupankäyntialustasi tarjoaa. Moni sijoittaa nykyään ETF-rahastoihin, jotka ovat tarjolla vain AOT:n puolella.

OST: vain yksityisille ja max. 100.000 eurolla

Osakesäästötilin yksi suurimmista rajoituksista koskee sinne talletettavaa rahamäärää. Kun OST otettiin käyttöön 1.1.2020, maksimitalletus oli 50.000 euroa. Raja nostettiin 100.000 euroon vuoden 2023 lopulla.

OST:n arvo voi kyllä kasvaa rajattomasti, mutta et voi tehdä sinne suurempia talletuksia.

euroja

Talletusraja tulee vastaan lähinnä suuremmilla sijoittajille ja aktiivitreidaajilla. Piensijoittajien portfoliot ovat yleensä tuhansista euroista pariin kymmeneen tuhanteen euroon. Tässä tapauksessa 100.000 euron talletusraja ei ole mikään ongelma.

On myös hyvä muistaa, että OST:n voi avata vain yksityishenkilölle ja max yhden per henkilö. Arvo-osuustilin voi puolestaan avata myös yritykselle, ja sinulla voi olla useita arvo-osuustilejä.

OST:n vahvuus on korkoa korolle -ilmiö

Osakesäästötilin iso etu on korkoa korolle -ilmiön täysimääräinen hyödyntäminen. Tämä on mahdollista OST:n suosiollisen verokohtelun kautta. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Korkoa korolle -ilmiö kuvaa vaurastumista pitkässä juoksussa, kun osinko- tai korkotuotot lisätään pääomaan ja ne tuottavat myös lisää korkoa. OST:n avulla voit sijoittaa saamasi osingot täysimääräisesti joka vuosi. Sen avulla saat taas lisää osinkoja, jotka voit taas sijoittaa uudelleen jne.

AOT:n puolella joudut maksamaan koko ajan veroja, jotka syövät pääomaa. Voit myös vaihtaa OST:n puolella osakkeita toisiin ilman verojen maksua myyntivoitoista. Jos tekisit vastaavan treidin AOT:n puolella, pääomasi pienenisi verojen maksun verran.

Tutustu myös Asialinjan korkoa korolle -laskuriin! Voit laskea sen avulla miten korkoa korolle -ilmiö toimii käytännössä.

AOT vs. OST: kumpi on parempi?

Yhteenvetona voidaan todeta, valinta AOT:n ja OST:n välillä riippuu sijoittajaprofiilista. Molemmissa tileissä on omat hyvät puolensa. Jos olet esimerkiksi ETF-sijoittaja, et voi yksinkertaisesti käyttää osakesäästötiliä, vaikka haluaisit. Tietyt rajoitukset pakottavat valitsemaan AOT:n.

OST sopii hyvin tyypilliselle piensijoittajalle, joka hankkii pääasiassa suomalaisia osakkeita pitkällä aikahorisontilla. Etenkin, jos sijoitat kotimaisiin osinko-osakkeisiin, on OST valintasi. Tällaiset sijoitukset kannattaa tehdä OST:n puolelle.

AOT sopii aktiivitreidaajalle, joka haluaa sijoittaa myös viputuotteisiin ja ETF-rahastoihin. On paljon sijoitusinstrumentteja, joita ei voi hankkia osakesäästötilile. Asialinjan vinkki on se, että hyödynnä molemmat tilit! Osta ETF-rahastot AOT:n puolelle ja kotimaiset osinko-osakkeet osakesäästötilille. Näin saat maksimaalisen hyödyn irti!

Voit vertailla parhaita osakesäästötilejä tästä artikkelista: mikä on paras osakesäästötili?

Bonus: onko sijoitusvakuutus paras valinta?

AOT:n ja OST:n lisäksi markkinoille on tullut vuonna 2023 myös erinomainen sijoitusvakuutus. Kyseessä on jo kymmeniä vuosia tarjolla ollut tuote, jonka ehdot ovat parantuneet merkittävästi – kiitos Nordnetin sijoitusvakuutuksen. Alla on kuva Nordnetin sivuilta.

nordnet sijoitusvakuutus

Miksi sijoitusvakuutusta kannattaisi harkita? Siksi, että sijoitusvakuutus yhdistää OST:n ja AOT:n hyvät puolet!

Sijoitusvakuutuksessa on sama verokohtelu kuin osakesäästötilissä. Voit siis hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä täysimääräisesti. Se ei kuitenkaan sisällä samoja rajoitteita; voit tallettaa vakuutuskuoreen niin paljon kuin haluat ja hankkia sinne myös ETF-rahastoja!

Sijoitusvakuutuksen sisällössä on silti hieman rajoitteita, mutta pelkästään ETF-rahastojen lisäys on jo iso etu vs. OST. Merkittävä bonus on myös se, että kyseessä on henkivakuutus, jonka edunsaajan voit määritellä vapaastu.

Kai tässäkin tuotteessa on joku huono puoli oltava? Totta. Sijoitusvakuutuksen huono puoli on se, että maksat pientä hallinnointipalkkioita joka vuosi. Sen suuruus riippuu käyttämästäsi palveluntarjoajasta.

Varat ovat myös vakuutusyhtiön hallussa eivätkä omassa kontrollissasi. Tämä voi olla joillekin myös este. Asialinja suosittelee ehdottomasti pohtimaan myös sijoitusvakuutusta. Etenkin monille ETF-sijoittajille kyseessä voi olla täydellinen ratkaisu.

Lue kattava artikkeli aiheesta: Näin toimii Nordnetin sijoitusvakuutus.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *