AOT vs. OST: Valitse oikea tili tämän oppaan avulla!

aot vs ost
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

AOT ja OST ovat suosittuja sijoitustilejä, joissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Osakesäästötilin suurin vahvuus on sen verokohtelu. Arvo-osuustilin ehdoton vahvuus on valinnan vapaus sijoitusinstrumenteista. Osakesäästötilin yksi suurimmista rajoituksista koskee sinne talletettavaa rahamäärää. Osakesäästötilin iso etu on korkoa korolle -ilmiön täysimääräinen hyödyntäminen.

Yhteenvetona voidaan todeta, valinta AOT:n ja OST:n välillä riippuu sijoittajaprofiilista. AOT:n ja OST:n lisäksi markkinoille on tullut vuonna 2023 myös erinomainen sijoitusvakuutus.

AOT vs. OST: Perustiedot molemmista tilityypeistä

AOT ja OST ovat suosittuja sijoitustilejä, joissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

  • AOT tarkoittaa arvo-osuustiliä
  • OST tarkoittaa osakesäästötiliä

Arvo-osuustili on sähköinen arvopaperien säilytystili esimerkiksi Nordnetissa tai verkkopankissasi. Sinulla voi olla useita arvo-osuustilejä eri sijoituspalveluissa, ja AOT:n voi avata myös yritykselle.

Osakesäästötili on uusi tilityyppi, joka otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2020. Sen tarkoituksena on kannustaa yksityishenkilöitä vaurastumaan sijoittamalla. Osakesäästötilillä on tarkat rajoitukset, joiden vastapainona sille on annettu myös erikoisetuja.

Alla olevassa taulukossa on näiden tilityyppien tärkeimmät erot.

Ominaisuus
OsakesäästötiliArvo-osuustili
Kuka voi omistaa tilin?
Vain yksityishenkilö Yksityishenkilö tai yritys
Kuinka monta tiliä voi olla?
Vain 1 per henkilö Ei rajoitettu
Millaisia sijoituksia voit tehdä?
Kotimaisia tai ulkomaisia osakkeita Ei rajoitettu
Kuinka paljon varoja voit siirtää tilille?
100.000 euroa Ei rajoitettu
Verojen maksu
Maksetaan vain ulosmaksun yhteydessä Maksetaan jokaisen verovuoden aikana
Tappioiden vähennys
Voidaan vähentää vain jos tili suljetaan ja omistukset myydään Voidaan vähentää verotuksessa vuosittain

Voit avata sekä AOT:n että OST:n kaikkiin suosituimpiin pankkeihin ja Nordnetiin. Asialinja suosittelee Nordnetia, joka on Skandinavian johtava treidausalusta. Lue lisää tästä oppaasta: Asialinjan Nordnet kokemuksia.

OST vs. AOT: kumpi on parempi valinta? Saat seuraavaksi neljä tärkeintä pointtia, joiden avulla osaat tehdä oikean valinnan. Saat lopuksi vielä tärkeän bonusvinkin uudesta tilityypistä, joka voi olla vieläkin parempi valinta kuin OST tai AOT!

1. Verotus: Osakesäästötili voittaa

Osakesäästötilin suurin vahvuus on sen verokohtelu. Maksat OST-kaupoistasi veroa vasta siinä vaiheessa, kun otat rahaa ulos osakesäästötililtä.

Voit siis käydä kauppaa osakesäästötilillä vapaasti ilman veroseuraamuksia. Myös osingot tulevat osakesäästötilille verottomasti. Voit vaurastua OST:n avulla kymmeniä vuosia maksamatta euroakaan veroja ja hyödyntää maksimaalisesti korkoa korolle -ilmiön.

AOT:n verotus toimii siten, että jokainen tekemäsi kauppa on verotettava tapahtuma. Kaupoista syntyy joko luovutusvoittoa tai -tappiota. Vuoden lopuksi voitot ja tappiot summataan yhteen. Jos olet tehnyt voittoa, maksat siitä veroa.

Yhteenveto verotuksesta:

  • OST: Maksat veroa 30-34 % vasta niistä varoista, jotka kotitutat pois osakesäästötililtä. Niin kauan kun et tee nostoja osakesäästötililtä, et maksa veroja.
  • AOT: Maksat veroa 30-34 % verovuoden aikana kertyneistä voitoista. Voitto tarkoittaa luovutusvoittojen ja -tappioiden erotusta, eli voit vähentää verorasitustasi myymällä tappiolla olevia osakkeita.

Pääomatuloja verotetaan 30 % mukaan aina 30.000 euroon saakka. Ylimenevästä osasta maksetaan veroa 34 %.

Osinkojen verotus toimii seuraavasti:

  • OST: Osinkoja ei veroteta
  • AOT: Maksat pääomatuloveroa osingoista joka vuosi: 85 % osingoista on verovapaata, joten veroprosentiksi jää käytännössä 25,5%-28,9 %.

Osakesäästötilillä on yksi heikkous, ja se koskee ulkomaisilta pörssiyhtiöiltä saatuja osinkoja. Niistä peritään yrityksen kotimaassa lähdevero, jota ei hyvitetä automaattisesti.

2. Tarjonta: Arvo-osuustili voittaa

Arvo-osuustilin ehdoton vahvuus on valinnan vapaus sijoitusinstrumenteista. Osakesäästötiliä koskee merkittävä rajoitus, eli voit ostaa sinne vain osakkeita. OST on tarkoitettu ennen kaikkea suomalaisten osakkeiden ostamiseen.

Suomessa on satoja tuhansia piensijoittajia, joille tämä rajoitus ei ole ongelma. Useat piensijoittajat ostavat joka tapauksessa lähinnä Helsingin pörssin osakkeita. Riippuu palveluntarjoajasta, minkä muiden pörssien osakkeita voi myös OST:lle hankkia.

Arvo-osuustilille voi ostaa kaikkia sijoitusinstrumentteja, joita kaupankäyntialustasi tarjoaa. Moni sijoittaa nykyään ETF-rahastoihin, jotka ovat tarjolla vain AOT:n puolella. Osakkeiden ja ETF-rahastojen lisäksi arvo-osuustilin kautta voi sijoittaa mm. kryptovaluuttoihin, raaka-aineisiin tai erilaisiin viputuotteisiin.

Osakesäästötili voi sisältää vain osakkeita.

3. Talletus: OST max 100.000 euroa

Osakesäästötilin yksi suurimmista rajoituksista koskee sinne talletettavaa rahamäärää. Kun OST otettiin käyttöön 1.1.2020, maksimitalletus oli 50.000 euroa. Raja nostettiin 100.000 euroon vuoden 2023 lopulla.

OST:n arvo voi kyllä kasvaa rajattomasti, mutta et voi tehdä sinne suurempia talletuksia.

euroja

Talletusraja tulee vastaan lähinnä suuremmilla sijoittajille ja aktiivitreidaajilla. Piensijoittajien portfoliot ovat yleensä tuhansista euroista pariin kymmeneen tuhanteen euroon. Tässä tapauksessa 100.000 euron talletusraja ei ole mikään ongelma.

  • OST: Voit tallettaa maksimissaan 100.000 euroa. Talletukset voi tehdä niin monessa osassa kuin haluaa.
  • AOT: Ei talletusrajaa

Kotiutukset toimivat tyypillisesti 1-2 pankkipäivän sisällä molemmilta tileiltä. Joillain palveluntarjoajalla voi olla näihin liittyen rajoituksia, joten tutustu aina käyttöehtoihin.

On myös hyvä muistaa, että OST:n voi avata vain yksityishenkilölle ja max yhden per henkilö. Arvo-osuustilin voi puolestaan avata myös yritykselle, ja sinulla voi olla useita arvo-osuustilejä.

4. Korkoa korolle ilmiö: OST:n vahvuus

Osakesäästötilin vahvuus on korkoa korolle -ilmiön täysimääräinen hyödyntäminen. Tämä on mahdollista OST:n suosiollisen verokohtelun kautta. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Korkoa korolle -ilmiö kuvaa vaurastumista pitkässä juoksussa, kun osinko- tai korkotuotot lisätään pääomaan ja ne tuottavat myös lisää korkoa. OST:n avulla voit sijoittaa saamasi osingot täysimääräisesti joka vuosi. Sen avulla saat taas lisää osinkoja, jotka voit taas sijoittaa uudelleen. Ja niin edelleen.

Korkoa korolle -ilmiö AOT vs. OST välillä:

  • OST: Maksimaalinen hyödyntäminen, koska sinun ei tarvitse maksaa veroja osingoista eikä myyntivoitoista
  • AOT: Rajallinen hyödyntäminen, koska maksat veroja osingoista ja myyntivoitoista joka vuosi

AOT:n puolella joudut maksamaan osingoista joka vuosi veroja, mikä syö pääomaa. Voit myös vaihtaa OST:n puolella osakkeita toisiin ilman verojen maksua myyntivoitoista. Jos tekisit vastaavan treidin AOT:n puolella, pääomasi pienenisi verojen maksun verran.

Tutustu Asialinjan korkoa korolle -laskuriin! Voit laskea sen avulla miten korkoa korolle -ilmiö toimii käytännössä.

AOT vs. OST: kumpi on parempi?

Yhteenvetona voidaan todeta, valinta AOT:n ja OST:n välillä riippuu sijoittajaprofiilista. Molemmissa tileissä on omat hyvät puolensa. Jos olet esimerkiksi ETF-sijoittaja, et voi yksinkertaisesti käyttää osakesäästötiliä, vaikka haluaisit. Tietyt rajoitukset pakottavat valitsemaan AOT:n.

OST sopii hyvin tyypilliselle piensijoittajalle, joka hankkii pääasiassa suomalaisia osakkeita pitkällä aikahorisontilla. Etenkin, jos sijoitat kotimaisiin osinko-osakkeisiin, on OST valintasi. Tällaiset sijoitukset kannattaa tehdä OST:n puolelle.

AOT sopii aktiivitreidaajalle, joka haluaa sijoittaa myös viputuotteisiin ja ETF-rahastoihin. On paljon sijoitusinstrumentteja, joita ei voi hankkia osakesäästötilile. Asialinjan vinkki on se, että hyödynnä molemmat tilit! Osta ETF-rahastot AOT:n puolelle ja kotimaiset osinko-osakkeet osakesäästötilille. Näin saat maksimaalisen hyödyn irti!

Voit vertailla parhaita osakesäästötilejä tästä artikkelista: mikä on paras osakesäästötili?

Bonus: onko sijoitusvakuutus paras valinta?

AOT:n ja OST:n lisäksi markkinoille on tullut vuonna 2023 myös erinomainen sijoitusvakuutus. Kyseessä on jo kymmeniä vuosia tarjolla ollut tuote, jonka ehdot ovat parantuneet merkittävästi – kiitos Nordnetin sijoitusvakuutuksen. Alla on kuva Nordnetin sivuilta.

nordnet sijoitusvakuutus

Miksi sijoitusvakuutusta kannattaisi harkita? Siksi, että sijoitusvakuutus yhdistää OST:n ja AOT:n hyvät puolet!

Sijoitusvakuutuksessa on sama verokohtelu kuin osakesäästötilissä. Voit siis hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä täysimääräisesti. Se ei kuitenkaan sisällä samoja rajoitteita; voit tallettaa vakuutuskuoreen niin paljon kuin haluat ja hankkia sinne myös ETF-rahastoja!

Sijoitusvakuutuksen sisällössä on silti hieman rajoitteita, mutta pelkästään ETF-rahastojen lisäys on jo iso etu vs. OST. Merkittävä bonus on myös se, että kyseessä on henkivakuutus, jonka edunsaajan voit määritellä vapaastu.

Kai tässäkin tuotteessa on joku huono puoli oltava? Totta. Sijoitusvakuutuksen huono puoli on se, että maksat pientä hallinnointipalkkioita joka vuosi. Sen suuruus riippuu käyttämästäsi palveluntarjoajasta.

Varat ovat myös vakuutusyhtiön hallussa eivätkä omassa kontrollissasi. Tämä voi olla joillekin myös este. Asialinja suosittelee ehdottomasti pohtimaan myös sijoitusvakuutusta. Etenkin monille ETF-sijoittajille kyseessä voi olla täydellinen ratkaisu.

Lue kattava artikkeli aiheesta: Näin toimii Nordnetin sijoitusvakuutus.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *