Apple iPhone
Teknologia

Mobiilimarkkinat mullistanut iPhone julkaistiin 10 vuotta sitten

Kymmenen vuotta sitten elettiin vielä Nokian kulta-aikaa, ja Suomen ylpeys oli edelleen maailman suurin matkapuhelinten valmistaja. IPhonen julkistus tammikuussa 2007 oli toki iso juttu, mutta Nokian osakekurssi vielä tuplaantui saman vuoden aikana, joten huippuja ei oltu vielä edes nähty. Näistä ajoista Applen osake on sitten 10-kertaistunut, ja siitä on tullut yksi maailman arvostetuimmista brändeistä, sekä arvokkaimmista yhtiöistä. Ikävä kyllä suomalaiset tietävät varsin hyvin, mitä Nokialle tapahtui samaan aikaan.

Nykyään iPhonen myynti tuo kaksi kolmasosaa Applen tuloksesta, ja se on ollut huikea kaupallinen menestys jo vuosikymmenen ajan. Mitä mullistavaa Apple mobiilimarkkinoille oikein 9.1.2007 esitteli, ja miksi iPhonesta tuli niin aikoinaan niin suosittu?

Apple iPhone oli aikaansa edellä

Steve Jobs sanoi iPhonen julkistamistilaisuudessa puhelimen olevan vähintään viisi vuotta edellä muita valmistajia, eikä tämä lausunto ollut pahasti pielessä. Kannattaa muistaa, että nykyään erittäin suositun Samsung Galaxyn ensimmäinen versio julkaistiin vasta reilut 2 vuotta myöhemmin. Kovat kilpailijat olivat siihen aikaan mallia Nokia E61, jossa näppäimistö oli yhä perinteiseen tapaan ruudun alapuolella.

Applen iPhone kuitenkin mullisti mobiililaitteiden näytön esittelemällä multi-touch -näytön. Touch screen -teknologia ei ollut ensimmäistä kertaa mobiililaitteessa, vaan niitä oli ollut tarjolla jo vuosia aiemmin. Mutta iPhonen multi-touch teknologia erosi tästä merkittävällä tavalla, ja toimintalogiikasta tuli sen jälkeen käytännössä standardi myös kilpailijoiden laitteisiin.

Steve Jobsin julkistama iPhone sisälsi myös muita ominaisuuksia, jotka olivat selvästi kilpailijoita edellä. Yksi tärkeimmistä oli täysverinen web-selain kännykkään. IPhonen myötä “always online” -aika todella alkoi, ja matkapuhelin ei ollut enää vain kapula soittamiseen. Lisäksi iPhone alkoi korvata Applen aiempaa hittituotetta iPodia, kun musiikkia pystyi nyt lataamaan ja kuuntelemaan suoraan myös matkapuhelimella.

Menestykseen ei heti uskottu – iPhone oli raakile

Edistyksellisestä designista ja teknologiasta huolimatta ensimmäinen iPhone oli vielä toiminnoiltaan raakile, ja siitä puuttui monia hyödyllisiä käytännön ominaisuuksia. Lisäksi korkea hinta karkotti käyttäjiä (ja tekee niin toki edelleen), eikä sen menestykseen moni uskonut. Ongelmana tuohon aikaan oli myös kallis datakäyttö, joka rajoitti selvästi iPhonen kaltaisen puhelimen massasuosiota.

“You can get a Motorola Q for $99. […] [Apple] will have the most expensive phone, by far, in the marketplace. There’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share. No chance.” (Steve Ballmer, entinen Microsoftin toimitusjohtaja)

Todellinen läpimurto iPhonen kohdalla tapahtui kesällä 2008, jolloin App Store julkaistiin iOS 2.0 version myötä (samaan aikaan iPhone 3G myös saapui Suomeen). Uudistuksen jälkeen käyttäjät pystyivät lataamaan kolmannen osapuolen valmistamia appseja puhelimeensa, ja se avasi uudenlaiset mahdollisuudet myös appsien kehittäjille. App Store on ollut huikea menestys, ja sen kautta on ladattu vuosien myötä kymmeniä miljardeja appseja.

Apple aloitti monta uutta trendiä

Kymmenen vuotta iPhonen julkistamisen jälkeen voidaan nähdä lukemattomia alan trendejä, joiden voidaan sanoa saaneen alkusysäyksen iPhonen aloittamasta kehityksestä. Karttapalvelut, uudenlainen pelaaminen, ja lukemattomat nykyään tutut mobiilipalvelut. Toki tähän on vaikuttanut suuresti myös muiden valmistajien panostaminen vastaavaan teknologiaan, ja iPhone ei ole kappalemäärissä lähellekään maailman myydyin puhelin.

Apple on jatkanut iPhonen kehitystä vuosien aikana, ja seuraava malli tulee olemaan iPhonen juhlavuoden tapaan kymmenes versio.

Etenkin Android-käyttäjien kritiikki Applea kohtaan on ollut usein se, että iPhonen versiot eivät tunnu juuri edellisestä muutuvan. Vuonna 2007 julkaistu iPhone 2G näyttääkin monin paikoin yhä samalta kuin uusin iPhone 7, tosin “konepellin” alla on tapahtunut valtavaa kehitystä. Applen mukaan nykyinen puhelin on noin 120 kertaa ensimmäistä mallia nopeampi, ja pelkästään App Storen lataaminen kestää vuoden 2007 versiolla nykyään pari minuuttia.

Moni iPhonen käyttäjä on edelleen erittäin tyytyväinen laitteeseensa, eikä tunnu olevan harmissaan käyttöjärjestelmän vähäisistä graafisista muutoksista. Onko juhlavuoden kunniaksi vihdoin luvassa myös jotain mullistavia uutuuksia? Aika näyttää!

Katso myös Steve Jobsin historiallinen iPhonen julkistus kymmenen vuotta sitten alla olevalta videolta.

https://www.youtube.com/watch?v=9hUIxyE2Ns8

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia