Arbitraasivedonlyönti - arbitraasi vedonlyönti
Vedonlyöntiopas

Arbitraasivedonlyönti – voita rahaa ilman riskiä

Arbitraasivedonlyönti on vähemmän tunnettu osa vedonlyönnin maailmaa. Siinä on kyse vedonvälittäjille ilmaantuvien arbitraasien hyödyntämisestä. Vedonlyönnissä arbitraasi on tilanne, jossa voittoa on mahdollista saada ilman riskiä, kun panos jaetaan oikein vetokohteen eri vaihtoehtojen välillä. Onko arbitraaseilla tienaaminen käytännössä mahdollista? Vai onko kyseessä lähinnä urbaani legenda? Tästä kerromme seuraavassa.

Arbitraasit vedonlyönnissä

Arbitraasit ovat tuttuja myös taloustieteistä ja sijoitustoiminnasta. Kyseessä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa samaa tuotetta voi ostaa halvalla markkinapaikasta A ja myydä kalliilla markkinapaikassa B.

Vedonlyöntimaailmassa esiintyvät arbitraasit ovat vastaavia tilanteita, mutta tuotteena on silloin yksittäinen vetokohde. Vedonlyönnissä voi olla myös ns. cross-market arbitraaseja. Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa arbitraasi muodostetaan yhdistämällä erilaisia tasoitusvetoja tai yli/alle -vetoja sopivassa suhteessa.

Miten arbitraasi syntyy?

Arbitraasitilanteet katoavat sitä nopeammin, mitä tehokkaampi markkina on kyseessä. Internet-vallankumouksen myötä niiden elinikä on usein valitettavan lyhyt. Etenkin silloin, kun puhutaan vedonlyöntimarkkinasta. Arbitraasitilanteet syntyvät esimerkiksi seuraavista syistä:

Markkinoiden liike

Tyypillisesti Aasian markkinasta peräisin oleva kerroinliike saa kaikki vedonvälittäjät muuttamaan kertoimiaan. Markkinan liikkuessa osa bookkereista muuttaa kertoimiaan eri tahtiin kuin toiset, jolloin eri toimijoiden välille muodostuu arbitraaseja. Nämä arbitraasit ovat voimassa tyypillisesti 1-10 minuuttia.

Kohteiden avaaminen eri aikaan

Pinnacle on valtavan kokoinen vedonvälittäjä, jota käyttävät niin ammattilaiset kuin harrastepelaajatkin. Pinnacle saa aikaan arbitraaseja avatessaan kohteet myöhemmin kuin pienemmät bookkerit. Tämä koskee etenkin jenkkilajeja kuten MLB tai NFL. Pinnacle avaa omat linjansa välittämättä markkinan olemassa olevista kertoimista ja aiheuttaa päivittäin isoja arbitraaseja, jotka katoavat kuitenkin varsin nopeasti.

Vedonvälittäjän päätös

Veikkaus on hyvä esimerkki vedonvälittäjästä, joka laskee kertoimensa itse. Todennäköisyysarvioissa otetaan myös tarvittaessa kantaa, eli Veikkaus voi avata markkinasta poikkeavat kertoimet pohjautuen vain sen hallussa olevaan informaatioon.

Veikkaus voi avata etenkin Suomen palloilusarjoissa tarkoituksella markkinan korkeimman kertoimen. Kertoimenlaskija tietää hyvin jo kohteen avatessaan, että markkinoille syntyy todennäköisesti arbitraaseja. Tällaiset arbitraasit ovat voimassa usein tunteja tai jopa 1-2 päivää – riippuen vedonvälittäjän riskirajasta.

Monet vedonvälittäjät saavat kertoimensa kolmannen osapuolen toimijalta ja lähinnä hienosäätävät niitä omien asiakkaidensa pelikäyttäytymisen pohjalta.

Miten arbitraasit voi löytää?

Suurin osa arbitraaseista on olemassa vain muutamia minuutteja – jos sitäkään. Jotkut katoavat pois jo 10-20 sekunnin jälkeen. Miten arbitraasien metsästäjä löytää kohteet ajoissa? Apuohjelmien avulla.

Huom. Asialinja haluaa tehdä selkeän eron mainoksen ja artikkelin välille. RebelBetting -ohjelmisto tuodaan artikkelissa esille, koska se osoittautui omissa testeissä erittäin toimivaksi. Lisäksi yrityksen asiakaspalvelu vastasi ripeästi tekemiini yhteydenottoihin, ja muidenkin arbitraasipelaajien kommentit ohjelmasta ovat positiivisia.

RebelBetting on suosittu apuohjelma arbitraasien metsästämiseen. Sitä voi opetella käyttämään myös ilmaiseksi, jolloin ohjelma näyttää arbitraasit 0.6 prosenttiin asti. RebelBetting hakee jatkuvasti kerroindataa kymmeniltä eri bookkereilta ja ilmoittaa käyttäjälle (tarvittaessa äänimerkin avulla), kun arbitraasi on löytynyt.

Käyttäjä voi valita ohjelmistosta tietyt lajit, omat bookkerit sekä määritellä halutun tyyppiset arbitraasit. Tämän jälkeen vain odotat arbitraasien ilmestymistä. Jos käytössäsi on kymmenkunta bookkeria ja matala alaraja (esim. 0.3-0.4%), niin arbitraaseja on ruudulla käytännössä jatkuvasti.

RebelBetting

Kuva: RebelBetting-ohjelmiston löytämiä arbitraaseja. Vasemmassa alanurkassa on esimerkkipanos 200$, josta saadaan varmaa voittoa joko 3.97$ tai 4.40$ riippuen kohteen lopputuloksesta.

Kuten yllä oleva kuvakin kertoo hyvin, arbitraasien löytäminen ei ole ongelma. Niitä ovat markkinat pullollaan, vaikka esimerkissä on käytössä vain puoli tusinaa eri vedonvälittäjää. Pelikassasi on kiinni helposti jo muutamien tuntien työllä, jos saat kohteisiin kohtalaisesti panoksia.

Arbitraasivedonlyönnin ongelmat

Jos arbitraaseja on yhden päivänkin aikana tuhansia ja niiden löytämiseen on olemassa myös valmis ohjelma, niin tämä kaikkihan kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta! Kyllä ja ei. Kuka tahansa voi tehdä arbitraaseilla rahaa, mutta aivan mutkatonta se ei ole. Seuraavassa pari yleisintä ongelmaa.

Arbitraasit katoavat nopeasti

Suurin osa arbitraaseista syntyy nopeasti ja katoaa vieläkin nopeammin. Tämä johtuu siitä, että vedonvälittäjillä on käytössään arbitraaseista hälyttävät ohjelmistot. Mitä pienempi sarja on kyseessä, sen nopeammin kohde häviää.

RebelBetting sisältää mainion ominaisuuden, minkä avulla voit kirjautua pelitilillesi suoraan ko. ohjelman kautta. Tämä nopeuttaa arbitraasiin pelaamista. Eri bookkereiden käyttämät softat tuottavat kuitenkin ongelmia. Kirjautuminen on usein hidasta, eikä pelikohde löydy vetokupongille automaattisesti. Arvokkaita sekunteja tuhrautuu vedon etsimiseen ja panoksen asettamiseen. Sillä aikaa moni arbitraasi ehtii jo kadota.

Panosrajoitukset

Panosrajoitukset ovat arbitraasibetsarin suurin ongelma. Käytännössä pelikelpoiset arbitraasit syntyvät ”aasialaisten” sekä tv:stä tuttujen maltabookkereiden välille. Eli toisella puolella on usein korkean palautusprosentin vedonvälittäjä kuten Pinnacle, ja toisella puolella bookkerit kuten Nordicbet, Unibet, Mobilbet, ComeOn ja vastaavat. Nämä tv:stä tutut firmat rajoittavat varsin nopeasti panoksia.

Vetopörssit kuten Betfair olisivat teoriassa hieno juttu, mutta omien testien perusteella käytännössä täysin turhia. Pelivaihdot ovat usein pieniä. Lisäksi tehokas markkina pitää huolen siitä, että arbitraaseja ei oikein ilmesty. Tilanne voi tosin olla eri esimerkiksi hevosurheilussa, tenniksessä tai vastaavissa lajeissa.

Erilaiset säännöt bookkereiden välillä

Jokainen aktiivinen vedonlyöjä on havainnut bookkereiden käyttävän erilaisia sääntöjä. Tyypillinen esimerkki on tennis, ja tarkemmin sanottuna lajin luovutussäännöt. Eli, mitä vedolle tapahtuu siinä vaiheessa, jos toinen pelaaja luovuttaa ottelun esimerkiksi loukkaantumisen vuoksi. Yhdellä firmalla veto mitätöidään ja toisella se jää voimaan. Jääkiekossa erilaisia tulkintoja aiheuttaa jatkoaika.

Nämä sääntöerot voivat aiheuttaa potentiaalisen katastrofin etenkin aloittelevalle arbitraasivedonlyöjälle, jos hän ei tiedä tarkalleen, mitä on tekemässä.

Hyvät tienestit ovat tiukassa

RebelBetting on mainio työkalu, mutta sekin maksaa usean kuukauden tilauksella 89e/kk. Käytännössä hintataso pyörii toimivissa ohjelmissa 50e-100e/kk maastossa. Tämä ei ole sinänsä vielä mikään este harrastukselle, mutta asettaa omat rajoituksensa. Jos haluaisit tienata pienellä kassalla 100-200e/kk lisätuloja, niin satasen siivu pois on liikaa.

Vaikka käytössä olisikin ilmainen softa, niin arbitraaseja on silti lyötävä tietyllä panostasolla, jotta hommassa olisi mitään järkeä. Arbitraasien kyttäys ja pelaaminen vie aikaa, joten et voi harrastaa sitä muutamien eurojen panoksella. Muussa tapauksessa käteen jäävä palkka on niin pieni, että kannattaa enemmin lähteä keräämään pulloja kadulta.

Tämän lisäksi käytettäviin ohjelmistoihin liittyy myös yksi ongelma; jokaisella on tarjonnassaan hieman eri bookkerit.

Vinkkejä arbitraasivedonlyöntiin

Jos arbitraasivedonlyönti kiinnostaa, niin sitä on mahdollista kokeilla ilmaiseksi ja ilman riskiä. Edellä mainittu RebelBetting on ilmainen ohjelmisto 0.6% arbitraasirajaan asti, joten voit hyvin testata, millaista puuhaa arbien metsästys käytännössä on. Voit myös ostaa käyttöoikeuden esim. 1 kuukaudeksi tai kokeilla jotain muutakin palvelua. Suosittelen joka tapauksessa kokeilemaan ensin max yhden kuukauden tilauksen.

Seuraavassa muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla vältät pahimmat aloittelijan virheet.

Pelaa arbitraaseja vain jalkapallosta

Aloittelevan arbitraasivedonlyöjän kannattaa pysytellä jalkapallossa. Pelikassasi loppuu silti kesken ennen kuin potentiaaliset arbitraasit loppuvat. Kun pelaat vain jalkapallon arbitraaseja, vältät potentiaaliset katastrofit eri lajien sääntötulkinnoissa.

Aloita pienillä panoksilla

Vaikka pelaisit arbitraaseja vain 100 euron kokonaispanoksella (eli tyypillisesti 40-60 euroa per veto), saat tuhansien eurojen pelikassan kiinni vetoihin jo muutamissa tunneissa. Mitä pienemmällä panoksella pelaat, sen todennäköisemmin pelejäsi ei rajoiteta.

Pakota ’vahva’ bookkeri toiselle puolelle

Edellä esitellyssä RebelBetting-softassa on hyödyllinen ominaisuus, jolla voit pakottaa haluamasi vedonlyöntisivustot aina mukaan arbitraasin toiselle puolelle. Tämä tarkoittaa ”aasialaisia” bookkereita kuten Pinnacle tai SBObet, jossa sinulla ei ole pelkoa panoksesi rajoittamisesta. Tämä on erittäin tärkeä pointti arbitraasien vedonlyönnissä.

Älä yritä lyödä arbitraaseja näiden tv:stä tuttujen ”maltafirmojen” välille, kuten Unibet, Nordicebt, ComeOn, Mobilet, Betsafe jne. Vaikka kerroin ei ehtisi laskea vetojen välillä, osa panoksestasi hylätään todennäköisesti jälkimmäisestä vedosta. Ja sitten olet ongelmissa.

Lyö arbitraasi ensin ’heikolle’ vedonvälittäjälle

Tämä liittyy edelliseen kohtaan. Jos arbitraasi on esimerkiksi Pinnaclen ja Unibetin välillä, niin lyö ensin arbitraasi sisään Unibetille. Pinnaclen kerroin on voimassa hieman pidempään, eikä sinulla ole pelkoa panosrajoituksesta. Jos Unibet sitten hylkää osan panoksestasi, ehdit hyvin vielä laskea oikean panoksen arbitraasin toiselle puolelle.

Tämä on erittäin tärkeä vinkki heti kärkeen. Lyö veto aina ensin sellaiselle bookkerille, jossa sinulla on riski kerroinmuutoksista ja panoksen rajoituksista. Tämä taktiikka ei poista riskiä kerroinpudotuksesta sataprosenttisesti, mutta omien kokemusten mukaan noin 99 prosenttisesti. Vaikka Pinnaclen kerroin ehtisikin pudota sillä välin kun lyöt panoksen sisään Unibetille, häviät silti käytännössä vain noin 1-2 arbin tuoton. Tämä pieni takaisku on helppo kuitata noin vartissa takaisin kahdella uudella arbilla.

Älä lyö vetoja liian monen päivän päähän

Aloittelevan arbitraasipelaajan suurin ongelma on pelikassan riittämättömyys. Kuten aiemmin on jo mainittu, niin arbitraaseja kyllä riittää pelattavaksi. Jos sinulla on esimerkiksi 3000 euron pelikassa ja panostat 100 euroa per arbitraasi, niin kassasi on nollilla jo 30 vedon jälkeen.

Sinun on saatava pelikassasi kiertämään mahdollisimman paljon, mikä on totta kai tavoite myös “perinteissä” vedonlyönnissä. Tämä onnistuu keskittymällä kohteisiin, jotka sulkeutuvat mahdollisimman pian. Arbitraaseja ilmestyy usein myös 4-5 päivän tai jopa viikon päähän pelattaviin kohteisiin. Jos pelaisit vain tällaisia kohteita, koko kassasi olisi käyttökelvoton usean päivän ajan.

Tarvitset arbitraasituotot takaisin tilillesi mahdollisimman nopeasti, jotta voit sijoittaa ne uusiin kohteisiin. Pelaa arbitraaseja vain yhden päivän päähän, niin kassasi kiertää rivakasti.

Pinnacle riittää pitkälle

Aloittelija pääsee hyvin alkuun siten, että valitsee jokaisen arbitraasin toiselle puolelle Pinnaclen. Tämä tilanne toteutuu hyvin usein joka tapauksessa. Voit jakaa esimerkiksi pelikassasi siten, että laitat 50% siitä Pinnaclelle ja 10-20% siivun per bookkeri vedonvälittäjille kuten Unibet, Nordicbet, 888Sport. Pääset tällaisella yhdistelmällä jo hyvin pitkälle.

Pelaa vain kahden kohteen arbitraaseja

Arbitraasit mielletään usein kahden eri kohteen väliseksi pakkovoittotilanteeksi, josta yleisin esimerkki lienee tennisottelu. Arbitraaseja syntyy kuitenkin jatkuvasti myös kolmen eri vaihtoehdon välille, eli palloilulajeissa tyypillisesti 1-X-2. Tämän lisäksi kyseessä voi olla ns. cross-market arbitraasi, jossa pakkovoitto syntyy erilaisista tasoitusvedoista.

Suosittelen aloittelijaa pysymään vain kahden kohteen arbitraaseissa. Futiksessa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa arbitraaseista on aasialaisia tasoitusvetoja tai totals (yli/alle)-vetoja.

Kolmen kohteen arbitraasissa on aina suurempi riski kerroinmuutokselle, ennen kuin olet saanut tarkalleen oikeat panokset sisään.

Käytä nettilompakkoja kuten Skrill / Neteller

Joudut arbitraasivedonlyönnissä liikuttamaan usein rahaa eri bookkereiden välillä, sillä arbitraasien voitot jakautuvat tietenkin täysin satunnaisesti eri paikkoihin. Käytä talletuksiin nettilompakkoa kuten Skrill, jolloin saat rahat sisään ja ulos tililtä nopeasti. Skrill on yleensä myös maksuton tapa siirtää rahaa, ja ko. kotiutukset käsitellään kaikilla tunnetuilla bookkereilla nopeasti.

Kannattaa myös varoa jakamasta pientä pelikassaa liian monelle vedonvälittäjälle, tai saat olla koko ajan siirtämässä rahoja edes-takaisin. Etenkin kotiutukset herättävät bookkereiden huomion tiliäsi kohtaan, mikä voi johtaa myös nopeammin tilin rajoituksiin.

Arbitraasi vedonlyönti – yhteenveto

Arbitraasivedonlyönti on hieman salamyhkäinen termi, josta liikkuu paljon erilaisia huhuja ja uskomuksia. Jotkut internet-sivustot ja youtube-videot mainostavat arbitraasien pelaamista oikotienä rikkauksiin, mutta toisaalta monet tietämättömät lyttäävät koko idean mahdottomana. Kuten niin monessa muussakin asiassa, molemmat ääripäät ovat väärässä.

Kuka tahansa voi hyödyntää arbitraaseja. Osa niistä on voimassa tunteja, tai jopa yhden päivän ajan. Jotkut katoavat sekunneissa, mutta joka päivä on tarjolla tuhansia arbitraaseja eri lajeista.

Arbitraaseja kannattaa etsiä siihen tehdyn softan avulla. Kokeile, mikä ohjelmisto toimii parhaiten juuri sinulle. Testaa ensin ilmaisversiota – älä sitoudu liian nopeasti kuukausien mittaiseen tilaukseen. Yksi kuukausi kertoo varmasti sen, pystytkö tekemään riittävästi tuottoa.

Arbitraaseilla on siis mahdollista tehdä rahaa. Kuinka paljon – se riippuu täysin henkilöstä. Suurin ongelma on panoskoko. Ajankäytölle on saatava järjellinen korvaus, joten panosten on oltava käytännössä edes muutamia kymppejä per arbitraasin osapuoli. Moni bookkeri kuitenkin rajoittaa helposti pelaajan tasolle 1-10 euroa, joka alkaa syödä homman mielekkyyttä. Jos tilisi profiili on ollut vuosia hupipelaaja, ja olet selvästi tappiolla, niin saatat pysytä pelaamaan arbitraaseja todella kauan.

Tarvitset rahan tienaamiseen myös jonkinlaisen pelikassan. Jos haluat hommasta minkäänlaista tuntipalkkaa, niin muutama tuhat euroa on mielestäni minimitaso. Mitä suurempi kassa, sitä useammalle bookkerille voit sen hajauttaa. Ja silloin pääset kiinni useampaan potentiaaliseen arbitraasiin.

Lopuksi vielä yksi tärkeä neuvo. Tarvitset arbitraasivedonlyönnissä tarkkaavaisuutta, kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. Yksikin väärin syötetty panos voi tuhota sadan arbitraasin tuotot. Vedot on usein lyötävä nopeasti, joten toiminta on paikoin hektistä ja vaatii todella paljon tarkkaavaisuutta.

Arbitraasivedonlyönti – seuraava askel?

Jos arbitraasivedonlyönti ei ole sinulle tuttua, mutta aihe kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan siihen. Aihe saattaa nimittäin poikia uusia ideoita vedonlyöntimenestyksesi parantamiseksi. Arbitraasitilanteita on mahdollista luoda myös itse, jos osaat ennustaa markkinan liikkeitä. Kyse on aivan samasta periaatteesta kuin osakesijoittamisessakin. Ennakoit sijoituskohteesi hinnan nousevan tai laskevan tulevaisuudessa ja sijoitat näkemykseesi lyömällä vetoa kohteen puolesta (tai sitä vastaan).

Esimerkki. Viime viikolla markkinoille tuli yhtäkkiä uutisia siitä, että Sergio Aguero oli loukkaantunut autokolarissa. Fiksu vedonlyöjä tekisi nopeasti sijoituksen Chelsealle, jonka kertoimet lähtivät luonnollisesti laskuun. Tarkoituksena ei ole lyödä vetoa Chelsean puolesta, vaan luoda arbitraasitilanne. Chelsean draw-no-bet kertoimet laskivat 2.10 tasosta 1.80 pintaan hyvin nopeasti. Jos nappasit itsellesi esim. 2.00 kertoimen taskuun, sait parin tunnin päästä arbitraasin lyömällä Manchester City draw-no-bet vedon 2.10 kertoimella.

Vastaavia tilanteita tapahtuu pienemmissä sarjoissa jatkuvasti. Voit myös seurata, mitkä joukkueet ovat tällä hetkellä ns. syndikaattien lempijoukkueita. Sarjasta riippumatta tietyt joukkueet saavat yleensä aina peliä puolesta/vastaan ottelupäivänä. Tämä johtuu siitä, että iso(i)lla syndikaat(e)illa on markkinoista eriävä näkemys tietyn joukkueen kanssa. Hyvä esimerkki tästä oli parin vuoden takainen Leicester. Jos huomaat markkinan käyttäytyvän viikosta toiseen tietyllä tavalla, voit luoda itsellesi arbitraasin panostamalla oikeaan suuntaan heti kertoimien julkaisun aikaan.

Jotkut data-analyytikot pyrkivät myös ennustamaan markkinoiden liikettä osakemarkkinoiden tapaan. Jos kerroin lähtee putoamaan tai nousemaan tietyn kaavan mukaisesti tietyllä nopeudella, on todennäköistä, että sama suunta jatkuu pisteeseen X asti.

Arbitraasivedonlyönti on siis paljon laajempi kokonaisuus, kuin yleisesti ottaen kuvitellaan. Eikä se tarkoita vain parissa minuutissa sulkeutuvien kohteiden pelaamista.

Kuva: iStock / GoodLifeStudio

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *