autonominen ajaminen
Teknologia

Autonominen ajaminen ei vielä innosta suomalaisia

Yle uutisoi tänään Saksan liittokansleri Angela Merkelin lausuman kommentin, jossa hän ennakoi tulevaisuutta 20 vuoden päähän. Merkel totesi: “In 20 years we will only be allowed to ride a car with a special license”. Autonominen ajaminen on siis Saksan liittokanslerin mielestä (lähi)tulevaisuutta, jossa ajoneuvon kuljettaminen voisi olla sallittua vain erikoisluvalla. Suomi on teknologisen kehityksen mallimaa monessa asiassa, mutta itseohjautuvien autojen osalta mielipiteet ovat edelleen hyvin konservatiivisia.

Suomessa auto halutaan omistaa

Ylen jutussa kerrotaan uudesta tutkimuksesta, joka on tehty liikenneviranomaisten toimeksiannosta. Sen mukaan suomalaisilla on edelleen vankka halu auton omistamiseen. Erilaiset yhteiskäyttöpalvelut tulevat yleistymään autojen osalta tulevaisuudessa, mutta Suomessa ne eivät ole vielä lyöneet läpi. Kirjoitimme jokin aika sitten OP:n lanseeraamasta DriveNow -palveluista, joka tuo uuden vaihtoehdon auton omistamiselle. Tämän palvelun avulla auto voidaan ottaa käyttöön lennosta ympäri kaupunkia – aivan kuin taksikyyti.

Leasing on myös Suomessa varsin harvinaista, mihin vaikuttaa autojen haluttu iso koko. Harvaan asuttu maa ja hyvät tiet ovat yhdistelmä, joka houkuttaa hankkimaan ison auton. Matka-ajo on huomattavasti mukavampaa ja turvallisempaa, kun renkaiden päällä on enemmän massaa. Liisaus kohdistuu kuitenkin uusiin autoihin, jolloin ison kokoluokan menopeli on kuukausihinnassa todella kallis. Jos keskituloinen haluat ajaa 5-sarjan bemarilla, tulee vaihtoehdoksi käytännössä ostaa sellainen 10-vuotta käytettynä.

Monissa muissa käyttöautoksi kelpaa huomattavasti paremmin pieni hybridi tai sähköauto, joka on ympäristöystävällinen ajaa ja helppo parkkeerata kaupungissa. Pidemmät matkat tehdään lentämällä tai junilla, joiden verkosto on toimivampi ja halvempi kuin Suomessa.

Autonominen ajaminen on täynnä haasteita

Omistamisen lisäksi suomalaisten asenteet ovat vielä varsin konservatiivisia autonomisen ajamisen suhteen. Autoa halutaan kuljettaa itse, eikä tästä oikeudesta suostuta ainakaan vielä edes keskustelemaan. Teknisesti itseohjautuvia autoja on ollut liikenteessä jo pitkän aikaa. Esimerkiksi Google on testannut omia autojaan Yhdysvalloissa jo tuhansia ja tuhansia kilometrejä. Suomalaisten asenteille on kuitenkin perusteet, sillä ongelmia on myös moraalisten kysymysten kanssa. Aiemmin julkaistussa artikkelissamme pohditaan esimerkiksi hyvin tärkeää kysymystä: jos itseohjautuva auto on joutumassa onnettomuuteen, kenet ajoneuvon pitäisi uhrata? Tai kuka on korvausvelvollinen, jos robottiauto ajaa jalankulkijan yli esimerkiksi teknisen vian vuoksi. Auton valmistaja, sen omistaja vai vakuutusyhtiö?

Suomen olosuhteet tuovat myös omat haasteensa. Itseohjautuvan auton toiminta perustuu kameroihin, jotka toimivat hyvin tietyissä olosuhteissa. Suomen talvi tuo kuitenkin paljon haasteita: kamerat menevät lumen peittoon, ja mikä pahinta, kaistaviivat katoavat näkyvistä. Autonominen ajaminen yleistyy ensin sellaisissa maissa, joissa sääolosuhteet ovat riittävän kesäiset läpi vuoden.

On kuitenkin selvää, että ajan myötä turvallisuus paranee selvästi, kun autoja kuljettaa ihmisen sijasta robotti. Se ei ole koskaan väsynyt, likinäköinen, alkoholin vaikutuksen alaisena, kirjoita tekstiviestiä samaan aikaan eikä saa sairaskohtauksia.

Voiko autolla ajaminen olla ‘out’ ?

Ylen artikkelissa mainitaan mielenkiintoinen näkökulma, joka saattaa toimia yhteiskäytön ja autonomisen ajamisen vauhdittajana. Jos ilmastonmuutos kiihtyy ja ympäristöystävällinen ajattelu alkaa voimistua toden teolla, yksityisautoilusta voi tulla monelle jopa hävettävä asia. Jos autoilu ei ole enää sosiaalisesti hyväksyttävää, trenditietoiset ihmiset eivät edes harkitse etenkään polttomoottorilla toimivien ajoneuvojen ostamista. Artikkelissa mainitaan esimerkiksi ravintoloiden tupakointikielto, joka on myös varsin tuore juttu. Nykyään röökin imeminen sisätiloissa tuntuu monen tupakoitsijankin mielestä kuvottavalta ajatukselta.

Tulevaisuus lienee jossain näiden ääripäiden välissä. Itseohjautuvat autot alkavat varmasti yleistyä pian suurissa kaupungeissa, joissa sääolosuhteet eivät aiheuta ongelmia. Alussa ne pyörivät pitkään muun liikenteen seassa, mutta pidemmällä tähtäimellä etenkin pitkän matkan liikenne ohjataan varmasti erillisille robottiautojen kaistoille. Näissä autot voivat ajaa korkeaa matkanopeutta ja latautua myös langattomasti matkan aikana. Autoaan itse kuljettavat henkilöt joutuvat sitten todennäköisesti huonompikuntoisille tielle, joita voivat rasittaa myös erilaiset tullimaksut.

Ehkäpä joku päivä autoilusta tulee todellakin samanlainen vapaa-ajan harrastus kuin veneilystä tai vaikkapa moottorikelkkailusta?

Kuva: Flickr / Sami Nordlund

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Teknologia