Autoveron poisto
Yhteiskunta

Autoveron poisto – Bernerin esitys ajoi hallituksen kriisiin

Viime päivinä on puhuttu paljon liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä, joka on saanut hallituksen sekä autoilevan kansan sekaisin. Ministeri Anne Berner haluaisi laajaa keskustelua aiheen ympärillä, mutta toistaiseksi tukea on tullut lähinnä puoluetoveri Juha Sipilältä. Keskustan hallituskumppanit ovat sen sijaan hyökänneet esityksen kimppuun, jonka viesti autoveron poistosta hiljensi autokaupan lähes täysin viime viikonloppuna. Kansalaiset iskivät hankinnat jäihin, kun kuulivat Bernerin esityksen herkullisen sisällön: autoveron poisto kokonaan. Suomessa on vuosikymmenien ajan valitettu korkeaa autojen verotusta, jota esitettiin vihdoin poistettavaksi. Mutta autolijan kannalta tässä piilee iso ongelma.

Autoveron poisto pudottaisi myös jälleenmyyntiarvoa

Äkkiseltään autoveron poisto kuulostaa lähinnä aikaiselta joululahjalta. Veron osuus on automallista riippuen tyypillisesti 15-25% sen hinnasta. Kyseessä olisi siis merkittävä alennus esimerkiksi 30.000 euroa maksavaan autoon. Jos kuluttaja saa auton halvemmalla, niin missä mättää? Ongelma on siinä, että hyödyn tästä saa vain todella marginaalinen joukko ihmisiä. Nimittäin sellaiset henkilöt, joilla ei ole juuri nyt autoa. Useimmilla autokauppaan menevillä henkilöillä sellainen on, ja moni uudella autolla ajava voi joutua ongelmiin lainansa kanssa. Tämä johtuu siitä, että autoveron poistuminen pudottaisi samassa suhteessa myös käytettyjen autojen hintoja. Toisin sanoen, myös auton jälleenmyyntiarvo laskisi selvästi. Tämä johtaisi talousvaikeuksiin etenkin uusien autojen omistajien kanssa, joilla on lainallaan mahdollisimman pitkä maksuaika ja matalat lyhennykset. Näin ollen auton ostaja voisi johtua pitkäksi aikaa tilanteeseen, jossa hänellä on pienistä lyhennyksistä johtuen velkaa enemmän kuin autolla arvoa.

Esitystä on myös kritisoitu mataluloisten kyykyttämiseksi. Käsittelimme tätä aihetta myös aiemmassa artikkelissa, jossa kerroimme Suomen autokannan karun nykytilan: tällä hetkellä Länsi-Euroopan maista vain Viron autokanta on vanhempi. Suomessa on paljon halpoja ja vanhoja autoja, joiden omistajien tilanne heikentyisi. He joutuisivat maksamaan auton hintaan suhteutettuna todella korkean tiestön käyttömaksun, mutta toisaalta autoveron poistuminen näkyisi kovin vähän esimerkiksi 5000 euron hintaluokan ajoneuvoissa. Jos näkyisi ollenkaan. Hyöty autoveron poistosta menisi uusien autojen ostajille, eli varakkaammille kansalaisille.

Hallituskumppanit Bernerin esityksen kimpussa

Toinen iso haaste on automyynnin hyytyminen, josta nähtiin ensimmäiset viitteet jo viime viikonloppuna. Monet liikkeet kuvailivat autokaupan hiljentyneen kuin seinään. Miksi  kukaan haluaisi ostaa 30.000 euroa maksavan auton, jonka voi saada puolen vuoden päästä 5000 euroa halvemmalla? Tilanne onkin ajanut hallituksen keskelle sekasotkua. Kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo on kiirehtinyt kommentoimaan toistuvasti julkisuuteen, että mikään ei ole oikeasti muuttumassa.

Samaa laulua on laulanut puolustusministeri Jussi Niinistö, ja hallituksella onkin nyt käsissään aikamoinen viestintäoperaatio. Liikenne- ja viestintäministeriön esitys lähti julkisuudessa heti väärille urille, kun sen ajatusta ei artikuloitu riittävän selvästi ulos päin. Nyt monille syntyi kuva siitä, että hallitus suunnittelee autoveron poistoa, vaikka kyseessä oli vasta alustava esitys.

Edellistä hallitusta syytetiin toimettomuudosta, mutta Sipilän hallitus on kerta toisensa jälkeen toteuttanut agendaansa juuri päin vastaisella tavalla. Esityksiä on vedetty hätäisesti pois julkisen kohun saattelemana, ja kansalle on syntynyt kuva todella hätäisestä toiminnasta. Ja taas ollaan saman kysymyksen äärellä. Bernerin esitys on aiheuttanut valtavan kohun, joka hallituksen täytyy nyt sammuttaa välittömästi. Ja selventää autoilevalle kansalle, missä oikein mennään.

Kaikista hulluinta tilanteessa on se, että hallituspuolueet ovat asiassa napit vastakkain. Pääministeri Sipilän on tuettava kolleegaansa, mutta perussuomalaiset ja kokoomus ovat nyt keskustan kimpussa yrittäen samalla parannella asemaansa kansan silmissä. On kaikkien kannalta toivottavaa, että tilanne ratkaistaan mahdollisimman nopeasti. Ja tällä kertaa selvästi. Juha Sipilän hallitus sai jälleen kerran muistutuksen viestinnän tärkeydestä, josta toivottavasti otetaan myös opiksi.

Kuva: Pexels

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta