Bernie Madoff
Historia

Bernie Madoff loi historian suurimman Ponzi-huijauksen

Bernie Madoff on amerikkalainen sijoittaja, joka istuu tällä hetkellä vankilassa 150 vuoden tuomiotaan. Entinen NASDAQin puheenjohtaja rakensi yli 20 vuoden ajan historian suurinta Ponzi-huijausta, jonka kokonaisarvoksi on arvioitu jopa 65 miljardia dollaria. Bernard ”Bernie” Madoffin sijoitusrahastossa oli mukana maailman suurimpia pankkeja sekä tunnettuja Hollywoodin henkilöitä. Tuhannet ihmiset hävisivät huijaukseen käytännössä kaiken omaisuutensa.

The Wizard of Lies

HBO on julkaissut vuonna 2017 elokuvan tästä aiheesta, joka on nimeltään The Wizard of Lies. Sen pääosissa ovat Robert De Niro (Bernie Madoff) sekä Michelle Pfeiffer (Ruth Madoff, Bernien vaimo). Elokuva kertoo Madoffin tarinaa siitä eteenpäin, kun huijaus alkaa paljastua vuoden 2008 joulukuussa. Voit katsoa trailerin yllä olevasta videosta. Elokuva on vahva suositus kaikille HBO Nordicin tilaajille, joita talousasiat kiinnostavat.

Tapauksella oli valtava merkitys myös Madoffin perheeseen, sillä Bernie työllisti firmassaan molemmat poikansa sekä oman veljensä. Tuhansien ihmisten raivo kohdistui myös muihin perheenjäseniin, joiden maine pilattiin peruuttamattomasti.

Seuraava kysymys on nostettu (aiheellisesti) esiin lukemattomia kertoja viimeisen vajaan 10 vuoden aikana: miten on mahdollista, että Madoffin huijaus saattoi toimia niin pitkään kenenkään huomaamatta?

Bernie Madoff oli Wall Streetin ikoni

Madoffin huijauksen onnistumiselle on monia eri selityksiä. Kyseessä oli ennen kaikkea yhdistelmä viranomaisten epäpätevyyttä ja sekä Wall Street -ikonin statusta. Ihmiset eivät yksinkertaisesti voineet kuvitella Madoffin kaltaisen alan pioneerin olevan rikollinen.

Madoff perusti yrityksensä Bernard L. Madoff Investment Securities LLC:n jo 1960-luvulla ja hän oli yksi Wall Streetin legendoista sekä todella korkean statuksen henkilö. Madoffin firma erikoistui OTC-kauppaan (”over the counter”), jossa se loi markkinat pörssin ulkopuolelle. Yrity sai tästä lisänimen ”third market”.

OTC-kauppaa käydään kirjaimellisesti tai virtuaalisesti “tiskin yli” suoraan kahden osapuolen välillä, ja Madoffin firma oli tämän toiminnan pioneeri nimenomaan elektronisessa muodossa. Madoff Investment Securities teki valtavasti rahaa nettoamalla 12.5c spreadin jokaisesta osakkeesta, kunnes vuosituhannen vaihteessa tämä rahasampo katosi säädösten muuttuessa.

Bernie Madoff

Madoff toimi myös NASDAQin puheenjohtajana ja oli mukana SEC:n paneeleissa, joka on Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita tutkiva elin. Parhaimmillaan Madoffin firman läpi kulki 1990-luvulla jopa 9% kaikista Yhdysvaltain pörssin treideistä. Uransa aikana Madoff oli luonut lukemattomia yhteyksiä eri poliitikoihin sekä viranomaisiin – hänellä oli aivan omanlaisensa status Wall Streetillä. Tällaisen CV:n omaavaa henkilöä ei aivan helpolla uskota huijariksi.

Kaikki kaatuu vuoden 2008 finanssikriisiin

Madoffin sijoitusrahasto oli mystinen ja salainen rikkaiden ihmisten kerho. Madoffin sijoitusstrategia tuotti vuosi toisensa jälkeen uskomattoman tasaista tulovirtaa, mutta kukaan ei oikein tiennyt miten. Vaikka Madoff oli mukana kehittämässä elektronista kaupankäyntiä jo 1970-luvlla, kukaan rahaston asiakkaista ei esimerkiksi päässyt katsomaan sijoituksensa statusta onlinessa. Kaikki raportit toimitettiin perinteisellä postilla.

Madoffin huijaus uhkasi paljastua useaan otteeseen 2000-luvulla, mutta mies selvisi aina uhkaavista tilanteista osin karismansa ja maineensa avulla.

Yksityinen analyytikko Harry Markopolos varoitti SEC:tä useaan otteeseen jo vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2005 hän lähetti SEC:lle 21-sivuisen memon ” The World’s Biggest Hedge Fund is a Fraud”. Seuraavana vuonna tapauksesta aloitettiin tutkinta, mutta Madoff selvisi jälleen kuin koira veräjästä ja kertoi tarvittavat valheet tutkijoiden vieraillessa hänen toimistollaan.

Lopulta vuoden 2008 koko maailmaa myllertänyt finanssikriisi kaatoi lopulta koko korttitalon. Monet sijoittajat alkoivat nostaa paniikissa varojaan myös Madoffin rahastosta, jolloin Ponzi-huijaus kaatui omaan mahdottomuuteensa. Madoff sai vielä jopa vuoden 2008 aikana lisää sijoittajia, koska hänen rahastonsa näytti olevan ainoa tuottoa tekevä instituutio kriisin keskellä. Nämä sadat miljoonat dollarit pitivät huijauksen hengissä vain hetken pidempään, mutta joulukuussa 2008 kaikki on ohi.

Madoffin perhe tuhoutuu

Huijauksen paljastuttua Bernie Madoffista tuli luonnollisesti yksi Yhdysvaltojen vihatuimmista miehistä. Useat maailman suurimmista finanssilaitoksista kärsivät miljardien tappiot, ja tuhannet yksityishenkilöt menettivät koko sijoitusvarallisuuteensa. Huijauksen paljastuminen johti myös lukemattomiin oikeusjuttuihin, joissa vihaiset sijoittajat haastoivat heidän pankkinsa tai sijoitusyhtiönsä oikeuteen.

Tapahtuneella oli myös vakavat seuraukset Madoffin lähipiiriin, josta edellä mainittu HBO:n elokuva kertoo tarkemmin. Vaikka Bernie suoritti koko operaation itse, hänen lähipiirinsä sai kansalaisten vihat niskoilleen. Ihmiset eivät uskoneet, että Bernien pojat tai vaimo olivat autuaan tietämättömiä huijauksesta oltuaan niin lähellä isäänsä yrityksen toiminnassa.

Kaksi vuotta myöhemmin tämä paine ja stressi sai toisen pojista, Markin, tekemään itsemurhan. Bernien veli joutui myös 10 vuodeksi vankilaan. Viisi vuotta myöhemmin myös toinen pojista, Andrew, kuoli syöpään. Bernie sai itse 150 vuoden vankilatuomion, jota hän istuu edelleen. Vaimo Ruth Madoff menetti puolestaan lähes kaiken omaisuutensa, jota pariskunta oli vuosikymmenien aikana kerännyt.

Kaiken tämän jälkeen on esitetty syystäkin kysymys: kuinka monta Bernie Madoffia markkinoilla on vapaalla jalalla tälläkin hetkellä? Ja onko finanssivalvonta parantunut lainkaan näistä ajoista? Bernie Madoffin mielestä ei.

Kuva: Flickr / Ethan Gruber

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Historia