Bernie Madoffin huijaus

Bernie Madoff
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Bernie Madoffin huijaus hakee yhä vertaistaan sijoitusmaailman historiassa. Madoff on amerikkalainen sijoittaja, joka sai 150 vuoden vankilatuomion. Entinen NASDAQin puheenjohtaja rakensi yli 20 vuoden ajan historian suurinta Ponzi-huijausta, jonka kokonaisarvoksi on arvioitu jopa 65 miljardia dollaria.

Bernard ”Bernie” Madoffin sijoitusrahastossa oli mukana maailman suurimpia pankkeja sekä tunnettuja Hollywoodin henkilöitä. Tuhannet ihmiset hävisivät huijaukseen käytännössä kaiken omaisuutensa.

Bernie Madoffin huijaus elokuvana – The Wizard of Lies

HBO on julkaissut vuonna 2017 elokuvan tapauksesta Bernie Madoffin huijaus – se on nimeltään The Wizard of Lies. Pääosissa ovat Robert De Niro (Bernie Madoff) sekä Michelle Pfeiffer (Ruth Madoff, Bernien vaimo).

Elokuva kertoo Madoffin tarinaa siitä eteenpäin, kun huijaus alkaa paljastua vuoden 2008 joulukuussa. Voit katsoa trailerin alla olevasta videosta. Elokuva on vahva suositus kaikille HBO Nordicin tilaajille, joita talousasiat kiinnostavat.

Tapauksella oli valtava merkitys myös Madoffin perheeseen, sillä Bernie työllisti firmassaan molemmat poikansa sekä oman veljensä. Tuhansien ihmisten raivo kohdistui myös muihin perheenjäseniin, joiden maine pilattiin peruuttamattomasti.

Seuraava kysymys on nostettu (aiheellisesti) esiin lukemattomia kertoja viimeisen vajaan 10 vuoden aikana: miten on mahdollista, että Bernie Madoffin huijaus saattoi toimia niin pitkään kenenkään huomaamatta?

Bernie Madoff oli Wall Streetin ikoni

Bernie Madoffin huijaus onnistui monista eri syistä. Kyseessä oli ennen kaikkea yhdistelmä viranomaisten epäpätevyyttä ja sekä Wall Street -ikonin statusta. Ihmiset eivät yksinkertaisesti voineet kuvitella Madoffin kaltaisen alan pioneerin olevan rikollinen.

Madoff perusti yrityksensä Bernard L. Madoff Investment Securities LLC:n jo 1960-luvulla ja hän oli yksi Wall Streetin legendoista sekä todella korkean statuksen henkilö. Madoffin firma erikoistui OTC-kauppaan (”over the counter”), jossa se loi markkinat pörssin ulkopuolelle. Yrity sai tästä lisänimen ”third market”.

OTC-kauppaa käydään kirjaimellisesti tai virtuaalisesti ”tiskin yli” suoraan kahden osapuolen välillä, ja Madoffin firma oli tämän toiminnan pioneeri nimenomaan elektronisessa muodossa. Madoff Investment Securities teki valtavasti rahaa nettoamalla 12.5c spreadin jokaisesta osakkeesta, kunnes vuosituhannen vaihteessa tämä rahasampo katosi säädösten muuttuessa.

Bernie Madoffin huijaus - wall street

Madoff toimi myös NASDAQin puheenjohtajana ja oli mukana SEC:n paneeleissa, joka on Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita tutkiva elin. Parhaimmillaan Madoffin firman läpi kulki 1990-luvulla jopa 9% kaikista Yhdysvaltain pörssin treideistä.

Uransa aikana Madoff oli myös luonut lukemattomia yhteyksiä eri poliitikoihin sekä viranomaisiin – hänellä oli aivan omanlaisensa status Wall Streetillä. Tällaisen CV:n omaavaa henkilöä ei aivan helpolla uskota huijariksi.

Bernie Madoffin huijaus kaatui vuoden 2008 finanssikriisiin

Madoffin sijoitusrahasto oli mystinen ja salainen rikkaiden ihmisten kerho. Madoffin sijoitusstrategia tuotti vuosi toisensa jälkeen uskomattoman tasaista tulovirtaa, mutta kukaan ei oikein tiennyt miten. Vaikka Madoff oli mukana kehittämässä elektronista kaupankäyntiä jo 1970-luvlla, kukaan rahaston asiakkaista ei esimerkiksi päässyt katsomaan sijoituksensa statusta onlinessa. Kaikki raportit toimitettiin perinteisellä postilla.

Madoffin huijaus uhkasi paljastua useaan otteeseen 2000-luvulla, mutta mies selvisi aina uhkaavista tilanteista osin karismansa ja maineensa avulla.

Yksityinen analyytikko Harry Markopolos varoitti SEC:tä useaan otteeseen jo vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2005 hän lähetti SEC:lle 21-sivuisen memon ” The World’s Biggest Hedge Fund is a Fraud”. Seuraavana vuonna tapauksesta aloitettiin tutkinta, mutta Madoff selvisi jälleen kuin koira veräjästä ja kertoi tarvittavat valheet tutkijoiden vieraillessa hänen toimistollaan.

Lopulta vuoden 2008 koko maailmaa myllertänyt finanssikriisi kaatoi lopulta koko korttitalon. Monet sijoittajat alkoivat nostaa paniikissa varojaan myös Madoffin rahastosta, jolloin Ponzi-huijaus kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Lue lisää Ponzi-huijauksista ja miten ne voi tunnistaa: Ponzi-huijaus.

Madoff sai vielä jopa vuoden 2008 aikana lisää sijoittajia, koska hänen rahastonsa näytti olevan ainoa tuottoa tekevä instituutio kriisin keskellä. Nämä sadat miljoonat dollarit pitivät huijauksen hengissä vain hetken pidempään, mutta joulukuussa 2008 kaikki on ohi.

Madoffin perhe tuhoutuu

Huijauksen paljastuttua Bernie Madoffista tuli luonnollisesti yksi Yhdysvaltojen vihatuimmista miehistä. Useat maailman suurimmista finanssilaitoksista kärsivät miljardien tappiot, ja tuhannet yksityishenkilöt menettivät koko sijoitusvarallisuuteensa. Huijauksen paljastuminen johti myös lukemattomiin oikeusjuttuihin, joissa vihaiset sijoittajat haastoivat heidän pankkinsa tai sijoitusyhtiönsä oikeuteen.

Tapahtuneella oli myös vakavat seuraukset Madoffin lähipiiriin, josta edellä mainittu HBO:n elokuva kertoo tarkemmin. Vaikka Bernie suoritti koko operaation itse, hänen lähipiirinsä sai kansalaisten vihat niskoilleen. Ihmiset eivät uskoneet, että Bernien pojat tai vaimo olivat autuaan tietämättömiä huijauksesta oltuaan niin lähellä isäänsä yrityksen toiminnassa.

Kaksi vuotta myöhemmin tämä paine ja stressi sai toisen pojista, Markin, tekemään itsemurhan. Bernien veli joutui myös 10 vuodeksi vankilaan. Viisi vuotta myöhemmin myös toinen pojista, Andrew, kuoli syöpään. Bernie sai itse 150 vuoden vankilatuomion, jota hän istuu edelleen. Vaimo Ruth Madoff menetti puolestaan lähes kaiken omaisuutensa, jota pariskunta oli vuosikymmenien aikana kerännyt.

Kaiken tämän jälkeen on esitetty syystäkin kysymys: kuinka monta Bernie Madoffia markkinoilla on vapaalla jalalla tälläkin hetkellä? Ja onko finanssivalvonta parantunut lainkaan näistä ajoista?

Kuva: Flickr / Ethan Gruber

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *