Bitcoin-hodlaajat ovat tiukassa puristuksessa
Juhannus on ollut murheellista aikaa kryptovaluuttojen markkinoilla. Kurssit päätyivät perjantai-iltana toisen kerran (helmikuun jälkeen) vuoden 2018 pohjalukemiin. Sosiaalinen media täyttyi jälleen just HODL! -viesteistä, kun sijoittajat yrittivät pitää hermonsa kurinsa kovan myyntiaallon aikana. Positiivisista uutisista huolimatta kryptomarkkina on edennyt viime viikkoina väärään suuntaan.
Bitcoin löysi jälleen pohjan 5900 dollarissa
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 6100 dollarissa. Edellisen viikkokatsauksen aikaan kurssi oli 500 taalaa korkeammalla. Markkina romahti voimakkaasti 9-11. kesäkuuta, jolloin Bitcoin putosi ~7600 dollarin tasosta ~6700 dollariin parissa päivässä. Tämän jälkeen kurssit ovat edenneet vaakasuoraan ilman suurempia muutoksia – aina eiliseen saakka.
Bitcoinin kurssi romahti perjantaina noin 6700 dollarista lähes 5900 dollariin. Tarkka pohja vaihtelee hieman pörssistä riippuen, mutta monet päätyivät kuluneen vuoden pohjakosketukseen. Bitcoin palautui suht nopeasti 6000 dollarin yläpuolelle, eli pohja löytyi toistamiseen tänä vuonna samalta tasolta. Edellisen kerran vastaavia kurssilukemia nähtiin helmikuun alussa.
Edellä mainittu 9-11. päivän romahdus oli todella merkittävä Bitcoinin kurssikehityksen kannalta. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin, mitä oikein tapahtui.
Analyytikot odottivat Bitcoinin etenevän sinisten nuolien mukaisesti. Kurssi on tehnyt siksakkia koko alkuvuoden selkeän trendin sisällä. Nyt näyttää siltä, että joku taho halusi Bitcoinin murtavan tämän kehityksen ja dumppasi valtavan määrän bittirahoja markkinoille noin kaksi viikkoa sitten.
Kysymys kuuluu nyt: mitä seuraavaksi? Kurssit olivat ennen eilistä matkalla ylöspäin, mutta juhannusaattona tapahtunut valtava dumppaus romahdutti markkinat. Ostajia löytyi jälleen valtavat määrät 5900 dollarin tasolta, jota on nyt testattu useampaan kertaan reilun puolen vuoden aikana.
Coinbase tuo institutionaalista rahaa markkinoille
Mielenkiintoista kryptojen kurssikehityksessä on se, että markkinoille ei ole koskaan tullut näin paljon positiivisia uutisia kuin viimeisen parin kuukauden aikana. Alkuvuosihan oli yhtä kaaosta, kun valtamedia julkaisi pari kertaa viikossa tarkasti ajoitetun FUD-annoksensa.
Teknologisen kehityksen lisäksi markkinoille tulee koko ajan enemmän palveluita myös suursijoittajille, mikä auttaa institutionaalisen rahan mukaantuloa. Tästä on hyvä esimerkki Coinbasen lanseeraama Coinbase Index Fund, joka tavoittelee 250.000 – 20 miljoonan dollarin sijoituksia.
Käytännössä kyse on indeksisijoittamisesta. Coinbasen rahaston avulla henkilö voi sijoittaa Coinbasen kehittämään indeksiin, joka muodostuu yhtiön GDAX-pörssissä tarjoamista kryptovaluutoista. Painotus on tällä hetkellä seuraava: Bitcoin 60,8% Ethereum 27,9% Bitcoin Cash 8,2% Litecoin 3,1%. Coinbase on äskettäin lisännyt tarjontaansa myös Ethereum Classicin, joka tulee pienellä osuudella mukaan rahastoon.
Coinbase tarjoaa myös erillistä Custody Service -palvelua suursijoittajille, jossa minimipanoksena on 10 miljoonaa dollaria.
“We think this can unlock $10 billion of institutional investor money sitting on the sideline. We’re seeing a rapid increase in attention awareness and adoption in the cryptocurrency market.”
Näin kertoo Coinbasen edustaja Adam Smith CNBC:n haastattelussa. Custody Servicen avulla suursijoittajien ei tarvitse huolehtia esim. kryptovaluuttojen säilytykseen liittyvistä asioista.
Tämä on yksi ongelma, joka pelottaa tällä hetkellä myös pienempiä sijoittajia. Tulevaisuudessa yhä useampi rahoituslaitos tulee tarjoamaan vastaavia palveluita, joissa henkilö voi sijoittaa suoraan kryptovaluuttoihin oman verkkopankkinsa kautta.
SEC:n tärkeä päätös: Ethereum (ja Bitcoin) eivät ole arvopapereita
Kryptovaluuttojen maailma on odottanut parin kuukauden ajan Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n päätöstä Ethereumiin liittyen. Asiaan saatiin viikko sitten positiivinen päätös, kun SEC antoi lausunnon: Ethereum ei ole security eli arvopaperi.
Miksi tämä päätös on merkittävä? Kaikki security-määritelmän alle kuuluvat instrumentit ovat SEC:n valvonnan alaisuudessa. Niiden tarjonta on tarkkaan säädeltyä, eikä yksikään kryptovaluuttapörssi ole tällä hetkellä lisensoitu arvopapereiden treidaukseen.
Kuva: SEC:n puheenjohtaja Jay Clayton on tunnettu ja pelätty hahmo kryptovaluuttojen maailmassa
Tämän lisäksi kaikki SEC:n valvonnan alle joutuvat instrumentit on rekisteröitävä, sillä rekisteröimättömien arvopapereiden myynti on julkisesti laitonta. Ethereumin määritelmästä arvopaperiksi olisi seurannut luonnollisesti valtava kaaos kryptovaluuttojen kentässä.
“I’m an attorney practicing in this area and let me tell you, this is huge. Read the speech if you have time. It basically says that even if something is issued as a security, it can over time morph into something that isn’t. This is huge for a lot of coins out there that may be securities at the moment, but are working towards becoming a working token.” (Reddit)
SEC on antanut saman päätöksen aiemmin myös Bitcoinin osalta. Tämäkään päätös ei näkynyt markkinoilla juuri millään tavalla. Joku toinen kuukausi Bitcoin olisi voinut tuplata kurssinsa.
Kyseessä on kuitenkin iso asia tulevaisuuden kannalta epävarmuuden poistajana.
Tether palasi uutisiin
Yksi kuluneen viikon merkittävimmistä tapahtumista on Tetherin paluu uutisiin. Jos joku lukijoista ei vielä tiedä, niin Tether on 1:1 suhteella Yhdysvaltain dollariin sidottu virtuaalivaluutta. Tästä johtuen sen kurssi on jatkuvasti 1,00 dollaria +-5 prosenttia.
Tether on erittäin tärkeä pörsseille kuten KuCoin ja Binance, joilla ei ole lainkaan pankkiyhteyksiä. Kun käyttäjä haluaa ottaa pelimerkkinsä hetkeksi pois pöydältä, hän ei voi vaihtaa kryptovaluuttaansa kuin toiseen kryptovaluuttaan. Tässä kohtaa mukaan tulee Tether, jonka arvo säilyy tasaisena kryptovaluuttojen romahduksista riippumatta.
Mikä tässä järjestelyssä on sitten ongelmana? Teoriassa ei välttämättä mikään, mutta Tetherin takana oleva yhtiö ei suostu auditointiin – erinäisiin syihin vedoten. Kukaan ei siis oikeasti tiedä, onko Tethereiden takana Yhdysvaltain dollareita. Tässä kohtaa ei puhuta aivan pienistä summista, sillä Tetherin markkina-arvo on nyt noin 2,5 miljardia dollaria.
Tetheriä grillattiin aiheesta etenkin vuoden vaihteessa, mutta viime kuukaudet ovat olleet hiljaisempaa. Yhtiö palasi otsikoihin pari päivää sitten julkistettuaan raportin auditoinnista…tai ainakin melkein. Lausunto löytyy kokonaisuudessaan Tetherin sivuilta. Jos tapaus kiinnostaa tarkemmin, suosittelen vahvasti lukemaan tämän Twitter-threadin, jossa raportin eri sananmuotoja käydään tarkasti läpi.
Tetherin tilit tutkinut yhtiö antoi ulos lausunnon, jonka sisältö on karkeasti sanottuna tämä: ”Tutkimme Tetherin tilit, ja kyllä siellä rahaa näytti olevan. Mutta huomatkaa, tämä ei siis ole virallinen auditointi.”
Mielenkiintoista tapauksessa on se, että Tether ei yhtiön edustajan mukaan vieläkään ”kykene auditointiin”.
Samaan aikaan myös kryptomaailman virallinen vahtikoira, Twitter-nimimerkki Bitfinexed, on herännyt horroksestaan. Monet arvelivat miehen kadonneen maan alle tai päätyneen jo meren pohjaan, sillä nimimerkki katosi selittämättä langoilta reilut kolme kuukautta sitten. Nyt hän on tehnyt taas paluun Twitteriin.
The biggest threat to cryptocurrency is the communities absolute trust in corrupted centralized third parties that violate their own agreements.
I called it months ago, they will never do an audit. You can't audit fraud and/or money laundering. pic.twitter.com/rDibxFxFuG
— Bitfinex'ed 🔥💥 (@Bitfinexed) June 21, 2018
Ko. henkilön twiittihistoriasta löytyy myös muita aiheeseen liittyviä uutisia, jotka eivät varsinaisesti mairittele Tetherin semi-auditoinnin suorittanutta firmaa.
Tetherin ilmoitus synnytti oikeastaan vain lisää kysymysmerkkejä, eikä tapaus näytä selviävän aivan helpolla. Kynnys alkaa nousta aika korkeaksi mille tahansa auditointifirmalle ottaa tämä sotku hoitaakseen.
Useita MainNet-julkistuksia
Lopuksi vielä huomio useista MainNet-julkistuksista, joita on tullut (ja tulee) kesän mittaan. Nämä uutiset koskettavat jokaista ko. kryptovaluutan omistajaa.
Mistä MainNet-julkistuksessa on oikein kyse? Nykyään lähes jokainen kryptovaluutta syntyy ensin Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n pohjalta. Esimerkkejä ovat vaikkapa ICON, TRON, EOS ja VeChain. ICO:n avulla kerätään rahaa projektin kehittämiseen, ja sijoittajat voivat alkuvaiheessa myös ostaa näitä Ethereumin ERC20-standardiin perustuvia tokeneita.
Projektin kehitystyö tehdään ensin ns. TestNet-ympäristössä. Kun oma lohkoketju on testattu ja todettu toimivaksi, sen tuotantoversio otetaan virallisesti käyttöön. Tämä on nimeltään MainNet launch. MainNet-julkistus tarkoittaa sitä, että kryptovaluutan/tokenin oma lohkoketju ja verkko lähtee käyntiin.
Tässä yhteydessä on suoritettava aina ns. token swap. Kun esimerkiksi ICON-projekti saa oman lohkoketjunsa pyörimään, ERC20-tokenit täytyy konvertoida siihen sopivaksi. Yleensä token swapista huolehtivat suurimmat pörssit, kuten Binance ja KuCoin. Henkilön tarvitsee vain siirtää tokenit swapin ajaksi pörssiin. Kun MainNet on julkaistu ja todettu toimivaksi, pörssi avaa jälleen ko. kryptovaluutan kotiutukset.
Token swapin suorittaminen on äärettömän tärkeää. Jos et ole hereillä sen yhteydessä, holdaamasi kryptovaluutat muuttuvat arvottomiksi MainNet-julkaisun jälkeen.
Edellä mainitut TRON, EOS ja ICON ovat suorittaneet token swapin viime aikoina. Seuraavana on vuorossa VeChain.
The VeChainThor Blockchain is days away from being unleashed. Please review the following timeline and be prepared to witness Blockchain X! pic.twitter.com/kxlQkcc6PI
— VeChain Foundation (@vechainofficial) June 21, 2018
MainNet-julkaisut ovat hyvä esimerkki siitä, että kryptosijoittajan täytyy ymmärtää, mihin hän on rahojaan sijoittamassa. Token swapit koskevat (onneksi) vain tiettyjä kryptovaluuttoja, jotka ovat kehitystyönsä alkuvaiheessa.