Etelä-Korea Bitcoin
Kryptovaluutat

Etelä-Korea sai aikaan myyntipainetta kryptomarkkinoilla

Kryptomarkkinat olivat viime viikon varsin mollivoittoisissa tunnelmissa. Yksi rajuimmista laskuista lähti liikkeelle jo maanantainta – vain pari tuntia edellisen viikkokatsauksen julkaisun jälkeen. Torstaiaamuna kryptosijoittajat heräsivät vieläkin rajumpaan rytinään. Tällä kertaa kryptomarkkinaa ajettiin alas valtamedian feikkiuutisilla, joiden sisältönä oli pelko Etelä-Korean tilanteesta.

Bitcoinin kurssilla kovaa vastustusta

Bitcoinin kurssi oli edellisen viikkokatsauksen aikaan yllättävän korkealla – noin 16.000 dollarissa. Tilanne muuttui huonompaan suuntaan jo viime viikon maanantaina, jolloin markkinat syöksyivät yli kymmenen prosentin laskuun. Tämä pudotus palautti Bitcoinin kurssin sille tasolle, jossa se on käytännössä pyörinyt jouluaatosta lähtien. Kurssi on löytänyt selkeän pohjan noin 13.000 dollarissa, ja katto tulee vastaan lähellä 15.000 dollarin rajaa. Bitcoin-markkina etsii selkeästi nyt suuntaa. Sijoittajat ovat odottavalla kannalla etenkin salamaverkkoteknologian suhteen.

Bitcoinin markkinaosuus, eli niin sanottu BTC dominance -luku, on yksi jatkuvasti pinnalla olevista aiheista. Bittirahan siivu koko kryptomarkkinasta on ollut selvässä laskussa jo kuukauden päivät. Alamäki jatkui parin prosentin verran myös viime viikolla. Tällä hetkellä BTC dominance on hieman yli 33 prosenttia, mikä on hyvin lähellä historiallista pohjaa.

Analyytikot puhuvat yhä enemmän altcoin-syklin päättymisestä, mikä tarkoittaisi Bitcoinin markkinaosuuden palautumista vähintään 50 prosentin tasolle. Tällä hetkellä altcoin-huuma on selkeästi laantunut, mutta toisaalta markkinoilla oleva matalapaine on iskenyt yhtä lailla Bitcoinin kurssiin. Mitään selvää syklin vaihtumista ei ole vielä ainakaan näkyvissä. Voit tarkastella Bitcoinin kurssimuutoksia alla olevasta kaaviosta:

Altcoin-syklin mahdollinen päättyminen on mielestäni asia, jota on syytä pohtia huolella tulevina viikkoina. Jos aihe kiinnostaa enemmän niin suosittelen katsomaan Crypto Investor ja Coin Master -nimisten Youtube-kanavien videoita aiheesta. Kyseiset herrat ovat ylipäätään kryptouniversumin ehdotonta eliittiä, mitä tulee markkina-analyyseihin. Jos sijoitat kryptovaluuttoihin edes puolivakavissasi – laita ehdottomasti nämä kanavat seurantaan. Ja kelaa mielellään läpi myös edellisten viikkojen tuotanto.

Etelä-Korea sai markkinat sekaisin

Viime viikolla vallinnut matalapaine oli siis lähtöisin Etelä-Koreasta, kuten artikkelin alussa mainittiin. Ensimmäinen isku kryptomarkkinaan tuli varhain maanantaiaamuna, kun coinmarketcap.com -sivusto pudotti algoritmistaan eteläkorealaiset pörssit. Tästä mainitsimme myös edellisessä viikkokatsauksessa. Kyseinen peliliike pudotti suurimpien kryptovaluuttojen kursseista 10-15% siivun pois, ja se suoritettiin ilman mitään ennakkovaroitusta.

Markkina oli tuskin ehtinyt toipua tapahtuneesta, kun se lähti jyrkkään laskuun maanantai-iltapäivänä. Tämä romahdus näytti tulevan ilman mitään erityistä syytä, mutta kyseessä oli mahdollisesti sisäpiiritiedon hyödyntäminen tuleviin tapahtumiin liittyen. Kyseessä oli siis torstaina levitetty FUD liittyen Etelä-Koreaan. Jos aihe kiinnostaa enemmän, lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli.

Lyhyt versio kuuluu näin: Reutersilta peräisin oleva uutinen antoi ymmärtää, että Etelä-Korean suurimmat kryptovaluuttapörssit olivat SWAT-tyylisen iskun kohteena. Käytännössä kyse oli veroviraston tarkastuksesta, joita suoritetaan jatkuvasti. Tämän lisäksi CNBC jatkoi valheellisen tiedon levittämistä näin: ” South Korea’s justice minister said on Thursday that a bill is being prepared to ban all cryptocurrency trading in the country.”

Mitään tällaista lakiehdotusta ei ole suunnitteilla, ja kyseinen ”uutinen” oli irrotettu täysin asiayhteydestään. Kyse oli yhden ministerin henkilökohtaisesta mielipiteestä.

Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä tapahtuneen jälkeen myös oikeampaa tietoa asiasta, mutta feikkiuutiset ehtivät saada jo aikaan halutun markkinareaktion. Etelä-Korealla ei ole mitään aikomuksia sulkea kryptovaluuttojen markkinaa.

Binance rikkoo ennätyksiä ja KuCoin kasvattaa suosiotaan

Kryptovaluuttapörssien kuningas on tällä hetkellä Binance. Kiinalaistaustainen yhtiö sijaitsee käytännön syistä Hong Kongissa ja Tokiossa, koska maan politiikka kryptovaluuttoja kohtaan on liian vihamielinen.

Binancen nousu koko kryptomaailman huipulle on ollut hämmästyttävää katsottavaa. Nousun taustalla on altcoin-huuma, joka on ajanut miljoonia sijoittajia Binancen asiakkaaksi viime kuukausina. On suorastaan käsittämätöntä, että yhtiö on noussut täysin tyhjistä yli miljardin dollarin pörssiksi alle puolessa vuodessa! Miljardin dollarin arvoisesta startupista käytetään nimitystä unicorn, ja Binance on todellakin ansainnut tämän tittelin.

Binance joutui pari viikkoa sitten rajoittamaan uusien asiakkaiden rekisteröintejä, sillä yhtiö kamppailee tällä hetkellä huikean support-työmäärän kanssa. Viime keskiviikkona Binance ilmoitti saaneensa 240.000 uutta asiakasta yhden tunnin aikana! Tällä hetkellä pörssillä on jo yli viisi miljoonaa asiakasta.

Binancen rajoitettua uusien asiakkaiden rekisteröintejä, KuCoin -niminen pörssi on alkanut vallata markkinaosuutta nopeaa tahtia. Hong Kongista tulevan KuCoinin ideana on tarjota valtava määrän erilaisia altcoineja. Sivustolla on itse asiassa monia sellaisia kryptovaluuttoja, joita ei löydy vielä edes Binancen listoilta.

KuCoin houkuttelee uusia asiakkaita Binancen kaltaisen bonusohjelman avulla. Tässä mukaan tulee KuCoin Shares -token (KCS), jonka arvo on noussut rajusti viime aikoina. Ostamalla KuCoin Shares -tokenia ja säilyttämällä sitä KuCoin-pörssissä, saat tilillesi joka päivä ”osinkoa” sijoituksestasi. Yhtiö jakaa päivittäin 50% treidauspalkkioista takaisin käyttäjille heidän omistamiensa KuCoin Shares -tokenien suhteessa. Mitä enemmän sinulla on KuCoinin kolikoita tililläsi, sitä suuremman siivun saat päivän tuotoista.

Kolmas pörssejä koskeva uutinen liittyy yhdysvaltalaiseen Krakeniin. Kyseinen kryptopörssi on ollut valtavissa ongelmissa 3-4 kuukautta sivuston surkeasta toimivuudesta johtuen. Kauan odotettu korjaus laitettiin tulille viime viikolla, mutta päivityksestä tuli totta kai katastrofi. Kahden tunnin toimintakatko venyi lopulta yli kahdeksi päiväksi, ja asiakkaat olivat totta kai raivoissaan. Monet epäilivät Krakenin joutuneen jopa hakkeroinnin kohteeksi, mutta toiminta on palautumassa pikkuhiljaa normaaliksi. Voit lukea lisää tilanteesta tästä uutisesta.

Yle nosti valtamedian uutisoinnin tasoa

Valtamedian uutisointi kryptovaluuttoja kohtaan on yleisesti ottaen täysin ala-arvoista. Kyse ei ole siitä, että uutiset olisivat Bitcoinia kohtaan negatiivisia. Itse luen päivittäin vastakkaisia näkemyksiä eri kryptovaluutoista, jotka ovat asiallisesti perusteltuja. Usein valtamedian jutut ovat vain laiskoja käännöksiä Reutersin tai CNBC:n vahvasti väritetyistä uutisista, jotka ovat jo lähtökohtaisesti virheellisiä. Hyvä esimerkki tästä on edellä mainittu Etelä-Korean uutisointi.

Viime viikolla oli ilahduttavaa huomata, että Yle kunnostautui kryptouutisoinnin saralla. Yleisradion tekemät artikkelit ovat aiemminkin olleet aivan eri tasolla, kuin Kauppalehden ja vastaavien tahojen roska. Suosittelen lukemaan tämän Mikko Leppäsen tekemän artikkelin: Maailman kryptovaluuttojen arvo on jo liki 700 miljardia dollaria – asiantuntijat kertovat, mitä kryptohuuma tuo tullessaan. Vastaavaa vaivannäköä tuskin nähdään kaupallisilta medioilta.

Suosittelen lukemaan myös New York Timesin artikkelin: Everyone Is Getting Hilariously Rich and You’re Not. Hyvin tehdyssä jutussa pureudutaan muutamien Bitcoin-miljonäärien elämään.

Youtube on nykyisin täynnä kryptovaluuttoihin liittyviä kanavia. Jos kryptovaluuttojen louhinta kiinnostaa, löydät Youtubesta lukemattomia hyödyllisiä videoita. Suosittelen sen sijaan suhtautumaan sijoitusneuvoja antaviin kanaviin suurella varauksella. Tämä video on loistava esimerkki siitä, millaista huttua Youtubessa oikein tarjoillaan.

Viikkokatsaukset tuotaa bitcoinkeskus.com. Löydät bitcoinkeskuksesta ajankohtaisia uutisia sekä hyödyllisiä oppaita merkittävistä kryptovaluutoista. Sivuston oppaissa on käytä läpi jo seuraavat kryptovaluutat: Bitcoin, Litecoin, Qtum, ICON, Cardano, Bitcoin Cash, Stellar Lumens, Monero, TRON, Ripple sekä Ethereum.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *