Bitcoin-opas – kaikki perustiedot aloittelijalle

bitcoin opas
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Bitcoin alkaa olla terminä tuttu lähes jokaiselle sijoittamisesta kiinnostuneelle. Tämä bitcoin opas auttaa ymmärtämään kryptovaluutan toimintaa tarkemmin. Mistä niitä saa? Miksi ne ovat niin arvokkaita? Voiko bitcoineja louhia kuka vain? Ja mitä louhinta oikein tarkoittaa? Jos kaipaat vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiin, niin jatka lukemista.

Bitcoinin ero muihin valuuttoihin

Bitcoin on tällä hetkellä maailman tunnetuin kryptovaluutta. Kyse on siis valuutasta, joka on olemassa vain virtuaalisesti. Bitcoinit luodaan bittiavaruudessa, eikä niiden arvoa ole sidottu fyysiseen vertailukohteeseen, kuten esimerkiksi kultaan. Bitcoinien määrä on kuitenkin rajattu vain 21 miljoonaan kappaleeseen, mitä ei ole mahdollista ylittää. Yksittäisen bitcoinin arvo voi luonnollisesti kasvaa lähes rajattomaksi, jos mittatikkuna käytetään dollareita tai vaikkapa euroja. Artikkelin kirjoitushetkellä yhden bitcoinin arvo on noin 2500 dollaria. Bitcoin on myös täysin vertaisverkkoon perustuva valuutta, johon ei sisälly minkäänlaisia välikäsiä, kuten pankkeja.

Miten bitcoin sitten eroaa dollareista, euroista tai muista käytössä olevista rahayksiköistä? Bitcoin on ensinnäkin olemassa vain digitaalisessa muodossa. Tämä ei ole loppujen lopuksi hirveän suuri ero ”oikeaan rahaan”, sillä dollareista on esimerkiksi olemassa yli 90% vain bittiavaruudessa. Fyysisiä seteleitä ja kolikoita on kierrossa vain pieni osa kaikesta olemassa olevasta valuutasta, sillä nykyään maksuliikenne tapahtuu pääosin digitaalisesti. Bitcoinit ovat kuitenkin täysin digitaalista valuuttaa, eli mikään automaatti ei sylkäise ulos seteleitä tai kolikoita, jotka voit laittaa taskuusi.

Bitcoinin ja päivittäisessä käytössämme olevien valuuttojen suuri ero on siinä, että euroja, dollareita jne. voidaan luoda rajattomasti. Ja täysin tyhjästä. Tämä fakta ei ole välttämättä monilla edes tiedossa. Jokainen planeettamme valuutta on tällä hetkellä ns. FIAT-rahaa. Termi FIAT tarkoittaa sinänsä arvoltaan merkityksetöntä vaihdon välinettä, jonka arvo perustuu hallinnon säädöksiin sekä lakeihin. Ja hyvin vahvasti ihmisten luottamukseen.

Ennen vanhaan käytössä oli esimerkiksi aitoa hopeaa sisältäviä kolikoita, joilla oli siis itsessään jo hopean tuoma arvo. Lisäksi valuutta oli sidottu kultaan, eli pystyit tarvittaessa vaihtamaan setelisi fyysiseksi kullaksi pankissa. Nykyiset kolikot ovat sen sijaan arvottomia, ja sadan euron paperilapulla on arvoa siksi, että se on määrätty viralliseksi vaihdon välineeksi.

Bitcoinien määrä on sen sijaan rajattu, joten niitä ei voida louhia rajattomasti esiin. Tämä ero on tärkeä ymmärtää, sillä se on monille myös yksi olennainen syy bitcoinien hankintaan.

Bitcoinin arvoon vaikuttaa myös FIAT-valuutan tapaan luottamus, jota voi horjuttaa esimerkiksi hakkereiden iskut ja valtioiden mahdolliset toimenpiteet sitä vastaan. Toisaalta bitcoinin hyväksyminen maksuvälineeksi yhä useammassa paikassa vahvistaa sen luottamusta.

Tällä hetkellä yksi merkittävä ero kryptovaluuttojen sekä perinteisten valuuttojen välillä on myös volatiliteetti. Valuuttojen arvo muuttuu normaalisti todella hitaasti, ja isot muutokset vaativat todella isoja tapahtumia. Brexit esimerkiksi romahdutti punnan arvoa selvästi. Bitcoinin arvo voi tällä hetkellä muuttua dollariin nähden yhtä paljon kolmessa päivässä, kuin euron arvo muuttuu dollariin nähden kolmessa vuodessa.

Bitcoinin historia

Bitcoinin historia alkaa lokakuusta 2008. Satoshi Nakamoto -niminen mysteerihenkilö julkaisi Bitcoinin white paperin kryprografiaa käsittelevällä postituslistalla. White paper on teoreettinen kuvaus Bitcoinin toiminnasta. Tuolloin Bitcoin oli vasta idea paperilla. Teoria muuttui käytännöksi tammikuun 3. päivänä vuonna 2009, kun Satoshi käynnisti Bitcoinin lohkoketjun.

Bitcoin täytti tammikuussa 2024 jo 15 vuotta! Kyseessä on varsin kunnioitettava ikä maailman ensimmäiselle kryptovaluutalle.

Mitä bitcoin-louhinta oikein tarkoittaa?

Bitcoinien louhinta on monille tuttu termi, mutta sen tarkka sisältö saattaa olla hämärän peitossa. Monet tietävät, että louhinnan kautta on mahdollista hankkia uusia bitcoineja, mutta miten se tapahtuu käytännössä? Voiko kuka tahansa alkaa louhia bitcoineja?

Bitcoin louhinta on yksinkertaisesti sanottuna laskutoimitusten suorittamista. Kuten aiemmin on kerrottu, bitcoin perustuu siis vertaisverkkoon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisen bittivaluutan siirron tarkistavat toiset käyttäjät. Siirron tarkistaminen tapahtuu monimutkaisen laskutoimituksen kautta, johon tarvitaan paljon laskentatehoa. Jos luovutat oman koneesi osaksi tätä laskentaprosessia, saat palkinnoksi pienen määrän siirron arvosta uusina bitcoineina.

Näitä laskentatoimintoja kutsutaan myös blokeiksi. Kun yksi blokki on ratkaistu, se lisätään lohkoketjuun seuraavaksi. Ketjuun on merkittynä joka ikinen bitcoin-tapahtuma. Vaikka se onkin kaikkien nähtävillä ja jokainen rahansiirto on siihen merkittynä, on mahdotonta selvittää siirtojen osapuolien henkilöllisyyttä. Tästä syystä siirrot ovat hyvin turvallisia. Niitä ei kuitenkaan ole mahdollista peruuttaa, joten ne vaativat tarkkaa harkintaa.

Kuka tahansa voi alkaa louhia bitcoineja, jos tehoa siihen löytyy tarvittavasti. Aiemmin tarpeeksi tehoa on löytynyt tietokoneiden tehokkaimmista näyttökorteista, mutta louhintaprosessin vaikeutuessa se ei käytännössä enää kannata. Saatu hyöty bitcoinien muodossa katoaa sähkölaskun maksamiseen. Nykyään louhintaan käytetään erikseen kehitettyjä ASIC (application-specific integrated circuit) -laitteita, joiden teho on moninkertainen tietokoneisiin nähden.

Lue lisää lohkoketjuteknologiasta tästä artikkelista!

Onko bitcoin-louhinta kannattavaa?

Bitcoinien louhinta on menettänyt kannattavuuttaan suuresti, sillä louhimisprosessi on vaikeutunut eksponentiaalisesti uusien bitcoinien myötä. Yhden henkilön onkin hyvin vaikea tehdä tuottoa louhimalla. Tämän vuoksi louhijat liittyvät usein suurempiin verkostoihin. Verkostoihin kirjautumalla henkilö voi osallistua louhintaan ryhmän mukana ja saada pienen osan kaikkien yhdessä louhimista bitcoineista.

Katseet ovatkin pikkuhiljaa kääntymässä bitcoin-louhinnasta uusien kryptovaluuttojen louhintaan. Nykyisin on olemassa kymmeniä kryptovaluuttoja, joiden arvo on nousussa. Yksi suosituimmista on Ethereum, jonka markkina-arvo on noussut tämän vuoden aikana jo lähes bitcoinin tasolle.  Se perustuu bitcoinin tavoin vertaisverkkoon, mutta myös avoimeen lähdekoodiin. Ethereumin arvo on noussut jopa tiuhempaa tahtia kuin bitcoinin, ja useat tahot, kuten esimerkiksi The New York Times, ennustavat sen olevan seuraava bitcoinin kaltainen menestys.

Jos sinulla on käytössä hieman ylimääräistä tehoa tietokoneessasi tai ASIC-laitteessa, kannattaa myös harkita esimerkiksi Litecoinin, Dashin tai Moneron louhintaa. Niiden louhiminen ei vielä vaadi yhtä paljon tehoa kuin bitcoin ja Ethereum. Normaalilla läppärillä niitäkään ei kuitenkaan voi juuri alkaa louhia.

Bitcoinin halving

Bitcoin-louhintaan liittyy oleellisesti myös Bitcoin halving. Se tapahtuu noin neljän vuoden välein, ja kyseessä on Bitcoinin lohkopalkkiot puolittava tapahtuma. Bitcoin halving siis puolitta myös louhijoiden saamat tulot!

Miksi Bitcoin halving tapahtuu? Halving on syy siihen, miksi Bitcoin on disinflatorinen valuutta eli sen inflaatio pienenee ja menee lopulta nollaan. Halvingin ansiosta Bitcoinin varanto pysähtyy 21 miljoonaan eikä uusia bitcoineja enää louhita sen jälkeen.

Bitcoinin lohkopalkkiot alkoivat 50 bitcoinista ja ovat puolittuneet kolme kertaa 6,25 bitcoiniin. Seuraava Bitcoin halving tapahtuu vuonna 2024. Sen jälkeen jokaisesta lohkosta louhitaan enää 3,125 bitcoinia.

Lue lisää aiheesta tästä artikkelista: Bitcoin halving 2024.

Bitcoin-sijoittaminen ja sen riskit

Bitcoinin arvo on noussut hurjasti viime vuosina. Kryptovaluutta on noussut otsikoihin etenkin vuoden 2017 puolella, sillä sen arvo lähes kolminkertaistui muutamassa kuukaudessa. Vielä vuoden vaihteessa bitcoinin arvo oli tuhannen dollarien tienoilla, kun kirjoitimme siitä artikkelin edellisen kerran.

Bitcoin on tällä hetkellä monille spekulatiivinen instrumentti. Tämä tarkoittaa suomennettuna seuraavaa: useat sijoittajat ostavat bitcoineja siksi, koska uskovat myyvänsä sen huomattavasti korkeammalla hinnalla (lähi)tulevaisuudessa. Samasta syystä ihmiset ostivat vajaat 500 vuotta sitten tulppaanisipuleita… kunnes eivät enää ostaneet. Harva haluaa esimerkiksi siirtää eläkesäästönsä bitcoineiksi, koska sen arvo on pahimmillaan tippunut kymmeniä prosentteja päivässä.

Bitcoinien suosioon on vaikuttanut viime aikoina myös ihmisten halu suojautua maansa valuuttaa vastaan. Esimerkiksi Venezuelassa on ollut käynnissä hyperinflaatio jo monta vuotta, joka tuhoaa ihmisten varallisuutta. Kiinassa taas monet ovat sijoittaneet bitcoiniin, koska se on tuntunut ainoalta järkevältä vaihtoehdolta ylihintaisiin kiinteistöihin tai osakkeisiin verrattuna.

Osa kryptovaluuttojen suosiosta johtuu myös siitä, että siirtoja ei voida jäljittää. Tämä on hyvä asia rikollisille, ja esimerkiksi viime aikoina julkisuudessa olleissa kyberhyökkäyksissä on vaadittu lunnasrahoja nimenomaan bitcoineina.

Bitcoinilla spekulointi on ollut tuottavaa puuhaa, jos tähän junaan on hypännyt ajoissa mukaan. Spekulatiivisissa sijoituksissa on syytä aina muistaa se, että rahat ovat voitettu vasta sitten, kun instrumentti on myyty.

Tilanne muuttuu myös kryptovaluuttojen kentässä nopeasti. Bitcoinien kokonaisarvo oli pitkään > 90% kaikista kryptovaluutoista, mutta tällä hetkellä sen arvo on noin 42 prosenttia. Ethereum oli muutamia viikkoja sitten menossa jo bitcoinin ohi, mutta nyt sen arvo on noin 25% kokonaismarkkinasta. Kolmantena on Ripple noin 10% osuudella, josta moni ei ole kuullut koskaan mitään. Pointti on siinä, että bitcoin tai mikä tahansa muu kryptovaluutta voi menettää nopeasti arvonsa, jos joku uusi tulokas kiilaa suosiossa niiden edelle.

Tunnettuja Bitcoinin puolestapuhujia

Yhä useampi tunnettu sijoittaja on alkanut puhua viime vuosina Bitcoinin puolesta. Listaamme seuraavaksi muutamia tunnettuja nimiä.

  • Michael Saylor: MicroStrategy Inc.:n toimitusjohtaja ja perustaja on sijoittanut yrityksensä kautta yli kolme miljardia dollaria Bitcoiniin.
  • Tim Draper: Tunnettu riskipääomasijoittaja ja Draper Fisher Jurvetsonin (DFJ) perustaja on ollut pitkäaikainen Bitcoinin puolestapuhuja.
  • Cameron ja Tyler Winklevoss: Winklevoss-kaksoset ovat tunnettuja Bitcoin-miljardöörejä ja Gemini-kryptovaluuttapörssin perustajia.
  • Robert Kiyosaki: Rich Dad Poor Dad -kirjastaan tunnetuksi tullut sijoitusneuvoja ja liikemies Robert Kiyosaki on puhunut jo pitkään kullan ja Bitcoinin puolesta sijoituskohteina.

Jos mietit juuri nyt sijoittamista bitcoiniin tai mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan, niin punnitse tarkkaan sen riskejä. Seuraa uutisia ja valuuttojen hinnankehitystä, sillä muutokset ovat jo päivittäin valtavia. Kuten kaikessa sijoitustoiminnassa: etsi tietoa ja kouluta itseäsi ymmärtämään, mihin olet sijoittamassa.

Jos harkitset sijoittamista kryptovaluuttoihin, lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli: osta bitcoineja. Sen avulla pääset alkuun kryptovaluuttojen maailmaan. Löydät Bitcoinkeskus-sivustolta paljon hyödyllistä materiaalia kryptovaluuttoihin liittyen – esimerkiksi Suomen parhaat oppaat kryptovaluutoista.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

One thought on “Bitcoin-opas – kaikki perustiedot aloittelijalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *