bitcoin opas
Kryptovaluutat

Bitcoin-opas – kaikki perustiedot aloittelijalle

Bitcoin alkaa olla terminä tuttu lähes jokaiselle sijoittamisesta kiinnostuneelle. Tämä bitcoin opas auttaa ymmärtämään kryptovaluutan toimintaa tarkemmin. Mistä niitä saa? Miksi ne ovat niin arvokkaita? Voiko bitcoineja louhia kuka vain? Ja mitä louhinta oikein tarkoittaa? Jos kaipaat vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiin, niin jatka lukemista.

Bitcoinin ero muihin valuuttoihin

Bitcoin on tällä hetkellä maailman tunnetuin kryptovaluutta. Kyse on siis valuutasta, joka on olemassa vain virtuaalisesti. Bitcoinit luodaan bittiavaruudessa, eikä niiden arvoa ole sidottu fyysiseen vertailukohteeseen, kuten esimerkiksi kultaan. Bitcoinien määrä on kuitenkin rajattu vain 21 miljoonaan kappaleeseen, mitä ei ole mahdollista ylittää. Yksittäisen bitcoinin arvo voi luonnollisesti kasvaa lähes rajattomaksi, jos mittatikkuna käytetään dollareita tai vaikkapa euroja. Artikkelin kirjoitushetkellä yhden bitcoinin arvo on noin 2500 dollaria. Bitcoin on myös täysin vertaisverkkoon perustuva valuutta, johon ei sisälly minkäänlaisia välikäsiä, kuten pankkeja.

Miten bitcoin sitten eroaa dollareista, euroista tai muista käytössä olevista rahayksiköistä? Bitcoin on ensinnäkin olemassa vain digitaalisessa muodossa. Tämä ei ole loppujen lopuksi hirveän suuri ero “oikeaan rahaan”, sillä dollareista on esimerkiksi olemassa yli 90% vain bittiavaruudessa. Fyysisiä seteleitä ja kolikoita on kierrossa vain pieni osa kaikesta olemassa olevasta valuutasta, sillä nykyään maksuliikenne tapahtuu pääosin digitaalisesti. Bitcoinit ovat kuitenkin täysin digitaalista valuuttaa, eli mikään automaatti ei sylkäise ulos seteleitä tai kolikoita, jotka voit laittaa taskuusi.

Bitcoinin ja päivittäisessä käytössämme olevien valuuttojen suuri ero on siinä, että euroja, dollareita jne. voidaan luoda rajattomasti. Ja täysin tyhjästä. Tämä fakta ei ole välttämättä monilla edes tiedossa. Jokainen planeettamme valuutta on tällä hetkellä ns. FIAT-rahaa. Termi FIAT tarkoittaa sinänsä arvoltaan merkityksetöntä vaihdon välinettä, jonka arvo perustuu hallinnon säädöksiin sekä lakeihin. Ja hyvin vahvasti ihmisten luottamukseen.

Ennen vanhaan käytössä oli esimerkiksi aitoa hopeaa sisältäviä kolikoita, joilla oli siis itsessään jo hopean tuoma arvo. Lisäksi valuutta oli sidottu kultaan, eli pystyit tarvittaessa vaihtamaan setelisi fyysiseksi kullaksi pankissa. Nykyiset kolikot ovat sen sijaan arvottomia, ja sadan euron paperilapulla on arvoa siksi, että se on määrätty viralliseksi vaihdon välineeksi.

Bitcoinien määrä on sen sijaan rajattu, joten niitä ei voida louhia rajattomasti esiin. Tämä ero on tärkeä ymmärtää, sillä se on monille myös yksi olennainen syy bitcoinien hankintaan.

Bitcoinin arvoon vaikuttaa myös FIAT-valuutan tapaan luottamus, jota voi horjuttaa esimerkiksi hakkereiden iskut ja valtioiden mahdolliset toimenpiteet sitä vastaan. Toisaalta bitcoinin hyväksyminen maksuvälineeksi yhä useammassa paikassa vahvistaa sen luottamusta.

Tällä hetkellä yksi merkittävä ero kryptovaluuttojen sekä perinteisten valuuttojen välillä on myös volatiliteetti. Valuuttojen arvo muuttuu normaalisti todella hitaasti, ja isot muutokset vaativat todella isoja tapahtumia. Brexit esimerkiksi romahdutti punnan arvoa selvästi. Bitcoinin arvo voi tällä hetkellä muuttua dollariin nähden yhtä paljon kolmessa päivässä, kuin euron arvo muuttuu dollariin nähden kolmessa vuodessa.

Mitä bitcoin-louhinta oikein tarkoittaa?

Bitcoinien louhinta on monille tuttu termi, mutta sen tarkka sisältö saattaa olla hämärän peitossa. Monet tietävät, että louhinnan kautta on mahdollista hankkia uusia bitcoineja, mutta miten se tapahtuu käytännössä? Voiko kuka tahansa alkaa louhia bitcoineja?

Bitcoin louhinta on yksinkertaisesti sanottuna laskutoimitusten suorittamista. Kuten aiemmin on kerrottu, bitcoin perustuu siis vertaisverkkoon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisen bittivaluutan siirron tarkistavat toiset käyttäjät. Siirron tarkistaminen tapahtuu monimutkaisen laskutoimituksen kautta, johon tarvitaan paljon laskentatehoa. Jos luovutat oman koneesi osaksi tätä laskentaprosessia, saat palkinnoksi pienen määrän siirron arvosta uusina bitcoineina.

Näitä laskentatoimintoja kutsutaan myös blokeiksi. Kun yksi blokki on ratkaistu, se lisätään lohkoketjuun seuraavaksi. Ketjuun on merkittynä joka ikinen bitcoin-tapahtuma. Vaikka se onkin kaikkien nähtävillä ja jokainen rahansiirto on siihen merkittynä, on mahdotonta selvittää siirtojen osapuolien henkilöllisyyttä. Tästä syystä siirrot ovat hyvin turvallisia. Niitä ei kuitenkaan ole mahdollista peruuttaa, joten ne vaativat tarkkaa harkintaa.

Kuka tahansa voi alkaa louhia bitcoineja, jos tehoa siihen löytyy tarvittavasti. Aiemmin tarpeeksi tehoa on löytynyt tietokoneiden tehokkaimmista näyttökorteista, mutta louhintaprosessin vaikeutuessa se ei käytännössä enää kannata. Saatu hyöty bitcoinien muodossa katoaa sähkölaskun maksamiseen. Nykyään louhintaan käytetään erikseen kehitettyjä ASIC (application-specific integrated circuit) -laitteita, joiden teho on moninkertainen tietokoneisiin nähden.

Lue lisää lohkoketjuteknologiasta tästä artikkelista!

Onko bitcoin-louhinta kannattavaa?

Bitcoinien louhinta on menettänyt kannattavuuttaan suuresti, sillä louhimisprosessi on vaikeutunut eksponentiaalisesti uusien bitcoinien myötä. Yhden henkilön onkin hyvin vaikea tehdä tuottoa louhimalla. Tämän vuoksi louhijat liittyvät usein suurempiin verkostoihin. Verkostoihin kirjautumalla henkilö voi osallistua louhintaan ryhmän mukana ja saada pienen osan kaikkien yhdessä louhimista bitcoineista.

Katseet ovatkin pikkuhiljaa kääntymässä bitcoin-louhinnasta uusien kryptovaluuttojen louhintaan. Nykyisin on olemassa kymmeniä kryptovaluuttoja, joiden arvo on nousussa. Yksi suosituimmista on Ethereum, jonka markkina-arvo on noussut tämän vuoden aikana jo lähes bitcoinin tasolle.  Se perustuu bitcoinin tavoin vertaisverkkoon, mutta myös avoimeen lähdekoodiin. Ethereumin arvo on noussut jopa tiuhempaa tahtia kuin bitcoinin, ja useat tahot, kuten esimerkiksi The New York Times, ennustavat sen olevan seuraava bitcoinin kaltainen menestys.

Jos sinulla on käytössä hieman ylimääräistä tehoa tietokoneessasi tai ASIC-laitteessa, kannattaa myös harkita esimerkiksi Litecoinin, Dashin tai Moneron louhintaa. Niiden louhiminen ei vielä vaadi yhtä paljon tehoa kuin bitcoin ja Ethereum. Normaalilla läppärillä niitäkään ei kuitenkaan voi juuri alkaa louhia.

Bitcoin-sijoittaminen ja sen riskit

Bitcoinin arvo on noussut hurjasti viime vuosina. Kryptovaluutta on noussut otsikoihin etenkin vuoden 2017 puolella, sillä sen arvo lähes kolminkertaistui muutamassa kuukaudessa. Vielä vuoden vaihteessa bitcoinin arvo oli tuhannen dollarien tienoilla, kun kirjoitimme siitä artikkelin edellisen kerran.

Bitcoin on tällä hetkellä monille spekulatiivinen instrumentti. Tämä tarkoittaa suomennettuna seuraavaa: useat sijoittajat ostavat bitcoineja siksi, koska uskovat myyvänsä sen huomattavasti korkeammalla hinnalla (lähi)tulevaisuudessa. Samasta syystä ihmiset ostivat vajaat 500 vuotta sitten tulppaanisipuleita… kunnes eivät enää ostaneet. Harva haluaa esimerkiksi siirtää eläkesäästönsä bitcoineiksi, koska sen arvo on pahimmillaan tippunut kymmeniä prosentteja päivässä.

Bitcoinien suosioon on vaikuttanut viime aikoina myös ihmisten halu suojautua maansa valuuttaa vastaan. Esimerkiksi Venezuelassa on ollut käynnissä hyperinflaatio jo monta vuotta, joka tuhoaa ihmisten varallisuutta. Kiinassa taas monet ovat sijoittaneet bitcoiniin, koska se on tuntunut ainoalta järkevältä vaihtoehdolta ylihintaisiin kiinteistöihin tai osakkeisiin verrattuna. Osa kybervaluuttojen suosiosta johtuu myös siitä, että siirtoja ei voida jäljittää. Tämä on hyvä asia rikollisille, ja esimerkiksi viime aikoina julkisuudessa olleissa kyberhyökkäyksissä on vaadittu lunnasrahoja nimenomaan bitcoineina.

Bitcoinilla spekulointi on ollut tuottavaa puuhaa, jos tähän junaan on hypännyt ajoissa mukaan. Spekulatiivisissa sijoituksissa on syytä aina muistaa se, että rahat ovat voitettu vasta sitten, kun instrumentti on myyty.

Tilanne muuttuu myös kryptovaluuttojen kentässä nopeasti. Bitcoinien kokonaisarvo oli pitkään > 90% kaikista kryptovaluutoista, mutta tällä hetkellä sen arvo on noin 42 prosenttia. Ethereum oli muutamia viikkoja sitten menossa jo bitcoinin ohi, mutta nyt sen arvo on noin 25% kokonaismarkkinasta. Kolmantena on Ripple noin 10% osuudella, josta moni ei ole kuullut koskaan mitään. Pointti on siinä, että bitcoin tai mikä tahansa muu kryptovaluutta voi menettää nopeasti arvonsa, jos joku uusi tulokas kiilaa suosiossa niiden edelle.

Jos mietit juuri nyt sijoittamista bitcoiniin tai mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan, niin punnitse tarkkaan sen riskejä. Seuraa uutisia ja valuuttojen hinnankehitystä, sillä muutokset ovat jo päivittäin valtavia. Kuten kaikessa sijoitustoiminnassa: etsi tietoa ja kouluta itseäsi ymmärtämään, mihin olet sijoittamassa. Asialinjan artikkelit kryptovaluutasta löydät bitcoin-tagin avulla.

Jos harkitset sijoittamista kryptovaluuttoihin, lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli: Bitcoin ostaminen. Sen avulla pääset alkuun kryptovaluuttojen maailmaan. Löydät Bitcoinkeskus-sivustolta paljon hyödyllistä materiaalia kryptovaluuttoihin liittyen – esimerkiksi Suomen parhaat oppaat kryptovaluutoista.

Kuvat: Pixabay [1], [2]

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] Louhijat ovat tarkemmin sanottuna lohkoketjun ylläpitäjiä, jotka varmistavat luovuttamallaan laskentateholla datan oikeellisuuden. Lohkoketjun ylläpito on vaativaa työtä käytössä olevien algoritmien vuoksi, joten siihen tarvitaan paljon laskentatehoa. Tästä johtuen ylläpitäjät saavat louhinnastaan palkintona pienen määrän uusia bitcoineja. Tällä työllä monet ovat yrittäneet myös tienata rahaa, mutta se on muuttunut kannattamattomaksi toiminnaksi viime aikoina. Voit lukea bitcoinista lisää tästä artikkelista. […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *