bitcoin kurssiromahdus
Kryptovaluutat

Bitcoinin jyrkkä lasku on hyvä muistutus kryptomarkkinoiden riskeistä

Bitcoin koki viime yönä yhden koko vuoden suurimmista laskuistaan. Kurssi oli 24 tuntia sitten lähes 17.000 dollaria, mutta romahti aamuyön tunteina pahimmillaan lähes 12.000 dollariin. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on palautunut noin 14.000 dollarin tasolle, eikä suurempia muutoksia näytä tällä hetkellä tapahtuvan kumpaankaan suuntaan.

Bitcoinin raju kurssilasku veti eilen koko kryptomarkkinan mukanaan vain paria poikkeusta lukuun ottamatta. Tämä selviää hyvin tarkastelemalla kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlaskettua markkina-arvoa, joka on kutistunut yli 650 miljardista noin 520 miljardiin dollariin. Kyseinen muutos on tapahtunut vain yhden päivän aikana. Markkina-arvon supistuminen on hyvä muistutus siitä, että kryptovaluuttojen maailmassa on käytännössä mahdoton suojautua rajuilta kurssilaskuilta eri valuuttojen avulla. Bitcoinin asema on koko kryptouniversumissa ja valuuttojen treidauksessa niin poikkeuksellinen, että sitä koskevat kurssimuutokset saavat koko markkinan liikkeelle.

Yön aikana nähtiin myös todella mielenkiintoinen pumppaus Ripple-valuuttaan, joka nousi parin tunnin ajan koko muun kryptomaailman romahtaessa. Taustalla näytti olevan toiminta korealaisissa pörsseissä, joissa XRP maksoi parhaimmillaan lähes 1,60 dollaria. Samaan aikaan muissa pörsseissä käytiin kauppaa noin 1,20 dollarin hintaan! Tänään Ripple on palautettu linjaan muiden valuuttojen kanssa.

Bitcoinin liikkeet ovat täyttäneet sosiaalisen median myös erilaisilla meememillä ja videoilla:

Kryptojen kurssimuutoksiin vaikuttaa myös taustalla oleva psykologia, jota treidaajien toimenpiteet ruokkivat entisestään. Ammattimaiset sijoittajat laittavat altcoinit myyntiin Bitcoinin laskiessa, koska uskovat muunkin markkinan romahtavan. Ja nämä toimenpiteet ruokkivat kyseistä profetiaa. Kryptomarkkinat ovat monen valuutan kohdalla varsin pienet, eikä muutoksien aikaansaamiseksi tarvita valtavia resursseja.

Tällä hetkellä ongelmia aiheuttaa myös Bitcoinin lohkoketju, jolla on vaikeuksia käsitellä liian suurta kapasiteettia. Bitcoinin liikuttelu on ollut jo pari viikkoa todella kallista – usein myös todella hidasta. Jos säilytät bittirahaa turvallisesti esim. Ledger Nano -tikulla, sen liikuttaminen pörssiin myytäväksi voi kestää kauan. Siirtokulut voivat hyvinkin olla jopa 50 dollarin luokkaa, joten äkkinäiset liikkeet sulattavat pienen kryptokassan jo siirtomaksuilla.

Jos Bitcoinit haluaa saada myytyä nopeasti markkinan romahtaessa, niitä on säilytettävä sellaisessa online-lompakossa, jossa vaihto euroiksi onnistuu nappia painamalla. Tällaisia ovat esimerkiksi Coinmotion tai Coinbase.

Altcoinien osalta vaihtoehto on käytännössä pörssi, mutta osa suosituista pörsseistä (kuten Binance) ei fiat-vaihtoehtoa edes tarjoa. Siinä tapauksessa paniikkimyyjän optiona on tehdä kaupat Tetheriin (USDT), joka on ainakin teoriassa Yhdysvaltain dollarin takaama kryptovaluutta. Muiden kryptojen romahtaminen ei vaikuta käytännössä Tetherin kurssiin.

Pörsseissä säilyttäminen on kuitenkin riskialtista puuhaa, joten sijoittaja altistaa omat varansa ylimääräisille vaaroille. Lisäksi edellä mainitusta Tether-valuutasta liikkuu todella huolestuttavia huhuja, joiden mukaan sitä luodaan jatkuvasti täysin tyhjästä. Kryptojen säilyttäminen pörssissä Tether-valuutassa ei voisi juuri olla vaarallisempaa.

Paniikkimyynnit johtavat myös helposti portfolion sulamiseen, sillä markkinaliikkeitä on mahdotonta ennustaa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kryptomarkkinoita dominoivat valaat ravistelevat hätäisiä sijoittajia ulos markkinoilta. Nopea kurssilasku saa ihmiset myymään kryptonsa paniikissa – valaat kiittävät ja ostavat virtuaalirahat hetken päästä halvalla takaisin.

Kuinka aloittelevan kryptosijoittajan pitäisi sitten toimia markkinaromahdusten aikana? Todennäköisesti paras vaihtoehto on olla tekemättä yhtään mitään. Käytännössä romahduksiin on valmistauduttava ennen niiden tapahtumista. Kulunutta analogiaa käyttäen: palovakuutuksen ostaminen on siinä vaiheessa myöhäistä, kun mökin katto on tulessa. Lisäksi romahdukset voivat tapahtua milloin tahansa, joten todennäköisesti et ole edes onlinessa pahimman rysähdyksen aikana.

Kannattaa muistaa, että Bitcoinin kurssi on noussut holtittoman paljon viime viikkoina. Nähtyä suurempi korjausliike ei yllättäisi lainkaan. Kurssi voi hyvin jopa puolittua nykyisestä, mikä tarkoittaisi silti Bitcoinille yli 500 prosentin kurssinousua vuositasolla.

Viime aikoina mediassa on ollut huolestuttavia uutisia siitä, kuinka aloittelevat sijoittajat ovat rynnineet Bitcoin-markkinoille lainarahalla. Tällaiset henkilöt ovat jo nyt aikamoisessa ahdingossa, kun Bitcoin-kassasta on sulanut kolmannes vain muutaman päivän aikana. Todennököisesti moni aloittelija on myynyt paniikissa kaikki kolikkonsa ja poistunut kryptomarkkinoilta oppirahat maksettuina.

Kryptovaluuttojen markkinat ovat vaarallinen pelikenttä – tätä ei voi alleviivata enempää. Rajujen kurssimuutosten lisäksi sijoittajaa uhkaavat palveluntarjoajien hakkeroinnit, erilaiset haittaohjelmat, hakkereiden tekemät huijausapplikaatiot mobiiliissa ja niin edelleen. Mitään kuluttajansuojaa ei ole, ja palveluntarjoajat ovat aivan tukossa valtavien support-viestien keskellä.

Tässä on esimerkki tapauksesta, jossa henkilö on tehnyt yli 300.000 dollarin arvoisen siirron Bittrexiin, joka on yksi suosituimmista pörsseistä. Siirtoa ei ole koskaan tilitetty, eikä henkilö saa mitään vastausta Bittrexin asiakaspalvelusta. Vastaavia tilanteita tulee eteen päivittäin, ja tällaisten tilanteiden ratkaisu voi kestää nykyisessä kuormassa kuukausia.

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa tällä hetkellä vain ja ainoastaan sellaisen summan rahaa, jonka voi hävitä kokonaan ilman tunnontuskia. Jos sijoitus on näin pieni, voit nukkua yösi rauhassa rajujen kurssimuutosten tapahtuessa. Tämä viikko on ollut hyvä muistutus siitä, että kryptovaluuttojen markkinat menevät myös alaspäin.

Kuva: Pixabay | Artikkelin on tuottanut  Bitcoinkeskus.com, joka tarjoaa oppaita sekä ajankohtaisia uutisia kryptovaluuttojen maailmasta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *