Blackrock on maailman suurin varainhoitoyhtiö

Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Vuonna 1988 perustettu BlackRock on maailman suurin varainhoitoyhtiö. BlackRock hallinnoi tällä hetkellä yli 10 biljoonan dollarin varallisuutta. Tämä tarkoittaa, että BlackRock hallinnoi noin 7 prosenttia maailman osakemarkkinoiden arvosta ja noin 5 prosenttia maailman velkamarkkinoiden arvosta.

BlackRockin perustajat ovat Larry Fink, Robert S. Kapito, Susan Wagner, Barbara Novick, Ben Golub, Hugh Frater, Ralph Schlosstein ja Keith Anderson. Heistä Larry Fink toimii yhä yhtiön toimitusjohtajana. Alun perin osa Blackstone Groupia, BlackRock eriytyi omaksi yhtiökseen vuonna 1994.

BlackRock on kasvanut perustamisestaan lähtien sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. BlackRockin merkittäviin tapahtumiin kuuluu Aladdin-järjestelmän kehittäminen, joka on edistynyt riskienhallinta- ja sijoitusalusta. Tämä teknologia on auttanut yhtiötä erottumaan kilpailijoistaan tarjoamalla syvällistä analyysiä ja hallintaa sijoitusportfoliolle.

BlackRock on myös tunnettu sen aktiivisesta roolista ympäristö-, sosiaali- ja hallintotapa-asioiden (ESG) edistämisessä, mikä heijastuu sen sijoitusstrategioissa ja neuvonannoissa.

Yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja Larry Fink (kuvassa) on ollut keskeinen hahmo BlackRockin kasvussa ja kehityksessä.

larry fink
Larry Fink | Flickr / WEF

Finkin johtajuus on tunnustettu laajalti, ja hän on tunnettu näkemyksistään taloudellisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.  Finkin vuosittaiset kirjeensä sijoittajille ja yritysjohtajille ovat saaneet laajaa huomiota, ja niissä hän on usein korostanut vastuullisen sijoittamisen merkitystä.

BlackRockin rooli Yhdysvaltain ja maailmantaloudessa on merkittävä. Sen hallinnoimat varat ovat niin suuret, että yhtiöllä on huomattava vaikutusvalta markkinoilla. BlackRockin sijoituspäätökset voivat vaikuttaa yksittäisten yritysten arvoon ja jopa kokonaisiin markkinasektoreihin. Yhtiö on myös aktiivinen toimija globaaleilla rahoitusmarkkinoilla, ja sen päätökset voivat vaikuttaa taloudellisiin suuntauksiin ja politiikkoihin ympäri maailmaa.

Erityisen merkittävä osa BlackRockin toimintaa ovat sen tarjoamat pörssinoteeratut rahastot (ETF:t). BlackRockin iShares-brändi on yksi maailman suurimmista ETF-tarjoajista. ETF:t ovat suosittuja sijoittajien keskuudessa niiden helpon saatavuuden, alhaisten kustannusten ja monipuolisten sijoitusvaihtoehtojen vuoksi.

BlackRockin ETF-tarjonta kattaa laajan valikoiman omaisuusluokkia ja markkinoita, mikä tekee siitä keskeisen toimijan sekä yksityisten että institutionaalisten sijoittajien sijoitusstrategioissa.

Vuonna 2023 Blackrock on kohauttanut sijoitusmaailmaa siirtymällä yhä enemmän kryptovaluuttasektoriin. Blackrock on laittanut hakemuksen Yhdysvaltain SEC:lle kahdesta kryptovaluuttojen spot ETF -hakemuksesta.

Kesäkuussa 2023 Blackrock haki lupaa spot Bitcoin ETF:lle ja marraskuussa 2023 Blacrock haki lupaa myös spot Ethereum ETF:lle. Blackrockin toimitusjohtaja Larry Flink on myös kommentoinut Bitcoinin kurssinousua vuoden 2023 lopulla sanoin ”flight to quality”.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *