Blogilla tienaaminen

blogilla tienaaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Blogilla tienaaminen ei ole vaikea prosessi aloittaa, sillä nettisivujen toteutus on nykyisin WordPressin avulla. Jos haluat alkaa tienaa blogilla, sinun on omaksuttava yrittäjän ajattelutapa.

Valitsemasi aihe määrittää sivuston kaupallistamispotentiaalia sekä näkyvyyttä internetissä. Blogi mainostulot vaihtelevat hurjasti aihealueesta riippuen. Jos blogilla tienaaminen kiinnostaa, on tärkeää miettiä sen ansaintalogiikkaa jo ennen artikkeleiden kirjoitusta.

Yleisin tapa tienata blogilla on bannerimainonta. Kun aihealue on valittu, sivusto on avattu ja artikkelit kirjoitettu, alkaa odottelu. Hakukoneoptimointi on myös tärkeä osa blogilla tienaamista.

Blogilla tienaaminen: aloitus ei ole vaikeaa

Blogilla tienaaminen ei ole vaikea prosessi aloittaa, sillä nettisivujen toteutus on nykyisin WordPressin avulla. Et tarvitse lainkaan ohjelmointiosaamista, ja WP:stä löytyy myös paljon ilmaisia teemoja sivuston ulkoasua varten.

Asialinjan käyttämä sekä vahvasti suosittelema Siteground tarjoaa 5-10e/kk hintaluokassa olevaa hostingpalvelua, joten tämäkään kuluerä ei ole käytännössä ongelma.

Tarjolla on myös täysin ilmaisia palveluita kuten blogger.com, blogi.net ja blogaaja.fi. Näissä palveluissa on tiettyjä rajoitteita, mutta voit ainakin aloittaa kirjoittelun ilman mitään kustannuksia. Myös WordPress-ohjelmistosta on tarjolla ilmaisversio, jonka ominaisuudet ovat rajattuja. Voit aina siirtää materiaalin myöhemmin oman domainin tai astetta paremman hostauksen alle.

Jos osaat kirjoittaa artikkeleita Word-editorilla, muokata tekstiä ja lisätä kuvia, osaat myös tuottaa nettisivuja. Tilanne oli toinen vielä 2000-luvun alkupuolella. Rakensin itsekin lukemattomia nettisivuja tekstieditorilla, ja ulkoasun graafinen toteutus oli haastavaa. Lisäksi ongelmia aiheuttivat eri selainversiot, joten sivut näkyivät eri päätelaitteilla miten sattuu.

WordPress hoitaa tämänkin ongelman automaattisesti. Käyttäjän ei tarvitse muuta kuin tuottaa sisältö – WP-teema taipuu kyllä kaikille tunnetuille päätelaitteille.

Tekninen toteutus onnistuu pienellä vaivalla keneltä tahansa, eikä 10 euroa kuukaudessa hostingpalvelusta ole myöskään este projektin aloittamiselle.

Suunnittele omat nettisivut huolella

Jos haluat alkaa tienaa blogilla, sinun on omaksuttava yrittäjän ajattelutapa. Sinun on nähtävä oma blogisi uutena kilpailijana valitsemallasi markkinalla. Mitä tuottavampi ala, sitä vaikeampi uuden tulokkaan on saada näkyvyyttä

Nettisivun perustajan on tehtävä markkinatutkimusta yrittäjän tavoin. Jotkut sektorit ovat hyvin kilpailtuja, mutta maailmassa riittää kyllä aiheita tuhansiin nettisivuihin, joissa saat pienellä työllä nopeasti näkyvyyttä.

Fitness- ja hyvinvointiblogit tällä todella suosittuja naisten keskuudessa. Tällä sektorilla on todella kova kilpailu myös somessa, joten uuden tulokkaan on vaikea erottua joukosta.

Menestyvä niche-sivusto tarvitsee liikennettä Googlesta. Kannattaa myös huomioida, että nykyisin lähes kaikki klikkaukset tehdään 5-6 korkeimman hakusanan joukosta. Jos valitset sivustosi aiheeksi hyvin kilpaillun sektorin, on kärkisijoille pääsy raskaan työn takana. Voidaan puhua hyvin jopa parista vuodesta, eikä se onnistu välttämättä pienillä resursseilla koskaan.

Voit tehdä kilpailijakartoitusta suorittamalla Google-hakuja (muista tehdä ne selaimen incognito-näkymässä) ja tutkimalla hakutulosten top 20 -sivustoja. Näet kyllä hyvin nopeasti, ovatko sivustot sisällöltään laajoja sekä ammattimaisesti tehtyjä, vai yksityishenkilöiden blogeja sekä some-tilejä.

Haluan tehdä tässä kohtaa yhden asian selväksi: älä anna kilpailun lannistaa itseäsi! Yksi aloittelijan suurista virheistä on ajatusmalli, joka kulkee seuraavasti: ”Ihan turha perustaa sivustoa / bisnestä aiheesta X, koska markkinoilla on niitä olemassa jo niin monta.” Jos tässä logiikassa olisi järkeä, niin maailmaan ei syntyisi enää yhtään uutta ravintolaa, ruokakauppaa, vaatekauppaa ja niin edelleen.

On lähes mahdoton löytää sektoria, jossa ei ole mitään kilpailua. Nykyiset kilpailijat on myös mahdollista voittaa, vaikka aloittaisit sivustosi tekemisen nollasta.

Markkinatutkimuksessa on kyse työmäärän ja realiteettien kartoittamisesta. Ensimmäisellä projektilla ei kannata välttämättä hyökätä sen vaikeimman aiheen kimppuun. Jos aloitat ensin kapeammasta ja helpommasta sektorista, saat tuloksia nopeammin. Tämä kasvattaa motivaatiotasi sivuston kehittämiseen ja eri asioiden opiskeluun. Kokemuksen kasvaessa voit sitten haastaa myös kovempia kilpailijoita.

Sivuston aihealue määrittelee sisällön laajuutta

Valitsemasi aihe määrittää sivuston kaupallistamispotentiaalia sekä näkyvyyttä internetissä. Entä jos juuri sinun lempiaiheesi on todella kilpailtu ja vaikea tuotteistaa? Silloin nettisivu kannattaa rakentaa jonkun toisen teeman ympärille.

Tässä kohtaa on hyvä mainita myös harjoittelu. On totta kai hyödyllistä rakentaa nettisivu tai blogi myös ilman tuottotavoitteita. Miljoonat ihmiset kirjoittavat tälläkin hetkellä omaksi ilokseen välittämättä bannerituotoista. Tämä on myös hyvä tapa opetella eri niksejä, verkostoitua sekä kehittyä nettisivujen tekijänä.

Aihealueen valinta määrittelee myös sisällön laajuutta. Jos haluat luoda sivuston lemmikkien ympärille, käytössäsi on todella paljon eri aiheita. Rajaamalla sivuston aiheen kissoihin, saat edelleen mukavasti materiaalia kissojen kouluttamisesta, ravinnosta, sairauksista, roduista jne. Jos päätät keskittyä yhteen kissarotuun, sektori voi mennä jo turhan kapeaksi.

Yhdeksanelamaa.fi on esimerkkisivusto kissoista.

Sisällön laajuudelle ei ole olemassa mitään absoluuttista mittaria. Hyvänä ohjenuorana voi pitää Income School -kanavan nyrkkisääntöä niche-saittien perustamisesta. Nämä heput ovat luoneet lukuisia suosittuja sekä tuottavia sivustoja seuraavalla kaavalla: kirjoita aiheesta 20-30 vähintään 1500 sanan mittaista artikkelia ja odota sen jälkeen 6-12 kuukautta kävijämäärien nousua.

Mielestäni tuo on aika hyvä lukema aihealueen laajuuden hahmottamiseksi. Jos keksit järkeviä aiheita vain 5-10 kappaletta, kyseessä on todennäköisesti liian kapea sektori. Esimerkiksi lukemasi artikkeli on sisältänyt tähän mennessä noin 1200 sanaa, joten 1500+ sanaan vaaditaan varsin kattava käsittely valitusta aiheesta. Normaalilla rivivälillä ja perinteisellä Times New Roman -fontilla (koko 12) se tarkoittaa noin viittä sivua tekstiä Wordissa.

Aihealueen valinta on tasapainoilua liian laajan ja liian kapean välillä. Käy läpi valitsemasi aihealueen potentiaalisia artikkeleita sekä suunnittele niiden rakennetta. Infoartikkeleiden lisäksi voit tehdä myös tuote-esittelyitä. Nämä ovat usein toimivia artikkeleita sivuston kaupallistamisen kannalta. Valokuvauksesta bloggaava henkilö voi esitellä testaamansa kameran ja linkittää artikkelin niitä myyvään verkkokauppaan.

Blogi mainostulot vaihtelevat hurjasti

Blogi mainostulot vaihtelevat hurjasti aihealueesta riippuen. Blogilla tienaaminen on haastavaa aloittelijalle, jos aihe on todella kilpailtu. Silloin sen tuotoista on vaikeaa leikata itselleen edes pienen pientä siivua.

Sivuston aihe liittyy olennaisesti myös kaupallistamiseen. Eri aihealueille on valtavia eroja niiden kaupallistamismahdollisuuksissa. Edellä kuvattu peliala on niin tuottava valtavan kaupallistamispotentiaalinsa vuoksi. Sivun kävijöille on tarjolla paljon houkutuksia erilaisten bonusten muodossa, joka tarkoittaa käytännössä ilmaista rahaa.

Jos katsotaan pelialan ulkopuolelle, niin affiliate-verkostojen suosituimmat kampanjat liittyvät rahoitukseen. Käytännössä kyse on erilaisista lainapalveluista. Näissä liikkuu myös paljon rahaa, joten affiliate voi tienata mukavasti ihmisten lainahakemuksilla.

Credit24 on tyypillinen rahoitusalan palvelu, joka on suosittu affiliate-verkostoissa

Joidenkin mielestä pelialalla ja pikavipeillä tienaaminen on sopimatonta. Jokainen voi itse valita oman sektorinsa, jossa haluaa toimia. Maailmasta löytyy kyllä paljon muitakin aiheita, joilla voi tienata rahaa.

Jos intohimosi on puutarhanhoito, saat varmasti aikaan kauniin blogin tai sivuston. Mieti kuitenkin sitä, mikä on tällaisen saitin tuottopotentiaali? Voit tehdä tuotearvosteluita puutarhavälineistä ym. aiheeseen liittyvästä, mutta ostavatko ihmiset tällaisia tuotteita netin välityksellä? Ruokablogissa voi olla hieman vastaavia ongelmia.

Vaikka nettikauppa lisää jatkuvasti suosiotaan, monet tuotteet ostetaan silti pääosin kivijalkakaupoista tai myymälöistä. Tuotteeseen voi liittyä tiettyjä fyysisiä ominaisuuksia, joita halutaan ensin testata. Lisäksi sen korkea hinta voi olla este online-tilaamiselle, koska taustalla on pelko vaikeasta palautuksesta ongelmatilanteissa.

Autojen koeajoista bloggaavan henkilön voi olla vaikeaa saada affiliate-tuloja autojen myynnistä. Auto-genreen liittyy kuitenkin kapeampia aihealueita, kuten vanhojen autojen restaurointi, autojen maalaus, vanteet sekä virittäminen. Sivuston tekeminen tällaisesta sub-genrestä voisi olla parempi idea.

Ihmiset ostavat myös helpommin parin kympin hintaisia tuotteita netin välityksellä verrattuna parin sadan (tai parin tonnin) hintaluokkaan. Mitä enemmän voit yhdistää tällaisia tuotteita sivustosi aihealueeseen, sen parempi mahdollisuus sinulla on tienata rahaa.

Suunnittele ansaintalogiikka etukäteen

Jos blogilla tienaaminen kiinnostaa, on tärkeää miettiä sen ansaintalogiikkaa jo ennen artikkeleiden kirjoitusta. Tässä kohtaa päästään jälleen kilpailijoiden kartoittamiseen.

Jos haluat kirjoittaa esimerkiksi sijoittamisesta, käy läpi olemassa olevien sijoitusbloggaajien tuotoksia. Katso mitä palveluita he esittelevät ja mainostavat. Saat nopeasti selkeän kuvan genren tuottopotentiaalista.

Sijoitusblogia voi tuotteistaa vaikkapa lainapalveluita vertailemalla, esittelemällä Nordnetin ja eToron kaltaisia palveluita sekä arvostelemalla sijoitusalan kirjallisuutta.

Yksi hyvä vinkki liittyy affiliate-verkostojen kartoittamiseen. Moni aloittelija voi kuvitella, että mainostaminen onnistuu helposti vain liittymällä suosittuihin palveluihin. Näitä ovat esimerkiksi Adservice, Adtraction sekä TradeTracker. Törmäät kuitenkin nopeasti kolmeen ongelmaan:

  1. Tarjolla on rajallisesti mainosohjelmia suosituimpien sektoreiden ulkopuolella.
  2. Haluamasi brändit eivät suurella todennäköisyydellä ole palvelussa mukana.
  3. Sinua ei hyväksytä sivustosi alkuvaiheessa mukaan ohjelmiin.

Esimerkiksi Adtraction-palvelun suosituimmat alueet ovat rahoitus, vaatteet & asusteet sekä kauneus & terveys. Näissä kolmessa on enemmän mainosohjelmia kuin kaikissa muissa genreissä yhteensä. Jos blogisi aiheena on puutarhanhoito, matkustaminen, autojen viritys tai ruokailu, niin vaihtoehtosi ovat vähissä.

Netistä löytyy paljon erilaisia affiliate-verkostoja. Kansainväliset verkostot tarjoavat luonnollisesti eri brändejä kuin Skandinaviassa toimivat. Voit tutkia eri affiliate-verkkojen sisältöä ja valita juuri sinun sisältöösi sopivat mainokset. Ne tarjoavat parhaimmillaan merkittävää passiivista tuloa.

Blogilla tienaaminen: näin saat mainostuloja

Yleisin tapa tienata blogilla on bannerimainonta. Voit liittyä edellä mainittuihin affiliate-verkostoihin ja valita mainostajien joukosta omalle sivustollesi sopivia bannereita. Mitä paremmin bannereiden sisältö sopii sivustosi aiheeseen, sen paremmat saumat sinulla on saada klikkejä.

WordPress-teemat on myös suunniteltu siten, että yläpalkki ja sivupalkki ovat tietyn kokoisia. Mainostajat suunnittelevat sitten materiaalinsa niihin sopivaksi. Bannereiden standardikokoja ovat mm. 728×90, 468×40 sekä 300×250 pikseliä.

AdService on suosittu affiliate-verkosto, josta löytyy suomalaisia mainostajia.

Bannereiden avulla tienaat raha, jos sitä klikannut henkilö suorittaa oston kyseessä olevasta palvelusta. Jos mainostat DNA:n liittymiä, saat pienen korvauksen joka kerta, kun henkilö avaa nettiliittymän sinun mainoksesi kautta. Tarvitset helposti pari sataa näyttökertaa yhtä klikkiä varten. Tämän jälkeen saat palkkion ehkä 5-10% käyttäjistä. Karu totuus on se, että hyvin pieni osa bannerin klikanneista ostaa yhtään mitään. Yleensä palkkiot pyörivät 10-20 euron välissä. Vaatekaupoissa se voi olla esimerkiksi 10% käyttäjän tekemistä ostoksista.

Edellä mainittujen verkostojen lisäksi tarjolla on myös Googlen AdSense-palvelu. Se toimii dynaamisesti jokaisen käyttäjän preferenssien mukaan. Eri henkilöt näkevät eri mainoksia mm. oman selainhistoriansa mukaan. Jos olet vieraillut äskettäin Adlibris-verkkokaupassa, näet todennäköisesti Google-mainoksissa paljon kirjatarjouksia.

Saat AdSense-mainoksista rahaa jokaisesta klikkauksesta. Niiden määrä riippuu pitkälti sivustosi aihealueista. Yleensä klikkausprosentit pyörivät jossain 0,5% ja 1% maastossa. Tarvitset usein yhteen klikkiin pari sataa mainosnäyttöä. Palkkiot vaihtelevat myös mainoksista riippuen, mutta usein puhutaan luokasta 0,10-1,00 euroa per klikkaus.

Kuten yllä olevista esimerkeistä voit huomata, bannereiden kautta tienaaminen on hyvin vaikeaa. Poikkeuksia ovat aiemmin mainitut pelialan sivustot, joissa konversio on parempi johtuen erilaisista bonuksista. Pelialla yhden asiakkuuden arvo on myös paljon suurempi, sillä tienestejä voi saada vuosien ajan.

Voit yrittää parantaa konversiota suosimalla esimerkiksi sellaista brändiä, joka mainostaa samaan aikaan televisiossa tai muissa medioissa.

Tekstilinkit ovat selvästi paremmin toimiva tapa, vaikka niiden huomioarvo voi tuntua äkkiseltään pieneltä. Tyypillinen käyttökohde on tuote- tai palveluesittely. Voit tehdä esimerkiksi kirja-arvostelun ja laittaa artikkelin loppuun lauseen (omaa affiliate-linkkiäsi käyttäen): Osta tämä kirja Adlibriksen verkkokaupasta.

Voit myös laittaa tekstin sekaan paljon muita linkkejä, joissa on mukana oma affiliate-koodisi. Esimerkiksi tässä jutussa on affiliate-koodin sisältäviä linkkejä. Jos käyttäjä kiinnostuu tuotteesta tai palvelusta kertomasi perusteella, hän siirtyy sivustolle kuin huomaamatta affiliate-koodisi mukanaan.

Tekstilinkit toimivat monien mielestä paremmin, koska ne eivät näytä mainoksilta. Ne sulautuvat artikkeliin huomaamatta.

Menestystä mitataan liikenteen määrällä

Kun aihealue on valittu, sivusto on avattu ja artikkelit kirjoitettu, alkaa odottelu. Ja usein tämä on se raastavin prosessi.

Aiemmin mainittu Income School käy monissa Youtube-videoissaan läpi uuden sivuston tekijän tuskaa. Vaikka kirjoittaisit kuinka hienosti ja kuinka paljon, joudut odottamaan suosion kasvua helposti 6-12 kuukautta. Tämä riippuu hyvin monesta asiasta, ja liikenteen lisäämiseksi on myös olemassa monia eri koulukuntia.

Income Schoolin nyrkkisääntö mainittiin jo aiemmin: 20-30 laadukkaan artikkelin kirjoittaminen, jonka jälkeen sivusto unohdetaan käytännössä puoleksi vuodeksi. Jos materiaali on hyvin tehtyä, artikkelit 1500+ sanan mittaisia ja valittu aihepiiri sopiva (ei liian kilpailtu), niin kävijöitä alkaa kyllä tulla. Tässä kohtaa täytyy huomioida, että kyse on kansainvälisestä materiaalista eli englanniksi kirjoitetuista jutuista. Suomen tilanne ei ole tietenkään sama, ja kaava riippuu todella paljon aihealueen valinnasta.

Miten ihmiset sitten löytävät sivustosi? Google pitää huolen siitä, että sivustosi alkaa listautua hakutuloksiin jo parin päivän sisällä. Muista lisätä saittisi välittömästi Google Analytics-palveluun, jotta saat seurattua liikennettä.

Lisää sen jälkeen sivustosi myös Google Webmasters-palveluun. Voit seurata sieltä sivustosi Google-hakujen kehitystä sekä varmistua siitä, että Google on indeksoinut artikkelisi oikein.

Loppujen lopuksi sivustosi menestys riippuu liikenteen määrästä. Jos saat rakennettua suositun sivuston, pystyt todennäköisesti tienaamaan sillä – tavalla tai toisella. Voit aina myös myydä sivuston toiselle henkilölle, jolla on ideoita ja resursseja sen jatkokehitykselle. Yksi suosittu sivustojen kauppapaikka on flippa.com.

Jos sinulla on suosittu sivusto, mutta et saa sitä tuottamaan, voit aina myydä sen. Saadut rahat voit käyttää uuden ja paremmin tuottavan projektin aloittamiseen.

Nykyisin on mahdollista nopeuttaa sivuston kasvua sosiaalisen median avulla. Voit pyytää somessa suosittua kaveria tekemään twiitin sivustostasi tai jakaa linkkejä Facebookissa, Instagramissa jne. Some-tilien avaaminen on ilmaista, joten tämä vaihtoehto on kenen tahansa käytettävissä.

Maailmasta löytyy some-työn suhteen kaksi vahvaa koulukuntaa. Toiset eivät panosta siihen lainkaan, ja toisten mielestä se on elinehto tuottoisalle sivustolle. Jos sinulla on vahva henkilöbrändi tai tunnet monia suosittujen sometilien ylläpitäjiä, hyödynnä ihmeessä näitä kanavia. En kuitenkaan suosittele some-näkyvyyden rakentamista täysin uudelle saitille täysin puhtaalta pöydältä.

Ongelma on siinä, että twiittailu, Facebook-kommenttien kirjoittelu ja LinkedIN-postailu vievät aikaa. Sitä sinulla on käytössäsi vain rajallisesti. Saat todennäköisesti paremman hyötysuhteen ajastasi kirjoittamalla some-kikkailun sijaan laadukkaan artikkelin sivuillesi. Jos et ole ennestään ”somenatiivi”, niin alkuvaiheessa kannattaa keskittyä laadukkaan materiaalin tuottamiseen.

Aiemmin mainittu backlinkkien hankkiminen on yksi tapa lisätä sivuston suosiota. Voit yrittää lisätä sivuston aluksi kaikkiin mahdollisiin ilmaisiin palveluihin. Voit kommentoida myös muiden ihmisten artikkeleita, Facebook-postauksia sekä twiittejä. Lisää näihin kommentteihin linkki omalle sivulles. Voit myös hyödyntää keskustelufoorumin allekirjoituksia. Ole kuitenkin varovainen tällaisessa toiminnassa, sillä saatat helposti saada huonon maineen.

Hakukoneoptimointi ei ole vaikeaa

Hakukoneoptimointi on myös tärkeä osa blogilla tienaamista. Kyse on kuitenkin yksinkertaisista toimenpiteistä, jolla hyvää materiaalia viilataan paremmin Googlen hakutuloksiin sopivaksi.

Fakta on se, että artikkeleita voi kirjoittaa monella eri tavoin. Jos haluat tehdä homman fiksusti, opiskele hakukoneoptimoinnin (SEO) perusteet ennen sivuston aloittamista. Löydät netistä tähän paljon hyvää ja ilmaista materiaalia myös suomeksi. SEO-viilauksen saat artikkelisi näkyviin Googlen hakutuloksissa huomattavasti nopeammin sekä korkeammilla sijaluvuilla. On itse asiassa yllättävää, kuinka pieni prosentti artikkeleista on optimoitu hakukoneille.

Seuraavat toimenpiteet ovat aivan basic-tason optimointia.

  • Tee artikkelin otsikosta ytimekäs ja aihetta kuvaava: Paras hajuton kissanhiekka tai Pariisin tunnetuimmat nähtävyydet. Laita artikkelin aiheeksi sellainen lause ja/tai sellaisia sanoja, joita sisältöä hakeva henkilö kirjoittaa Googleen.
  • Hyvä otsikko ei ole: Pariisin tunnetuimmat parhaat hienoimmat kuuluisat nähtävyydet Louvre Eiffel Torni. Tällainen URL (eli sivuston osoite) ei myöskään houkuttele klikkaamaan.
  • Käytä artikkelin avauskappaleessa niitä sanoja, joilla artikkelia haetaan Googlesta. Aloita artikkeli aina 3-4 lauseen esittelykappaleella, jossa voit viljellä käytettyjä hakusanoja.
  • Kun kirjoitat artikkelin, käytä väliotsikoita. Valitse WordPress-editorista kyseinen rivi otsikoksi, älä vain boldaa normaalia kappaletekstiä. Lisää väliotsikoihin Google-hakujen avainsanoja.

Monien asiantuntijoiden mielestä paras lopputulos syntyy silloin, kun artikkeli on kirjoitettu hakukoneoptimointia miettimättä. Oman kokemuksen mukaan tämä on hyvä lähtökohta, eli kirjoita juttu ensin ilman mitään SEO-kikkailuja. Käy lopuksi artikkeli läpi hakukoneoptimoinnin kannalta. Voit vaihtaa muutamia sanoja eri muotoon, muokata hieman otsikoita ja niin edelleen.

Jos kirjoitat esittelyn kissanhiekasta, voit aloittaa artikkelin lauseilla: ”Hajuton kissanhiekka on jokaisen kissanomistajan unelma. Paras marketista saatava kissanhiekka ei aina riitä, mutta netin kautta on saatavilla myös erikoislaatuisia kissanhiekkoja.” Tässä artikkelin avauksessa olisi hyödynnetty avainsanat (paras) ”hajuton kissanhiekka” sekä ”paras marketista saatava kissanhiekka”.

WordPress on mainio alusta artikkeleiden kirjoittamiseen, koska tarjolla on tuhansia erilaisia lisäosia (engl. plugins) täysin ilmaiseksi. Yksi näistä on nimeltään Yoast SEO, jonka perusversio ei maksa mitään. Voit asentaa kyseisen palikan WordPress-sivustolle, jonka jälkeen Yoast kertoo sinulle jokaisen artikkelin SEO-pisteet. Lisäosa toimii kuin muistilista. Se pitää huolen siitä, että artikkelisi hakusanat on optimoitu oikealla tavalla.

Näet yllä olevassa kuvassa Yoast SEO -palikan korjausehdotuksia tämän artikkelin raakaversiosta. Valittu avainsana olisi hyvä löytyä hieman useammin, ja lisäksi Googlen hakutuloksissa näkyvää Meta-kuvausta ei ole lisätty. Artikkelissa olisi hyvä olla myös pari kuvaa sekä sisäisiä linkkejä muihin sivuston artikkeleihin.

Hakukoneoptimointi ja muu sivuston twiikkaus on jatkuva prosessi. Toisia se kiinnostaa enemmän ja toisia vähemmän. Opit SEO:n perusteet parissa tunnissa, eikä kyseinen työ vaadi mitään erikoista osaamista. Jos haluat nettisivusi menestyvän, sinun on saatava artikkelisi näkymään Googlessa riittävän hyvillä sijaluvuilla.

Google-liikenne on myös täysin ilmaista sekä passiivista, minkä vuoksi se on niin arvokasta. Somesta tuleva liikenne vaatii sinulta aktivointia, eli Facebook-postauken tai twiitin kirjoittamisen. Googlesta tuleva liikenne rullaa sivuillesi kellon ympäri, vaikka unohtaisit sivustosi kuukausien ajaksi.

Blogilla tienaaminen – yhteenveto

Blogilla tienaaminen on mahdollista kenelle tahansa! Olet varmasti samaa mieltä, jos olet lukenut kaiken tänne asti. Tehdään seuraavaksi yhteenveto artikkelin sisällöstä.

Tämän artikkelin näkökulmaksi oli valittu blogilla tienaaminen. Aihealueen valinta on tässä projektissa kaiken A ja O. Valitsemasi aihe määrittää ensinnäkin sen, kuinka paljon sinulla on kilpailijoita. Toinen tärkeä elementti on kaupallistamispotentiaali. Sopivan aiheen valinta on usein koko projektin vaikean tehtävä. Kilpailun ja rahan tienaamisen lisäksi sinun on löydettävä niche, josta voit kirjoittaa riittävästi materiaalia.

Harjoittelu ei ole koskaan pahasta. Jokainen nettisivujen tekijä on epäonnistunut useassa projektissaan. Joskus into vain loppuu kesken tai muuttuva elämäntilanne syö vapaa-aikaa. Menestyvään sivustoon tarvitaan ennen kaikkea intohimoa. Jos olet oikeasti kiinnostunut kirjoittamastasi aiheesta ja haluat auttaa lukijoitasi tekemään fiksuja päätöksiä, olet oikealla tiellä. On vaikea kirjoittaa kymmeniä laatuartikkeleita aiheesta, joka ei kiinnosta lainkaan.

Ole ennen kaikkea kärsivällinen. Jokainen nettisivusto on aloittanut nollasta. Kävijöiden saaminen ottaa aikansa, vaikka materiaali olisikin laadukasta. Jos jossain vaiheessa kyllästyt projektiin, niin unohda koko sivusto 6-12 kuukaudeksi. Älä missään nimessä poista materiaalia! Kävijämäärät voivat ajan myötä moninkertaistua, kun sivusi suosio alkaa nousta Googlessa.

Voit lisäksi hyödyntää vanhoja sivustoja uusissa projekteissa. Jos sinulla on 2-3 heikosti tuottavaa sivua, voit mainostaa niillä uutta ja paljon paremmin tuottavaa ideaasi.

Lopuksi vielä yksi tärkeä vinkki: jos osaat kirjoittaa englanniksi, älä rajoita ideointia vain suomen kieleen. Suomi on markkina-alueena valitettavan pieni. Moni kapean sektorin nettisivu saa riittävästi lukijoita englanniksi, vaikka sivuston tekeminen ei olisi suomen kielellä kannattavaa.

Oman tekstin tuottamista ei kannata turhaan pelätä. Mikään artikkeli ei ole netissä täydellisesti kirjoitettu, eikä sataprosenttinen kielioppi ole mikään menestyvän sivuston edellytys. Tekstiä saa kyllä hiottua paremmaksi ajan kanssa tai ostettua freelance-tekijän sitä korjaamaan. Tärkeintä on intohimo tekemiseen ja oikean aiheen löytäminen.

Huom. Netissä voi tienata rahaa muutenkin kuin blogin avulla. Asialinjasta löytyy todella kattava artikkeli aiheesta tienaa rahaa netissä. Se kannattaa lukea, jos haluat tienata blogin lisäksi rahaa myös muilla tavoin!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *