CS:GO vedonlyönti – jatkokurssi
Tämä artikkeli on jatkoa aiemmin julkaistulle eSports-vedonlyönnin johdannolle. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi CSGO:n ja eSports-vedonlyönnin perusasioita: mistä lajissa on kyse, miten joukkueet muodostetaan, miten turnauksia pelataan, ja niin edelleen. Jos CSGO vedonlyönti ei ole perusteiden osalta vielä hanskassa, niin aloita ensin tästä artikkelista.
Seuraavassa käydään läpi muutamia hyödyllisiä vinkkejä CSGO-vedonlyönnistä. Artikkeli sopii sellaiselle vedonlyöjälle, jolla on jo hieman kokemusta CSGO -betsien maailmasta. Näiden ohjeiden avulla opit eSports-markkinan käyttäytymisestä ja vältät pahimmat aloittelijoiden virheeet.
Kolmiportainen ranking
Joukkueiden pelitason määrittäminen on lajista riippumatta vedonlyöjän yleisimpiä (ja tärkeimpiä) tehtäviä. CSGO-kilpajoukkueet jaetaan usein kolmeen eri ryhmään (tier) pelitasojen hahmottamiseksi.
Tier1:Tähän ryhmään luokitellaan vain kovimmat ammattilaisjoukkueet, jotka kiertävät läpi suurimmat turnaukset. Online-peleissä tier1-joukkueet pelaavat vain karsintoja.
Tier2: Keskimmäisellä levelillä ovat haastajatason ammattilaisjoukkueet. Nämä ryhmät kiertävät säännöllisesti isoja turnauksia, mutta menestyvät usein paremmin online- kuin LAN-peleissä.
Tier3: Tällä tasolla ovat puoliammattilaisjoukkueet. Tier3-ryhmät nähdään lähinnä online-peleissä ja harvoin kaikista suurimmissa turnauksissa.
Ranking kertoo potentiaalista
Edellä kuvattu tier- jako on joskus hieman häilyvä ranking, mutta suurimman osan joukkueista voi sijoittaa suht vaivattomasti yhdelle näistä tasoista. Otteluiden seuraamisen tuloksena tasot alkavat muodostua varsin selkeiksi. Tämä helpottaa pelien analysointia ja estää vedonlyöjää ylireagoimasta poikkeuksellisiin tuloksiin. Edellä kuvattu jako ei lähtökohtaisesti kerro joukkueiden todellisesta pelivoimasta, vaan potentiaalisesta tuloksesta tulevaisuudessa.
Kun haluat määritellä pelivoimaa tarkemmin, tutki esimerkiksi joukkueen voittamien ja häviämien kierroksien erotusta. Joukkueita on myös rankattu paremmuusjärjestykseen useilla eri sivuilla kuten ESL ja Gosugamers.
Markkina reagoi valittuun karttaan
Pelissä on seitsemän kilpailullista karttaa, joiden välillä on isoja eroja, vaikka perusidea pysyykin samana. CSGO-joukkueilla on aina omat heikot ja vahvat karttansa. Pelattavat kartat selviävät vähän ennen peliä live-streamista tai hltv.org -sivulta. Vedonlyöntimarkkina reagoi rajusti ja nopeasti pelattaviin karttoihin. Mikäli kartaksi valikoituu toisen joukkueen vahva kartta, ei vedonlyöjällä ole montaa sekuntia aikaa ehtiä parhaaseen kertoimeen ennen pudotusta.
Pudotus on suurimman osan ajasta perusteltu, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Kuten monessa muussakin lajissa. Usein markkinan liike vääristää kertoimia liikaa, ja paras sijoituskohde löytyykin kerroinliikkeen vastapuolelta. Kannattaa siis pitää pää kylmänä ja tarkkailla markkinan reaktio loppuun asti, jos et ehtinyt kartan julkistamisen jälkeen parhaaseen kertoimeen. Löydät joukkueiden karttatilastot hltv.org -sivustolta, esimerkkinä joukkue Ninjas In Pyjamas.
Joukkueiden kunto
Joukkueiden kunnon määrityksessä on hyvä pitää mielessä seuraavaa nyrkkisääntö: yksittäiseen lopputulokseen ei kannata reagoida juuri millään tavalla. Peliä katsoessa kannattaakin yrittää havaita pelaako tappiolla oleva joukkue todella huonosti, vai johtuiko tappio pienistä (ja kohtalokkaista) virheistä. Tai pelaako johdolla oleva joukkue yksinkertaisesti todella hyvin.
Jos joukkue häviää pieniin virheisiin, on varsin todennäköistä, että se palaa omalle tasolleen seuraavassa pelissä. Vedonlyöntimarkkina reagoi varsin suoraviivaisesti joukkueen pelisuorituksiin. Hyviä sijoituskohteita löytääkin usein sellaisista joukkueista jotka ovat hävinneet pelin/kartan saman päivän aikana, mutta pelanneet lähiaikoina omalla tasollaan.
CSGO vedonlyönti – yleisimpiä virheitä
Yksi aloittelijoiden suurimmista virheistä CSGO -vedonlyönnissä on suosikkien liika pelaaminen. Isot nimet ja menestysjoukkueet painetaan kertoimissa jatkuvasti aivan liian alas. Aloittelija ei ota usein huomioon sitä, että ison turnauksen voittanut joukkue ei ole seuraavissa online-matseissa 100% motivaatiolla liikkeellä. Menestys tulee ja menee, joten vältä hyppäämästä joukkueen kelkkaan vasta silloin, kun se on tehnyt ison läpimurron. Tiimin ympärillä oleva hype näkyy silloin selkeästi kertoimissa.
Toinen yleinen virhe liittyy Kartat-kappaleeseen. Aloittelijoilla on tapana hypätä liian innokkaasti sellaisiin ”karttavetoihin”, joiden paras kerroin on syöty jo ajat sitten. Eli kyse on tapauksesta, jossa markkina reagoi voimakkaasti valittuun karttaan. Jos et ehdi parhaimpiin kertoimiin, niin anna pelikohteen olla rauhassa. Uusia karttoja tulee aina lisää. Tämä sama ohje pätee myös mihin tahansa muuhun vedonlyöntiin: älä hyppää kuumaan kohteeseen, jos kerroin on ehtinyt laskea liikaa. Paras tuotto on silloin auttamatta jo kadonnut.
Kolmas yleinen virhe on over-kohteiden pelaaminen, jos odotettavissa on tasainen ottelu. Tasainen peli ei CSGO—maailmassa tarkoita suoraan tasaista lopputulosta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kumpi tahansa joukkue voi voittaa ylivoimaisella lopputuloksella. Tämä selittyy pelin sisäisellä ekonomialla ja pistoolikierroksilla. Valuen löytäminen over-vedoista on lähtökohtaisesti todella haastavaa.
CSGO vedonlyönti – livepelaaminen
Livetarjonta on vielä toistaiseksi heikkoa ja panostasot ovat pieniä. Livessä kertoimet reagoivat voimakkaasti esim. pistoolikierroksen tulokseen sekä ns. avainkierroksiin. Livessä pelituntemus nousee arvoonsa, kun vedonlyöjä arvio yksittäisten kierrosten tai puoliaikatilanteen merkitystä jatkon kannalle.
Pelin voittaa usein alussa johtoon päässyt joukkue. Esimerkiksi 10-5 puoliaikatilanteesta tehdään comeback vain noin 20% todennäköisyydellä. Livemarkkinalla on kuitenkin taipumus liioitella johdossa olevan joukkueen mahdollisuuksia. Comebackit ovat harvinaisia, mutta tarjoavat myös välillä mainioita pelikohteita. Kyttää erityisesti sellaisia tilanteita, jossa pre-game suosikkina lähtenyt joukkue on puoliajalla tappiolla.
Artikkelin sisällössä on auttanut @OnnijL
Kuva: Flickr / James Cao
[…] Kilpapelaaminen on yhä enemmän esillä myös vedonlyöntimaailmassa, ja eSports on käytännössä jokaisen tunnetun vedonvälittäjän listoilla. Tässä artikkelissa opastetaan lajista kiinnostuneet vedonlyöjät oikeille raiteille CSGO (Counter Strike: Global Offensive) -pelin kautta. Jos kilpapelaamisen perusteet ovat sinulle jo ennestään tuttua, kannattaa siirtyä CSGO -vedonlyönnin jatkokurssin pariin. […]