Daily Fantasy päivittäinen fantasyfutis
Vedonlyönti

Daily Fantasy Sports – päivittäinen fantasyfutis opas

Daily Fantasy Sports eli päivittäinen fantasyfutis on alkanut hiipiä myös suomalaisten tietoisuuteen viime vuosina. DFS ei ole mikään uusi juttu, sillä formaatti on noussut viimeisen 5-10 vuoden aikana valtaavan suosioon Atlantin toisella puolen. USA:n markkinoita dominoivat firmat DraftKings ja FanDuel ovat jo miljardin dollarin bisneksiä.

Euroopassa DFS on vielä aivan eri tasolla, vaikka DraftKings onkin rantautunut vuoden 2016 lopulla Iso-Britannian markkinoille. Pelioperaattorit ovat olleet hieman odottavalla kannalla, ja Suomessa peliyhtiöiden mainontaa kieltävät lait vaikuttavat osaltaan siihen, että DFS on terminä monilla yhtä tuntematon. Mistä Daily Fantasy -formaatissa on oikein kyse, ja miksi siitä pitäisi olla kiinnostunut juuri nyt?

Daily Fantasy Sports ei ole kausipeli

Liigapörssi on varmasti Suomen tunnetuin fantasypeli, ja se on kerännyt pitkän historiansa aikana jo kymmeniä tuhansia käyttäjiä. Valioliigan virallinen Fantasy Premier League (FPL) on maailmalla erittäin suosittu, ja rikkonut jo 4 miljoonan pelaajan rajapyykin. Moni suomalainen pelasi myös viime kesänä UEFA:n Euro 2016 fantasya, tai askartelee parhaillaan UEFA Champions League -fantasypelin parissa.

Kaikki edellä mainitut ovat ns. kausipelejä. Niille on tyypillistä iso pelaajamassa sekä pitkäkestoinen turnaus. Pelit vaativat kuukausien sitoutumista, ja voittaminen on isosta pelaajamäärästä johtuen peruspelaajalle käytännössä mahdotonta.

Daily Fantasy on nimensä mukaisesti päiväkohtainen fantasypeli. Tyypillisesti kyse on joko yhdestä ottelusta (kesto vain tunteja) tai yhdestä kierroksesta (kesto 1-3 pv). Kuvitteellisessa DFS-Liigapörssissä yksi turnaus kestäisi yhden illan ottelut, ja seuraava ottelupäivä olisi taas oma turnauksensa. Ero kausipeliin on iso, sillä jokainen turnaus lähtee pokerin tapaan aina puhtaalta pöydältä. Näin ollen turnauksen voitto ei ole mahdollista vain hardcore-pelaajille, sillä kuka tahansa voi aina onnistua yhdellä ottelukierroksella valitsemaan juuri ne oikeat pelaajat.

Kausipelit ovat useimmille harmitonta hupia, DFS voi olla jopa ammatti

Fantasy Premier League, Liigapörssi sekä muut edellä mainitut pelit ovat luonteeltaan harmitonta hupia. Niissä on usein muodollinen rahapalkinto, mutta sen voittaminen ei ole harrastepelaajan tavoite. Idea on kisailla kunniasta kaveriporukassa tai esimerkiksi työpaikan kimppapelissä. Innokkaimmat harrastajat pelaavat näitäkin pelejä rahasta, ja kaverikaksikko voi lyödä vetoa vaikkapa siitä, kumpi saa seuraavalla viikolla korkeammat pisteet. Näistä lähtökohdista DFS sai itse asiassa Euroopassa alkunsa.

Monet FPL:n aktiiviharrastajat halusivat iskeä rahaa pöytään, mutta se ei ollut (eikä ole) “harmittomassa peliformaatissa” mahdollista. Näin ollen syntyi pelintarjoajia, jotka loivat puitteet kisailla toisiaan vastaan oikean rahapanosten turnauksissa. Aivan kuten pokerioperaattorit rakentavat puitteet pokeriturnauksille, huolehtivat rahansiirroista ja niin edelleen.

Yhdysvalloissa DFS on ollut jo pitkään todella iso juttu, ja tähän on vaikuttanut kovasti maan rahapelien lainsäädäntö. Vedonlyönti kun ei ole sallittua kuin harvoissa osavaltioissa. Fantasypelit ovat iskeneet tähän rakoon ja tarjonneet peleistä paljon tietäville mahdollisuuden tienata isoja rahasummia. DraftKings-sivuston turnauspoteissa on rahaa kymmenistä tuhansista aina satoihin tuhansiin dollareihin, ja uusia turnauksia alkaa jatkuvasti.

Jani Heikkinen pyörittää tunnettua Valiovihje-tipsipalvelua. Alla miehen statsit Fanteamin turnauksista vuodelta 2018.

Kuten yllä olevat luvut kertovat, nykyisin on mahdollista saada mukava liikevaihto daily fantasyn puolelta.

Euroopassa suurimmat turnauspotit tarjoaa FanTeam, jonka suurimmissa peleissä jaetaan jopa 10-30 000 euroa joka kierros. Tämä mahdollistaa jo mukavat tienestit, sillä turnauksen voittaja saa potista itselleen tuhansia euroja.

Päivittäinen fantasyfutis : edut kausipeleihin

Miksi Fantasy Premier Leaguen pelaajan tai muiden kausipelien harrastajien kannattaisi kokeilla DFS-pelejä? Tässä muutama syy.

[1] Hyödynnä olemassa olevaa tietoa
Jos pelaat jo Valioliigan virallista FPL-peliä tai Liigapörssiä, voit hyödyntää DFS-peleissä täysin samaa pelaajainformaatiota. Vaikka pisteytys olisi hieman erilainen, niin perusperiaatteet joukkueiden rakentamiseen ovat samat. Kun löydät ideapelaajia Liigapörssiin, voit osallistua esim. FanTeamin DFS-turnaukseen hyvin todennäköisesti samalla joukkueella.

[2] Freerollit
DFS-operaattorit tarjoavat jatkuvasti ilmaisturnauksia eli Freerolleja, joihin osallistuminen ei siis maksa mitään. Voit siis kokeilla taitojasi ilman rahallista panosta, ja yrittää voittaa pienen pelikassan ilmaiseksi. DFS-peleissä ei ole kk-maksuja tai rekisteröitymismaksuja, joten tilin luominen on ilmaista.

[3] Voit osallistua vain silloin, kun koet saavasi etua
Daily Fantasy -formaatissa voit iskeä juuri sillä kierroksella, kun löydät mielestäsi erityisen paljon hyviä ideoita. Kaiken lisäksi pienempiä pelejä on tarjolla myös yksittäisistä otteluista, joten voit valita vieläkin tarkemmin oman osaamisalueesi.

[4] Olet edellä trendiä
DFS on vielä hyvin tuntematon pelimuoto suurelle osalle Euroopassa. Turnauksissa on nyt (ja lähitulevaisuudessa) tarjolla etuja, joista pelaajat näkevät vain unia muutaman vuoden päästä. Tilanne oli sama pokeribuumin alkuvuosina.

[5] Tarjolla on myös muita sarjoja Valioliigan lisäksi
Suomalaisille suositeltava operaattori FanTeam on tarjonnut viime vuosina futissarjoista mm. Champions Liiga, Serie A, La Liga, Turking Super Lig, Eliteserien, Allsvenskan sekä Suomen Veikkausliiga, arvoturnaukset ja MM-karsinnat. Lisäksi fantasypelejä voi pelata NBA:sta ja kiekon puolella on mukana Liiga, KHL ja NHL ja arvoturnauksia. Joillain operaattoreilla on tarjolla myös esimerkiksi golfia ja krikettiä. Uusia sarjoja tulee ulos jatkuvasti.

Missä pelata DFS-pelejä

Euroopassa tilanne on Daily Fantasy -genren suhteen käytännössä seuraava: on Iso-Britannia ja muu Eurooppa. Iso-Britannian perinteet jalkapallossa ja vedonlyönnissä ovat vahvat, ja siellä on myös ylivoimaisesti suurin fantasypelaajien keskittymä. Moni operaattori tarjoaa pelejä vain ko. maassa asuville pelaajille, kuten esimerkiksi USA:sta tänne rantautunut jätti DraftKings. Manner-Euroopassa asuville on tarjolla muita operaattoreita, jotka toimivat vedonvälittäjien tavoin Maltan pelilisensseillä. Mahdolliset pelivoitot ovat siis verottomia.

Tällä hetkellä ylivoimaisesti paras vaihtoehto suomalaispelaajille on FanTeam, joka on suuntautunut vahvasti myös Pohjoismaihin. Se tarjoaa ainoana operaattorina myös asiakaspalvelun suomen kielellä, ja lisäksi mukana on suomalaisten suosikkisarjat Liiga, NHL, NBA, Valioliiga, Mestarien Liiga, Serie A sekä lukuisia muita futissarjoja. Muita operaattoreita ovat tällä hetkellä mm. FantasyBet sekä PlayON.

Kuva: kuvakaappaus DraftKings etusivu

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] kauden aikana ja kilpailevat tuttuja sekä tuntemattomia vastaan. Pelin suosio ei ole laskenut edes daily fantasy -formaatin rantauduttua Eurooppaan viime vuosina – päin […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Vedonlyönti