Diego Maradona ja jumalan käsi
Urheilu

Diego Maradona ja jumalan käsi

Tänään vietetään vuosipäivää yhdelle jalkapallon historian tunnetuimmista tapahtumista – Diego Maradona ja jumalan käsi. Maradona teki ikimuistoisen käsimaalinsa 22. kesäkuuta vuonna 1986. Sen ansiosta Argentiina löi Englannin jalkapallon MM-kisojen puolivälieräottelussa. Eikä tässä vielä kaikki. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Maradona teki toisen maalin, joka on nimetty usein koko MM-historian hienoimmaksi osumaksi. Argentiinalaistähti kuljetti pallon omalta alueeltaan koko kentän läpi ja viimeisteli vastustamattomasti tulostaululle 2-0.

Käydään seuraavaksi läpi tämän legendaarisen pelaajan uran alkuaikoja sekä vuoden 1986 MM-kisoja.

Maradona nousee pinnalle Argentinos Juniorsissa

Diego Armando Maradona syntyi vuonna 1960 Villa Fioritossa, joka on köyhälistön asuinalue Buenos Airesin suurkaupungissa. Diego liittyi vuonna 1969 Argentinos Juniors -seuran juniorijoukkueeseen, josta hänen jalkapallouransa lähti liikkeelle. Maradonan debyytti ammattilaistasolla tapahtui 1976 – kymmenen päivää ennen kuudettatoista ikävuotta. Ensimmäisen pääsarjamaalinsa hän iski noin kuukautta myöhemmin.

Maradona vietti Argentinos Juniorsin paidassa vuodet 1976-1981 tehden 116 maalia 176 pelaamassaan ottelussa. Tämän jälkeen nuori tähti siirtyi Buenos Airesin suurseura Boca Juniorsiin vuonna 1981 (siihen aikaan) valtavalla siirtosummalla. Kyseessä oli Maradonalle SE seura, jossa hän oli aina halunnut pelata.

Embed from Getty Images

Kuva: Boca Juniorsin fanit juhlivat Argentiinan mestaruutta vuonna 2018

Maradonan ura oli lähtenyt samaan aikaan käyntiin myös maajoukkuetasolla. Nuori mies teki debyyttinsä Argentiinan paidassa vain 16-vuotiaana vuonna 1977. Argentiina voitti MM-kultaa vuoden 1978 kotikisoissaan, mutta Maradona ei mahtunut joukkueeseen oltuaan valmentajan mielestä liian nuori kestämään paineet. Hän johdatti sen sijaan maansa alle 20-vuotiaiden MM-kultaan vuonna 1979.

MM-kisat 1982 ja Barcelona

Maradonan MM-debyytti nähtiin vuonna 1982 Espanjan kisoissa. Argentiina oli mukana puolustavana mestarina, ja odotukset Maradonaa kohtaan olivat valtavat. Argentiinan tie nousi kuitenkin pystyyn heti alkulohkon jälkeisellä jatkokierroksella, kun joukkue hävisi sekä Italialle että Brasilialle.

Maradona pidettiin etenkin Italia-ottelussa laillisin ja (pääosin) laittomin keinoin sellaisessa miesvartioinnissa, mikä turhautti nuoren pelaajan vastustajien toivomalla tavalla. Lopulta Maradona otti päätöspelissä Brasiliaa vastaan myös punaisen kortin potkaistuaan vastustajan pelaajaa nivusiin.

MM-kisojen jälkeen Maradona siirtyi Eurooppaan ja legendaariseen FC Barcelonaan.

diego maradona fc barcelona paita

Kuvassa Diego Maradonan pelipaita FC Barcelonan museossa

Ura Barcelonassa oli kuitenkin vaikea ja loukkaantumisten sävyttämä. Tästä huolimatta Maradona teki 38 maalia 58 ottelussa ja hänestä tuli vuonna 1983 ensimmäinen Barcelonan pelaaja, jolle Real Madridin fanit ovat antaneet seisovat aplodit El Clasicossa.

Vuonna 1984 Maradona siirtyi Napoliin sen ajan ennätyssumalla, jossa hän pelasi aina vuoteen 1991 saakka. Näiden vuosien aikana Maradona tuli monille futiksen ystäville parhaiten tunnetuksi.

MM-kisat 1986: haastavat lähtökohdat

Vuoden 1986 MM-kisat pelattiin Meksikossa, ja Maradona oli nyt uransa huipulla. Hänestä oli tullut Napolissa valtavan suosittu, ja Numero 10 tulisi johdattamaan italialaisseuran aikanaan ensimmäistä kertaa Serie A:n mestariksi. MM-kisoissa Maradonalla oli valtavasti näytettävää vuoden 1982 epäonnistumisen jälkeen.

Lähtökohdat olivat kuitenkin vaikeat, sillä kisoihin valmistautuminen ei mennyt joukkueelta aivan putkeen. Argentiina selvitti karsinnat vain vaivoin, eivätkä harjoitusottelut luvanneet myöskään liikoja. Lisäksi joukkueen luottopuolustaja Danielle Passarella käveli ulos kisoista ennen ensimmäistä ottelua, koska kapteenin nauha ojennettiin hänen sijastaan Maradonalle.

Turnauksen avauspeli Etelä-Koreaa vastaan vaikutti ensin olevan toisinto vuoden 1982 kisoista. Vastustajat keskittyivät turhauttamaan Maradonaa kaikin keinoin. Tällä kertaa neljä vuotta vanhempi ja viisaampi Maradona otti iskut vastaan ja johdatti joukkueensa 3-1 voittoon syöttäen kaikki maalit.

Toisella lohkovaiheen kierroksella oli edessä MM-1982 toisinto Italiaa vastaan. Maradona oli jälleen vastustajan pihdeissä, mutta tällä kertaa hän oli viisaampi, nopeampi ja liikkui ympäri kenttää niin laajalla säteellä, että miesvartiointi oli haastavaa. Ottelu päättyi 1-1 ja Maradona iski Argentiinan maalin. Lohkovaiheen päätöspelissä Argentiina löi Bulgarian 2-0 ja eteni playoffs-vaiheeseen.

Argentiina vs Englanti: Diego Maradona ja jumalan käsi

Pudotuspelien avauskierroksella Argentiina kohtasi Uruguayn, joka on Etelä-Amerikan vastine Englanti vs Skotlanti -ottelulle. Vaikea ja rikkonainen peli päättyi Argentiinan 1-0 voittoon. Maradona ei tehnyt maalia, mutta yksi osuma mieheltä hylättiin. Hän veti myös yhden vaparin ylärimaan ja näytti nousevan turnauksessa koko ajan enemmän ja enemmän esiin.

Tämän jälkeen oli vuorossa puolivälieräottelu Englantia vastaan. Ottelun taustalla oli myös paljon jalkapalloa suurempia asioita, sillä maat ottivat yhteen vain neljä vuotta sitten sotilaallisessa konfliktissa Tapahtuneen johdosta maiden diplomaattiset suhteet olivat edelleen poikki.

Avausjakso oli varovaista peliä, jossa Englanti keskittyi ottamaan iskuja vastaan ja pysäyttämään Maradonan. 0-0 taukotilanne ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä 51. minuutilla iski Maradona ja jumalan käsi. Englantilaiset pelaajat ja tv-katsojat kotisohvilla raivosivat turhaan – maali hyväksyttiin.

Vain neljä minuuttia myöhemmin koko maailma haukkoi uudelleen henkeään. Maradona sai pallon syvällä omalla kenttäpuoliskolla ja kuljetti sen vastustamattomasti Englannin maaliin. Katso nämä ikimuistoiset osumat alla olevilta videoilta.

Ansaittu MM-kulta

Maradona oli nyt pysäyttämätön. Hän iski molemmat maalit, kun Argentiina kaatoi Belgian välierissä 2-0. Tämän jälkeen oli vielä luvassa haastava finaali Länsi-Saksaa vastaan. Legendaarinen Lothar Matthäus pysäytti Maradonan paremmin kuin kukaan muu koko turnauksessa, mutta se ei yksinkertaisesti enää riittänyt, sillä koko Argentiinan joukkue oli niin täynnä itseluottamusta.

Finaali näytti ratkenneen Englanti-pelin tapaan 55. minuutilla, kun Jorge Valdano iski 2-0 maalin Argentiinalle. Länsi-Saksa nousi kuitenkin tasoihin 74. ja 81. minuutin osumilla, ja Argentiina oli hetken ihmeissään. Sitten oli Maradonan vuoro. Hänen upea läpisyöttönsä vapautti Jorge Burruchagan tekemään 3-2 maalin vain kaksi minuuttia saksalaisten osumasta. Argentiina voitti kultaa, ja Maradona sai ansaitsemansa palkinnon.

Jumalan käsi sekä huikea 2-0 osuma Englantia vastaan jäivät myös ikuisiksi ajoiksi MM-jalkapallon historiaan.

Maradonan saldo vuoden 1986-turnauksesta oli seuraava:

ARG vs KOR 3-1 (3 syöttöä)
ITA vs ARG 1-1 (1 maali)
ARG vs BUL 2-0 (1 syöttö)
ARG vs URU 1-0
ARG vs ENG 2-1 (2 maalia)
ARG vs BEL 2-0 (2 maalia)
ARG vs GER 3-2 (1 syöttö)

Maradona oli siis mukana kymmenessä Argentiinan turnauksessa tekemästä 14 maalista.

Maradonan pelaajaura jatkui vielä tämän jälkeen 10 vuotta. Hän johdatti Argentiinan MM-finaaliin myös neljä vuotta myöhemmin, mutta vuoden 1986 kisojen toisintoa ei enää nähty.

Kuvat: Public domain, Barcelona-paita: Photo by S. Plaine / CC-BY-SA-4.0

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] ja marraskuussa tuhosi joukkueen mestaruussaumat. Napolissa on johulittu Scudettoa edellisen kerran Diego Maradonan kanssa, joten palkintokaappiin olisi aika saada taas täytettä. Joukkueen tärkein pelaaja on […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu