Donald Trump
Yhteiskunta

Donald Trump ampuu kovilla autonvalmistajia kohtaan

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on ollut jälleen kovaääninen Twitter-tilillään. Miehen vaalikampanja tuli jo tunnetuksi lukuisista kansaa jakaneista lausunnoista, mutta pari kuukautta ennen vaaleja Trumpin Twitter-tilillä nähtiin selkeä suunnanmuutos. Tilin otti haltuunsa ilmeisesti kampanjaväki, joka piti huolta siitä, että Trumpin viime hetken Twitter-kommentit eivät saisi aikaan tarpeettomia kohuja.

Vaalien jälkeen Trump on ottanut jälleen tilin haltuunsa, ja häneltä on nähty jatkuvalla syötöllä pienempiä ja suurempia kohuja sosiaalisessa mediassa. Nyt tulevan presidentin hampaissa ovat autonvalmistajat, joiden tehtaat Trump haluaa Meksikosta takaisin Yhdysvaltoihin.

Donald Trump sai Toyotan osakekurssin laskuun

“Toyota Motor said will build a new plant in Baja, Mexico, to build Corolla cars for U.S. NO WAY! Build plant in U.S. or pay big border tax”.  – Donald Trump, @realDonaldTrump

Donald Trump astuu hetken päästä maailman mahtavimpaan virkaan, ja hänen Twitter-tilinsä vaikutukset ovat myös merkittäviä. Tuleva presidentti sai lausunnollaan Toyotan osakkeen laskuun yhdessä muiden japanilaismerkkien kanssa, ja osumaa otti myös Mazdan ja Nissanin markkina-arvo. Tämä sai luonnollisesti japanilaiset vihaisiksi, ja Trumpin kommentti koettiin (syystäkin) hyökkäyksenä koko Japania kohtaan.

Trumpin ärtymys liittyy Toyotan suunnitelmiin rakentaa uusi autotehdas Meksikon puolelle, jossa valmistettaisiin Corollaa Yhdysvaltojen vientiin. Tämä on aihe josta Trump puhui läpi vaalikampanjansa, ja puhuu edelleen. Hän on luvannut kansalle tuoda työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin, ja Twitter-sanomansa mukaisesti uhkaa Toyotaa (sekä muitakin valmistajia) asettamalla tuontitariffit heidän tuotteilleen.

Trumpin kommentit olivat erityisen ärsyttäviä japanilaisten mielestä, sillä Toyotan tuonti Meksikosta on vähäistä verrattuna muihin suuriin autonvalmistajiin. Sillä on lisäksi 10 autotehdasta kahdeksassa eri osavaltiossa, ja kokonaistuotantoa Yhdysvaltojen puolella peräti 1,3 miljoonaa ajoneuvoa. Vastaavasti Meksikon tuotantolaitoksilta siirtyi rajan yli viime vuonna alle 50 000 Toyotaa. Japanin hallitus muistuttikin Trumpia heidän mittavista sijoituksistaan Yhdysvaltoihin, ja aikoo nyt odottaa Trumpin linjauksia ennnen uusia investointeja.

Ford sai osumaa Trumpin sivalluksesta

Tuleva presidentti teki hetki sitten vastaavan peliliikkeen Fordin suhtaan, kun jättimäinen autonvalmistaja suunnitteli 1,6 miljardin tehdashanketta rajan eteläpuolelle. Trump uhkasi Fordia 35% tuontitariffilla, ja kas kummaa, suunnitelmiin tuli pikainen muutos. Nyt Ford aikoo tehdä 700 miljoonan sijoituksen Michiganin tuotantolaitokseen, jonka pitäisi tuoda alueelle myös 700 työpaikkaa lisää.

Thank you to Ford for scrapping a new plant in Mexico and creating 700 new jobs in the U.S. This is just the beginning – much more to follow – Donald Trump, @realDonaldTrump

Fordin ratkaisu tyydytti Donald Trumpia, kuten yllä olevasta tweetistä voi lukea. Yhdysvaltain tuleva presidentti on siis aloittanut työnsä jo ennen virkaan astumistaan, ja miehen lausunnoilla on myös nopeita vaikutuksia. Ongelma on yritysten kannalta siinä, että osakemarkkinat reagoivat Trumpin kommentteihin salamannopeasti, saaden kurssit laskuun. Tämä aiheuttaa suuria tappiota Toyotan ja Fordin kaltaisille jättifirmoille, jos tilanteen nollaavaa kommenttia ei saada nopeasti aikaan.

Trumpilla on edessä iso savotta autoteollisuuden työpaikkojen palautuksessa, sillä Meksikoon on investoitu 24 miljardin edestä tehtaita vuodesta 2010 alkaen, ja maassa tehdään jo yli viidennes Pohjois-Amerikassa myytävistä autoista. Tämän hetkisten suunnitelmien valossa tuonnon odotetaan kasvavan 50 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana. Tosin Donald Trumpilla on asiaan eriävä näkemys.

Jos haluat seurata Donald Trumpin viestintää, niin virallinen tili löytyy osoitteesta twitter.com/realDonaldTrump.

Kuva: Flickr / Gage Skidmore

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta