Donald Trump
Satraapin linjanveto

Donald Trump ja Pietarsaaren kissanraato

Donald Trumpista voi olla jo kaikki sanottu. En silti malta olla kertomatta, mikä hänessä minua eniten kiehtoo ja pelottaa. Natiaisena Pietarsaaren Choraeuksen kolmeluokkaisella ala-asteella koikkelehtiessani ihailin suuresti erästä poikaa, joka kantoi kuolleen kulkukissan opettajan pöydälle. Viereisen kaupunginhotellin – sen, jonka kopio nykyinen Pietarsaaren Kaupunginhotelli julkisivunsa osalta on – kellareissa sekä kivijaloissa niitä eli ja kuoli sukupolvesta toiseen.

Jostain löytynyt kissanraato luokkahuoneen kaikkein pyhimmässä oli äärimmäisen kapinallinen teko, mutta ovela sellainen. Kun raatoa perusteltiin viattomalla kysymyksellä, että “mietittiin pitäisikö se haudata” ei oppilasta voinut rangaista!

Choraeuksen koulu 1980-luvun taitteessa edusti säntillistä ääriluterilaisuutta ja oli aikaansa edellä siinä mielessä, että siellä oli vain naisopettajia. Kissanraatoperformanssi sähköisti ilmapiirin, se oli raakaa räkärokkia turvallisessa paikassa, jossa aamut avattiin usein virrellä.

Minulle tulee tuosta mieleen Donald Trump, joka valittiin maailman mahtavimmaksi mieheksi samalla periaatteella. Trump sanoi eli teki (sanat ovat poliitikon tekoja) asioita, jotka olivat presidenttiehdokkaalle aivan epäsovinnaisia. Samoin tietysti tekee presidenttinäkin. Trumpin ulkonäkökin on kummallinen: oranssi purkkirusketus, reiteen ulottuvat solmiot, jotka kiinnitetään paitaan teipillä ja tukkakin on päässä väärinpäin.

Trump on punkkari ja anarkisti. Koska hän koko aikuisikänsä ollut sikarikas ei kukaan ole päässyt sanomaan, että kampaa tukkasi ja mene töihin. Sen sijaan Yhdysvaltain kansa teki Trumpista presidenttinsä. Aiempaa vertausta jatkaaksemme olisi tilanne Choraeuksella ollut samanlainen, jos siitä kissatempauksen toteuttaneesta pojasta olisi äänestetty koulun rehtori.

Niin olisi käynytkin, jos rehtori olisi valittu vaalilla, jossa oppilaat saavat äänestää.
Hyvä että emme saaneet ja että ei valittu. Ei sillä, että kyseisessä oppilaassa olisi mitään vikaa ollut, terävä ja rohkea kaveri kuten tempauskin osoitti. Viimeksi törmäsin häneen pikku-uutisessa, jossa kerrottiin tuon ammoisen pikkupojan väitelleen tohtoriksi.

Trump on kuitenkin kyennyt pysyttelemään pojankoltiaisena, jonka leluna nyt on jopa koko maailma. Se on pelottavaa ja samalla seurausta jostakin.

Trump ei oikein enää jaksa kiinnostaa minua politiikan tasolla, koska hän ei ole poliitikko. Ja Trumpia äänestettiin juuri siksi, että hän ei ole poliitikko. Trump on vastakulttuurinen ilmiö, joka teki epäsovinnaisuudesta valtavirtaa. Mutta mistä hänen presidenttiytensä on seurausta?

Siitä, että riittävän moni halusi nähdä “niiden” naamat, kun tulokset alkavat lävähdellä ruutuun. Niiden vakavaraisten, niiden kunnollisten, niiden siveyden sipuleiden, niiden tekopyhien, (niiden opettajien?), niiden jotka suhtautuvat alempana oleviinsa kuin lapsiin. Oranssi aikuislapsi Valkoisessa talossa on kaikkien aikojen täsmäpommi kunnollisuutta vastaan.

Sanokaa minun sanoneen: Trump ei luovu presidenttiydestään suosiolla, vaikka hänelle vakuutettaisiin, että potkut seuraavat virkarikosoikeudenkäynnin kautta. Sen sijaan The Donald tulee (jos tulee) erotetuksi vaikeimman kautta ja valjastaa sen jälkeen koko bisnesimperiuminsa tuuttaamaan näkemystä, jonka mukaan Yhdysvalloissa on tehty vallankaappaus ja hän, Donald J. Trump, on edelleen laillinen presidentti.

Silti tämänkään performanssin ytimessä ei ole Trump vaan me tavalliset ihmiset, jotka ainakin joskus haluamme nähdä kissanraadon opettajan pöydällä. Me, jotka aikoinaan yllytimme sitä rohkeinta pikkupoikaa kantamaan raadon luokkaan. Me, jotka haluamme järkyttää liian hyviä ihmisiä, muttemme uskalla tehdä sitä itse.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. […] Dubain lomaparatiiseja lukuun ottamatta, mutta kannattaa muistaa, että juuri tänne Yhdysvaltain oranssi presidentti teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa. Puhui isäntien kannalta oikein mukavia, pokkuroi ja osallistui […]

  2. […] persaukisuus. Niinpä hän päätti vaihtaa hevosta lennosta. Tbilisistä alkoi maailmalle pukata Donald Trumpia kannattavia ja hänen vastustajiaan pilkkaavia […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *