Donald Trump varallisuus
Yhteiskunta

Donald Trump nousi kiinteistömoguliksi isänsä avulla

Donald Trump nousi hämmästyttävien vaiheiden jälkeen Yhdysvaltain presidentiksi marraskuussa 2016. Vaalien jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon, mutta Trump istuu edelleen Valkoisessa talossa. Tällä hetkellä hän on yksi maailman seuratuimmista henkilöistä. Monia kiinnosta tulevaisuuden lisäksi myös miehen menneisyys. Mistä Trumpin varallisuus ja bisnesmaailman status ovat oikein peräisin? Tästä kerromme seuraavassa.

Donald Trump on varakkaiden vanhempien lapsi

Monet maailman rikkaimmista henkilöistä ovat kotoisin varsin vaatimattomista oloista. Donald Trumpin kohdalla asia ei ole näin. Hän syntyi vuonna 1946 New Yorkin Queensissa perheeseen, jonka isä Fred oli menestyvä kiinteistömoguli. Ei ole mikään ihme, että Donald eteni jo nuorena miehenä samaan suuntaan. Hän on saanut koko uransa aikana valtavasti tukea ja oppia isältään.

Donald Trump aloitti opiskelut 18-vuotiaana Whartonin yliopistossa Philadelphiassa, joka oli yksi harvoista kiinteistöalan opintoja tarjoavasta oppilaitoksesta tuohon aikaan. Donald valmistui vuonna 1968 tittelillä Bachelor of Science degree in economics ja aloitti uransa työskentelemällä perheyhtiössä Elizabeth Trump & Son. Kyse oli tietysti kiinteistöbisneksestä.

Donald Trumpin lähtökohdat rikastumiselle olivat hyvin otolliset. Hän sai laadukkaan koulutuksen haluamalleen alalle, jossa oma isä oli menestyvä ja hyvillä suhteilla varustettu bisnesmies. Fred Trump tunsi myös paikalliset kiinteistömarkkinat kuin omat taskunsa.

Donald Trump ja Manhattanin kiinteistöprojektit

Nuori Donald pääsi perheyhtiön johtoon vuonna 1971 ja muutti yrityksen nimeksi The Trump Organization. Hänen isänsä Fred Trump oli tehnyt rahansa alueilla kuten Bronx ja Queens, mutta Donald halusi vastusteluista huolimatta Manhattanille.

Trumpin ura kiinteistöalalla lähti nousuun 70-luvun lopulla, jolloin hän sai haltuunsa ensimmäiset isot Manhattanin rakennusprojektit. Näihin aikoihin alkoi myös legendaarisen Trump Towerin rakennuttaminen. Se oli projektina aivan jotain muuta, mihin oli tuohon aikaan totuttu.

trump tower

Manhattanin Trump Towerissa riittää kerroksia

Lähtökohdat menestykselle olivat jälleen suotuisat. Donald pääsi isänsä yhteyksien avulla sellaisiin neuvottelupöytiin, joihin ei muuten olisi ollut asiaa. Hän sai lainatakauksia valtaville projekteille erittäin suotuisin ehdoin sekä mahdollisuuden ostaa maata ja kiinteistöjä, jotka olisi ollut lähes mahdoton hankkia ilman poliittista tukea.

New York oli myös 70- ja 80-luvulla taloudellisesti varsin surkeassa tilassa. Suuret rakennusprojektit auttoivat alueen taloutta tuoden sinne työpaikkoja. Samalla ne nostivat koko Manhattanin profiilia, joten projektit saivat herkästi poliitikkojen siunauksen.

Trumpin ura jatkoi nousuaan koko 80-luvun. Moni ei välttämättä tiedä ex-vaimo Ivana Trumpin (os. Zelnickovan) olleen merkittävässä roolissa monien kiinteistöjen designissa sekä johdossa.

Ongelmat alkoivat 90-luvulla taloudellisten vaikeuksien iskiessä. Trump rakennutti aikanaan maailman kalleimman kasinon (Taj Mahal) Atlantic Cityyn, joka meni 90-luvun alussa konkurssiin. Trump Airlines lentoyhtiö meni niin ikään myyntiin, ja näihin aikoihin myös hänen ensimmäinen avioliittonsa kaatui pettämiskohuun.

Trump oli pettänyt Ivana-vaimoaan Marla Maples -nimisen naisen kanssa. Parin avioerosta tuli valtava riita, jota reviteltiin tabloideissa viikkojen ajan. Sotkuisa ero sovittiin oikeudessa vuonna 1992. Maplesista tuli vuotta myöhemmin Trumpin toinen vaimo, mutta pari erosi ennen vuosituhannen vaihdetta.

Vaikka bisnekset ja ihmissuhteet menivät puihin, Trumpista tuli 90-luvun lehtiotsikoiden myötä erittäin kuuluisa. Kuten vanha sanonta kuuluu: all publicity is good publicity. Vuosikymmenen lopulla hän pääsi pikkuhiljaa jaloilleen yleisen taloustilanteen parantuessa. 2000-luvun alussa Trump alkoi brändätä yhä enemmän myös itseään. Tämä prosessi johti mm. kaikkien tuntemaan The Apprentice tv-sarjaan. Hän esiintyi myös monissa muissa tv-sarjoissa sekä elokuvissa. Trump toi lisäksi markkinoille omia tuotteita kuten Trump Vodka, vaikka ei itse edes käyttänyt alkoholia.

Donald Trump – julkisuus ja presidenttipeli

Monien mielestä Trump ei ole koskaan ollut varsinainen bisnesnero, vaan onnistunut lähinnä hassaamaan isältään saatua perintöä. Totuus lienee jossain näiden kahden ääripään välimaastossa. Trump onnistui kaikesta huolimatta toteuttamaan monia projekteja, jotka olivat jääneet muilta tekemättä.

Tällä hetkellä hänen varallisuutensa on noin kolmen miljardin dollarin maastossa, jonka keräämiseen ja hallinnointiin tarvitaan bisnestaitoja. Fakta on kuitenkin se, että Trump on saanut urallaan valtavasti apua isä Fred Trumpin luomasta varallisuudesta sekä poliittisista yhteyksistä. Ne auttoivat 70- ja 80-luvulla luomaan pohjan The Trump Corporationin menestykselle.

Yksi syy konkursseihin ja epäonnistumisiin on ollut Trumpin halu päästä julkisuuden valokeilaan. Hän on halunnut aina tehdä jotain suurta, mihin muut eivät ole pystyneet. Hän ei koskaan tyytynyt tekemään bisnestä “tylsillä Queensin vuokra-asunnoilla”, vaan halusi Manhattanille ja nimensä historiankirjoihin.

Tällaisten monsteriprojektien kanssa on mahdoton onnistua joka kerta. Trump olisi huomattavasti rikkaampi, jos hän olisi tehnyt rahaa monien muiden sijoittajien tavoin ja pitänyt naamansa pois lehtien otsikoista. Mutta silloin hän ei olisi Yhdysvaltojen 45. presidentti.

Kuva: Donald Trump pitämässä yhtä monista puheistaan vaalikampanjansa aikana.

Yksi oleellinen osa Trumpia on hänen kykynsä olla välittämättä muiden mielipiteistä. Tämä tuli viimeistään selväksi vaalikampanjan aikana. Hän pystyy kääntämään tappiot tavalla tai toisella voitoiksi – ainakin omassa mielessään.

Trump on suututtanut vuosien aikana valtavan joukon ihmisiä, mutta kärkkäät mielipiteet olivat loppujen lopuksi vaalivoiton takana. Valtamedia uutisoi vaalien alla viikosta toiseen Trumpin kommentteja, jotka “viimeistään nyt tuhosivat hänen mahdollisuutensa”. Toisin kuitenkin kävi. Trump pääsi samalla tavalla myös epäonnistuneiden kiinteistöprojektin yli ja jatkoi vain etenemistä konkursseista välittämättä.

Donald Trump on päässyt lopulta siihen asemaan, josta hän on haaveillut jo pitkän aikaa. Trump harkitsi ehdokkuutta jo vuonna 1999 reformipuolueessa. Hän kuitenkin ymmärsi tuolloin, että presidentiksi on mahdoton päästä pääpuolueiden ulkopuolelta. Trump oli lähellä asettua ehdolle  myös vuonna 2012, mutta päätti lopulta toisin.

Vaalikampanjansa aikana Trump mainitsi usein neljän vuoden takaiset vaalit. Hän toisti jokaisessa puheessaan sen, kuinka Mitt Romney munasi presidenttipelin katoamalla julkisuudesta kriittisessä vaiheessa. Trump halusi nyt näyttää itse miten homma hoidetaan. Vuoden 2016 ilmapiiri sekä Yhdysvaltain todellinen taloustilanne oli hänen mielipiteilleen suotuisa. Kampanjan lopputuloksena tämä kiinteistömoguli on nyt maailman mahtavimman viran haltija.

Aika näyttää, millaisiin diileihin Trump oikein presidenttikautensa aikana pystyy. Viime aikoina hän on istunut samassa pöydässä myös Kim Jong-unin kanssa, jota kukaan ei olisi uskonut mahdolliseksi edes puoli vuotta sitten.

Artikkelin kuva: Flickr / Gage Skidmore, Trump Tower by Bin im Garten [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons, Gage Skidmore [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta