OP DriveNow palvelu
TeknologiaYhteiskunta

DriveNow -palvelu on vaihtoehto auton omistamiselle

Liikenne ja liikkuminen laajemmin ovat tulevina vuosina suurten muutosten edessä. Polttomoottoreilla varustetuista yksityisautoista on tulossa kasvava ongelma suurimmissa kaupungeissa. Erilaisten ilmansaasteiden lisäksi yksityisautojen kasvu aiheuttaa koko ajan pahenevia ruuhkia, jotka hidastavat tarpeettomasti ihmisten liikkumista paikasta toiseen.

Julkinen liikenne on yksi ratkaisu, mutta iso osa Suomea on liian harvaan asuttua, jotta bussilinjoja voisi operoida kannattavaksi. OP.n lanseeraama DriveNow -palvelu on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto.

DriveNow on kuin itse ajettu taksimatka

Toukokuun lopulla lanseerattava DriveNow -palvelu toimii alkuun Helsingin keskustassa. Sen idea on hieman samanlainen kuin autojen yhteiskäyttöpalveluilla, mutta mukana on pieniä eroavaisuuksia. Auto varataan yhteiskäyttöpalveluiden tapaan itselle haluttuna ajankohtana erillisellä sovelluksella.

DriveNow -palvelun erona on se, että auton voi jättää ajamisen päätyttyä normaaleille pysäköintipaikoille sen toiminta-alueella. Sinun ei siis tarvitse palauttaa autoa sen hakupisteeseen, mikä on mainio ominaisuus. Palveluun ei myöskään liity avaimia, vaan autojen lukitus voidaan poistaa mobiilisovelluksella. DriveNow tarjoaakin vaihtoehdon esimerkiksi taksimatkalle, mutta voit pysäköidä sen myös välikaisesti esimerkiksi kauppareissulla toiminta-alueen ulkopuolelle. Palvelusta voit lukea lisää DriveNow.com sivulta.

Yhteiskäyttö on tulevaisuutta

DriveNow.n lisäksi maailmalla on paljon erilaisia autojen yhteiskäyttöpalveluita, jotka ovat loistava vaihtoehto etenkin kaupunkialueilla. Autot sijaitsevat parkkipaikoilla/halleissa ympäri kaupunkia ja niiden käytöstä voi tehdä varauksia mobiilisovelluksella. Autot ovat usein vähän ajettuja ja selvästi kalliimpia, mihin itse ostamalla olisi varaa.

Yhteiskäytössä ei tarvitse murehtia kalliista parkkimaksuista, vakuutuksista, huolloista tai mistään autoilun normaaleista kuluista. Puhumattakaan auton ostamiseen menevästä rahasta ja lainan lyhentämisestä. Se sopiikin todella hyvin henkilöille, joilla työmatka hoituu ilman autoa, mutta menopelille on tarvetta 1-2 kertaa viikossa esimerkiksi kauppareissuilla. Kulut ovat kuukausitasolla hurjasti pienemmät.

Tulevaisuudessa nähdään todennäköisesti yhteiskäytön siirtyminen entistä pienempiin yhteisöihin. Tyypillinen vaihtoehto olisi taloyhtiöiden omistamat autot, jotka olisivat kaikkien yhtiön asukkaiden varattavissa.

Suomalaisten halu omistaa on liian suuri

Erilaiset yhteiskäyttöpalvelut ja vaikkapa autojen leasing eivät ole yleistyneet Suomessa, jossa omistamisella on ollut kautta historian aivan liian suuri painoarvo. Auto on etenkin suomalaismiehille todella henkilökohtainen ja liiankin tärkeä kapistus, jonka omistamiseen liittyy paljon tunnearvoa. Kynnys lainata omaa autoa edes hyvälle naapurille tai tuttavalle on todella korkea.

Samaan aikaan auton omistajat kiroilevat jatkuvasti sen tolkuttomia kustannuksia. Ongelmia tulee myös siitä, että auton koetaan statussymboliksi. Turhan moni ostaa paljon kalliimman auton, mikä olisi tuloihin nähden järkevää. Tämän jälkeen iso osa talouden kuukausimenoista menee autonlainaan, vakuutuksiin ja muihin autoilun kuluihin. Asenne liittyen auton omistamiseen olisi hyvä korjata terveellisemmäksi – nyt sen valintaan voidaan käyttää enemmän aikaan kuin asunnon tai elämänkumppanin etsimiseen.

Vaihtoehtoiset voimanlähteet

Monille suomalaisille auton omistamisessa on myös järkeä. Iso osa maata on todella harvaan asuttua, jossa julkinen liikenne ei toimi. Töihin on käytännössä pakko ajaa joka päivä ja lisäksi kauppakeskittymät sijoitetaan nykyään keskusta-alueiden ulkopuolelle. Moni saattaa myös käydä töissä esimerkiksi 50-100 km päässä.  Yksityisautoilu tulee säilymään pääasiallisena liikkumismuotona isossa osassa Suomea vielä pitkän aikaa.

Jos autoista ei päästä kokonaan eroon, niin tulevaisuus tuo koko ajan enemmän vaihtoehtoja niiden voimanlähteiksi. Suomi on tälläkin sektorilla vielä valtavasti perässä länsinaapureita, joissa esimerkiksi sähkö- ja hybridiautoja on jo kymmeniä (ja kohta satoja) tuhansia. Sähköautojen ongelma on tällä hetkellä niiden hinta, ja Suomen pienessä markkinassa jälleenmyynti. Ihmiset eivät uskalla ostaa kallista sähköautoa, koska sen luopuminen voi aiheuttaa muutaman vuoden päästä liian kovat taloudelliset tappiot. Tämä ongelma korjaantuu itsestään markkinan kasvaessa. Alkusysäykselle tarvitaan kuitenkin nykyistä vahvempaa valtion tukea.

Kuva: Selaimen kuvakaappaus DriveNow Helsinki -palvelun etusivulta

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] asenteille on kuitenkin perusteet, sillä ongelmia on myös moraalisten kysymysten kanssa. Aiemmin julkaistussa artikkelissamme pohditaan esimerkiksi hyvin tärkeää kysymystä: jos itseohjautuva auto on joutumassa […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia