Elokuva-arvostelu American Gangster
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: American Gangster

American Gangster on vuonna 2007 valmistunut draamaelokuva, joka kertoo huumeparoni Frank Lucasin kiehtovan tarinan. Elokuvan on ohjannut Ridley Scott ja sen pääosissa nähdään niin ikään tunnetut Hollywood-nimet Denzel Washington sekä Russell Crowe. Myös oma suosikkini Josh Brolin on mukana, mutta tällä kertaa vain sivuroolissa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana American Gangster ehdittiin hyllyttää jo kerran vuonna 2004 ja sen ohjaajaksi kaavailtu Antoine Fuqua sai potkut projektista. Universal Pictures -studiota alkoi hirvittää kasvava budjetti ja tuotanto peruttiin. Päärooliin kaavailtu Denzel Washington tienasi tässä kohtaa 20 miljoonaa, sillä hänellä oli sopimus tuotantoyhtiön kanssa, joka takasi tulot vaikka elokuva ei ikinä näkisi päivänvaloa. Lopulta Ridley Scott teki sopimuksen elokuvan ohjaamisesta vuonna 2006.

Kyseessä on tositapahtumiin perustuva elokuva; oikean Frank Lucasin lisäksi Russell Crowen esittämä poliisi Richie Roberts oli myös mukana elokuvan tekemisessä. American Gangster oli kaupallinen menestys ja sen 100 miljoonan budjetti toi lopulta yli 260 miljoonan tulot maailmanlaajuisesti. Elokuva kelpasi myös kriitikoille keräten yli 20 erilaista elokuva-alan ehdokkuutta.

American Gangsterin juoni seuraa sen päähenkilöiden uraa 1970-luvun New Yorkissa. Denzel Washingtonin esittämä Frank Lucas on Harlemissa toimivan rikollispomo Bumpy Johnsonin oikea käsi. Kun Johnson kuolee sydänkohtaukseen, Lucas ottaa alueen huumebisneksen haltuunsa. Hän päättää tehdä tämän ostamalla heroiinia suoraan Vietnamista, josta tavara kuljetetaan armeijan huoltokoneiden avulla Yhdysvaltoihin. Ostamalla huumeet suoraan tuottajilta ilman välikäsiä, Lucas saa painettua niiden hinnan selvästi kilpailijoita alemmas.

Russell Crowen esittämä Richie Roberts on puolestaan lainvalvoja, jonka ongelmana on rehellisyys. Hän toimittaa poliisiasemalle löytämänsä kaksi miljoonaa dollaria ja tämä saa Robertsin epäsuosioon muiden (epärehellisten) poliisien keskuudessa. Robertsin pomo päättääkin ylentää miehen tästä syystä erilliseen huumeidenvastaiseen iskuryhmään, joka pyrkii poimimaan New Yorkin isot pelurit pois kentältä. Crowe alkaa huomata katujen täyttyvän ”Blue Magic” nimisestä huumeesta, jonka jäljet johtavat Lucasiin.

Frank Lucas alkaa pikkuhiljaa dominoida markkinoita niin paljon, että vihollisia alkaa löytyä myös muista rikollisista. Epärehelliset poliisit yrittävät saada kiristettyä mieheltä rahaa, eikä mafia pidä liian halvoista huumeista. Samasta kakusta taistelee monta eri toimijaa. Richie Robertsilla on omat ongelmansa, sillä 70-luvun New Yorkissa liian rehellisiä kyttiä ei katsota hyvällä. Kaksikon urat alkavat myös kietoutua yhä enemmän toisiinsa, kun Lucasin nimi nousee yhä korkeammalle New Yorkin alamaailman hierarkiassa.

American Gangster on tyylillä rakennettu elokuva, joka kestää lukuisia katselukertoja. Se kuuluu ehdottomasti jokaisen elokuvafanin kirjastoon ja ohjaaja Ridley Scott on sanonut jälkeen päin teoksen olleen yksi vaativimmista hänen urallaan. American Gangsteria on kuvattu yli 180 eri lokaatiossa ja Ridley Scott palkkasi mm. Vietnamin viidakkokohtauksiin paikallisia avustajia, joista osa oli ollut mukana oikean Frank Lucasin huumekuljetuksissa 70-luvulla.

Oikean elämän Frank Lucas ja Richie Roberts olivat siis mukana elokuvan teossa. Vaikka American Gangster sai yleisesti ottaen loistavat arvostelut, niin sen kritiikki on kohdistunut lähinnä liiallisiin vapauksiin alkuperäiseen tarinaan nähden. Lucas kuvattiin Robertsin sekä monien muiden lainvalvojien mielestä liian herrasmiehenä, vaikka kyseessä oli todella häikäilemätön ja väkivaltainen rikollinen. Ehkä miehen todellinen luonne ei olisi sopinut niin hyvin Hollywood-elokuvan juoneksi? Mielestäni American Gangster on lajityypissään aivan 2000-luvun eliittiä.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat