hävitys annihilation elokuva-arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Annihilation

Annihilation (suom. Hävitys) on vuonna 2018 julkaistu scifi-elokuva. Se perustuu Jeff VanderMeerin samannimiseen novelliin, joka on ensimmäinen osa miehen kirjoittamaa Southern Reach (Eteläraja)-trilogiaa. Elokuvan on ohjannut Alex Garland, jonka edellinen työ on positiivisen vastaanoton saanut scifi-trilleri Ex Machina. Garland on ollut myös tuottajan sekä käsikirjoittajan roolissa viidessä muussa Hollywood-elokuvassa.

Annihilationin pääosassa nähdään neljä naishahmoa, jotka tutkivat ulkoavaruudesta saapunutta mystistä ‘usvaa’. Päähenkilöitä esittävät Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez ja WestWorld tv-sarjasta monille tuttu Tessa Thompson. Sivuroolissa nähdään myös yksi Star Wars: The Last Jedi -elokuvan päähahmoista, Isaac Thompson.

Hävitys on budjetiltaan 55 miljoonan dollarin elokuva. Se on tässä vaiheessa tuottanut lipputuloina noin puolet tuosta summasta takaisin. Mielenkiintoista on se, että Hävitys ei koskaan tullut kansainväliseen elokuvalevitykseen. Koeyleisöltä saatu heikko vastaanotto pelästytti levityksestä vastaavan Paramount Pictures -yhtiön. Sen johto pelkäsi elokuvan olevan “liian monimutkainen ja liian älykäs” suuremman suosion saavuttamiseksi.

Paramount halusi muuttaa elokuvan loppua erilaiseksi, mutta ohjaaja Garland sekä tuottaja Scott Rudin eivät tähän suostuneet. Lopulta Paramount teki päätöksen teatterilevityksestä vain Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Netflix hoitaa puolestaan kansainvälisen levityksen, joten Hävitys ei ole Suomessa katsottavissa teatterikankaalta.

Elokuvan perusidea on nähty valkokankaalla monta kertaa aiemminkin. Avaruudesta saapuu maahan jotain kummallista, ja tutkimusryhmä lähetetään paikalle. Denis Villeneuven ohjaama Arrival käsittelee vastaavaa dynamiikkaa myös vahvan naispääosan kautta.

Annihilationin päähenkilönä nähdään Natalie Portmanin esittämä Lena, joka on entinen Yhdysvaltain armeijan sotilas ja nykyinen biologi. Lenan mies Kane (Oscar Isaac) palaa eräänä päivänä salaiselta tehtävältä, jonka aikana hän on ollut kadoksissa vuoden päivät. Kane ei näytä muistavan tapahtumista mitään, ja mies kaiken lisäksi erittäin sairas.

Lenalle selviää, että Kane on palannut ainoana henkilönä tutkimusryhmästä, joka lähetettiin selvittämään ulkoavaruudesta saapunutta ‘voimaa’. Kyseessä on eräänlainen hohtava verho, joka ympäröi alati laajenevaa aluetta. Toistaiseksi kaikki sen sisään lähetetyt ryhmät ovat jääneet sille tielleen.

Alueen sisään on lähdössä taas yksi ryhmä, joka koostuu pelkästään naisista. Lena liittyy mukaan joukon jatkoksi.

Hävitys kuvaa naisten selviytymistaistelua mystisen verhon sisällä. Ryhmälle selviää nopeasti, että ulkoavaruudesta peräisin olevan ’verhon’ sisällä tapahtuu kummallisia asioita. He näkevät merkillisiä mutaatioita jopa eläinten ja kasvien välillä.

Elokuva etenee alusta asti varsin rauhallisesti, eikä Hävitys sovi missään nimessä toimintaelokuvan genreen. Katsoessa tulee mieleen monia muita scifi-leffoja, kuten 2001: Avaruusseikkailu, Prometheus ja Sunshine. Ohjaaja Alex Garland on ollut käsikirjoittamassa näistä viimeisintä.

Hävitys on scifi-trilleri pienillä kauhu-vivahteilla. Katsoja jännittää perinteisen kaavan mukaan sitä, ketkä päähenkilöistä selviävät lopulta hengissä.

Hävitys on elokuva, joka tulee varmasti jakamaan mielipiteitä loppuratkaisunsa vuoksi. Kyseessä on ehdottomasti filmatisointi, jonka kohdalla voi käyttää adjektiivia omaperäinen. Tämä tulee ilmi myös kuvauksesta, joka on tehty kuin prisman läpi katsoen. Se tekee katselukokemuksesta toisaalta hieman ärsyttävän, sillä elokuva tuntuu paikoin ainakin omaan silmään liian keinotekoiselta.

En tunnustaudu itse tämän elokuvan suurimmaksi faniksi. On kuitenkin helppo ymmärtää, miksi kyseessä on monien hehkuttama filmatisointi. Hävitys on omaperäinen ja visuaalisesti komea elokuva, jonka juoni jättää katsojan pohtimaan tapahtumia lopputekstien jälkeenkin. Pääosan esittäjät hoitavat roolinsa hyvin, ja elokuva pitää katsojan otteessaan loppuun saakka.

Suosittelen toteamaan itse, onko Hävitys kaiken sen hehkutuksen arvoinen. Elokuva löytyy siis Netflixistä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa tutustua Jeff VanderMeerin Eteläraja-triologiaan, joka on käännetty suomeksi. Ohjaaja Alex Garland on käyttänyt VanderMeerin alkuperäisteosta lähinnä inspiraationa, joten elokuva eroaa kirjasta varsin paljon. Etenkin loppuratkaisunsa suhteen.

Kuva: kuvakaappaus trailerista

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat