Beverly Hills kyttä
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Beverly Hills kyttä

Beverly Hills kyttä on vuonna 1984 valmistunut toimintakomedia, jonka pääosassa nähdään Eddie Murphy. Sen on ohjannut suurelle yleisölle varsin tuntematon Martin Brest, jonka paras ohjaustyö on 90-luvun klassikko Scent of a Woman (Naisen Tuoksu).

Beverly Hills Cop on yksi Hollywoodin kasarihittejä. Elokuva tienasi nykypäivän dollareilla mitattuna yli puoli miljardia taalaa. Se onkin yksi elokuvahistorian parhaiten menestyneistä R-rated komedioista, jonka edellä ovat vain Deadpool sekä kaksi Hangover-elokuvaa.

Ei mikään ihme, että tuottajat päättivät tehdä jatko-osan lähestulkoon samalla hetkellä, kun valmiin elokuvan lopputekstit tulivat ruutuun.

Kolme vuotta myöhemmin tehty kakkososa oli myös kaupallinen menestys, mutta 1994 valmistunut kolmas osa selkeästi laadultaan heikompi.

Beverly Hills kyttä kertoo Axel Foley -nimisestä etsivästä, jota esittää Eddie Murphy. Detroitissa asuva Foley tapaa eräänä päivänä lapsuudenystävänsä, joka kuitenkin murhataan välittömästi. Foley ei saa lupaa tutkia tapausta itse, joten hän ottaa lomaa ja suuntaa Beverly Hillsiin seuraamaan johtolankoja omin päin.

Foley tutkii ystävänsä yhteyksiä rikkaaseen liikemieheen ja joutuu välittömästi ongelmiin paikallisten poliisivoimien kanssa. Hän saa vahtikoirikseen Beverly Hillsin poliisivoimien etsivät John Taggartin sekä Billy Rosewoodin, jotka joutuvat myös eri asteisiin hankaluuksiin Foleyn seurassa.

Elokuva seuraakin Foley, Taggartin ja Rosewoodin seikkailua murhaajien perässä, josta ei humoristisia käänteitä puutu.

Stand-up koomikkona uransa aloittanut Eddie Murphy alkoi nousta pinnalle toden teolla 80-luvun alussa. Hän oli yksi Saturday Night Liven esiintyjistä ja teki läpimurtoroolinsa Hollywoodissa 48 Hours –elokuvassa vuonna 1982. Beverly Hills Cop oli jackpot, josta miehen ura lähti viimeistään lentoon.

Elokuva nojaa vahvasti koomikko Eddie Murphyn varaan, jonka ilveily ja huumori toimii kohtalaisesti myös reilun 20 vuoden jälkeen. Käytännössä Murphy, sekä Taggartin ja Rosewoodin esittäjät Judge Reinhold & John Aston, improvisoivat suurimman osan elokuvan komediaosuuksista. Elokuvaa tehdessä jouduttiin ottamaan satoja kohtauksia uudelleen, kun näyttelijöiden pokka ei pitänyt eri komediakohtausten kuvausvaiheessa.

Beverly Hills kyttä on ehdottomasti yksi 80-luvun tunnetuimmista Hollywood-leffoista. Yksi asia nousi kuitenkin poikkeuksellisella tavalla elokuvan yläpuolelle – tunnusmelodia Axel F. Jokainen elokuvan nähnyt muistaa tunnusmusiikin, joka oli aikanaan todella tarttuva melodia kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Axel F -tunnarin on tehnyt Harold Faltemeyer. Voit kuunnella alkuperäisversion esimerkiksi tästä. Syntikkapimputus oikein huokuu 80-lukua, ja kyseinen biisi oli myös #1 listahitti ympäri maailmaa 1985-luvulla.

Axel Foleyn rooliin oli tarjolla vahvasti myös Sylvester Stallone. Hän olisi halunnut pistää kässärin uusiksi ja mm. lopettaa elokuvan kohtaukseen, jossa pääpahis törmää Lamborghinilla junaan. Stallonen ideat olivat tuotantoyhtiölle liian kalliita, mutta hän hyödynsi niitä pari vuotta myöhemmin toisessa kasariklassikossa Cobra. Jälkeen päin todettuna on ihan hyvä, että Axel Foleyn rooliin päätyi Eddie Murphy.

Beverly Hills Cop on 80-luvun klassikkoelokuva, jossa Eddie Murphy on parhaimmillaan. Vahvasti Murphyn temppuiluun nojaavassa leffassa on myös kelvollinen juoni, jonka avulla se kantaa loppuun saakka ihan kiitettävästi.

Yli 20 vuotta vanhaa leffaa ei voi katsoa samojen lasien läpi kuin nykyaikaisella tekniikalla tuotettuja digitaalipläyksiä. Beverly Hills kyttä on kestänyt kuitenkin aikaa yllättävän hyvin, ja tämä klassikko on aivan kelvollinen katsottava vielä 23 vuoden jälkeenkin.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat