black mirror bandersnatch elokuva-arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Black Mirror – Bandersnatch

Bandersnatch on vuonna 2018 valmistunut draamaelokuva. Kyseessä on osa Netflixin suosittua Black Mirror -televisiosarjaa, mutta Bandersnatchin voi katsoa täysin itsenäisenä tuotantona. Elokuva tarjoaa Netflixin katsojalle jotain uutta ja erilaista. Bandersnatch on nimittäin interaktiviinen, eli katsoja voi itse vaikuttaa sen tapahtumiin ja lopputulokseen.

Vastaava toiminnallisuus voi olla joillekin lukijoille tuttu myös seikkailukirjojen puolelta. Allekirjoittanut muistaa lukeneensa myös Aku Ankan taskukirjaa, jossa tarinalle tarjottiin erilaisia vaihtoehtoja. ”Haluatko kääntyä oikealle vai vasemmalle? Valitse sivu X tai Y”.

Bandersnatch toimii samalla periaatteella. Katsoja saa eteensä ensimmäisen valintatilanteen parin minuutin jälkeen, kun tarinan päähenkilö syö aamupalaa. Valitsenko muroiksi merkin A vai B? Entä mitä musiikkia henkilö kuuntelee korvalapuistaan – kasetti 1 vai 2?

Osa valinnoista on kosmeettisia ja osa näennäisiä. Aamiaismurojen valinta vaikuttaa myöhemmin elokuvassa näkyvään mainokseen, mutta ei henkilön kohtaloon. Jotkut valinnat johtavat puolestaan samaan lopputulokseen, mutta hieman eri tavalla. Katsoja ei tiedä elokuvan aikana, mitkä hänen valinnoistaan vaikuttavan tarinan lopulliseen päätökseen.

Bandersnatch on täynnä erilaisia referenssejä (easter egg) muihin Black Mirror -jaksoihin sekä Liisa Ihmemaassa -kirjoihin. Bandersnatch on esimerkiksi yksi hahmo Lewis Carrollin Liisan seikkailut peilimaailmassa -kirjassa.

Elokuvan tarina kuvaa myös hauskalla tavalla valintapuuta (decision tree). Se sijoittuu vuoteen 1984 ja kertoo Stefan Butler -nimisestä teinipojasta, joka haaveilee videopelin ohjelmoinnista.

Stefan haluaa luoda pelin Bandersnatch -nimisen fantasianovellin pohjalta. Bandersnatch on edellä kuvatun kaltainen Valitse seikkailusi kirja, jonka adaptointi peliksi on vaativa työ. Hän menee paikallisen pelitalon haastatteluun, joka on myös referenssi historiaan. Englannissa toiminut Imagine Software -pelitalo kehitti Bandersnatch-nimistä peliä 1980-luvulla. Imagine Software meni konkurssiin 9. heinäkuuta 1984, joka on elokuvan alkamispäivä.

Elokuvan Tuckersoft -nimiselle yritykselle on tehty myös omat kasarityylisett nettisivut tuckersoft.net, josta löytyy mm. elokuvassa näkyviä pelejä sekä alla oleva mainos (artikkeli jatkuu kuvan jälkeen).

black mirror bandersnatch tuckersoft

Stefan taistelee elokuvassa Bandersnatchin loputtomien eri valintojen kanssa, jotka alkavat uhata hänen mielenterveyttään. Katsoja joutuu sitten päättämään, miten syvälle ja mihin kaninkoloon hän Stefanin ohjaa.

Netflix on kokeillut interaktiivisuutta aiemmin lasten sarjoissa. Netflixin Carla Engelright kertoo Wired-lehden haastattelussa lasten käyttäytymisestä sarjassa, jossa he saivat eteensä valintatilanteen (kättele tai anna suukko):

“One of my absolutely favorite moments was with an 8- and 9-year-old brother and sister. They’d go back and forth: ‘Shake hands!’ ‘Kiss!’ They’d cheer and boo, and all all the while had these smiles on their faces—and their mom too.” (Lähde)

Bandersnatch on julkaistu 28. joulukuuta 2018. Katsojapalaute on sosiaalisessa mediassa varsin positiivista, eli interaktiivisuus kiehtoo myös aikuisia katsojia. Elokuvaa seuratessa huomaa miettivänsä, mitä itse tekisi kyseisessä tilanteessa.

Tällaisen elokuvan käsikirjoitus ei ollut helppo juttu. Tuotanto kesti puolitoista vuotta, ja Netflix rakensi eri rönsyjen hallintaa varten Branch Manager -nimisen ohjelman. Bandersnatchin takana on myös Black Mirror -sarjan käsikirjoittanut Charlie Brooker. Päähenkilö Stefan Butleria esitää Fionn Whitehead, joka on tuttu Dunkirk-elokuvasta.

Bandersnatchin kesto riippuu luonnollisesti katsojan tekemistä valinnoista. Elokuvan voi katsoa läpi 40 minuutissa tai 90 minuutissa – lopetuksesta riippuen. Eri variaatioita löytyy yli biljoona kappaletta, mutta varsinaisia loppuja ei sentään niin montaa. En tiedä onko lopetusten tarkan määrän kertominen spoilausta, joten todetaan vain, että Bandersnatchille on olemassa lukuisia eri päätöksiä.

Katsoja voi palata elokuvan jälkeen tiettyihin päätöksiin, jotka ovat merkittäviä sen lopun kannalta. Päätöspuun eri haaroja pääsee siis tutkimaan näppärästi. Niistä löytyy myös mielenkiintoisia yllätyksiä, joten kannattaa tutkia kaikki tarjolla olevat “kaninkolot”.

Bandersnatch on mielenkiintoinen elämys ja valtavirrasta poikkeava kokemus. Se vaatii toimiakseen riittävän uuden älytelevision, eikä elokuvaa voi katsoa myöskään Chromecastin tai Apple TV:n avulla.

SPOILER-varoitus. Jos olet katsonut elokuvan ja haluat nähdä kaikki sen eri vaihtoehdot lopputuloksineen, klikkaa tästä linkistä. Kuvaa ei kannata tsekata ennen elokuvan katsomista. Jälkeen päin on hauska todeta, mihin eri päätökset olisivat johtaneet.

Alla on elokuvan traileri:

Kuva: kuvakaappaus trailerista | Lähde: YLE

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat