Collateral Tom Cruise
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Collateral

Collateral on vuonna 2004 valmistunut rikosjännäri, jonka pääosissa nähdään Hollywoodin suositut miesnäyttelijät Tom Cruise ja Jamie Foxx. Elokuvan on ohjannut Michael Mann, jonka nimi on yleensä takuu hyvästä elokuvasta ja omintakeisesta kuvaustyylistä. Collateral on fiilikseltään saman tyylinen elokuva kuin Mannin pari vuotta myöhemmin ohjaama Miami Vice.

Elokuvan tuotantobudjetti oli varsin korkea 65 miljoonaa, mutta se keräsi reilusti päälle 200 miljoonaa lipputuloja. Collateral oli siis kaupallinen menestys ja keräsi myös kaksi Oscar-ehdokkuutta; toinen leikkauksesta ja toinen parhaasta miessivuosasta (Foxx). Elokuvan käsikirjoituksen tehnyt Stuart Beattie sai idean istuessaan itse taksin penkillä.

Elokuvan keskiössä ovat Jamie Foxxin esittämä taksikuski Max, joka ottaa Tom Cruisen esittämän palkkamurhaajan kyytiin eräänä kohtalokkaana yönä Los Angelesissa. Vincent on kylmäverinen palkkatappaja, jonka tehtävänä on tappaa viisi tärkeää todistajaa oikeusjutussa meksikolaista huumediileriä vastaan. Tapahtumat lähtevät väärille urille ensimmäisen uhrin luona, kun henkilö putoaa asunnosta suoraan Maxin taksin katolle. Näin ollen taksikuskille paljastuu hänen kyydittävänsä todellinen luonne ja tehtävä.

Max on Vincentin pankkivankina, eikä pysty pakenemaan tilanteesta. Hän yrittää hälyttää sivullisia ja tuhota Vincentin tappolistan, mutta ajautuu vain syvemmälle palkkamurhaajan pihteihin. Taustalla LAPD:n etsivä Ray Fanning (Mark Ruffalo) alkaa tutkia tapahtumia. Yksi murhatuista on hänen vasikkansa, ja Fanning alkaa etsiä paikalla nähtyä taksikuskia.

Ohjaaja Michael Mann on luonut todella tiivistunnelmaisen trillerin, jonka pääosaa esittävä Tom Cruise on jäätävän hyvä palkkatappaja Vincentin roolissaan. Vincent on älykäs ja järjestelmällinen tappaja, joka ei jätä mitään sattuman varaan. Mann halusi päähenkilön olevan mies, jota kukaan ei muista nähneensä. Tom Cruise valmistautuikin rooliinsa tekemällä Fed Ex -kuljetuksia Los Angelesissa, ja hänen tehtävänään oli pysyä tuntemattomana. Mann myös käsikirjoitti molemmille elokuvien päähenkilöistä taustatarinat, jotka syvensivät hahmoja niiden esittäjilleen. Aiheessa mentiin niin syvälle, että henkilöille kehitettiin jopa lapsuuden kuvat kotikaupungeista jne.

Murhaajan sekä ja taksikuski Maxin välille syntyy mielenkiintoinen suhde, jota käydään läpi elokuvassa erinomaisen dialogin välityksellä. Vincent jopa auttaa Maxia useampaan kertaan ja pelastaa myös hänen henkensä. Elokuvan juonesta ei kannata kertoa juuri enempää, koska spoilausvaara on niin suuri.

Tiivistunnelmainen Collateral on mielenkiintoinen ajojahti. Sen tapahtumat sijoittuvat yhden yön ajalle aamuyön tunteihin, joka tuo elokuvaan erityisen synkän sävyn. Michael Mannin ohjaaman Miami Vicen tapaan tässäkin elokuvassa on mahtava Soundtrack. Musiikki täydentää elokuvan tunnelmaa todella onnistuneesti.

Elokuvan päärooleihin oli alun perin useita eri ehdokkaita. Ohjaaja Michael Mann halusi taksikuski Maxin rooliin ensin Adam Sandlerin, joka joutui kuitenkin vetäytymään projektista aikatauluongelmien vuoksi. Yksi vahva ehdotus oli myös Robert De Niro, pohjautuen miehen väkevään rooliin elokuvassa Taksikuski. De Niro olisi ollut tällä kertaa legendaarisen Travis Bicklen hahmon vastakohta, mutta studio halusi rooliin nuoremman näyttelijän. Lopulta Jamie Foxx valittiin rooliin, joka olikin täysosuma.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat