Donnie Brasco Johnny Depp
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Donnie Brasco

Donnie Brasco on vuonna 1997 valmistunut rikosdraama. Sen pääosissa nähdään Hollywoodin tunnetut miesnäyttelijät Johnny Depp sekä Al Pacino. Sivurooleissa ovat mm. Michael Madsen ja Anne Heche. Donnie Brasco on tositapahtumiin perustuva, realistinen mafiaelokuva. Se kertoo FBI-agentti Joseph Pistonen tarinan, joka soluttautui 1970-luvulla New Yorkin Bonanno-mafiaperheen sisään. Elokuvan on ohjannut suurelle yleisölle varsin tuntematon britti Mike Newell, joka sai työn onnistuttuaan pari vuotta aiemmin menestyselokuvalla Neljät häät ja yhdet hautajaiset.

Alun perin elokuva haluttiin tehdä jo 90-luvun alussa, mutta hurjan suosion saanut Mafiaveljet (GoodFellas) muutti tuotantoyhtiön suunnitelmia. He eivät uskoneet toisella realistisella mafiaelokuvalla olevan menestyssaumoja heti GoodFellas -elokuvan perään. Al Pacino on elokuvan ainoa näyttelijä, joka pysyi mukana myös lopullisessa julkaisussa. Alkuperäisessä suunnitelmassa nimirooli oli tarkoitus mennä Tom Cruiselle.

Elokuvan keskiössä on FBI-agentti Joseph Pistone, jonka peitenimi oli Donnie Brasco. Johnny Deppin esittämä agentti alkaa soluttautua mafiaperheeseen jalokividiilerin roolissa. Donnie tutustuu heti elokuva alkumetreillä Al Pacinon esittämään Benjamin ”Lefty” Ruggieroon, joka on entinen hitman ja tyytymätön asemaansa mafiassa.

Pistone, alias Brasco, voittaa ”Leftyn” luottamuksen osoittamalla kykynsä alamaailmassa. Tämän jälkeen hän pääsee mukaan mafiaperheen toimintaan. Kaksikko alkaa ystävystyä yhä enemmän, ja Brasco uppoaa koko ajan syvemmälle alamaailmaan. Pistone joutuu ongelmiin usealla eri rintamalla, kun painetta tulee myös kotona odottavan vaimon ja lasten suunnalta. Hänen vierailunsa kotiin harvenevat, ja Pistone alkaa myös muuttua myös aggressiivisemmaksi vaimoaan kohtaan.

Arki mafian sisällä ei ole missään vaiheessa helppoa. Pistone joutuu jatkuvasti varomaan paljastumista, sillä yksikin pieni virhe voi olla liikaa. Lopputuloksena olisi siinä tapauksessa varma kuolema. Kaiken lisäksi hän saa tehtäväkseen johdattaa mafiosot Floridaan toisen peitetehtävissä olevan FBI-agentin luokse. Paine kasvaa jatkuvasti, eikä Pistonen suhde ole helppo myöskään FBI:n suuntaan. Agentit alkavat pelätä, että heidän peitemiehensä on kadottanut rajat työn ja oikean elämän välillä.

Pääosan esittäjä Johnny Depp tutustui Pistoneen valmistautuessaan leffan kuvauksiin. Kaksikko vietti yhdessä usean kuukauden ajan lähinnä painoja nostellen ja keskustellen Donnie Brascon roolihahmosta. Pistone oli mafian sisällä oikeassa elämässä itse asiassa kuusi vuotta, vaikka tehtävä oli alun perin vain parin kuukauden mittainen. Eikä hän nähnyt perhettään pahimmillaan kahteen vuoteen. Jälkeen päin Pistone on kertonut elokuvan olevan 85% tarkka kuvaus tapahtumista. Hänen mielestään mafiaperheen toiminta oli juuri elokuvassa kerrotun kaltaista.

Donny Brascon yksi mielenkiintoinen pointti on se, että Al Pacinon esittämä ”Lefty” ei ole orkesterin johtaja. Pacino on totuttu näkemään hyvin voimakkaiden mieshahmojen rooleissa, mutta tällä kertaa hänen hahmonsa jätetään toistuvasti sivuun mafiaperheen tärkeimmissä tapahtumissa. Tämä asetelma tuntuu paikoin syystäkin hieman oudolta. Joidenkin tietojen mukaan Al Pacino olisi vaikuttanut vahvasti Johnny Deppin valintaan Donnie Brasco roolihahmoksi, ja kaksion kemia toimiikin hyvin koko elokuvan ajan.

Donnie Brasco on realistinen kuvaus 70-luvun mafiaperheen toiminnasta. Se sisältää suhteellisen vähän väkivaltaa ja pyörii vahvasti Al Pacinon ja Johnny Deppin roolihahmojen ympärillä. Pistonen uppoaminen väkivaltaiseen ja rikolliseen elämään on kuvattu uskottavasti ja hänen tarinansa on todella kiinnostava. Elokuva oli valtava kaupallinen menestys, ja monien mielestä se olisi ansainnut myös Oscarin. Donnie Brasco kuuluu jokaisen elokuvien ystävän leffakirjastoon ja se kestää lukuisia katselukertoja.

https://www.youtube.com/watch?v=Bk99P7CW-mQ

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat