Judge Dredd
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Dredd

Dredd on vuonna 2012 valmistunut sci-fi/toimintaelokuva, jonka on ohjannut suurelle yleisölle varsin tuntematon britti Pete Travis. Kyseessä on reboot vuoden 1995 Judge Dredd -elokuvasta, jonka pääosaa esitti Sylvester Stallone.

Dredd on sarjakuvasankariin perustuva leffa, mutta monille voi tulla yllätyksenä, että Judge Dredd ei ole DC Comicsin eikä Marvelin hahmo. Toisin kuin lähes jokainen suurelle yleisölle tuttu supersankari. Judge Dredd on sen sijaan sarjakuvan 2000 AD alkuperäishahmo.

Elokuvan pääroolia esittää on Karl Urban, jonka monet tuntevat parhaiten Lord of the Rings saagan päätösosasta. Olivia Thirlby esittää Dreddin asiapariksi tulevaa nuorta poliisia, jolla on yliluonnollisia voimia. Pääpahiksena on Game of Thrones TV-sarjasta tuttu Lena Headley.

Dredd ei ollut kaupallinen menestys, sillä se keräsi box office -tuloja suurin piirtein budjettinsa verran (tai hieman alle). Elokuva on saanut kuitenkin kriitikoilta ja action-faneilta hyvät arvosanat.

Elokuvan tapahtumapaikkana on tulevaisuuden USA ja Mega-City One -metropoli, jonka 800 miljoonaa asukasta tekevät 17000 rikosta joka päivä. Ainoat järjestystä ylläpitävät voimat ovat tuomarit (Judges), joiden toimivaltana on olla judge, jury and the executioner. Yksi tuomareista on myös pääosan esittäjä Judge Dredd. Eräänä päivänä hän saa koulutettavakseen nuoren tulokkaan Cassandra Andersonin, jolla on voimakkaita psyykkisiä kykyjä.

Kaksikko lähtee tutkimaan huumediilereiden murhia paikassa nimeltä Peach Trees, joka on 200-kerroksinen, jättimäinen, asuntokompleksi. Paikkaa hallitsee ylhäältä käsin kaikki alueen rikolliset hallintaansa ottanut Madeline Madrigal, a.k.a ”Ma-Ma”. Kun Dredd ja Anderson saapuvat alueelle, Ma-Ma sulkee koko rakennuksen ja käskyttää kaikki sisällä olevat roistot kaksikon kimppuun.

Elokuva on Dreddin ja Andersonin selviytymistaistelua joka nurkalta tulevia vihollisia vastaan. Kaksikon riesana ovat sekalaisten roistojen lisäksi myös mm. korruptoituneet tuomarit. Ruumiita kasaantuu pitkin Peach Trees -kompleksin käytäviä kovaa tahtia, kun Dredd raivaa huumediilereitä tieltään.

Jos juoni kuulostaa tutulta, niin loistava toimintaelokuva The Raid on idealtaan varsin identtinen. Myös legendaarinen Die Hard on ollut joidenkin mielestä elokuvan inspiraationa.

Dredd on varsin kompakti toimintaelokuva, eikä se yritäkään hienostella, tai olla mitään muuta. Elokuva menee suoraviivaisesti asiaan, eikä hahmojen taustoja rakennella sen syvällisemmin missään vaiheessa. Dredd tarjoaa toimintaelokuvien ystäville juuri sitä, mitä tällaiselta leffalta voi ennakkoon myös odottaa.

Pääosan esittäjiltä ei tällaisessa elokuvassa liikoja vaadita, mutta ei myöskään odoteta. Jos Dreddin ääni muuten muistuttaa mielestäsi Clint Eastwoodia, niin siihen on syy. Alkuperäinen Judge Dredd nimittäin perustuu osin Eastwoodin legendaariseen Dirty Harry -hahmoon. Näin ollen Eastwoodin käheältä kuulostava puhetapa oli varsin looginen valinta myös Dreddin suuhun.

Moni vanhempi elokuvafani muistaa myös 1995 tehdyn Judge Dredd -elokuvan, jonka pääosassa oli Sylvester Stallone. Kyseinen elokuva tienasi lähes 3x suuremmat lipputulot kuin vuoden 2012 reboot, mutta sai murskaavan kriitiikin – hyvästä syystä. Uudempi Dredd ei koskaan menestynyt elokuvissa, mutta sai sen sijaan jopa yllättävän positiivisen vastaanoton.

Dredd on varsin toimiva elokuva supersankari-grenressä. Se tarjoaa katsojalle sen, mitä hän odottaa trailerin perusteella saavansa. Ilman turhia juonikoukeroita ja kestoltaan alle 100 minuuttia. Aivan kuten toimintaelokuvat olivat silloin wanhoina hyvinä aikoina!

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat