Fargo William H. Macy
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Fargo

Fargo on vuonna 1996 valmistunut draamakomedia, josta ei puutu outoja käänteitä eikä musta huumoria. Elokuvan ovat ohjanneet Joel ja Ethan Coen, joiden omalaatuinen sekä Oscar-palkittu tyyli on tuttu myös monista muista menestyselokuvista. Fargo on yhdistelmä synkkää draamaa, omaperäisiä hahmoja sekä humoristista dialogia. Kyseessä on ennen kaikkea kuvaus epätoivoisesta miehestä epätoivoisessa tilanteessa.

Pääosissa nähdään mm. William H. Macy, Steve Buscemi sekä Frances McDormand, jotka tekevät myös loistavat roolisuoritukset. Fargo sai vuonna 1997 peräti seitsemän eri kategorian Oscar-ehdokkuutta ja voitti niistä kaksi. Frances McDormand sai parhaan naispääosan Oscarin ja Coenin veljekset pokkasivat pystin parhaasta käsikirjoituksesta.

Fargon budjetti oli käsittämättömän pieni verrattuna oikeastaan mihin tahansa menestyselokuvaan – vain seitsemän miljoonaa dollaria. Se tienasi budjettiinsa nähden komeat 60 miljoonaan lipputulot.

Fargon avainhenkilö on William H. Macyn esittämä Jerry Lundegaard, joka on myyntimies Oldsmobile-liikkeessä. Jerry on hankkiutunut ikäviin taloudellisiin ongelmiin, joihin hänellä on omasta mielestään nerokas ratkaisu. Vaimo Jean on rikkaasta perheestä, joten Jerry päättää selvittää ongelmansa järjestämällä puolisonsa kidnappauksen. Tämän jälkeen rikas appiukko maksaa lunnaat helposti…ainakin teoriassa.

Jerry palkkaa Steve Buscemin ja Peter Stormaren esittämät rikolliset hoitamaan suunnitelman käytännön toteutuksen. Kaiken pitäisi sujua siististi ilman ongelmia, jonka jälkeen Jerryn ideana on hoitaa lunnasrahojen vaihto kaksikon kesken ja antaa heille osansa potista. Kuten arvata saattaa, niin yksinkertainen suunnitelma lähtee eskaloitumaan välittömästi. Harmittoman kidnappauksen ympärille alkaa kasaantua ruumiita, ja Jerry huomaa olevansa aivan liian sakeassa sopassa.

Oscarilla palkittu Frances McDormand esittää raskaana olevaa poliisia, joka alkaa tutkia tapahtunutta. Samaan aikaan Jerry muuttuu kaaoksen keskellä täydelliseksi hermoraunioksi.

Fargon juoni on täynnä humoristisia dialogeja, yllättäviä käänteitä, mustaa huumoria sekä murhia. Elokuvan käsikirjoitus sai syystäkin Oscar-palkinnon. Coenin veljekset ovat luoneet maanläheisen teoksen, jonka keskiössä ovat persoonalliset ja loistavat hahmot.

William H. Macy tulkitsee erinomaisesti autokauppias Jerryä. Hän on pohjimmiltaan tavallinen perheenisä, joka ajautuu epätavallisiin ongelmiin. Frances McDormandin esittämä Marge Gunderson on taas rauhallinen ja äidillinen hahmo, joka tutkii tapausta perusteelliseen tyyliinsä. Hän tuo Fargon kaaokseen tasapainoa ja etenee vääjäämättömästi kohti totuutta.

Fargo on syystäkin kriitikoiden ylistämä ja Oscar-ehdokkuuksia kahminut elokuva. Joidenkin mielestä kyseessä on jopa Coenin veljesten paras ohjaustyö. Fargo on loistava esimerkki siitä, että mieleenpainuvaan elokuvaelämykseen ei tarvita suurta budjettia eikä erikoistehosteita. Elokuvan kesto on myös nykymittapuulla varsin lyhyt – vain reilut puolitoista tuntia.

Elokuvan alkutekstit muuten mainitsevat Fargon perustuvan tositapahtumiin. Tämä “fakta” on sittemmin kumottu ohjaaja Ethan Coenin toimesta:

We wanted to make a movie just in the genre of a true story movie. You don’t have to have a true story to make a true story movie.”

Kyseessä on ehdottomasti ajaton klassikko, joka ihastuttaa hyvän draamaelokuvan ystäviä vielä vuosikymmenien ajan. Fargosta on tehty myös TV-sarja, joka löytyy Netflixistä.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat