Elokuva-arvostelu Flight (Denzel Washington)
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Flight

Flight on vuonna 2012 valmistunut draamaelokuva, jonka on ohjannut monille tuttu mies, Robert Zemeckis. Hänen CV:nsä sisältää mm. klassikot Paluu Tulevaisuuteen -trilogia sekä Forrest Gump. Elokuvan pääosassa nähdään Denzel Washington, joka sai väkevästä roolisuorituksestaan Oscar-ehdokkuuden. Hän esittää elokuvassa lentokapteeni William ”Whip” Whitakeria, joka joutuu sankarillisen teon jälkeen valokeilaan aivan muista syistä.

Sivurooleissa nähdään tunnetut miesnäyttelijät Don Cheadle sekä John Goodman. Mukana on myös True Detectiven kakkoskaudelta tuttu naisnäyttelijä Kelly Reilly. Flight oli valtava kaupallinen menestys; elokuva tienasi vain 31 miljoonan budjetilla yli 160 miljoonan lipputulot. Elokuvan pienestä budjetista johtuen ohjaaja Zemeckis sekä Denzel Washington suostuivat mukaan palkkapyynnöllä, joka oli vain noin 10% heidän normaalista tasostaan.

Denzel Washingtonin esittämä lentokapteeni Whip Whitaker on addikti, joka on saanut pidettyä ongelmansa pois päivänvalosta ennen yhtä kohtalokasta lentoa. Eräänä päivänä Whitakerin ohjaama kone joutuu teknisen vian vuoksi syöksykierteeseen, mikä johtaa myös väistämättömään onnettomuuteen. Whitaker tuo kuitenkin koneen hallitusti maahan vastoin kaikkia todennäköisyyksiä ja pelastaa lähes jokaisen mukana olleista matkustajista.

Lentokapteenista tulee sankari, kunnes julma totuus paljastuu. Häneltä otetaan sairaalassa verinäyte, joka paljastaa miehen olleen alkoholin vaikutuksen alaisena törmäyshetkellä. Tästä alkaa taistelu oikeudessa, sillä sankari-Whitakeria uhkaa nyt vankilatuomio.

Elokuva pyörii ennen kaikkea Whitakerin addiktion ympärillä. Onnettomuuden jälkeen hän tutustuu sairaalassa entiseen huumeaddikti Nicoleen, jota esittää Kelly Reilly. Whitakerin suhde alkoholiin on kuitenkin niin voimakas, että se uhkaa tuhota myös uuden parisuhteen. Kuten se tuhosi jo hänen aiemman avioliittonsa, minkä seurauksena ex-perhe ei erityisemmin ajattele Whitakeria lämmöllä.

Elokuvan keskiössä pyörii tärkeä moraalikysymys; yrittääkö Whitaker valehdella itsensä kuiville, vai myöntääkö hän olevansa alkoholisti. Mikä tietäisi vankilatuomiota. Monet alkoholistit ovat kertoneet elokuvan nähtyään, että Denzel Washingtonin roolisuoritus on hyvin realistinen kuvaus addiktiosta. Tiettyjä elokuvan pätkiä näytetään myös AA-kokouksissa tässä tarkoituksessa.

Elokuvaan liittyy muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Lentoturman tapahtumat perustuvat osittain todelliseen onnettomuuteen: Alaska Airlines lento 261, joka tapahtui tammikuussa 2000. Tässäkin tapauksessa lentokone lähti syöksyyn ja pilotti yritti oikaista sen kääntämällä koneen ylösalaisin. Samoin kuin Denzel Washingtonin esittämä lentokapteeni tekee elokuvassa. Lento 261:n loppu oli kuitenkin synkkä, sillä se iskeytyi Tyyneen valtamereen, eikä yksikään matkustajista tai miehistön jäsenestä selvinnyt hengissä.

Elokuvassa käytetty lentokone tehtiin tarkoituksella monen eri konemallin osista. Tuotantoyhtiö ei halunnut viitata onnettomuudella mihinkään olemassa olevaan lentokonetyypiin. Lennon nimi SouthJet Flight 227 viittaa yleisesti tunnettuun taikauskoon, jossa lennon numeroiden summa 11 tarkoittaa epäonnea. Historiassa on nimittäin tapahtunut monta lentoturmaa, joissa lennon numerot ovat täyttäneet tämän ehdon.

Flight on elokuva, jota voi suositella kaikille hyvän draamaelokuvan ystäville iästä tai sukupuolesta riippumatta. Denzel Washingtonin vaikuttava roolisuoritus alkoholistina palkittiin syystäkin Oscar-ehdokkuudella.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat