Russell Crowe Gladiaattori
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Gladiaattori

Gladiaattori on vuonna 2000 valmistunut historiallinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Hollywood-legenda Ridley Scott. Kyseessä on eeppinen kuvaus historiallisesta Rooman valtakunnasta alkaen vuodesta 180 jKr. Elokuvan keskittyy seuraamaan Maximus-nimistä roomalaiskenraalia, jota esittää Russell Crowe. Hänen vastapuolellaan on Joaquim Phoenixin tulkitsema Rooman sen aikainen hallitsija, Commodus. Gladiaattori oli valtavasta budjetista huolimatta huikea taloudellinen menestys. Elokuva voitti myös lukemattomia kriitikkojen palkintoja (mm. kaksi Oscaria) ja tienasi yli 450 miljoonan dollarin lipputulot.

Moni Asialinjan lukijoista on varmasti nähnytkin tämän elokuvan jossain vaiheessa, mutta se kestää kyllä uusintakatseluita vuosi toisensa jälkeen. Tämä artikkeli valottaa myös mielenkiintoisia asioita elokuvan tuotantoprojektin taustalta.

Elokuvan juoni on karkeasti seuraava. Roomaa hallitsee ikääntyvä Marcus Aurelius, jonka poika Commodus odottaa jo isänsä kuolemaa ja valtaistuimelle pääsyä. Aurelius on kuitenkin kyllästynyt Roomassa rehottavaan korruptioon ja haluaa luottokenraalinsa Maximuksen siivoamaan pääkaupungin. Commodus ei tästä ideasta innostu ja murhaa isänsä.

Maximus joutuu tämän jälkeen ajojahdin kohteeksi, mutta onnistuu pakenemaan. Hän löytää itsensä Rooman valtakunnan rajoilta gladiaattoriareenalta, josta Maximus aloittaa taistelemaan tiensä kohti Roomaa. Lopulta miehet kohtaavat imperiumin pääkaupungissa, jossa Commodus on aloittanut jälleen suosionsa kasvattamiseksi gladiaattoritaistelut. Tästä seuraa vaarallinen valtapeli: Commodus yrittää raivata Maximuksen tieltään, joka kerää koko ajan suurempaa suosiota areenalla. Gladiaattori sisältääkin huikeita taistelukohtauksia yhdistettynä vaaralliseen valtapeliin Rooman eliitissä.

Gladiaattori perustuu historiallisiin henkilöihin, mutta todellisten tapahtumien isot linjat eivät edenneet elokuvan mukaisesti. Marcus Aurelius oli kyllä Rooman hallitsija ja kuoli vuonna 180 jKr. kuten elokuvassa. Hänen poikansa Commodus otti vallan, mutta ei murhannut isäänsä. Aurelius ei myöskään koskaan todellisuudessa kieltänyt gladiaattoritaisteluita Roomassa, kuten elokuvassa annetaan ymmärtää. Tämä informaatio ei elokuvan katsomista häiritse, mutta tietona lähinnä historiasta kiinnostuneille. Russell Crowen esittämä Maximus ei ole sen sijaan ollut oikeasti olemassa, mutta hänen tarinaansa on otettu vaikutteita todellisista henkilöistä.

Ridley Scott halusi tarkan kuvauksen Roomasta ja käytti apuna elokuvan teossa useita historioitsijoita. Osa ei kuitenkaan pitänyt taiteellisista vapauksista ja irtisanoutui projektista. Elokuvan käsikirjoituksessa oli niin ikään haasteita. Päätähti Russell Crowe halusi käytännössä kirjoittaa koko tarinan uusiksi, ja tekstiin tehtiin loputtomasti muutoksia. Lopulta saatiin aikaan kaikkien hyväksymä ratkaisu.

Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso

Pollice Verso (Jean-Léon Gérôme). Tämä taulu inspiroi Ridley Scottia tekemään elokuvan.

Mielenkiintoista on myös se, että monet historialliset faktat olivat liian outoja, jotta ne olisivat olleet ohjaajan mielestä uskottavia. Tämän vuoksi useita historiallisia faktoja sovitettiin elokuvayleisölle sopiviksi. Gladiaattorit saattoivat esimerkiksi kantaa aikoinaan roomalaisten tuotteiden mainostauluja areenalla. Lisäksi muissakin elokuvissa nähty peukun näyttäminen gladiaattoritaistelun päätteeksi ylös tai alas toimi itse asiassa päinvastoin, kuin on kuvattu. Peukku ylös tarkoitti ”kyllä miekan heiluttamiselle”, eli kuolemaa. Tämä olisi ollut kuitenkin turhan hämmentävää, sillä nykyään peukku ylös on universaalisti positiivisuuden ilmaisu.

Gladiaattori on elokuvana jo 17 vuotta vanha, mutta sen visuaaliset efektit eivät näytä juuri vanhentuneet. Elokuvaa varten rakennettiin myös todellinen areena; 30.000 ihmistä vetävä Marokkoon sekä Colosseumin kopio Maltalle. Jälkimmäinen työ maksoi jopa miljoona taalaa. Colosseumista ei rakennettu täyttä replikaa, vaan loput täytettiin digitaalisesti. CGI:tä käytettiin myös monistamaan 2000:n avustajan kokoinen ryhmä koko stadionin täyttäväksi.

Elokuvaryhmää kohtasi myös ennenaikainen onnettomuus, sillä gladiaattorikoulun omistaja Antonius Proximoa esittävä näyttelijä Oliver Reed kuoli kesken kuvausten. Hän sai sydänkohtauksen Maltalla ennen kuin kaikki kohtaukset oli kuvattu. CGI-ryhmä sai siis ylimääräisiä töitä ja joutui tuottamaan Reedin kaksoisolennon digitaalisesti.

Gladiaattori oli massiivinen ja haastava produktio, mutta Ridley Scott onnistui tuotantoryhmänsä kanssa lähes täydellisesti. Myös Russell Crowe on sanonut Gladiaattorin sekä Maximuksen hahmon olevan hänen suosikkinsa amerikkalaiselokuvista. Elokuvan CGI kestää aikaa ja mm. lavastusta varten tehtiin yli 10.000 asustetta. Antiikin Colosseumin kopio oli myös kuukausien rakennustyö.

Kaikki elokuvantekoon käytetty raha, aika ja vaiva siis palkittiin. Gladiaattori on syystäkin IMDB:n top 250 listalla ja kyseessä on yksi elokuvahistorian hienoimmista teoksista. Gladiaattorin menestys myös inspiroi studioita tarttumaan muihin historiallisiin aiheisiin, joista Ridley Scott on itsekin ohjannut eeppiset draamat Kingdom of Heaven (2005) sekä Robin Hoodin (2010).

Katso alla oleva trailer:

Kuva: kuvakaappaus yllä olevasta trailerista. Taulu: Jean-Léon Gérôme – phxart.org : Gallery, Pic, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12278

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Elokuvat