hacksaw ridge arvostelu elokuva
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge on vuonna 2016 valmistunut elokuva, jonka on ohjannut paremmin näyttelijänä tunnettu Mel Gibson. Hacksaw Ridgen genreksi voidaan nimetä sotaelokuva, mutta kyseessä on ennen kaikkea tarina yhdestä miehestä ja hänen uskostaan.

Mel Gibson tekee elokuvan myötä paluun ohjaajaksi kymmenen vuoden tauon jälkeen, eikä hän ole viime vuosina ollut juuri esillä myöskään näyttelijänä.  Pääosassa nähdään monille tuntematon Andrew Garfield. Sivuosia miehittävät hieman tutummat Hollywood-nimet kuten Sam Worthington, Hugo Weaving ja Vince Vaughn.

Hacksaw Ridge on tositapahtumiin perustuva kertomus amerikkalaismiehestä Desmond Doss (Garfield), ja hänen urheudestaan 2. maailmansodassa. Doss osallistui Okinawan raakoihin taisteluihin pelastaen kymmeniä ihmishenkiä, vaikka ei suostunut uskoonsa vedoten kantamaan asetta.

Hacksaw Ridge koostuu selkeästi kolmesta eri vaiheesta.

Elokuvan alkupuolella Desmond Doss pohjustetaan katsojille henkilönä, ja hänen nuoruusvuotensa sekä vaikea perhetilanteensa kuvataan rauhassa. Isä on alkoholisoitunut 1. maailmansodan veteraani, jota vaivaa syyllisyys henkiin jäämisestä muun kaveriporukan kuollessa rintamalle. Isän mielipiteestä huolimatta Desmondin veli värväytyy armeijaan, kuten moni muukin kaupungin nuori mies. Desmond haluaa tehdä myös oman osansa, mutta lääkintämiehen roolissa. Hän ei halua uskonnollisen vakaumuksensa puolesta tappaa, eikä edes koskea kivääriin.

Tästä seuraa henkisesti vaikea alokasleiri, joka on elokuvan toinen vaihe. Upseerit eivät hyväksy Dossin vakaumaseusta olla kantamatta asetta, ja tupakaverit eivät myöskään kohtele Desmondia silkkihansikkain. Hänen pääsynsä rintamalle vaarantuu niin pahasti, että isän on lopulta puututtava peliin ja pelastattava poikansa sotaoikeudelta.

Doss pääsee siis näkemään sodan kauhut, ja kuvaus taisteluista on elokuvan kolmas vaihe. Joukkueen ensimmäinen hyökkäys Okinawan Hacksaw Ridgellä on niin tylyä ja raakaa kuvausta, että vastaava ei ole 2. maailmansotaa esittävissä elokuvissa tähän mennessä nähty. Kohtaukselle vetää vertoja ainoastaan Normandian maihinnousun kuvaus klassikkoelokuvassa Saving Private Ryan.

Gibson kuvaa kuolemaa ja miesten kauhua todella vakuuttavasti, ja kamera pysyy taisteluiden aikana koko ajan sotilaiden iholla. Räjähdykset tuntuvat tärisyttävän koko elokuvateatteria, ja tällainen elokuva on tehty nimenomaan isossa salissa katsottavaksi. Teurastuksen jälkeen on Desmond Dossin vuoro, joka alkaa pelastaa uhreja taistelukentältä välittämättä alueelle ammutusta tykkitulesta.

Hacksaw Ridge on vakuuttava henkilökuvaus, jossa taistelukohtaukset ovat vain yksi osa sen juonesta. Kyseessä on ennen kaikkea tarina Desmond Dossin uskosta, ja siitä, kuinka hän piti kiinni periaatteistaan loppuun saakka. Doss osoitti myös taistelukentällä sellaista urheutta, jolle on vaikea löytää vertailukohtaa. Elokuvan hahmot ovat kaikin puolin onnistuneita, ja Dossin ryhmästä nostetaan sopivalla tavalla esiin sivuhahmoja, joiden kohtalosta katsoja kiinnostuu taisteluiden kuluessa.

Käsikirjoituksessa on tehty pieniä muutoksia historiallisiin tapahtumiin, mutta ne eivät vie pohjaa tältä uskomattomalta tarinalta. Kannattaa myös tutustua tarkemmin googlettamalla elokuvassa kuvattuihin Okinawan taisteluihin, jotka olivat raakuudeltaan paikoin sanoin kuvaamattomia. Sotilaiden kokemukset Okinawalta olivat nimenomaan syy sille, että sota haluttiin saada loppumaan atomipommin avulla.

Kuva: kuvakaappaus elokuvan trailerista.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] on vaikea verrata suoraan genren muihin suurteoksiin. Myös keväällä ensi-iltansa saanut Hacksaw Ridge on samasta genrestä huolimatta täysin erilainen elokuva. Tämä on ainakin selvää: Christopher […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat