jackie brown elokuva
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Jackie Brown

Jackie Brown on vuonna 1997 valmistunut rikosdraama, jonka on ohjannut kaikkien tuntema Quentin Tarantino. Kyseessä on amerikkalaisohjaajan ainoa elokuva, jonka käsikirjoitus pohjautuu toisen henkilön teokseen. Kaikki muut Tarantinon elokuvat ovat miehen itsensä käsikirjoittamia, mutta Jackie Brown on muokattu valkokankaalle Elmore Leonardin romaanista Rum Punch.

Pääosassa nähdään monia tunnettuja Hollywood-näyttelijöitä; Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Foster, Michael Keaton, Robert De Niro sekä Bridget Fonda.

Ohjaaja Quentin Tarantino on suuri Pam Grierin fani ja rakensi Jackie Brownin roolin nimenomaan Grierin persoonaan sopivaksi. Elokuva vaikutti ilmestymisensä jälkeen merkittävällä tavalla Grierin uraan. Se oli lottovoitto myös veteraaninäyttelijä Robert Fosterille, joka sai mainiosta sivuroolistaan jopa Oscar-ehdokkuuden. Fosterin roolihahmo Max Cherry on myös muokattu Tarantinon toimesta varta vasten ko. näyttelijälle.

Jackie Brownin budjetti oli nykyrahassa varsin mitätön 12 miljoonaa dollaria. Elokuva tienasi noin 75 miljoonan dollarin lipputulot, mikä on selvästi vähemmän, kuin Tarantinon muiden hittielokuvien lukema.

Jackie Brown on tunnelmaltaan varsin erilainen elokuva verrattuna Tarantinon väkivaltaisiin tuotantoihin. Se on dialogintäytteinen ja leppoisasti etenevä draama, joka pääsee kyllä maaliinsa loistavien päähenkilöiden johdolla. Tarantinon omien sanojen mukaan kyseessä on ”hangout movie”.

Elokuvan juoni on seuraava. Pam Grierin esittämä Jackie Brown työskentelee lentoemäntänä pienelle meksikolaiselle lentoyhtiölle. Saadakseen lisätienestejä surkean palkkansa päälle, hän kuljettaa rahaa Meksikosta Los Angelesiin asekauppiaalle nimeltä Ordell Robbie (Samuel L. Jackson).

Eräänä päivänä Jackie jää tullissa LAPD:n haaviin, ja etsivät löytävät rahojen lisäksi hänen laukustaan kokaiinia. Tämän jälkeen Jackie onkin astetta pahemmissa ongelmissa. Lentoemäntä joutuu vaikeaan tilanteeseen, kun LAPD yrittää saada hänet todistamaan Ordell Robbieta vastaan.

Robert Fosterin esittämä Max Cherry käy lunastamassa Jackien sellistä takuita vastaan, ja kaksikko alkaa tutustua toisiinsa. Jackie alkaa heittää omaa suunnitelmaansa yhdessä Maxin kanssa, jotta hän vapautuisi ahdingosta ja selvittäisi välinsä sekä LAPD:n että Ordell Robbien suuntaan. Hän on 44-vuotiaana lentoemäntänä liian vanha aloittamaan kaiken alusta.

Samuel L. Jacksonin esittämä Robbie on syystäkin epäluuloinen lentoemännän todellisista tavoitteista, ja punnitsee jatkuvasti, onko hän joutunut petetyksi. Robert De Niro esittää Louis Garaa, joka on Robbien vanha sellikaveri.

Elokuvan keskiössä on nimikkohahmo Jackie Brown, joka taiteilee veitsen terällä pitääkseen suunnitelmansa kasassa. Tarantinon tyylin mukaisesti tapahtumista ei yllätyksiä puutu.

Jackie Brown on ennen kaikkea upea elokuva upeista henkilöhahmoista. Väkivalta on tällä kertaa sivuroolissa, ja sitä annostellaan pieninä paloina tilanteen mukaan. Elokuva on täynnä loistavia roolisuorituksia, ja toisistaan poikkeavien hahmojen kemiat pelaavat hienosti yhteen. Kaiken kruunaa suorastaan ilmiömäinen soundtrack.

Jackie Brownia ei voi mielestäni oikein verrata muihin Tarantinon elokuviin. Vaikka elokuvasta ei tullut koskaan samanlaista kassamagneettia kuin esim. Kill Billistä, niin kyseessä mielestäni jopa Tarantinon paras elokuva. Samuel L. Jackson on muuten samaa mieltä asiasta.

Tarantino vertaa elokuvaansa klassikkoon Rio Bravo (1959) ja kertoo sen avautuvan paremmin ja paremmin jokaisella katselukerralla.

“Jackie Brown is better the second time, and I think it’s even better the third, and the fourth time. Maybe even the first time we see it, we go, ‘Why are we doing all this hanging out? Why can’t we get to more of the plot?’ But, now the second time you see it, and the third time you see it, you’re not thinking about the plot anymore. You’re waiting for the hangout scenes. (Quentin Tarantino)”

Olen täsmälleen samaa mieltä, sillä Jackie Brown paranee vain jokaisella katselukerralla. Se kuuluu ehdottomasti jokaiseen elokuvaharrastajan hyllyyn.

Jos elokuvan musiikki kiinnostaa, niin Jackie Brown Soundtrack löytyy myös Youtubesta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat